Schoorsteen

Ons hout gestookte fornuis doet het eigenlijk niet zo goed. Als de fik er eenmaal in zit dan gaat het wel. Maar voor die fik er in zit! Meestal hebben we eerst een van rook vergeven keuken. Je zet zo’n ding aan om het warm te maken in de keuken, maar bij ons moeten in de meeste gevallen eerst de ramen tegen elkaar open gezet worden. Wat mij ook altijd opvalt is dat bij ons de rook zwart is en bij alle andere schoorstenen is die wit/grijs. We stoken geen gekke dingen, ons hout is droog en iets met verf gaat er niet in. Kortom, met al dat gedoe gebruiken we hem dus niet zo veel en blijft de houtvoorraad op peil, terwijl de buurvrouw daarvan zij dat het genoeg hout was voor 2 maanden.

 Vandaag maar eens tijd voor groot onderhoud aan het fornuis en de schoorsteen en alles wat er tussen zit! Ik haal het luikje weg van het rookkanaal van het fornuis en laat vervolgens de stofzuiger zijn ding doen. Als ik er in schijn met een lamp zie ik nog een hele hoop as liggen. Dus nog maar eens met de stofzuiger. Omdat ik met de stofzuiger niet heel het kanaal kan doen moet ik achter het fornuis tegen de muur in de vloer een luikje open maken. Wat daar ligt is niet normaal, geen wonder dat hij zo slecht start. De diameter van de schoorsteenpijp is 20 centimeter, de bocht die uitkomt in het kanaal waar ik net het luikje weggehaald heb is voor de helft dicht. Weer met de stofzuiger in de weer, overigens wel een speciale stofzuiger hoor, die zo vol zit. Ik leeg heb en ga weer verder.

kruiwagen nummer 1

Dan nu het dak op. Er moet een stuk schoorsteen af om er met een schoorsteenveeg borstel doorheen te kunnen. Het stuk is er zo af en ik ga met de borstel aan de gang. Als ik klaar ben en de schoorsteen weer in elkaar staat, ik achter het fornuis weer verder met de stofzuiger. Als daar geen as en troep meer op te zuigen valt haal ik de bovenkant van het fornuis er af, dat is gewoon een losse gietijzeren plaat. Als de plaat er af is kijk ik weer tegen een hoop as aan. Naast de gietijzeren plaat ligt nog een klein plaatje en dat kan er ook af. Ook nu weer kijk ik in een deel van het rookafvoerkanaal wat kleiner is dan dat het ooit was.

Nu alles schoon is, als het om de as gaat, want de rest van de keuken ziet er niet uit, is het tijd om hem maar eens aan te steken. Ik ben niet zo van het vuur, dat is een ding van Sol. Maar omdat die met wat anders bezig is steek ik hem zelf, voor het eerst, aan. Hij gaat als een tierelier! Keihard hout wat we hebben gebruikte we bijna niet omdat het niet aan wil. Maar hij fikt nu zo hard dat ook die stukken zo vlam vatten. Als ik buiten kijk hebben wij nu ook wit/grijze rook in plaats van zwarte! Missie geslaagd.

Dan nu de keuken… Ik kan over het schoonmaken van de keuken een heel verhaal ophangen maar doe dat niet, een keuken schoonmaken kan iedereen zich wat bij voorstellen neem ik aan.

Ik zie er uit als een assistent van Sintnicolaas en ben zelf niet door de schoorsteen gegaan, daar is ie te smal voor. Tijd om daar wat aan te gaan doen. Als ik schoon en fris ben ga ik een rondje lopen met Antares en Orion.

Een tijdje terug, toen de koeien bij ons in de wei stonden, heeft iemand een ingang daarvan opengezet. Dat zagen we toe we een van de koeien op de weg zagen lopen. Dat is niet een ingang die een koe per ongeluk open maakt. Het is een bewuste actie van iemand. Volgens de buren is Luis tot zoiets in staat. Vandaag als ik langs de wei loop met Antares en Orion waar de koeien van Luis lopen, zie ik ook dat de ingang open is gezet. Omdat ik twee honden bij heb kan ik niet even dicht doen, dus ik bel Sol en vraag of zij Luis even kan bellen om hem te verwittigen. Rare lui hier in de omgeving om elkaars weilanden open te zetten om koeien te laten ‘ontsnappen’. Dat ze problemen met elkaar hebben, prima, maar laat die dieren er buiten, of erger nog, de persoon die er een ongeluk door krijgt, zij het met de koe of door een uitwijk manoeuvre.

8 reacties

 1. Hola,

  Toevallig kwam eerder deze week het vegen van rookkanalen aan de orde bij je broer. Hij zei ” jij hebt had toch zo’n ding op de boerderij vroeger?”. Ja dat klopt was onze reactie maar dat ding is nu in Galicie. Dat ons geheugen nog steeds klopt is vandaag dus bewezen gezien jou activiteiten als hulpt van Sinterklaas. Overigens mag gerust zeggen Zwarte Rob hoor. Wel fijn te horen dat er bij jullie voortaan ook aan de omgeving kunnen laten zien dat er een Paus is.
  Dat met de buren moet toch echt niet gekker worden als jou verhaal en de gedachten daarbij kloppen. Inderdaad het zal maar tot ongelukken leiden. Afschuwelijk.

  Houdoe

 2. Hoi jongen, Ik zag dat je vader al wat van het vegen bij Billy heeft gezegd, ook sterk dat dat samen valt. Wel fijn dat ie het nu zo goed doe. Wij maakte ook altijd 1 of 2x per jaar alles van de kachel schoon. Ik hoop eigenlijk niet dat het de buren zijn die het elkaar zo moeilijk maken maar ja wie het dan zijn is een raadsel. Gr. Ma.

 3. Heerlijk die warmte van die houtkachel wat zal Sol blij zijn. Vervelend dat buren zoiets doen ze realiseren zich niet welk gevaar ze kunnen aanrichten, toch maar eens goed aanspreken als je zeker weet dat Louis het is.
  Fijne week,
  José

  • Hoihoi , weer Maandag , “nieuwe week…..! Jammer dat je geen selfie hebt gemaakt was vast lachen , maar het was een succes en daar gaat het om . Nu niet de hele dag bij de kachel gaan zitten hoor 😉.
   Tja en dan dat koeienhek , ik denk : ” wordt vervolgd !”
   Fijne dag , groet 👍👋

  • Hallo José,

   Wij gaan ons nergens mee bemoeien. Zien we dat er koeien los lopen of los kunnen gaan lopen en we weten van wie ze zijn dan bellen we even. Maar mensen aanspreken….. het is hun gevecht, daar gaan wij niet tussen zitten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *