PRL Cursus

Gisteravond is het weer kraakhelder en stervenskoud. Maar dat is geen reden om de telescoop niet op te bouwen en lekker te laten fotograferen. Ik kijk binnen op TV wel wat er gaande is en of ik naar buiten moet. Vandaag is het weer kraakhelder en dus staat de telescoop al klaar voor vanavond. Binnen ga ik dan weer naar een soortgelijk plaatje kijken.

Vandaag gaan we op tijd naar Chantada. Pilletjes voor vlooien, teken en weet ik het allemaal nog al meer bij de dierenarts halen. We krijgen er automatisch bericht van van hem als we weer wat toe moeten dienen. We moeten ook nog even naar Chantada omdat de buurman er op staat dat ik bij een electriciën moet gaan vragen voor werk. Voor we vertrekken gaat mijn telefoon. Het is de Engels sprekende dochter van de elektricien uit A Barrela. Ze vind het jammer dat ze moet vertellen dat haar vader net iemand anders aangenomen heeft en niet genoeg werk heeft om nog iemand aan te nemen. Van het verhaal denk ik het mijne, maar wat ik denk doet er eigenlijk niet toe. Als we bij de dierenarts zijn geweest gaat Sol wat zaden kopen en de stembiljetten op de post doen. Ik loop naar de zaak vaar van de buurman vindt dat ik moet gaan praten. Ik stel me voor, zeg dat ik elektriciën ben en dat ik een baan zoek en dat ik gehoord heb dat ze hier iemand zoeken. De vrouw in de zaak kijkt me vreemd aan en zegt; Sorry maar wij zoeken niemand. Nou dat was snel. 

In de auto bel ik Pepe, de man van het bedrijf wat in de beton zit. Hij is niet op kantoor, maar hij komt straks even bij ons langs. Tweede sollicitatiegesprek bij je thuis. Dat heb ik nog nooit meegemaakt. Als we een uurtje thuis zijn gaat de deurbel en ik laat Pepe binnen.

Ik vertel dat ik woensdag kan beginnen. Ja…. dat kan niet. Er is een probleempje. Er zou iemand weg gaan maar zolang die niet tekent is hij dus nog in dienst. Wat ook een probleem is is dat ik geen PRL cursus heb gedaan. Een wat? Een Prevención de Riesgos Laborales cursus (Preventie van beroepsrisico’s). O… moet ik die hebben dan? Ja, een van minimaal 60 uur, zegt Pepe. Nou bedankt voor deze informatie. Pepe is de eerste die daar wat van zegt. Op het arbeidsbureau, het officiële in Chantada en het kantoortje in het gemeentehuis, is er niemand die dat verteld heeft. Hij legt uit dat de cursus niet veel voorsteld en dat je die online kan doen. Goed, toen ik bij de zonnepanelen installateur was gaan praten had die het ook over een cursus, maar dat was om op hoogte te werken en om met stroom te werken. De cursus waar we het nu over hebben is een cursus om te mogen werken. Dus Betsie heeft ook zo iets nodig voor op kantoor omdat ze anders niet weet dat ze de leuning van de trap vast moet houden als ze de trap gebruikt.

Goed, geen werk dus maar wel tof dat Pepe dat dus gewoon thuis komt vertellen. Maar ik ben nog niet afgeschreven bij hem. Ik moet in ieder geval laten weten als ik de cursus gedaan heb en hij laat weten wanneer hij wel werk heeft of dat ik misschien zo eens een klusje tussendoor kan doen.

Ik ga de melk halen. Als de buurvrouw de melkfles vol giet vraagt ze hoe het ging in Chantada. Ik vertel het haar en ze vindt het niet normaal. Er is zoveel werk en er zijn zo weinig mensen. Het is gewoon een smoes. Maar ja, wat is daar aan te doen. Ik kap het gesprek maar een beetje af. Toen zij namelijk een stopcontact verplaats wilde hebben voor een koelkast belde ze ook Suso. Suso is de man die voor 100 jaar werk heeft en dus niet komt opdagen als hij zegt dat hij komt. Toen Sol aan de buurman laatst vroeg waarom ze mij niet hadden gevraagd was het antwoord, omdat Suso de verwarming aangelegd heeft. Tja….. wat kun je daar nou tegen in brengen?

Maar goed. Solliciteren heeft geen zin zonder de cursus. Gelukkig vond ik snel een online cursus. Op de website 3 knoppen, knop 1 De Lesstof, knop 2 Examen, knop 3 Betalen. De lesstof is gratis te downloaden en is natuurlijk in het Spaans. Maar misschien weet ik de antwoorden op de vragen al. Op de website staat namelijk ook dat je het examen zo vaak kan niet tot je geslaagd bent. Hahahaha dat stelt dus niets voor. Ik klik op de examen knop en start met het examen. Het zijn 10 meerkeuze vragen. Ik vertaal alles in Google Translate. Na 10 minuten heb ik vraag 10 beantwoord en klik ik op de controleknop. Ik ben in een keer geslaagd! Ik kijk nog even bij andere online cursussen, overal dezelfde soort vragen. Als ik een certificaat wil dan moet ik ook op de betaalknop drukken. Dat doe ik nog niet, Sol die eerst even navraag bij Sonja op het arbeidsbureau in het gemeentehuis wat betrouwbaar is.

17 reacties

 1. Hoi Rob en Sol,
  Jammer dat het zo is gelopen, maar ja de moet niet opgeven. Hier was net bij het nieuws dat je in Groningen en op de eilanden je het noorderlicht kon zien. Fel rood en groen. Je vader zei, had ik dat maar geweten. Gr. Ma

 2. Hola,

  Een dag met veel verschillende dingen incl. een examen waarvoor je geslaagd bent mits je betaald. Info van de buurman om naar die zaak te gaan in Chantada blijkt dus ook drijfzand bebaseerd te zijn net als het kul verhaal wat Sol te horen kreeg toen zij navraag deed bij de buurvrouw. Het word nu echt tijd om het huurcontract op te gaan maken en te effectueren.
  Ook al heb je er nu nog niets aan wel klasse dat Pepe je thuis nader komt informeren.

  Laatste nieuws: wij zagen net bij het 18.00 uur journaal dat vandaag in het noorden van Nederland op uitgebreide schaal het noordelicht te zien is geweest. Prachtige beelden alleen hebben wij er niets aan gehad.
  Geniet jij dus maar van en met jou telescoop.

  Houdoe

  • Hoi Pa,

   Ach ja, de buren. Ja dat contract voor ze moeten we ook nog in elkaar gaan zetten. Vandaag al weer een paal gerepareerd die hij zou repareren.

   Van het nooorderlicht heb ik ook beelden gezien. En Antonette schrijft dat het tot in Brabant te zien was.

   • Hola,

    Heb ik ook in de reactie gelezen en ook hier gehoord alleen hebben wij er helaas niets van gezien. De enige keer dat wij ’s winters in Lapland waren en het te zien was sliepen wij. Stom he!

    Houdoe

 3. Hallo een zeer vroege goedenmorgen . Wilde toch even weten hoe het gegaan is . Wat een “shit”dag voor je . Dan dat examen wat niets voor stelt , ook zo iets…krijg je ook jeuk van . Vind het heel jammer (zacht uitgedrukt) voor je , nu even een “dip” maar , weet zeker dat er wat op je pad gaat komen wat in je lijn ligt . Kop op en heel veel succes . Trustuh , slaap er lekker een nachtje over en daarna , met frisse moed verder .
  Groet . 👊😉🤭🙋🙋‍♀️👋
  p.s.Het Noorderlicht schijnt zelfs in Brabant te zien zijn geweest.

  • Hallo Antoinette,

   Ik was nog wakker toen jou reactie binnen kwam. Ach ja, shit dag. Het komt allemaal goed, daar ben ik van overtuigd. Van het noorderlicht had ik alleen begrepen dat het tot in Gelderland te zien was. Hier in Spanje gaan we het denk ik nooit zien. En dat is jammer want het heel erg mooi.

 4. Ik lees jou verhalen, nagenoeg dagelijks, man ik word te oud, al heel lang….
  Toen op acht en veertig jaar (ex it’er support en opleiding geven), opnieuw naar werk zocht, was dit geen evidentie. Ik werd bank loket bediende na 48 sollicitaties, en na ietwat meer dan 1,5jaar en meerdere evaluatie gesprekkken, besloot ik opnieuw te solliciteren en kwam ik terecht in een medisch software bedrijf waar ik opleiding en support gaf. Na zowat 1,5 jaar verhuisde ik naar Spanje. Ik heb hoegenaamd geen probleem om opnieuw te werken, maar ik denk dat zowat in Spanje als België, niemand zit te wachten op een 58 jarige die nog wil werken.
  Veel succes in jou zoektocht,
  Groetjes uit Andalucia, Arboleas
  Beni & Martine

  • Hallo Beni,

   Ik ga er zo ie zo van uit dat ze in Spanje bets een 52 jarige Nederlander kunnen gebruiken. Ik heb er alle vertrouwen in dat ik iets ga vinden. Mijn instelling is, en dat was het in Nederland ook, als je wil werken dan is er werk. Dan maar iets wat niet helemaal past, maar voor mij geld ook, met werk vind je werk.
   En ja… die cursus, als ik het geweten had. Maar dat is achteraf praat

 5. Wat een gedoe met al die regeltjes en Beni heeft gelijk ,58 jaar dat telt ook mee, is het erg moeilijk om zelf een bedrijfje te starten ik denk dat er genoeg lui zijn die liever een betrouwbare Hollander die ook komt als je hem belt dan een Spanjaard , adverteren en je weet de beste reclame is vertel het verder .
  Succes,
  José

 6. Ik las over de sollicitatieperikelen. Waarom begin je niet voor jezelf? Daar zullen vast ook wel haken en ogen aan zitten, maar heb je dat al eens overwogen? Hier in Fuerteventura zijn ontzettend veel Italianen klusbedrijfjes begonnen. Ze werken of alleen of met z’n tweeën en hebben werk zat. Bij mij in het complex gaat er van alles kapot. Om de haverklap springen de waterbuizen en dan moet je echt moeite doen om iemand te pakken te krijgen. Zo druk hebben ze het!

 7. Nou ook dat weer, het lijkt Spanje wel daar is zoiets ook altijd aan de hand. Lijkt mij een goed plan te proberen voor je zelf iets te gaan doen, maar informeer wel op het gemeente huis, aan een fikse boete heb je ook niet veel. Voorlopig kan je nog in de avond en nacht genieten van je sterrenkijken.
  Succes verder

 8. Hoi Rob, die baan komt wel hoor, “vraag” hulp aan het universum, zij horen je altijd maar je moet wel vragen en er vertrouwen in hebben maar dat heb jij wel ……….Geloof en Vertrouw

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *