Sinterklaas En Zwartepiet

De Sint en zijn Pieten zijn met de nodige voorbereidingen bezig om de vervuilende stoomboot op te stoken en richting Nederland te varen. Helemaal volgeladen met cadeautjes natuurlijk. Het wordt tijd dat de Sint ook eens aan een E-stoomboot gaat. Maar goed, dat terzijde, als de cadeautjes maar in Nederland aan komen. 

Emma en Edwin zijn in Galicië, er moeten wat dingen voor hun huis geregeld worden en daarom zijn ze hier. We zijn samen in Castro gaan eten en hebben lekker bijgepraat. Toen we ieder weer onze weg gingen kregen Sol en ik ieder een zak pepernoten. Nu vragen wij ons af of zij hier werkelijk zijn om iets voor hun huis te regelen of dat het misschien in het geheim Pieten zijn? In dat geval betekent dat, dat de Sint in Galicië moet wonen.

Weer een paar dagen later krijgen we bericht dat er een pakje voor ons is aangekomen en dat het afgegeven is bij het pompstation. Als we het even later op gaan halen en weer even later uitpakken, zit er van alles lekkers en moois in, maar onder andere ook pepernoten. Het pakje komt van mijn ouders, dus nu vragen wij ons af of die ook iets met de Sint te maken hebben. Ik weet wel dat zij al jaren Sint en piet kleding in de kast hebben hangen.

En dat allemaal terwijl wij niet eens onze schoen hadden gezet 🙂

Sint en Piet…. is er ook nog wat geklust? Ja zeker. Alle laders van het bureau-tje wat we aan het opknappen zijn staan in elkaar en een nieuwe achterwand zit er ook in. Er moet nog een hoop aan gedaan worden, maar het begint ergens op te lijken. Aan huis heb ik ook nog wat gedaan. Op de hobbykamer van Sol is er in het plafond een luik om op de zolder (?) te komen. Die zolder stelt niets voor, het is meer voor de kabels van de verlichting en zo. Het luik was al lang kapot en nu met de vele wind tochtte het flink langs de openingen van het luik. Daar heb ik dus wat aan gedaan. Uit de sloop van de keuken hebben we ook bruikbare spullen overgehouden. Onder andere aluminium deurtjes. Een van de deurtjes past precies over het gat in het plafond en met een houten rand kon ik het mooi tegen het plafond maken. Nog een keer een lik verf en het is helemaal af.

Even Wat Anders

Onze Palestijnse vlag zit nog ergens in een van de dozen die ooit nog eens uitgepakt moeten worden. Bij de vorige oorlog hing die bij ons voor het raam. We kunnen de vlag opzoeken en hem in een paal vrij in de wind laten wapperen, net zo vrij laten wapperen als het Palestijnse volk wil zijn. Maar met een vlag, hier bij ons in Freán, in een paal schieten we niet veel op. Hier op het blog wat posten heeft een groter bereik. Wij zijn pro Palestina en tegen Hamas, maar vinden ook dat het onderhand eens tijd wordt dat de (vooral Westerse) wereld Israël tot de orde roept. Als Rusland land in pikt is de wereld te klein en sturen we alle bommen en granaten die we hebben naar de Oekraïne. Ik weet dat de conflicten niet hetzelfde zijn, maar is Israël niet al jaren bezig land in te pikken en het te zuiveren van Palestijnen met toestemming van de bondgenoten? 

Sol liet mij dit filmpje zien. Het is van een Nederlands programma (BNN VARA) en stond op een Spaanse Facebook pagina met Spaanse ondertiteling. Voor de anderstaligen die dit lezen, zet de ondertiteling aan op YouTube. 

Misschien ook aardig om deze aflevering van Arjen Lubach te lijken.

13 reacties

 1. Hoi Rob en Sol,
  Fijn dat de Sint vroegtijdig bij jullie langst is geweest en fijn dat alles heel is gebleven. Dat filmpje van Ramsay hadden wij al gezien, de tranen sprongen in mijn ogen bij het horen er van. Het is allemaal heel verschrikkelijk . Ik hoop dat er gauw een oplossing komt maar ik denk dat dat ijdele hoop is. Iets anders, Vandaag ben ik met Regina naar Intratuin in Halstere geweest de kerstballen zijn weer overweldigend iets te veel blink blink voor mij.groetjet en geniet van al jullie lekkers. Gr. Ma

  • Goedenavond , een zeer late reactie. Een GEWELDIGE BLOG ! Chapeau . Je haalt aan waar we allemaal mee bezig zijn . Palestina / Israël . Ik weet al ,vanaf mijn jongste bewuste jeugd , dat het daar nooit vrede wordt ! Helaas boeten de Palestijnen steeds meer in , juist door Hamas. Laten we ze blijven steunen en de hoop blijven houden dat het ooit beter wordt voor hen. 🙏🙏
   Dat Sinterklaas bij jullie in de buurt woont en niet in “Ma-drid” , is nu wel duidelijk . Jullie zijn al ruim voorzien ! En dat zonder wenslijstje en zingen. Bofkonten .
   Groet . 👊👍😍🙋‍♂️🙋‍♀️👋

 2. Hola,

  Om met het laatste stuk van je blog te beginnen.
  Wij vertellen jullie niets nieuws als ook wij pro Palestina zijn en anti Hamas. Gelukkig kunnen wij en jullie onderscheid maken tussen Palestijen en Joden enerzijds en Hamas en Israel anderzijds.
  Helaas hebben wij niet de elusie dat israel zich ooit iets gelegen laat liggen aan wie dan ook kijk maar naar ALLE vn resoluties die ze al jaren aan hun laars lappen en de rest van de Westerse wereld laat dat allemaal begaan met Amerika voorop gezien de vele miljarden die ze jaarlijks in Israel pompen. Voor hun is dat DE machtsbasis in het midden oosten.
  Maar wel of geen Sint en Piet in Galicie of onderweg waar dan ook heen die weten kennelijk ook dat er smulpapen in Frean wonen. Bij ons komen de Sint en Piet pakken bijna uit de motteballen aangezien al weer de nodige optredens gepland staan.
  Natuurlijk moet er ook een compliment naar de klusser. Heel mooie oplossing voor dat tochtige luik in de hobbykamer van Sol.

  Houdoe

  P.S.
  Die filmpjes die geplaatst hebt kennen we.

  • Hoi PA,

   Blij dat we genoeg plaats hebben om oude meuk te bewaren. Komt altijd weer eens van pas. Ik kan er net door, of een Piet met pakjes dat ook kan weet ik niet, maar die gebruiken gewoon de post 🙂

 3. Dat is al een vroege sinterklaasverrassing , zo kun je al een lekker genieten van alle Hollandse lekkernijen.
  De filmpje’s kennen we en pro Israël daar moet je heel voorzichtig mee zijn ,kijk maar eens naar de geschiedenis.
  José

  • Hallo José,

   Maar wij zijn ook niet pro Israël, wij zijn pro Palestina. Toen wij onze Palestijnse vlag in voor het raam hadden in Nederland, kregen we een anonime brief. Daar stond stond van alles is, o0nder andere hoe kwetsend het moet zijn zo’n vlag te zien hangen voor Joden in de buurt. Vrijheid van meningsuiting, groot goed zeggen ze altijd.

 4. Ik heb voor de Ambassade van Egypte gewerkt in Den Haag. In 1967 tijdens de Zesdaagse Oorlog werd ik voor alles en nog wat uitgemaakt omdat ik daar werkte : Arabierenhoer en zo. Destijds was NL pro-Israel. Vandaar. In 1972 werden er tijdens de Olympische Spelen in München een tiental Israelische atleten vermoord door de PLO. En in 1973 brak de Yom Kippur-oorlog uit waardoor de geografische situatie in dat gebied voor de zoveelste keer veranderde. Ook veranderde de houding in NL ten opzichte van Israel. Ineens was iedereen pro-Palestijnen. En nu is de NLse overheid geloof ik weer voor Israel. Eerlijk gezegd bemoei ik me niet meer met wat daar gaande is. Het is te complex. Wat me wel zorgen baart is dat dit hele conflict uit kan lopen op een Derde Wereldoorlog.
  En jullie hebben het stembiljet dus ontvangen? Ik nog steeds niet! Echt hoor, ik word er niet goed van. Dit gaat vast fout. Dat wordt dan de tweede keer dat ik niet op de FvD kan stemmen. Maar aan de andere kant: ik woon al geruime tijd in Spanje. Dus is NL niet meer zo relevant voor mij.

  • Goedenavond , een zeer late reactie. Een GEWELDIGE BLOG ! Chapeau . Je haalt aan waar we allemaal mee bezig zijn . Palestina / Israël . Ik weet al ,vanaf mijn jongste bewuste jeugd , dat het daar nooit vrede wordt ! Helaas boeten de Palestijnen steeds meer in , juist door Hamas. Laten we ze blijven steunen en de hoop blijven houden dat het ooit beter wordt voor hen. 🙏🙏
   Dat Sinterklaas bij jullie in de buurt woont en niet in “Ma-drid” , is nu wel duidelijk . Jullie zijn al ruim voorzien ! En dat zonder wenslijstje en zingen. Bofkonten .
   Groet . 👊👍😍🙋‍♂️🙋‍♀️👋

 5. Wat maken politici er toch een zooitje van. Ik heb een studie gemaakt van het proces over de vorming van de staat Israel en daaruit blijkt dat er in eerste instantie geluiden waren om in harmonie samen te leven, maar echter door een klein deel. Er moet mij wel iets van het hart: de Arabische (en Egypte) hebben voor 1948 nooit omgekeken naar de Palestijnen en ook nu komt er van af die kant geen of weinig steun.
  Je hebt Joden en Palestijnen, met daarin stromingen die niet uit zijn op vrede (HAMAS dicteert in Gaza en de orthodoxen in Israel). De wereld kijkt toe – en Israel heeft door de nederzettingen te tolereren, deze ellende over de slachtoffers van beide kanten over zichzelf uitgeroepen en is nu bezig met een genocide. Ramsey Nasr vertolkt gevoelens van onmacht en spreekt helaas de waarheid: Er is iets mis met de menselijkheid.

 6. Laat de palestijnen toch in vrede leven het is de Hamas en Israël die al die ellende over de palestijnen uitroepen. Alleen onschuldige zijn er de dupe van en die worden eigenlijk in de steek gelaten want hoe kan men weten waar en wie de Hamas is. En men gooit overal maar bommen op in de hoop hamas te vernietigen maar de vernietiging is alleen over de palestijnen die worden getroffen en dan ook nog de humanitaire hulp weigeren is gewoonweg schandalig. Hopelijk kunnen de regeringen van andere landen de palestijnen helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *