Pleisters Plakken

Vandaag laat uit bed voor mijn doen, maar dat komt omdat ik gisteravond en een deel van de nacht bezig was met de telescoop. Ik heb gefotografeerd, maar daar ging het mij eigenlijk niet om. Ik wilde wat dingen testen van de nieuwe software. Er zitten mogelijkheden in die ik bij de andere software nooit gebruikt heb omdat het me niet duidelijk wat wat er allemaal gedaan moest worden om iets te laten slagen. Een zo’n ding is bijvoorbeeld de ‘meridian flip’. Een meridian flip is als een object aan de hemel de meridiaan voorbij gaat. De telescoop draait zich dan als het ware om, om daarna weer verder te kunnen bewegen. Ik snap het, het is nog steeds onduidelijk, daarom heb ik het gisteravond gefilmd. 

Vandaag is het de dag van het pleisters plakken. Als eerste ga ik als een Gaudí deskundige te werk met een hamer en steenbeitels  om de muur netter te maken waar ik eergisteren het gat voor de nieuwe deur in gemaakt heb.

Antoni Gaudí is die man die in Barcelona heel lang geleden begonnen is aan die, wat mij betreft, foei lelijke kathedraal waaraan nu nog gewerkt wordt. Als ik de kanten van het gat op orden heb ga ik vast een drempel maken voor de nieuwe deur. We hebben nog ergens een stuk glad geslepen graniet liggen. Die kan ik daar mooi voor gebruiken. Om het pas te maken moet ik nog hier en daar wat weg hakken. Als alles past is het tijd voor cement. Dat telken is niet te grote hoeveelheden aan. Ook vind ik nog tegelplinten, weet niet of je dat zo noemt, die ik aan laat sluiten tegen de nieuwe drempel en de tegels binnen. Ik denk dat hier straks als de deur er in staat er overigens niets meer van te zien is. Maar dat geeft niet. 

Nu moet ik iets verzinnen om zonder al te veel werk het gat aan de buitenkant dicht te maken. Volgens de weerdiensten en de buren is er slecht weer op komst. Ik heb gelezen over lage temperaturen van wegen een poolwind met veer harde wind en regen. Een plank aan de binnenkant doet dat niet zo veel. Aan de buitenkant boor ik wat gaten en draai er haken in. We hebben nog een grondzeil vanuit de tijd dat we een camper hadden. Met een stuk touw en de haken span ik dat voor het gat. Pleister 1 is gedaan, wind en water komt niet meer binnen. Als morgen het metselwerk binnen droog is maak ik er nog wat tempex in zodat de kou ook wat beter buiten blijft.

Gisteren twee nieuwe voorbanden gekochte en laten monteren. Vandaag zie ik dat de Dacia een beetje scheef begint te staan. Een achterband die slap staat. GVD. Die wilde ik nog niet vervangen omdat er nog genoeg profiel op zit. Als ik het wiel eraf haal blijkt er een flinke spijker in te zitten. Ik vraag of Sol even met Midas kan bellen dat ik volgende week graag twee nieuwe achterbanden wil laten monteren. Ik monteer het reservewiel. Misschien kan de band nog gerepareerd worden, maar dan moeten er zo ie zo voor de keuring volgend jaar nieuwe banden op. Dan beter nu maar. Dat was de tweede pleister.

We zijn erg blij met de nieuwe pelletketel, we zitten er warmpjes bij. Ik ben alleen niet zo blij met de afwerking. Een gat maken voor de schoorsteen is prima en nodig natuurlijk. Maar als de pijp er dan doorheen zit is het wel zo fijn als het afgewerkt wordt. Maar nee, ze hebben mij bezig gezien met cement, dus die kan dat zelf wel. Het gat rond de schoorsteenpijp dus zelf maar gedicht met wat cement. Pleister nummer drie.

Dan hadden we nog die lekkende kranen in de badkamer. Eigenlijk heb ik geen zin meer om nog wat te doen. Maar veel werk kan het niet zijn. Het demonteren van de oude kraan gaat wat lastig. De beide knoppen van de kraan laat ik zitten omdat we anders twee gaten in de wastafel hebben. De nieuwe kraan is zo gemonteerd en aangesloten, water er op, even controleren op lekkage en pleister vier is ook geplakt. Nu is het weekend!

15 reacties

 1. Hola,

  Bij het zien van de aanhef van de blog was het even schrikken. Wij dachten gewonden? Maar leuk gevonden bij alle onderwerpen. Jammer van die loslopende spijker en dan in jou band. Had hij niet een tractorband kunnen nemen? Dan blijft het zonder gevolgen. Wat heb je de drempel mooi gemaakt. Klasse weer. Hopelijk geeft het zeil tegen de muur geen klapperoverlast bij veel wind. Maar dat zal de tijd leren het is in ieder geval waterdicht zo.

  Houdoe

  • Hoi Pa,

   Ik snap ook niet waarom die spijker lag waar ik net moest rijden. Maar goed, dinsdag weer twee nieuwe banden. Van dat zijl zal wel mee vallen. Morgen (maandag) maar ik langst binnen het gat dicht mettempex en een plank.

 2. Hoi Rob,
  Dat is geen klein bijteltje volgens mij krijg je daar wel spierballen van. Maar de drempel heb je mooi gemaakt en jammer van je achter banden maar je Dacia zal er blij mee zijn.gr. ma

 3. Ook ik schrok van al die pleisters oh.. jeetje vingers in de prak.. gelukkig dus niet , wel goed gevonden met humor😂 gaat het een stuk makkelijker.
  Fijne zondag ,
  José

 4. Wat heb je weer veel karweitjes opgeknapt en de drempel is best mooi geworden. Leuk gevonden van al die pleisters. Het filmpje was ook leuk om te zien wel een mooi apparaat. Geniet van de zondag

 5. Je blijft druk!
  Gelukkig zonder 🩸
  Pellet kachel bevalt dus goed
  Ik ga er ook naar kijken, onze diesel verwarming heeft af en toe kuren, geen idee hoe oud dit ding is. Jij had hem bij een plaatselijke dealer gekocht?
  Ons huis staat in Catalonië
  Gr simone

  • Hallo Simone,

   Pelletketel, geen kachel. Dit is als een cv combiketel. En daar zijn we iid blij mee. Onze diesel doet het nog en blijft staan als back up. Gekocht bij een locale dealer, het is een Spaans merk, dus is Brompi ook bij jullie ergens te koop.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *