Soms Zit Het Mee, Soms Tegen

Nou van alles te vertellen, laat ik met het tegenvallende nieuws beginnen. Sol had al een paar dagen last van haar onderbuik, vorige week toch maar even naar het ziekenhuis in Ourense. De arts, bij wie ze moest komen, bleek blind zonder echo. Niet zo gek, maar we moesten dus een paar dagen later weer naar Ourense om een echo te laten maken. De uitslag; Sol heeft een liesbreuk. Gelukkig niets ernstigs dus en als ervaringsdeskundige weet ik dat de operatie zo gepiept is. Al zal voor iedereen een operatie anders uitpakken. Gevolg is echter wel dat Sol niet meer mag tillen en dat is dan weer een probleem in de supermarkt waar ze nog maar kort werkt. Moet je het al wel vertellen tegen je baas of nog niet. We besloten dat het beter was het zo snel mogelijk tegen hem te vertellen, zodat hij zelf kon beslissen of hij iemand in dienst wil houden die niet meer kan/mag tillen en die geopereerd moet worden. Omdat Sol nog in de proeftijd zat, leek het de baas beter iemand anders te zoeken. Jammer voor Sol en ook voor mij, maar natuurlijk heel begrijpelijk. Bij een kleine baas is een ziek personeelslid een groot blok aan een been. De, inmiddels, ex baas was overigens wel blij dat Sol gelijk vertelde van de hoed en de rand, wel zo eerlijk vind hij. Dat Sol het zo gedaan heeft, kan alleen maar weer positief uitpakken bij een volgende sollicitatie, iedereen praat hier namelijk met elkaar. 

Sol moet nog een keer naar het ziekenhuis voor onderzoek en dan afwachten wanneer ze onder het mes kan. 

Deze week ben ik vrij. Volgende week maandag moet ik weer gaan werken. Maandag en dinsdagochtend had ik nog even de tijd om een en ander netjes te maken voor dat mijn ouders op dinsdagmiddag aan zouden komen.  Ik ben dus nog even met de bosmaaier aan de gang geweest. 

Voor dinsdagavond hadden we helaas wel even een afspraak die al verschillende keren verzet was. Dus als mijn ouders net aangekomen zijn en we de caravan op zijn plaats hebben gezet, moeten Sol en ik even naar het slachthuis in Taboada.

Afgelopen jaar had ik 3 en een halve snipperdag over. Tegen Pablo gezegd dat ik die wel uitbetaald wilde hebben en dat dat best in het zart mocht. Pablo had echter even later een beter idee, is een half kalf ook goed? Nou dat leek ons ook wel wat. Afgelopen dinsdag was het dan eindelijk zo ver om het halve kalf (ca jaar oud en dan noem je het blijkbaar een koekalf) door de slager in de door ons gewenste stukken te laten snijden. Laten we zeggen dat we nu een vrieskist gevuld hebben met een half kalf. Volgens mij is de waarde van het vlees iets meer dan de 3 en een halve snipperdag. 

Sol en ik wilden voor verschillende deuropeningen gordijnen hebben. We hadden al eens gordijnen gekocht, maar die moesten nog vermaakt worden. Dat heeft mijn moeder nu gedaan. We zijn daarvoor afgelopen woensdag spullen voor gaan kopen. Daarna zijn we naar Oseira gegaan om een klooster te gaan bezoeken. We hebben het klooster niet van binnen gezien, omdat we te lang op de openingstijd moesten wachten. Het klooster staat er al eeuwen, dus we kunnen vast een andere keer een bezoek brengen. Na een kop koffie in Oseira zijn we de toeristische route terug naar Frean gereden.

Vandaag wilde mijn moeder toch echt naar de nieuwe Chinees in Chantada. Na ons geld te hebben afgestaan aan de kassa bij de Chinees, zijn we naar een kerkje boven op een berg gereden. Als je een rondvaart doet op de Rio Miño vertellen de gidsen op de boot dat daar een speciaal, of in ieder geval mooi oud kerkje staat wat te bezoeken is.

Santa Maria de Nogueira, s/n, 27515 Nogueira de Miño, Lugo

Naar dit kerkje zijn na de Chinees dus gegaan. Als we bij het, grotendeels verlaten, dorpje aan komen en de auto parkeren bij het kerkje en even later over het kerkhof lopen, gaat Sol bellen om te laten weten dat we de kerk willen bezoeken. Er lopen nog mensen op het kerkhof. Sol belt en ik zie een man zijn telefoon pakken. Sol groet, en dat doet die man ook. De sleutelbewaarder van de kerk is dus al op het kerkhof een ronde aan het maken met andere mensen die de kerk ook willen bezoeken. Het is oud. Met mooie, deels beschadigde, muurschilderingen. De man vertelt met veel plezier over de geschiedenis van het eeuwenoude kerkje. De kathedraal in Santiago de Compostella is mooi met alle pracht en praal, maar eigenlijk vind ik dit kerkje veel mooier in alle eenvoud. Na de kerk zijn we in Castro een dagmenu gaan scoren.

Mijn moeder is tussendoor telkens bezig geweest met 3 gordijnen, die inmiddels hangen en daar zijn we blij mee.

Waar we ook blij mee zijn, zijn alle dingen die verschillende kennissen weer meegegeven hebben aan mijn ouders voor ons. Bedankt 🙂

Vakantieverslag 2024 Nr2

Jullie verhalen door Ton van den Wijngaart  VERHALEN

18 reacties

 1. Rob en pa hartelijk dank voor de informatieve blog en het reisverslag van pa. Heerlijk om zo de vrijdag te starten. Fijn dat het weer nu ook OK is. (Deze week hebben wij noodweer ervaren, het ging er heftig aan toe, maar de overvloedige regen was zeer welkom in dit deel van Spanje (Costa Blanca). Enfin, we zijn veilig thuis gearriveerd. Nogmaals dank voor het delen van jullie avonturen. Gordijnen: fraai, een fijne tijd nog en veilige reis naar NL. Groeten uit Albatera.

 2. Jammer voor Sol nu maar eerst de operatie ondergaan en opknappen is het belangrijkste en eerlijkheid wordt meestal beloond .
  Wat een prachtige foto’s helemaal eens eenvoud is vele malen mooier dan al die protserigheid in b.v. Rome.
  Geniet samen met je ouders en de gordijnen geven een warme zonnige sfeer.
  Fijn weekend.
  José

 3. Twee heerlijke verslagen, Ton ik ga zeker het dorpje Barcena Mayor op zoeken ik hou ook van die verstopte oer dorpjes. Hopelijk wordt Sol snel verlost van haar breuk. Geniet nog maar een paar dagen van elkaar.

  • Hallo Erik,

   Een verstopt oer dorpje…. Das prehistorisch dan. Met een particuliere zorgverzekering gaat het over het algemeen een stuk sneller dan in de publieke zorg, dus hopelijk is ze voor augustus weer hersteld.

 4. Goedemorgen wat een mooi gevarieerd verslag van jullie! Prachtige reisbeschrijving Ton, ik ga straks alle plaatsjes die jullie hebben aangedaan apart opzoeken! Erg mooi beschreven. Vervelend Sol dat je een liesoperatie moet ondergaan. En je je baan nu weer kwijt bent! Daarna heb je herstel tijd nodig. Hopelijk duurt de oproep niet te lang. Mooi hangen de gordijnen Ineke ! Wat een winkels hè die Chinese! Groot en goed gevuld! Ook mijn liefhebberij! Gezellig al die interessante uitstapjes en heerlijke etentjes. Half kalf óók niet verkeerd Rob! Geniet verder van alles en iedereen en op de camping. Fijn plekje. Groetjes van ons óók vanaf een camping in het Limburgse land! Het vlaaien paradijs ! 😋👌🙌

 5. Er viel weer heel veel te lezen. Jammer dat Sol haar baan weer kwijt is. Maar die operatie en herstelperiode gaan toch echt voor. Wie weet kan ze later weer in de winkel terecht.
  Prachtig kerkje hebben jullie bezocht. Pa en moe waren er bij las ik in hun vakantieverslag. Was ook leuk om te lezen. Veel informatie. Hopelijk is het weer wat beter nu. Ik kijk ’s avonds bij mijn vriend altijd naar het programma Aquí La Tierra. Overal regen zag ik. Ook in Galicia. Maar in Murcia was het echt bar en boos. Vloedgolven door de straten. Ik wou dat er hier wat regen viel. (Hier is Fuerteventura voor degenen die niet weten wat ik bedoel met hier). Als het 2 x per jaar regent is het veel. Het is niet voor niks een woestijnig eiland. Als het regent is het eiland ineens groen. De plantjes schieten als een gek de grond uit, om ook weer snel te verdwijnen als de koperen ploert zich weer laat zien. Maar ik heb verder geen klagen hoor. Ik heb liever zon dan regen. Nog een fijne week verder met je ouders. Hoewel … maandag ga je weer werken. Ik weet niet hoe lang je ouders blijven.

  • Hallo Marian,

   Jip, gezondheid gaat voor alles. En er komt vast weer een baan op haar pad. Ze heef het netjes afgehandeld met haar ex baas. Dus dat kan alleen maar positief uitpakken volgens ons.
   Als wij hier weer genoeg regen hebben gehad, dan wil ik dat wel ruilen voor wat zon van jullie, maar dan wel zon met een niet te hoge temperatuur. 25 graden is prima 🙂

 6. Dank je wel voor de mooie kerkfoto’s. Je hoeft er niet van te houden maar ik kan het nooit laten even bij een kerkje, als het open is, naar binnen te stappen. Ieder land heeft er verschil in maar komt wel een beetje op hetzelfde neer. Flinke tegenvallen voor Sol en haar portemonnee. Maar pijn is ook niet fijn. Gezellig dat je ouders er weer zijn, ff bijkletsen en je moeder heeft haar best gedaan, hangen er mooi bij en een mooie kleur. Veel plezier met elkaar en geniet er van is zo weer voorbij.

  • Hoi Rob en Sol en alle mensen die het lezen . We hebben al een fijne tijd gehad en ja Joke de Chinees is geweldig. En deze was een erge mooie. We zijn net klaar met het heerlijke eten en er moet nu wat opgeruimd worden. Gr. Ineke

  • Hallo Lady Wieser,

   Sol en ik en mijn ouders zijn niet gelovig. Maar dat maakt de bouwwerken, de schilderingen en de andere kunst niet minder mooi. Sol en ik kijken regelmatig even binnen bij een kerk als d deur open staat en er geen mis gaande is, altijd mooi om te zien.

 7. Wat een mooie verhalen zowel van Rob als van Ton en de foto’s zijn ook weer prachtig. Het was weer lekker lezen. Wat Jammer voor Sol dat ze haar baan weer kwijt is, maar eerst maar de operatie afwachten en weer aansterken. Wie weet wat er nog in het vat zit nu je zo eerlijk bent om gelijk je baas in te lichten over je situatie. Geniet nog heerlijk van elkaars gezelschap want het gaat allemaal zo snel voorbij. Iedereen weer een heel fijn weekend

  • Hallo Mieke,

   Nou graag gedaan hoor. Maar dat geld natuurlijk ook voor de verhalen die van jullie komen. Hopelijk is het voor Sol allemaal snel weer voorbij en ligt er weer een baan in het verschiet. Even afwachten.

   • Hoihoi , sorry late reactie maar niet minder genoten van jullie verhalen / verslagen . Wel gelijk gelezen , zo nieuwsgierig zijn we wel .
    Mooie foto’s weer zodat we dubbel kunnen meegenieten .
    Sol hopelijk niet veel pijn en ben je snel aan de beurt , daarna nog wel rustig aan doen hoor . Ach je hebt een ervaren leermeester naast je dus,zal vast goed komen . Sterkte hoor!
    De “Hollanders” ook veel dank voor het verslag en foto’s , zo reizen we een beetje mee . Geniet nog een tijdje daar.
    O , o die vriezer , je mag blij zijn dat je een flinke hebt , wat had je anders moeten doen ? Veel smakelijke maaltijden met je welverdiende stuk(je) vlees erbij.
    Groet . 👊👍🐄🤣🫣👋
    p.s. De hond was wel heel nieuwsgierig wat er nu achter die nieuwe gordijnen zit ! Mooi gedaan Ma )

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *