Stoelen

Mijn plan was om vandaag de groepenkast aan te passen zodat we nu een wel een certificaat krijgen en stroom met de zonnepanelen terug kunnen gaan leveren. De spullen die ik er voor besteld heb zijn eergisteren binnen gekomen. Gisteren zijn er voor ons ieder externe harde schijven binnen gekomen van 5TB. Sol wild er een voor video’s op te slaan en ik wil er een om één backup te hebben met al mijn foto’s vanaf 2001. Nu heb ik daar 3 losse schijven voor en dat werkt lastig. De computer is echter nu al anderhalve dag bezig met kopiëren van de iets meer dan 4 TB aan foto’s. De computer wil ik dus niet storen tijdens zijn werk en ik doe dus vandaag maar niets aan de groepenkast.

We gaan maar wat anders doen. We gaan naar Chantada naar de meubelzaak. We willen 2 nieuwe stoelen. Gisteravond begaf een stoel het waar op ik wilde zitten. Zo hebben we ook nog een stoel in de keuken die het ook ieder moment kan begeven. Ze zitten vol met gaatjes van de houtworm en ik denk ook dat die nog actief zijn in de stoelen. Tijd dus om twee stoelen te bestellen, want die we willen zijn net niet in de winkel voorradig.

Als we thuis zijn is de computer dus nog steeds bezig. Ik ga daarom kijken of ik leven kan blazen in een oude laptop. Windows 7 staat er op, maar daar is het ook mee gezegd. Werken is er bijna niet mogelijk. 

Dan de volgende laptop. Die doet het wel maar moet even de nodige updates hebben. Ook van bepaalde programmeersoftware voor de PLC (voor wie het niet weet, een PLC simpel gezegd een besturingscomputer, die je vrij kan programmeren. Zit vooral in machines). De laptop moet binnenkort aan de gang even als een oude PLC. Er is een speciale kabel in aantocht en ik heb wat andere spullen besteld en dan kan hier de wat gemoderniseerd worden. 

Het volgende wil ik geautomatiseerd hebben: We hebben water van een bron zonder pomp en een met pomp. De twee systemen in huis kunnen gekoppeld worden door een afsluiter tussen de inkomende leidingen. De stal waar de koeien staan heeft water van de bron zonder pomp en dat is genoeg water voor de koeien, maar om schoon te maken is er meer water nodig met meer druk. Water van de bron met de pomp dus. Voor het schoonmaken moet de afsluiter dus open gezet worden. Maar dicht zetten wordt wel eens vergeten en dan pompt de pomp het water van de ene bron naar de andere bron. Ik wil nu een electrische klep in plaats van de afsluiter en een knop in de stal. Die geprogrammeerde PLC gaat er dan straks voor zorgen dat als iemand de knop in de stal indrukt er bv 10 minuten extra veel en met druk water is om schoon te maken. Na 10 minuten gaat de klep weer dicht en zo kan er dus niets meer vergeten worden. Beetje overdreven misschien zou je kunnen denken. Maar met wat dingen die ik al heb en wat bestelde spullen (gratis en gekocht) zorg ik er zo wel voor dat de pomp niet voor niets draait, dat heeft de vorige pomp namelijk 2 jaar staan doen en toen ging ie stuk. En die pompen zijn duur. Later kan er nog meer op aangesloten worden natuurlijk, buitenverlichting, een schuifpoort er ooit eens moet komen. Wat ook van belang is is dat ik zelf wel een beetje bezig blijf met prgrammeren, stilstand is achteruitgang.

Orion. Het asiel heeft nu nog iets minder dan 2 weken om een nieuwe eigenaar voor Orion te zoeken. Sol wilde nog wat inside info geven over Orion en mailde dat naar het asiel. Daarna werden we voor rotte vis uitgemaakt. En als wij zo moeilijk wilde doen, dan moeten we hem maar eerder komen brengen. Prima! Maandag aanstaande brengen we hem terug. Gekke is dat we dus alleen maar info wilde geven over wat waarschijnlijk het beste is voor Orion, we doen helemaal niet moeilijk, Sol probeert te helpen. Het zal wel aan ons liggen dan. Maar als het asiel deze lieve hond weer bij iemand plaats die niet heel de dag thuis zijn om hem in de gaten te houden, dan wordt hij weer zo terug gebracht. Misschien is een asiel, en zijn de mensen die er werken wel helemaal niet zo diervriendelijk als ze zelf denken?

De afrastering; tijdens mijn werkzaamheden gister en eergisteren aan de afrastering van de weilanden, heb ik van iedere voorbij wandelende buurvrouwen en van buurmannen op tractoren complimenten gehad dat het er weer netjes en strak uit zien. Een buurvrouw is zelfs verbaast dat ze als ze op zaterdag ziet dat er nog een paar oude palen staan, dat er op zondag al hier en daar een versteviging gemaakt en dat alles op maandag af is. Ze vindt dat ik hard gewerkt heb, en dat versta ik gewoon in het Galicisch. Maar van de buren van wie de koeien straks weer in een mooi afgesloten wei lopen hoor ik helemaal niets. Gek toch?

5 reacties

 1. Hola,

  Het lijkt erop dat je nu bezig bent net als W.A. met watermanagment.
  Met al die electronica aanpassingen duurt het nog maar even voordat het een echte centrale word en ja dan heb je wel een electriche poort nodig om Fort Nox te beveiligen.
  En ja er zijn kennelijk altijd mensen die mooie afrasteringen niet echt op waarde weten te beoordelen ook al gaat het om hun koeien.

  Bestelling komt binnenkort

  Houdoe

 2. Goedemorgen , idd heb je hard gewerkt en….nog spieren die pijn doen ? Of zijn ze intussen weer gewend aan trekken ,duwen slaan ? Wees trots op jezelf , waardering krijg je , je kunt een ander daar de ogen niet voor openen. Chapeau !
  Ach die arme Orion , als je hem zo ziet liggen , moet er toch iemand zijn met een groot agesloten erf , waar hij z’n plekje vindt. Zoveel jullie best gedaan , tranen schieten in m’n ogen . Het enige dat zou kunnen is een buiten kennel , maar als ik honden daarin zie staan heb ik er ook zo mijn bedenkingen bij. We blijven hier duimen voor een hele goede oplossing voor hem. Sterkte met jullie besluit , dit gebeurt niet echt zomaar. Je leest er duidelijk tussendoor dat het moeilijk gaat worden.
  Groet . 😪🤔👍👋

 3. Voor de waterpomp kun je ook iets met een druk sensor of een door stroming sensor doen. Nadeel zijn de inbouw en de draden die er tussen de sensor en de PLC moeten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *