Problemen Met De Belasting

Weet de Nederlandse Belastingdienst ons in Spanje zo te vinden om de dingen makkelijker te maken, blijkt dat voor de Spaanse belastingdienst een probleem te zijn.

Wij wisten niet dat de Spaanse belastingdienst niets met ons van doen wil hebben. Het zit zo: We hebben een NIE, je BSN van Spanje. Je BSN lijkt een soort doopnaam te zijn die je krijgt bij geboorte van de Nederlandse overheid. Alles hangt er aan vast. Dat je belasting moet betalen hoef jij de belastingdienst niet te laten weten! Als er wat te halen valt….

In Spanje blijkt dat wat anders te gaan, in ieder geval, als je later een NIE krijgt en resident wordt van Spanje. Ik heb al eens eerder geschreven over de problemen bij de bank en dat ‘ze’ het maar niet voor elkaar krijgen het te regelen. Nou… we weten nu waarom! Het begon allemaal met een onderdeel van een statief waarmee 360 graden panorama foto’s gemaakt kunnen worden. Van een vriend in het VK mag ik er een lenen die bij hem al jaren in de kast ligt. Hij stuurt het pakje op en gezamenlijk volgen we de track and trace. Maar het pakje komt niet verder dan de luchthaven in Madrid!

Een paar dagen later krijgen we post van Correos. Dus niet post met Correos, maar iets van Correos. Er blijkt een brief in te zitten met een formulier, wat liefst online, ingevuld moet worden. Het blijkt te maken te hebben met het pakje uit het VK, en iets met douaneformaliteiten. Invullen en klaar… nou nee! Mijn NIE wordt niet geaccepteerd. Raar, nog eens proberen. Maar nee. Naar het kantoor van Correos, eerst in A Barrela. Maar die verwijst ons door naar Chantada want daar hebben ze een computer. Gister dus in Chantada geweest. Maar die kunnen ook niets. Waar we wel achter zijn gekomen is dat blijkbaar onze NIE niet gekoppeld is aan de belastingdienst, daarom kunnen we op internet de gegevens voor het pakje uit het VK niet invullen. Naar alle waarschijnlijkheid hebben de problemen bij de bank en het invoeren van onze gegevens er ook mee te maken dat er geen koppeling is met de belastingdienst.

Morgenvroeg hebben we op 9 uur een afspraak bij de belastingdienst in Lugo om het (hopelijk) te regelen. Dan hebben we wel mijn pasje nodig, en dat ligt bij de gestor op kantoor die de zaken regelt voor de auto. Overigens loopt zij ook tegen problemen aan omdat ik en mijn NIE niet bekend zijn bij de belastingdienst. Vandaag dus even op en neer naar Monterroso voor mijn pasje. Morgen naar Lugo en daarna naar Monterroso om mijn pasje weer in te leveren.

Dan vandaag ook nog even naar Ourense naar de LeroyMerlin om inkopen te doen. Met een volle kar sta ik aan de kassa en geen ook mijn pasje met punten af voor de gewilde korting met de ruim 3000 punten. 2 weken terug vertelde een kassajuffrouw dat ik volgende maand terug moet komen om de punten te verzilveren. Dat blijkt vandaag aan de kassa niet mogelijk. Alle punten zijn weg! Dus de prijzen kloppen niet altijd bij Leroymerlin en ze JATTEN je punten!

7 reacties

 1. Hola,

  Je zou er hoofdpijn van krijgen…………. ook al zou dat natuurlijk ook als reactie op het drankgebeuren van gisteravond geweest kunnen zijn natuurlijk. Hou wel je grote vriend DACIA in ere want dat is een echte kilometervreter geworden daar in Galicië.

  Houdoe

 2. Hoi Rob,
  Ik mag er niet om lachen..
  Maar het komt me zo ongelooflijk bekend voor.
  Kastje, muur, niet kloppende prijzen etc.
  Welkom in Spanje en het niet werkend systeem van ambtenaren ..sanidad en afspraken voor wat dan ook.
  Je zal de tank nog vele malen moeten laten volgooien voor alles geregeld is.
  Maar heej alles went…en je krijgt er uiteindelijk veel voor terug in de vorm van heerlijk eten ..mooie natuur ..rust etc. haha

  Saludos 😊

 3. Dit soort situaties hebben wij gelukkig niet voor gehad. Meerdere zaken reeds gekocht waarvoor ook de NIE nodig is. Maar belastingsgewijs : wij werden belast in België en nogmaals belast in Spanje voor het 1ste jaar dat we hier waren. Heb dit geweigerd, normaal had ik moeten betalen in Spanje om dit nadien dan terug te vorderen van België. Tot op heden, wij zijn hier nu vier jaar resident, nog niks van vernomen.
  Fingers crossed. Wees ook alert mbt uw testament!

 4. Hola Sol en Rob
  Eerder stuurde ik een reactie op jullie geweldige plan zich in Spanje te vestigen toppy…
  Wij komen als vanaf 1980 in Spanje.
  Het is ons beter verlopen in 1995 bij het zelf bouwen van ons huis in Benissa (binnenland Costa Blanca)
  Met bouw vergunningen enz. liep het wel goed toentertijd, ook de auto op Spaans kenteken zonder problemen, (met trekhaak) maar wel overal zelf achteraanlopen.
  Nu met het computertijdperk is het ook hier een onhandige situatie, elk bedrijf heeft nu een computer maar onderling rijden ze nog met ezeltjes heen en weer (Was een grapje van de voormalige honorair Consul).
  Onze instelling is het ligt aan ons, Spanjaarden zijn zéér zéér aimabele en gastvrije mensen maar hebben een iets ander denkpatroon en daar houden wij van.
  Ooit liep er een Spaanse jongen achter mijn dochter aan, dat is gelukkig niets geworden (grapje) maar is tot op heden is hij mijn beste maatje.
  Als je bij de kassa in een supermarkt komt en er staat een Spaanse voor je begint deze een heel gesprek over de familie of de buurtfeesten, dat is heel normaal neem de tijd en wacht rustig je beurt af, als de kassière je straks herkent gebeurt dat ook bij jullie. en dat is heel prettig.
  Toen wij weer eens in Nederland waren beseften wij hoe gehaast het er in Nederland er aan toe gaat met een winkelwagentje werden wij zowat door de kassa heen geduwd, oeps en het gehaast in het verkeer.
  Sorry voor het misschien iets te lange epistel.
  Jullie zullen zeker je draai daar vinden en van alles gaan genieten.
  Groet van Wally

 5. Wat heerlijk te lezen dat t jullie ook zo vergaat 🥴 ik dacht dat t aan mij lag….
  Hoop dat je je auto ingevoerd krijgt als verhuisboedel, ik kreeg voor mijn 7 jaar oude nog boel BPM terug😃
  Vergoedt niet de (on)lusten maar wel de lasten 🤑

 6. Ik krijg altijd een keer in de drie maanden een mail met een cheque van leroy met het bedrag van de gespaarde punten en ook op mijn telefoon hetzelfde bericht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *