Santiago De Compostella

Als we voorheen op zondag in een stad gingen kijken, bleek het altijd uitgestorven op zondag. Winkels dicht en bijna niemand op straat. Een stad bezoeken doe je wat ons betreft dus beter op een andere dag dan zondag. Vandaag staat Santiago de Compostella op het programma. Mijn ouders gaan mee. Maar voor die er zijn heb ik eerst nog andere werkzaamheden.

Ik ga vroeg de akker op. De paprika en tomaten plantjes zijn nu groot genoeg om voorzichtig vast gebonden te worden aan een paaltje wat er naast staat in geval van de paprika plantjes. Langs de rij tomaten plantjes staat gaas waar die tegen aan gebonden moeten worden. De plantjes staan iets te ver van het gaas af en zijn nog niet groot genoeg om ze er tegen te binden. Om het steeltje van de plant knop ik los een touwtje wat ik boven aan het gaas vast maak. Zo kan de plant groeien zonder om te vallen en kan ik ze later tegen het gaas binden.

Dan komen mijn ouder en is het tijd voor koffie en taart van de buren. Mijn vader en ik zetten even later de koeien in de wei. Na een laatste rondje met Antares vertrekken we richting Santiago de Compostella.

Ruim een uur na vertrek parkeren we de auto in een garage vlakbij het centrum. We lopen richting het centrum en komen in een staat waar Sol en ik al eens gelopen hebben. Toen een druilerige zondag en niemand op straat. Nu is het een drukte van jewelste. Allemaal pelgrims denk ik. Wij met ons vieren en een hond vallen een beetje uit te toon bij al die mensen met rugzakken en wandelschoenen. Als we nog eens gaan neem ik ook een rugzak mee, dan horen we er ook een beetje bij. Op het plein voor de kathedraal een hoop mensen, gezellig druk. Veel groepjes. Het lijkt er op dat zij vieren dat ze de een of andere camino gelopen hebben naar Santiago. Als ik omhoog kijk zie ik rond de zon een mooie halo en neem er wat foto’s van.

We lopen verder en gaan op het plein aan de achterkant van de kathedraal op een terras zitten. We zien een lange rij voor de ingang van de kathedraal staan. We willen eigenlijk wel binnen kijken. De entree blijk gratis, zelfs foto’s maken mag (zonder flits). Na de koffie op het terras gaan we in de rij staan, Sol blijft op het terras met Antares. In eerste opzicht lijkt het binnen een sobere kathedraal, maar dan zien we het altaar. Dat is schitterend, mooi, lelijk, kitsch, blingbling, indrukwekkend en gigantisch alles door elkaar. Ook is er een kapel die lijkt ontworpen door Escher. Alles is min of meer vlak, maar het is zo geschilderd dat je er ingezogen wordt.

Na de kathedraal lopen we nog wat door de stad en gaan ergens eten om na het eten terug naar huis te gaan.

Thuis blijkt er een verrassing klaar te liggen! Kip Alba heeft haar best gedaan op haar eerste ei!

4 reacties

  1. Hola,
    Dat moet door jullie uiteraard gevierd worden. Maar zolang dit de opbrengst is wel samen delen natuurlijk. Eet en geniet.
    Houdoe

  2. Hebben jullie het “Portal de la Gloria” niet bekeken? Het is gemaakt door Maestro Mateo, die de katedraal heeft ontworpen, of in ieder geval het begin ervan. Het Portal bestaat uit beelden, die de profeten voorstellen met in het midden meen ik een beeld van Jezus. Het Portal staat boven de ingang van de katedraal aan de kant van de Praza de Obradoiro. Tegenover de katedraal staat het gemeentehuis van Santiago en aan een andere kant het voormalige ziekenhuis, opgericht door de Reyes Catalicos, voor de verzorging van de pelgrims. Het ziekenhuis is nu een luxe-hotel, onderdeel van de Paradores, de keten van luxe hotels van de Spaanse staat. Het zou het oudste hotel ter wereld zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *