School, Visite En Maïs

Vandaag eerst weer een paar uur naar school. Daar kan ik eigenlijk kort over zijn, dezelfde types hebben weer niets gemaakt en het eerste uur van de les wordt er aan het niet gemaakte huiswerk gewerkt. Ik heb alles gelezen wat er op RTL Nieuws te lezen is, want net als een paar anderen had ik wel alles af. 

Vandaag krijgen we ook visite, Martin, die al een paar keer geweest is, komt met een vriendin, Carole. Carole wilde het bij ons ook graag een keer zien en omdat ze nu bij Martin op bezoek is, kwamen ze dus met z’n tweetjes. Martin had een paar cactussen voor Sol bij. Veel heeft Sol niet met planten en bloemen, maar cactussen wel. Heel veel tijd had onze visite niet want ze moesten nog ergens naar toe. Maar het was wel erg gezellig. 

Xavier had gevraagd of ik vandaag met de maïs kon komen helpen. Om 18 uur zou er iemand komen met een tractor en een maïskolf-pelmachine (?). Geen probleem natuurlijk. Maar als we net klaar zijn met de behandeling van de katten, belt Xavier of ik eerder kan komen omdat de man er al is. Dus werkkleding aan en op naar Cas de Pedro om maïskolven te pellen.

De maïs ligt al een hele tijd, vanaf de oogst in de horreo te drogen en de maïskorrels moeten nu gescheiden worden van de kolf.

Dat kan met de hand maar met een machine is dat sneller en makkelijker. Het is niet veel werk, wel maakt de machine een hoop kabaal. Als ik het geweten had, had ik oordoppen meegenomen. Na ongeveer een half uur is het gedaan en zitten alle maïskorrels in zakken en zitten alle kale kolven ook in een zak. De man met de machine vertrekt en Xavier en ik zetten de zakken maïs in de horreo terug. Zo staan ze veilig voor ratten, muizen en wat er al meer op maïs af komt.

Tijd voor koffie. We hebben het over het CO2 bedrijf wat ons bos en de daarbij behorende CO2 opname wil verkopen. Van het bedrijf hebben we een hele tijd niets gehoord, maar nu hebben we een contract. Dat contract gaan we niet tekenen. Het bedrag dat we jaarlijks gaan ontvangen is minder dan 500 euro. Goed, je kan zeggen dat is 500 euro waar je niets voor hoeft te doen, maar dat is niet zo. Ik moet er namelijk voor zorgen dat het bos netjes is om zoveel als mogelijk brandgevaar te voorkomen, dat betekent dus een hoop werk. Ook mogen we geen bomen kappen mochten we dat willen. We zouden dus minder dan 10 euro per week verdienen met ons bos als we geen bomen kappen en het netjes houden. Als ik daar bij wijze van spreken de kosten (mijn uurloon, geen idee maar laten we 2 euro per uur nemen en de brandstofkosten van de bosmaaier) tegenover zetten de gemaakt moeten worden om minder dan 10 euro per week te verdienen dan kun je op je vingers natellen dat het niet interessant is de CO2 van ons bos te gaan verkopen. Verder vertelt Xavier dat het tegenwoordig heel makkelijk is om stukken grond samen te voegen tot een. Alles kan online gedaan worden op de site van het kadaster. Xavier laat me ook even zien hoe het in zijn werk gaat. Sterker nog, we hebben al een weiland van ons wat logisch een weiland is maar bestaat uit verschillende stukken, samengevoegd. Als het goed is krijgen we nu over een tot twee weken bericht dat het ook daadwerkelijk is geregeld. 

Of ik nog even tijd heb om mee te helpen met het repareren van een afdak voor het stookhout. Het staat namelijk op instorten. We krikken het dak op en stutten het met een nieuwe paal en met touwen zetten we het tijdelijk vast. Zo kan Xavier het morgen definitief vastmaken. Na het plukken van wat aardbeien voor thuis ga ik naar huis.

Sol is verdrietig. Patient ZERO heeft ze nog een keer gewassen. Als de kleine poes is bekomen van de wasbeurt en weer droog is en Sol haar terug zet bij al de andere katten, kijkt Cleopatra er niet meer naar om. Het maakt niet uit hoe veel het poesje om aandacht miauwt, voor Cleopatra bestaat ze niet meer. Ook voor de andere kittens bestaat ze niet meer. Het kan natuurlijk zijn dat deze kleine poes het niet gaat redden en dat de natuur is dat de moeder er nu niet meer naar omkijkt. Het lijkt ons daarom verstandig deze kleine zielige poes apart te zetten. We zetten de tent op in de hobbykamer van Sol en wat dingen er in zodat ze zich een klein beetje thuis voelt. Wat eten en drinken erbij en nu hopen dat ze het beter gaat doen. Wij gaan in ieder geval ons best doen dat ze het gaat redden.

Sorry, het is al laat. Vaandag sla ik de reacties nog een keer over. En voor wie mijn verhaal op spanjevandaag leest, die moet ik ook teleur stellen. En voor wie denkt dat ik alleen bij de kapper in een stoel heb gezeten, dan ik bevestigen dat dat klopt. Ik heb daar verder niets gedaan, de kapster heeft activiteiten ontplooid met mijn haar naar volle tevredenheid van mij 🙂

10 reacties

 1. Hoi Rob en Sol,
  Ik wist niet dat het niet goed ging met een van de katjes. Ik zal duinen dat goed komt.
  We hebben vandaag de nichtjes va n je vader gehad om te eten dat was weer heel gezellig. Gr. Ma

 2. Hola,

  Om met de inhoud van je blog te beginnen “een kolfje naar je hand” zo afwisselend met vanalles en nog wat. Wel fijn dat je Xavier kon helpen. Leuk dat jullie visite gehad hebben ook al was het een niet al te lang bezoek. Maar kort en intens kan net zo waardevol zijn als lang en minder intens.
  Wel vreemd hoe zowel moeder als broers en zusjes van Zero zo reageren en dat er sprake is van buiten sluiten. Hopelijk kan ze het met jullie zorg (daar zal het niet aan makeren) toch redden.
  Wij hadden vandaag een gezellig samenzijn met wat wij noemen “De Nichtjes”. Sinds dat ze alle drie weduwe zijn, ook al heeft een sinds een tijd een nieuwe vriend, doen we dat regelmatig. Je moeder had een ***** diner voorbereid dus niemand kwam wat tekort.
  Morgen (zondag) hou ik tijd over omdat je geen tijd had voor Spanje Vandaag. Of ik daardoor in een zwart gat val weet ik niet !!!!

  Houdoe

  • Hi Pa,

   We steken elkaar wel vaker even de helpende hand toe. Ik had ook geen idee hoe zo iets gedaan zou worden. Dat weet ik nu dus ook.
   Dat zwarte gat zal wel meevallen denk ik. hahaha

 3. Nou dat was nog eens een lang verslag , begrijpelijk dat er geen reacties van jouw kant komen , niet erg hoor, school en huiswerk gaat voor alles.
  Geweldig die machine om zo’n berg mais in een half uur te ontdoen van de korrels , wat doen ze met die kolven misschien om te stoken?
  Die Xavier kan toch echt blij zijn met jou en fijn de waardering is over en weer zo ben ben jij ook weer geholpen met dat kadaster.
  Het zal nodig zijn geweest wat het wassen van Zero betreft maar nu is de geur vreemd voor Cleo en de rest van het kroost en wordt hij uitgestoten door de familie, zo zielig ik hoop van harte dat hij het gaat redden ik vond hem de snoezigste.
  Veel geluk 🍀 voor hem,
  José

  • Hallo José,

   Ja, soms moet ik de reactie even over slaan. Zou graag iedere keer reageren, maar soms heb ik er geet tijd, zin of fut meer voor.
   Wat het wassen betreft van Zero, dat hebben we al een keer eerder gedaan. Moet zeggen dat het nu weer beter gaat tussen alle katten.

 4. Goedenmiddag , nu dat was me het dagje wel weer hoor. Druk , druk !
  Toen we met de camper rond trokken zagen we veel van die “maisschuurtjes” op poten langs de weg . Veelal aan de overkant van de boerderij . We wisten de naam er niet van en hoe ze er van binnen uit zien. Nu kunnen we een aanvulling geven in de foto-boeken ! Dank je wel .
  De school dat redt jij wel , ben welbenieuwd of die “luilakken” het dan ook halen. Zal niet eerlijk zijn !
  Wat sneu voor Zero dat ze genegeerd wordt door de hele familie . Het kan ook de geur zijn die ze na de wasbeurt bij zich heeft .Bovendien denk ik dat je toch een andere naam moet geven !!! “Bikkel” is een betere naam , dat geeft meer moed .
  Hoop dat je toch een fijn “weekend” hebt gehad . Voldaan door visite en hulp bieden bij Xavier .
  Werk ze met plezier straks , voor later een fijne avond .
  Groet .👍👊🙋‍♀️🙋‍♂️😉👋

  • Hallo Antointette,

   Die horreostaan hier een hoop. Hele mooie en die op instorten staan.Je hebt er van steen met hout of helemaal van steen.
   Die gasten op school krijgen straks ook gewoon een papiertje. Jammer, want dat betekend ook dat mijn papier niet veel waarde heeft als andere die er niets voor doen het ook gewoon ‘krijgen’

 5. Goh wat fijn zo’n machine dat scheelt echt heel veel tijd en ongemak. Nu moet er nog gezaait worden zeker? Wat sneu voor dat katje dat ze uitgestoten is uit de familie hopelijk komt het toch allemaal nog goed met het beestje. Nu is dus al de eigen geur weggewassen en is ze vreemd geworden voor zijn familie. Best zielig. Ook goed geregeld dat je nu een weiland op papier hebt inplaats van tig stukjes maar eerst het papier thuis krijgen. Je snapt daar toch niets van als je een cursus gaat volgen en je maakt geen huiswerk dan kun je op je vingers natellen dat je daar niet voor slaagt zou ook niet eerlijk zijn.

  • Hallo Mieke,

   Nee, zaaien doen ze met deze maïs niet. Dit is voor de koeien. De maïs voor dit jaar zit al in de grond en wordt ergens in de herftst geoogst. Daarna moet het drogen in zo’n horreo en een half jaar leter komt die man met zijn machine weer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *