Sensatie!

Gisteravond, als ik de telescoop aan het opzetten en afstellen ben, gaat de telefoon. Sol! Kan ze niet even naar buiten komen in plaats van bellen? Nee, blijkbaar niet. Ze heeft zich opgesloten en kan niet meer naar buiten omdat de doorgang geblokkeerd wordt door een kleine muis die in huis loop. hahaha. Ik ga zoeken naar de muis, als is dat lastig als iemand die er bang voor is niet weet waar de muis naar toe gegaan is. De mogelijkheden zijn legio voor de muis; de eetkamer, de slaapkamer, hal 1, hal 2, de keuken, de stal aan huis of gewoon naar buiten. Maar na even zoeken zie ik de muis in hal 1 zitten. De muis zit in een hoekje en beweegt maar een beetje. Ik pak een leeg yoghurt emmertje en zet het over de muis heen, Schuif er daarna een stukje karton onder en de muis zit gevangen in de omgekeerde emmer. Buiten aan de weg laat ik de muis weer vrij, maar niet zonder er een foto van te maken.

Ik ga verder aan de telescoop. Eerst wil het niet zo lukken met de nieuwe software. Dan de oude maar gebruiken, maar ook die heeft geen zin. De nieuwe nog eens een keer. Nu werkt het wel en is M31 of te wel Andromeda aan de beurt. Als je weet waar je moet kijken is het als een beetje wazige vlek te zien als je op een donkere plek staat. Het fotograferen gaat lekker. 

Vandaag doen we niets, we gaan ook geen rondje rijden want het is zo mistig als maar zijn kan. Dan kan ik dus mooi de verzamelde data (foto’s) van afgelopen nacht van Andromeda bewerken tot een foto. Ik sluit me op in mijn hok, doe het licht uit en het rolluik omlaag zodat ik nu een donkere kamer heb. Na een paar uur werken heb ik deze foto van Andromeda, een sterrenstelsel wat groter dan onze Melkweg maar wel van hetzelfde soort, nl een spiraal vormig stelsel. Wil je er naar toe dan heb je wat kilometers voor de boeg, het is ongeveer 2,54 miljoen lichtjaar bij ons vandaan (24.0284 biljoen kilometer)

Het is tegen drieën als we mist is opgetrokken en wij de koeien buiten gaan zetten. Als de dames buiten staan en wij teruglopen zegt Sol, kijk rook. Ja rook en niet zo’n beetje ook. Tegenover ons op de bergen staan windmolens. Een daarvan heeft de geest gegeven en staat in de fik. Veel zwarte rook. Ook de top van de berg staat in de fik. Tja wat nu? Moeten we iemand bellen? Sol belt de buurman, niet dat die iets aan kan doen, maar die weet vast wie we moeten bellen. Maar het is siësta en hij neemt niet op. Sol gaat de stal schoonmaken en ik bedenk dat ik kijk of ik de politie in Chantada kan whatsappen, hoe ik niet te spreken en kan ik er gelijk de foto’s bij doen. Ik krijg gelijk bericht terug dat de brandweer al groots is uitgerukt. Ik ga met mijn camera en een telelens foto’s maken. Als ik dat aan het doen ben bedenk ik me dat ik nog een veel grotere telelens heb, een telescoop! Ik zet de telescoop op, het hoeft allemaal niet met een computer nu, camera aan, richten en filmen en fotograferen maar! Als alles nog een beetje na rookt en de blushelikopter vertrokken is, haal ik de camera van de telescoop, zet er een oculair in zodat ik er door kan kijken en zie nu de schade pas echt goed. Met de telefoon maar ik door het oculair wat foto’s. Boven in de molen zie ik nog wel wat vlammetjes.

Brand in de windmolen. Blijf kijken, helicopter komt ook een paar keer voorbij (kijken en blussen)

Nou, was dat sensatie of niet, een muis, jullie zien Andromeda van dichtbij op een foto en er fikt een windmolen uit.

6 reacties

 1. Nou zeg dat is best heftig goed dat je dat gefilmd hebt en bijzonder die foto’s van Andromeda ,
  ach dat arme muisje heeft weer zijn vrijheid.
  Gr. José

 2. Hoihoi , gelukkig dat je het muisje onbeschadigd hebt kunnen vangen en vrijlaten . Perfect !
  Het was een hele spectaculaire Zondag ! Geweldige foto’s van Andromeda , zooo indrukwekkend mooi, genieten .
  Tja en dan als toetje een flinke fik . Ze zullen er blij mee zijn met je foto’s daarvan . Wat de rook betreft ….over “kimaatvervuiling” gedproken ! Hopelijk nidet veel bos verbrand en waren ze er op tijd bij .🙏
  Fijne Maandag en nu weer flink aan het werk . Veel succes. Groet 🐀⭐🌙🔥👊👍👋

 3. Wat leuk dat je ook aan astro fotografie doet. Ik ben in de Alicante regio verbonden met de Vega Baja Astronomy group, veelal Britten met nog één nederlander. We ontmoeten elkaar via ZOOM om de 14 dagen en 1 x in de 6 weken bij een lunch. We zijn bezig met het organiseren van een veldexcursie naar het observatorium Calar Alto nabij Almeria (voorjaar 2022). Dank voor je blog, ik lees dagelijks welke avonturen jullie beleven. Wij wonen in en finca tussen de plaatsen Crevillente en Albatera, nabij de grens met Murcia. Succes met alle werkzaamheden, nog aardig wat te klussen.

 4. Wat fijn dat het muisje zijn vrijheid weer heeft en hoeft sol niet meer bang te zijn. en wat een prachtige foto’s van Andromeda . Zo toch een flinke brand maar er word gelukkig snel gehandeld met de brandweer en helikopter. Wij hebben toen we in Lledo op de berg woonden ook een paar flinke branden gehad en zelfs een erg vlakbij. Maar gelukkig is ook toen alles goed gekomen. fijne maandag

 5. Ik heb weer genoten van je avonturen! En wat een prachtige foto’s! Mijn mond viel open wat je allemaal met een sterrkijker kunt doen !
  Groeten Ingrid uit Den Haag

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *