Soms Krijg Je Iets Als Je Het Niet Verwacht

Gisteravond, daar slaat de titel van deze blogpost op, want soms krijg je iets wat je graag zou willen als je het niet verwacht. In Nederland ben ik al eens een paar jaar terug op zoek geweest van een opleiding voor bijen imker. Het idee was toen iets met bijen te gaan doen in Chili. Maar de opleiding duurde een jaar en dat viel lastig te plannen met het vertrek naar Chili, ook kwam Corona er tussendoor fietsen. Geen opleiding tot imker dus en we gingen, zoals bekend naar Spanje. Maar nog steeds heb ik iets met bijen. Ik vind ze gewoon leuk en kan er een hele tijd naar kijken. Ben er niet bang van en ze doen mij niets, hommels en wespen trouwens ook niet. Een tijdje terug heb ik het over bijen gehad met een buurman Xavier. Die kent iemand die imker is en misschien wil hij wel een paar bijenvolken hier weg zetten. Ik hoef namelijk niet perse zelf bijen te hebben, die van een ander is ook goed. Maar de man was niet geïnteresseerd om bij ons iets weg te zetten. Gisterenmorgen als we weg gaan is er niets. Als we een paar uur later thuis komen is er ook nog niets. Als we even later een rondje gaan lopen met Antares en Foskie hoor ik een hoop gezoem. Het komt uit de buurt van de trap waar ik van af viel. Die trap is afgezet en ik die niets aan de platen die er groeien. Er vliegen een hoop bijen af en aan, maar waar geen ze naar toe en komen ze vandaan. Als ik mijn hoofd tussen de planten steek, zie ik even voor mij een bijenvolk zitten. Ik weet niet hoe je het precies moet noemen, maar er hangt een bal bijen ter grote van een flinke ananas. Super!! Ik ben geen imker, een imker wil geen bijen bij ons weg zetten en nu zijn de bijen zelf naar ons toe gekomen. 

Ze zitten ons niet in de weg omdat we de trap niet meer gebruiken waar ze vlakbij zitten. Als ik vandaag weer verschillende keren van dichtbij ga kijken blijken de bijen mij niet eens in de gaten te hebben. Zie blijven af en aan vliegen. Ik heb geprobeerd het te filmen, maar als je met een telefoon te dichtbij komt worden ze zenuwachtig. Kijk het filmpje maan. Ik ga ze vanaf nu met rust laten. Ze mogen doen wat ze moeten doen.

Vandaag moet ik ook even wat in de keuken doen. Ik moet met de roterende laser een lijntje op de muren zetten. Het maakt niet uit hoe hoog de lijn komt, het gaat er alleen om dat ik met deze lijn een punt heb om van af te kunnen meten. Als de lijn op de muren in de keuken staat moet ik de lijn ook op de muur in de bijkeuken zetten.

Dat kan helaas niet in een keer. Ik zet de laser in de hal en zet daar ook op verschillende punten een streepje. Daarna zet ik de laser in de bijkeuken en ook daar zet ik weer een mooie horizontale streep op de muur. Nu kan ik gewoon het hoogteverschil tussen de lijn in de keuken, de hal en de bijkeuken opmeten en dan weet ik dus waar ik moet gaan zitten als ik wat aan de muur moet gaan doen aan de kant van de keuken én de bijkeuken.

Dan ga ik nu nog even wat doen met de bosmaaier. Eerst moet het koeienpad gedaan worden. En als dat gedaan is doe ik de kant van de weg ook maar gelijk. Een tijdje terug heb ik een zandpad wat achter een weiland van ons doorloopt voor een deel schoongemaakt. Daar stond het gras namelijk erg hoog en omdat ik daar met Antares regelmatig in een rondje loop, wilde ik het schoon hebben. Vandaag ga ik het laatste stuk schoonmaken.

Ook maak ik een baan in het weiland achter ons waar het pad op uitkomt. Als hier het gras weer hoger staat is het voor Antares en Foskie lastig zich een weg te banen. Dus van beneden naar boven maak ik een spoor met de bosmaaier. 

Dan is het nu bijna tijd om de bbq weer aan te gaan steken 🙂 

UPDATE: 18:48 Net nog gekeken bij het bijenvolk. Helaas, ze zijn veer vertrokken.

12 reacties

 1. Hola,

  Het wandelcircuit ziet er weer puik uit niet alleen voor jullie maar ook voor beide viervoeters.
  Jammer dat de bijen weer vertrokken zijn. Kennelijk mankeerde er volgens hun iets aan hun campingplaats.
  Voordat jullie gingen BBQ-en toch zeker wel eerst vooroverleg met de buurman gehad naar ik hoop?

  Houdoe
  p.s.
  Schade aan de caravan opgelopen in Sarria op een camping (eigen schuld) vandaag naar tevredenheid gerepareerd.

 2. Hoi Rob,
  Leuk van je bijen, en weer jammer dat ze weg zijn. Petra zei, zou het niet leuk zijn als hij in de moestuin kruisbessen of bramen of framboze had dan heb je daar niet zo veel werk van. Ook zei ze dat aardappelen waar het blad tegen elkaar staan dat heet het veld dicht. Weer wat wijzer geworden. Gr. Ma

 3. Goedemorgen , idd jammer dat het bijenvolk weer vertrokken is . Zo mooi om te zien hoe harddisk kleine beestjes werken , hetzelfde bij een mierenhoop vooral die dikke rode bosdieren. Kun je lang naar kijken.
  Het ziet er weer netjes uit op de wandelroute alhoewel ik ongemoeid mooier vind maar dat is niet zo handig . Vooral ivm teken. Hou de hondjes geregeld onder controle .
  Fijne Zondag , ga wat leuks doe. !
  Groet . 👊👋🙋‍♂️🐶🐾🙋‍♀️

 4. Jammer dat het bijenvolk weer vertrokken is die imker zou blij zijn geweest en z’n grote tros , het is trouwens een goed idee om bijen te houden in jullie rustige streek.
  Fijne zondag,
  José

 5. Wel een mooi gezicht die tros met bijen en jammer dat ze weer weg zijn. Weij hebben ook bijen gehad maar dat is niet goed gegaan waren ineens in een nacht allemaal dood. En de rest van je werk ziet er weer picobello uit. En pa fijn dat je schade aan de caravan ook weer is gerepareerd.

 6. Hoi Rob
  Als ik het goed heb, zit er in die zwerm bijen een koningin, je moet dan een imker bellen die het geheel vangt en in een kast doet en had je je 1e bijenkast kunnen hebben. Nu zijn ze verder gaan zwerven. Hoe het er verder mee gaat weet ik niet.
  Gr Carla

  • Hallo Carla,

   Ik had al bij een imker in Nederland geinformeerd over wat het beste te doen. Die wilde ze wil komen halen, ik had niet in de mail gezet dat we in Spanje wonen hahaha. Maar goed, ze zijn weer vertrokken.

 7. Beste
  Ik volg jullie al een hele tijd en vind jullie verhalen altijd prachtig om te lezen. Ook respect voor al
  het werk jullie daar doen. Ik kan dan een beetje mee reizen en genieten van jullie wedervarigheden!
  Jammer van de bijen maar misschien komt er wel een volgend bezoek nu de weg al een keer is gemaakt!!!
  Groetjes en tot het volgende verhaal,
  Renée

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *