Snoeien En Opruimen

Gisteravond hoor ik tijdens het eten een brommend geluid. Sol hoort het niet en denk dat het het geluid is van de diesel verwarming. Maar als ik even later met Antares een rondje ga lopen, komt de buurman met zijn tractor met frees er achter van het weiland aan de overkant van de weg af rijden. Dat was het geluid dus. Hij heeft om een Kastanjeboom waar om een of andere reden van alles om groeide aan wilde planten en braamstruiken weg gefreest. 

Dan komt de buurvrouw de koeien binnen zetten en die begint tegen mij over het weiland en dat daar hoopjes hout en takken liggen en dat dat gevvaarlijk zou zijn voor de koeien. Ik denk; die lopen er bijna nooit, dus…? Maar ook de buurman komt niet zomaar ineens frezen. De koeien zullen dan wel binnenkort komen of zo. In ieder geval, dat hout zou weg moeten en dat vindt ik ook. Of ik morgen de tractor met kiepaanhanger wil gebruiken. Zeker wil ik dat want er is nog meer te ruimen aan snoeihout.

Ik ben al vroeg aan de gang op het weiland. Er liggen namelijk ook stukken hout tussen die nog omgetoverd moeten worden tot stookhout voor volgend jaar. Daarna komt Sol helpen met het hout ruimen van de bomen in de achtertuin die ik laats omgezaagt heb. We leggen het klaar zodat we het straks makkelijk in de aanhanger kunnen laden.

In de andere achtertuin waar ik afgelopen week ook 2 bomen neerhaalde, ga ik verder met het kaal zagen van de rest van de fruitbomen waar geen fruit aan komt. Deze bomen zijn zo verwilderd dat er geen bloesem meer in komt. Eigenlijk gewoon dood. De stammen laat ik staan. Die zaag ik volgend jaar wel om als ik bezig ben met het maken van stookhout. Tijdens deze werkzaamheden krijg ik gezeldschap van 4 dames.

Die komen eerst kijken, willen dan aandacht en willen dan eten van de bladeren en de veigen die er hier en daar aan de afgezaagde takken zitten. Telkens als ik bij een boom bezig ben komen zij even later kijken. Dat is het een beetje gevaarlijk om verder te gaan aan die boom en start ik met een andere boom.

Dan mik ik alles op het weiland achter het huis. En als ik daar net mee klaar ben komt de buurman de tractor met aanhanger brengen. Sol komt weer helpen bij het laden van de aanhanger die ik dan even later ergens ander op het zelfde weiland leeg. Vervolgens laden we hem weer vol en maak ik hem weer leeg. Dat doen we zo 6 keer en dan nog 2 keer met het hout wat we eerder op de dag al klaar hebben gelegt. Daarna ga ik nog even naar het weiland waar is vandaag begonnen ben en laad daar de aanhanger vol en leeg die even later bij de rest van het hout. 

Morgen gaat Sol bellen voor toestemming om de fik er in te zetten. We hebben 2 grote stapels en die mogen we dan op stoken in een tijds bestek van 8 dagen. Ik denk dat we dus 2 dagen fikkie aan het stoken zijn.

6 reacties

 1. Hola,

  Dus letterlijk en figuurlijk is het buiten hier en daar nu een tijdelijke ” takkenzooi”. Hopelijk krijgen jullie gauw een stookvergunning en kunnen jullie iets doen wat van binnen vrijwel iedereen wel eens leuk vind……FIKKIE STOKEN.
  Hou dan wel jullie dames op afstand!!!!!

  Houdoe

  • Hoi Pa,

   Het is blijkbaar een kwestie van een nummer bellen en dat is dan voldoende om de ’takkenzooi’ in de fik te steken. En de dames kunnen er niet bij komen. Die mogen op een afstand toe kijken.

 2. als je door Spanje heen rijdt, zie je heel veel open vuren. Er wordt ook van alles op gegooid. Vaak geeft het veel rookontwikkeling en stank.
  Het is daarbij een rechtstreekse omzetting van gebonden koolstof in CO2 en de warmte die vrijkomt wordt nergens voor gebruikt. Het is dus alleen om de hoeveelheid materiaal te verkleinen.
  Kun je daar niet wat nuttigs mee doen zoals inkuilen of voor ophogen gebruiken?

  • Hallo Dolf,

   Liefts zouden wij het ook anders zien. Maar er is hier geen Punto Limpio waar wij met ons afval hout naar toe kunnen. Ander ding; dit hout heeft natuurlijk, zoals je weet, vele jaren CO2 opgenomen. Dat het nu CO2 af gaat geven als de fik er ingaat, maakt het CO2 neutraal. Iets nuttig er mee doen werkt het gebruik van (zware) machines in de hand. Stel dat we het gebruiken om iets op te hogen, zoals je zegt. Dan zal er eerst een gat gegraven moeten worden waar het afval hout in kan om er vervolgens de afgegraven grond terug opver heen te doen. Dat zijn geen dingen die je met de hand gaat doen. Met dat wat jij eigenlijk voorsteld stoten we veel CO2 uit met de machines die daarbij nodig zijn en is de natuur / het klimaat slechter af.

   • De argumenten die je geeft gelden voor steenkool, olie en gas ook.
    Als je genoeg ruimte hebt kun je het ook op een berg laten liggen. In het Kralingsebos (Rotterdam) worden zulke plekken gecreëerd omdat er talloze dieren in gaan wonen.

 3. Opruimen ! en fijn dat de buren meehelpen/ denken, het wordt steeds mooier, in Spanje doen ze dat nog steeds verbranden in de openlucht wij snappen niet dat ze niet ergens een paar verbrandingsdepots hebben met een filtersysteem of iets dergelijks , ze hebben immers plaats genoeg in dat grote land en wij maken ons druk over de vervuiling in ons kleine landje en tevens vet betalen .
  Ondanks alles blijf ik van Spanje houden.
  Gr. José

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *