Spannend, Een Gat Zagen

Vandaag een spannende dag, niet zo zeer omdat er familie van Sol aan komt maar omdat ik de zaag in het aanrechtblad ga zetten. Vandaag we een vroeg blog omdat de familie verwacht rond een uur of 6 aan te komen.

Als eerste vandaag de ongeveer 40 kilo wegende wasbak vastgebonden op mijn steekwagentje. Zo hoef ik het niet te tillen. 40 kilo tillen gaat wel, maar het is een onhandig groot ding wat de trap op moet. En met een steekwagentje gaat dat wat makkelijker.

Als het geheel boven in de keuken staat moet de wasbak uit de doos. Dat is ook altijd zo’n gedoe en dan maak het niet uit of het om een wasbak gaat of om een TV. Als de wasbak uit de doos is en op het aanrecht staat, ga ik meten hoe hij moet komen te staan. Als we het er beide over eens zijn dat hij goed staat teken ik hem af op het aanrechtblad. 

Ik wil het gat met een bovenfrees maken en zou daar een mal voor moeten hebben. We hebben platen gekocht die achter de keukenkastjes moeten komen. Die zijn is van 14 euro per stuk. Lijkt mij dus verstandig die maar te gebruiken als mal voor dat ik ook maar iets aan het aanrechtblad doe. Ik zet de wasbak op de twee platen en met de bovenfrees frees is langs de wasbak die nu dienst doet als mal. Al dat gedaan is zet ik de wasbak opzij en frees in de onderliggende plaat een ondiepe lijn met de mal die ik net gemaakt heb. Dan zet ik daar de wasbak op om te kijken of het goed is. Nee dus, te groot. Dan moet een rond plaatje maken onder de frees en dat zo uitmeten dat ik de juiste wasbak maat frees. Even Later probeer ik nog eens. Nog te groot maar al een stuk beter. Met een freesje wat een kleinere diameter heeft probeer ik het nog een keer en nu past de wasbak precies.

Met de mal vast geklemd aan het aanrechtblad ga ik nu, na de koffie, toch echt in het aanrecht frezen. Telkens een stukje dieper tot ik er bijna doorheen ben. Het allerlaatste stukje doe ik met de decoupeerzaag. Dat is makkelijker omdat ik die met een hand kan bedienen en zo mijn andere hand kan gebruiken om de plank ter grootte van de wasbak op te vangen. Als het gat er in zit rond ik de kanten af met de bovenfrees en pas daarna of de wasbak er tussen past. 

Nu nog even een plaats bepalen voor de kraan en daar het gat voor maken. Dat is zo gedaan. Van de wasbak in het gat geen foto, van de kraan heb ik er wel eentje.

Rest nu me nu nog alles op te ruimen en af te dekken. Sol gaat daarna aan de gang om brood te bakken in de nieuwe oven.

17 reacties

 1. Hola,

  Ik voel de spanning van je blog afdruipen en kan me dat ook helemaal voorstellen om zo’n gat te maken. Met het spreekwoord 3x = scheepsrecht kon je in dit geval niets doen. Prachtig dat het gelukt is en al zit er nog geen wasbak in het ziet er toch al goed uit. Perrfect.
  En nu een hele fijne avond met de familie en geniet van het eerste gebak uit de nieuwe oven.

  Houdoe

 2. Oeps het blijft een riskante operatie maar het is je toch weer gelukt om een mooie afwerking te krijgen en de kraan staat al parmantig op zijn plaats. Heel veel plezier met de familie en het brood zal zeker smaken. Ben toch heel benieuwd hoe je die wasbak erin hangt en hoe hij op zijn plaats blijft.

  • Hallo José,

   Ja het is een forse bak. Hij is 80 centimeter breed. Eerst hadden we zio’n dumele RVS bak. Die was altijd net te klein om de grootte pannen in te wassen. In deze bak moet dat wel leuken.

 3. Knap gedaan!
  Van het uitgezaagde gedeelte zou je één of twee mooie snijplanken kunnen maken!
  Met die bovenfrees kan je er iets moois van maken.

  • Hallo Henk,

   Dat wat je zegt was ik ook van plan. Denk dat ik er twee mooie planken uit kan maken. Ook van de andere afval stukken ga ik nog eens wat maken, al is het maar een kaasplankje.

 4. Goedemiddag alweer.
  Wat geweldig dat het je goed gelukt is het aanrechtblad te
  ” vernielen” ! Knap hoor , heeft vast wat spanningszweet gekost.
  Wat een geweldig mooie vloer hebben jullie toch , het viel me weer eens op bij de foto met de steekwagen. SUPER helemaal verliefd op !
  Geniet gezellig samen van de Familie en het heerlijke brood uit de nieuwe oven .(is vast goed gelukt).
  Groet . 🤣👍👋🙋‍♂️🙋‍♀️

 5. Tijdje niet gereageerd maar jullie stellen het goed in Spanje en dat is nog belangrijker dan een mooie keuken. Geniet ervan.

  Ome Karel en Marianne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *