Opa Is Vroeg Vandaag

Als ik vandaag op mijn werk aankom, is opa al bezig met de tractor en een rol gras. Die is vroeg, denk ik bij mezelf. Maar het zet ook de toon van de dag. Het verzamelen van de koeien voor de robot gaat vrij gemakkelijk. Als ik daarna het laatste restje voer van de koeien opruim, voor dat de voeder mengmachine komt, blijkt ook de chauffeur van de machine nat te hebben gelegen! ook die is vroeg en wel 10 minuten te vroeg. Normaal komt die om 10 uur. Voor mij het moment om koffie te drinken. Maar goed, ik ruim alles snel op.

Maar door dat hij eerder komt begin ik langzaam achter te lopen met mijn werk. En dat gaat als een spiraal steeds verder. Als ik te laat, al staat er verder geen vast tijdstip voor, voer in de andere stal ga geven, zie ik een koe buiten liggen met wel een heel vreemde achterkant. Aha! Die is aan het bevallen, iets wat ik nog nooit live gezien heb. Helaas kom ik te laat aan, maar als ik ga kijken zit het kalf nog voor de helft in de koe, zal ik maar zeggen. Ik maak een foto en stuur die naar Pablo en zet erbij dat de bevalling gaande is. 

Als whatsapp twee vinkjes geeft dat het bericht is aangekomen bij Pablo. Is ook gelijk het kalf aangekomen, Met een soort geluid als op een zak water openklapt, floept het laatste stukje van het kalf er uit. Ik meld er gelijk achter aan naar Pablo dat er een gezonde stier geboren is. Hij schrijft dat hij onderweg is. Ik film nog wat bij de koe en het kalf en ga dan weer verder met de werkzaamheden en laat die twee lekker doen.

Ik loop inmiddels nog meer achter met mijn werk, en ik ga nog verder achterlopen omdat ik nu dingen voor moet bereiden voor het kalfje en voor de nieuwe moeder. Deze koe is voor het eerst moeder en dat is blijkbaar wat onwennig. Als ze van de ene naar de andere stal moeten, moeten de koeien over de vloerschaper stappen. Voor nieuwe moeders is dat een eng ding, dus ik stuur het apparaat naar de achterkant van de stal. Ik stuur ook de grotere kalveren (1 jaar of zo) naar buiten en zorg dat ze niet meer naar binnen kunnen. De nieuwe moeder moet daar namelijk ook langs lopen.

Als Pablo er is en we koe en kalf naar hun nieuwe plaats brengen, is de veearts ook gearriveerd. Koe 1230 blijkt al te slapen en niet meer wakker te gaan worden. Nu we toch bezig zijn, wijs ik Pablo gelijk op een koe, een oudje, die wat triest kijkt. Pablo gaat kijken en even later staat de veearts met een infuus bij de koe. Iets aan de uier. Maar het gaat goed komen met de uier en de koe. Later op de dag loopt ze alweer rond.

Inmiddels loop ik zo ver achter dat ik geen tijd meer heb om in de stal het zand van de bedden aan te karken en gangpaden die met de hand schoongemaakt moeten worden te doen. Het is half 2 als ik naar huis ga. Thuis even snel eten en dan verder met een hoofdstuk van school. De les heb ik gelezen. Nu alleen nog de vragen. Maar die doe ik zo als ik klaar ben met deze blogpost.

12 reacties

 1. Hola,

  Ja het zit wel eens mee en het zit wel eens tegen en zo stapelen dingen zich op en loop je steeds verder achter. Natuurlijk harstikke leuk om zo bij de geboorte aanwezig te zijn. Jammer genoeg heb je het niet kunnen filmen. Ik kan me trouwens een zachter bed voorstellen om op de wereld te komen dan tussen de keien. Moeder heeft volgens mij meer lust in de nageboorte dan dat ze zich druk maakt om haar kindje. Je begint ook meer oog te krijgen voor als er iets met een koe is nu weer iets ontdekt dat er met een uier iets aan de hand was.
  Maar liepen er bij jou dingen anders dan je gedacht en gehoopt had dat was bij ons ook het geval.
  Vanmorgen in de serre heerlijk koffie gedronken met Corry v.d. B en Petra R. terwijl het zonnetje goed bezig was dus van plan om na het eten lekker een stuk te gaan fietsen.
  Dat liep dus even anders. Tuindeuren sluitingen blijkt er de geest aan gegeven te hebben en dus kunnen de deuren niet op slot. De 3 punts sluiting gedemonteerd maar het binnenwerk blijkt kapot. Hoe komen we zo snel aan een nieuwe? Via internet en bellen met Belgie word ik verwezen naar een zaak in Raamsdonksveer. Gebeld maar op basis van mijn produktnummer weten ze niet 100% zeker op ze er een op voorraad hebben maar ze hebben er wel veel kennelijk. Dus defect exemplaar meegenomen en even 35 km rijden en inderdaad blijken ze er 1 te hebben. Heb jij meevallers als je remschijven en remblokken laat doen dan mogen wij schrikken…..302 Euro meneer …..maar als je niet pint en geen rekening hoeft dan is het 250 Euro. Op aanwijzingen van de verkoper kan ik ergens op 3 km afstand een pinautomaat vinden in een supermarktje. Helaas geeft het apparaat maar 200 en meld dan defect te zijn. Gelukkig is de kassajongen zo aardig om als ik iets koop 50 euro terug te betalen. Dat werd dus een grote doos MERCI voor de verkoper van de nieuwe deursluiting. Tof dat hij dat aanbod deed van contant betalen en dus geen probleem om even gauw 6 km extra te rijden om met aftrek van de doos MERCI toch mooi 43 Euro bespaard te hebben. Thuis meteen monteren natuurlijk om te voorkomen dat een van ons als nachtwacht zou moeten functioneren met een open deur.
  Maar gelukkig, ook al zijn we dus een “rib” armer, morgen weer mooi weer en kunnen we gaan fietsen of iets anders leuks doen.
  O ja ik zou het bijna vergeten maar je moeder heeft gister iets op je blog gezet over wegenkaarten die uit het stof gehaald waren om iets richting Frean te gaan bedenken. Je weet het ideeen heeft je moeder in overvloed en kwam dus ook met de vraag of we “even” via Valencia om zouden kunnen rijden!!!!!!!!!!! Ik bedenk en plan nog wel even verder denk ik zo.

  Houdoe

  • Hoi Pa,

   Wil je ook een blog schrijven? HAHAHA. Vervelend dat het stuk is. Toen wij in de klaverweide kunststofkozijnen lieten zetten was er ook de vraag over de sloten. Dat spul is idd heel duur. Maar zo hebben we ook nog wat aan de auto. De bediening van de cruisecontrol is stuk. en ik wil niet het zelfde als Marco Bakker dat de cruiscontrol van zelf aan gaat. Het is aftermarket en in Spanje kan ik het niet vinden. In Nederland wel. Hendeltje met wat knopjes 100 euro, naar spanje verzenden 20 euro. Dus 120 euro om geen gas te hoeven geven.

   • Hola,

    Nee hoor ik wil geen blog schrijven.
    Wel ben ik begonnen me te verdiepen in een onderwerp waar wel weer een boek uit voort zou kunnen komen. Maar dat kan nog wel “even” (lees: lang) duren. De titel heb ik al wel…….OVERBRUGGEN.

    Houdoe en ik zal kortere reacties geven (ha,ha)

 2. Hoi Rob en Sol,
  Wat mooi met dat kalfje, zo in de natuur is altijd weer mooi. Tja dat je dan achter loopt met je werk dat komt morgen weer goed. Gr. Ma

  • Hoi Ma,

   Nu hoop ik alleen ook een keer helemaal optijd te zijn voor een bevalling. En, ach ja, dat achterlopen is morgen al niet meer. Moet ik weet stront ruimen, nu alleen wat meer hahahaha

 3. Hoi Otto en Joke,
  Heel hartelijk bedankt voor de felicitaties, weer een jaartje erbij. Als ik wakker wordt dan denk ik dat ik 18 ben maaaaaar zo gauw ik naar beneden ga weet ik dat het 74 is. Gr. Ineke

 4. Als je eenmaal op je schema achterloopt kun je vaak de tijd niet meer inhalen ,soms heb je van die dagen🥹
  Weer een nieuw leventje erbij gelukkig goed gegaan
  Je zult blij zijn als die cursus voorbij is poeh dat moet ook nog tussendoor , energie genoeg maar je bent of jong👍😁
  Succes,
  José

  • Hallo José,

   Komt goed met de cursus, het is maar een paar weken. Eind van de maand is het weer klaar. Dus even een maand met niet al te veel tijd. En wie weet zijn de volgende lessen wat makkelijker te volgen.

 5. Haha Ineke , zo herkenbaar ! Het wordt wel minder maar niet meer. 🤣. Lekker blijven bewegen en positief zijn. Groet 🙋‍♀️🙈😄

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *