Als eerste het slechte nieuws. 

Verdrietig, maar dankbaar voor alles wat hij in zijn zorgzaam leven voor ons heeft betekend, gesteund door de onuitwisbare herinneringen, delen wij u mede dat wij afscheid moeten nemen van onze lieve vaatwasser Balay.

———————————————————————

Gisteren al begon het gesukkel. De vaat was niet schoon. Dat was wel eens meer, maar nu lag er niets dwars wat een van de ronddraaiende sproeiers weerhield van draaien. Vandaag alles wat schoon gemaakt kan worden aan een vaatwasser schoongemaakt. Daarna de vaatwasser weer ingeladen en aangezet. Na het doorlopen van het programma was de vaat wederom niet schoon. Ook zag ik dat weer de capsule niet opgelost is. Dat blijkt onze fout te zijn. Bij dit merk moet je de verpakking om de capsule er zelf af halen. Nieuwe uitgepakte capsule in het vakje gedaan en nog een poging. Als Balay al een tijdje klaar is met de vaat en ik de deur open wil doen hoor ik een doffe knal. Ik kijk om me heen of ik iets zie. Dan nog een en nog een gevolgt door een knetterend geluid. Het geluid komt uit Balay onze trouwe hulp in de huishouding. 

Slaap zacht Balay, ……wij gaan vast op zoek naar een nieuwe.

Verder vandaag. Vandaag begon eigenlijk gisteren. De buren kwamen de koeien buiten zetten. Die staan tegenwoordig overdag in de stal en ‘s nachts buiten. Dat is omdat de wei waar ze normaal staan helemaal kaal gevreten is. Met hun koppen gaan ze onder de prikkeldraad door om het laatste beetje gras aan de andere kant van het prikkeldraad te eten. Gevolg; ze trekken de weipalen los en rekken het prikkeldraad op. Daar heb ik het dus niet netjes voor gemaakt. Dus ik heb een paar dagen geleden tegen de buurvrouw gezegd dat dat een probleem is. De koeien staan nu dus in een andere wei, maar omdat daar helemaal geen schaduw plek is is dat niet te doen voor die dieren. In de slat is het bij 30+ graden goed toeven, het is er koel. Terug naar het begin, de buren waren hier dus gisteravond en ik vroeg of ik de aardappelplanten ook water moest geven. Ja, kan maar niet langs boven. Ja dat weet ik maar tussen de rijen planten doorlopen is niet meer mogelijk. Nou, zegt de buurvrouw, als het morgenochtend voor de zon op komt onbewolkt is en er geen ochtendnevel is dan kun je alle planten gewoon van bovenaf besproeien. Mooi! vandaag dus om 6 uur opgestaan. 

Even later stond ik met de tuinslang alles te besproeien. Na ruim een uur was ik klaar. Ruim op tijd voor de zon goed en wel echt zijn best gaat doen op de akker. Alle planten weer blij! Ik zie al komkommers en courgettes groeien. Ook zie ik in de twee artisjok planten al kleine artisjokken komen. 

Als ik na de werkzaamheden als akkerbouwer heb ontbeten en koffie op heb ga ik weer verder aan de kast van de buren. Laatste poot die ik vandaag af moest maken is af. Ook wilde de buurvrouw een legplank in het midden van de kast. Daar ook een en ander voor gemaakt en ook zit er voor de originele achterwand (kastanje planken) nu een nieuwe achterwand van wit MDF, zo hoeft Sol de achterwand niet te schilderen. We gaan zo nog even naar Ourense. We moeten wat gaan shoppen bij Leroy Merlin en we gaan ook even kijken bij de houtzagerij van wie ik antwoord heb gehad op mijn vragen. Vandaag nog even gemaild met een andere, die ook gereageerd had, maar geen niet vertelde welke lengtes ze hebben en wat de kosten zijn. Dus een stuur mail waarin ik vraag naar de lengtes en de prijs. Krijg ik binnen 10 minuten een mail terug waarin staat : 13 meter,  vriendelijke groeten. Tja, als je niets wil verkopen… 

Vandaag dus vroeg, want we gaan nog even weg.

16 reacties

 1. Hola,

  Je zou zelfs de neiging krijgen om te condoleren maar dat gaat me iets te ver. Vroeger hadden wij TWEE vaatwassers……….namelijk 4 handen dus zou ik zeggen “goed voorbeeld doet goed volgen”.
  De akker ziet er werkelijk TOPPIE uit. Je overgrootvader ( van jou oma Dinie) zou er trots op geweest zijn. Maar ja die was dan ook niet alleen boer maar had ook de naam van den Boer.

  Dan hebben wij ook begrepen dat DHL een grote pluim verdiend. Vorige week woensdag 2 mega pakketten met bestellingen van jullie (en iets meer) aangeboden voor verzending en NU (16.58 uur) reeds bij jullie bezorgt.

  Succes bij het avond choppen.

  Houdoe

  • Hoi Pa,

   Kijk, afwassen is geen probleem hoor, maar: de geiser is niet te vertrouwen in de keuken dus we hebben geen warm water. We willen pas een nieuwe als de nieuwe keuken daar aan toe is. Ons aanrecht is een meter hoog, dan hebben we het dus iedere keer na de afwas in onze rug. Daarkomt bij det het aanrecht er binnenkort uit gaat. Dam moeten we dus op onze knieen voor de badkuub gaan zitten afwassen. Nieuwe vaat wasser is de makkelijkste oplossing, kunnen we daar gelijk rekening mee houden als we de keuken verbouwen.

  • Goedemorgen , je bent toch ook wel een held om mensen op het verkeerde been te zetten ! Met diep medeleven 🙏 gecondoleerd . Succes met een nieuwe aanschaf .
   De aker ziet eruit om jaloers van te worden . Dat wordt smikkelen binnenkort .
   Groet . 🤗👍👊🤣🙋‍♀️🙋‍♂️🐶🐾

 2. Hoi Rob,
  We hadden vandaag groente van de Familie Romme, en dan moet ik altijd aan jullie denken omdat het veel lekkerder smaakt dan uit de winkel.
  Jammer van de vaatwasser, die wist gewoon dat jullie met de keuken aan de gang zijn. Beter nu als dat de keuken klaar zou zijn. We gaan naar Ome Karel en tante Marianne. Gr. Ma

 3. Wat een prachtige foto met die zonsopgang dit is het voordeel van vroeg uit de veren dan ziet de wereld nog rustig en anders uit.
  De akker , nu je alles ziet groeien krijg je altijd meer plezier van je werk.
  Succes met de kast en laat je verrassen wat de prijs is😁
  José

  • Hallo Marian,

   Artisjokken zijn lekker. Als Sol ze klaar maakt dat eten we ze met een soort majonaise citroen sauseje waar we ze in dippen. Hoe je ze klaar moet maken weet ik niet, maar dat staat vast op internet.

 4. Hallo Rob en Sol, gecondoleerd met het verlies van Balay die mag nu zijn rust krijgen en succes met het vinden van een nieuwe vaatwasser. Prachtig een helemaal onkruidvrije groentetuin het ziet er goed uit en alles groeit goed dat word smullen van eigen bodem. Voor jou ook fijn dat de koeien nu in een andere wei staat want anders mag jij weer alles gaan vernieuwen aan de afscheiding. Wat zal de kast mooi worden na al jullie werk daar kun je alleen maar blij van worden.

 5. zo te zien was de vaatwasser ook al met de jaren, zit nog een draaiknop op. Ach e nieuwe gaat als het goed is ook weer tussen de 10 en 15 jaar mee. Goed (Spaans) merk trouwens. succes met de groentetuin

  • Hallo Lady Wieser,

   Eigenlijk waren we wel blij met die oude vaatwasser. Ik heb het liefts, als het om machines zoals een vaatwasser en wasmachine, de meest simpelen zonder electronica. Daar kan je zelf helemaal niets meer aan repareren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *