Scholing Aan Huis

Als ik tv zit te kijken, komt Sol ineens uit bet vertellen dat ‘ze’ zo komen. Ze? Wie ze? Nou die van de kachel. Nu? Maar die komen toch pas volgende week. Ja, maar ze zijn nu onderweg! Nou dan ja ik in de schuur bij de pelletkachel wat plaats maken.

Zoals ik laatst schreef verbruikt de installatie ongeveer 2 kg meer per uur dan volgens het boekje maximaal is. De installateur komt nu voor een schoonmaakbeurt en leggen mijn dat gelijk uit hoe ik dat zelf moet doen. De man die normaal gesproken de pallet pellets komt brengen, komt nu schoonmaken en mij uitleggen hoe ik het vervolgens zelf moet doen. 

Ik heb geen werk kleding aan en hij vraagt of ik ergens naar toe moet. Nee, ik hoef nergens naar toe. Maar ik kan niet werken wat ik met van de trap gevallen leg ik hem uit. Ik kijk vandaag. Oké. Hij start met het schoorsteen vegen en laat zien hoe dat in zijn werk gaat. luikje open en met een rager er in naar 2 kanten. Nou valt wel mee die schoorsteen zegt hij. Maar dan maakt hij de opvangbak aan de onderkant van de pijp open. Dat zit helemaal vol en uit de pijp die er boven zit blijft troep komen. En, vraag ik. Nee, dit is niet goed zegt hij. Bj de buitenpijp van de schoorsteen is het hetzelfde. Dan gaat de beplating van de ketel er af en hij schroeft luikjes van de verbrandingskamer af. Dat zit bijna dicht!

Met een bokkepoot en de stofzuiger maakt hij op verschillende punten de verbrandingskamer helemaal schoon. Daarna moet er nog wat meer uit elkaar om schoon te maken. Ik vraag nog maar eens of dat dat allemaal normaal is na nog geen half jaar in bedrijf te zijn. Nee, eigenlijk niet. en hij vraagt hoeveel hij verbruikt. 6 kg en een beetje per uur. Maximum is 4 en een beetje per uur. Niet normaal zegt hij en hij schrijft het een en ander op. 

Als de ketel helemaal schoon is kan de beplating weer terug en start hij de ketel op. Hij wil wat dingen in het display doen maar ik zie dat hij het niet begrijpt. Zel ik hem op Spaans zetten? En ik stel de taal in op Spaans. Nu weet hij wel waar hij moet drukken. Of ik wel eens wat aan pas wil hij weten. Ja twee dingen heb ik wel eens aangepast en ik laat zien wat. Ik vertel erbij dat de man die hem inbedrijfstelde vertelde dat ik daar mee kon spelen als de kwaliteit van de pellets zou verschillen. Ik heb ooit een stand van een ventilator van 3 naar 4 gezet. Hij zet het op 5. De ketel neemt de tijd om op te starten en als hij eenmaal brand bekijkt hij her en der nog wat dingen. Wat mij opvalt is dat de vlam nu groter is vertel ik hem. Klopt zegt hij, moet ook. Hij laadt zijn spullen in en vertrekt.

Ik heb nu van half 10 tot 12 gestaan. Schreef ik gisteren nog dat ik van staan het minste last had, kan ik je nu vertellen dat 2 en een half uur staat geen pretje is! Lopen gaat nu ook een stuk minder. Oud collega’s kunnen er zich misschien wat bij voorstellen als ik zeg dat ik een beetje loop als Jeroen V.  Ik verveel me rot en wissel internet af met rondjes lopen. Maar dan heb ik een idee. Gisteren is de vacuüm machine binnengekomen. Laat ik die eens gaan uitproberen. Natuurlijk doe ik dat zonder de handleiding te lezen. Het lukt niet, dus toch de handleiding er maar bij gepakt en even later kan ik een koekje vacuüm verpakken.

7 reacties

 1. Hola,

  Wawh dat is dus iets heel anders dan manjana wat reactiesnelheid op de pelletkachel betreft. Het zou als ik het goed begrijp dus aan de ventilatorsnelheid gelegen hebben dat hij een onvolledige verbranding had. Hopelijk is het nou wel goed en kun je voortaan zelf onderhoud plegen. Weer wat bijgeleerd dus.
  Hopelijk nog even en dan kan bij jou ook weer ” de vlam in de pijp”.

  Houdoe

 2. Goedemorgen , ja helaas lang staan is ook niet al te best voor je onderrug die ook een opdonder heeft gehad ! Goed blijven masseren , helaas niet te zachtjes, het vastgezette bloed moet verdeeld worden.
  ( ja ik weet het doet hartstikke zeer!!) Goed oefeningen doen , voorover bukken , in je heupen draaien , vanuit je middel naar rechts en links strekken enz. Succes!
  Gelukkig heb je nu wel weer fijne warmte in je huis.
  Ga lekker alles “sealen” , heerlijk als je vlug iets wilt pakken. Fijne dag en wandel ze , hopelijk mooi weer erbij , dat geeft de burger moed.
  Zonnebloemen groeien al ?
  Groet. 👊👍😉👋

  • Hallo Antoinette en Ben,

   Dat bewegen doe ik ook hoor. Moet ook zeggen dat er een positieve kan aan zit. IK had last van mijn rug. Nu na de klap al een paargagen geen last meer.

   De zonnebloemen beginnen te gaan. De meeste steken al een centimeter of 2 boven de gond uit 🙂

   (mooie grafiti foto’s trouwens die je mailde)

 3. Zeker heeft de rug ook een opdonder gekregen advies van Antoinnette 👍. Gelukkig dat de ketel weer in orde is en wat dat seal apparaat betreft zelf oefenen wat het beste is voor de producten die je wilt sealen de eerste keer had ik cake geseald nou die was een vaste massa geworden dus heb ik hem in blokje moeten serveren… nou ja voor eigen gebruik …
  Groetjes,
  José

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *