Opa Heeft Nare Dromen

Als ik vandaag ga werken, staat er weer een alarmmelding in de robot, iets met hardware. Nou zal wel. Ik druk het weg en klaar. Als ik koeien aan het verzamelen ben die al even een tijdje de robot vergeten zijn, komt opa aan lopen. Hij wil weten waarom de robot hem de hele tijd belt. Hij vertelt verder dat hij geen oog dicht gedaan heeft omdat de robot heel de nacht belt. IK probeer opa uit te leggen wat ik gezien heb en dat ik denk dat dat het probleem is geweest van zijn enge robot droom. Of hij mij helemaal begreep weet ik niet, maar hij lacht en gaat ervandoor met de tractor.

Het gaat verder allemaal lekker, er is ook een nieuw kalfje geboren en dus moet ik ook melk op gaan warmen. Als het tegen 12 uur is komt de vader van Pablo aan. Hij groet en gaat dingen doen. Regelmatig loopt hij met een arm in een lange handschoen. Er moet nog al wat voorbereid worden voor de inseminatie ronden van vandaag blijkbaar. Even later komt er ook een veearts…. of is het een gynaecoloog? De vader van Pablo doet meestal zijn ding en als ik even moet helpen dan hoor ik dat van zelf.

De vader van Pablo had overigens best wat eerder mogen komen, want ging eerst alles zijn gangetje, stopte dat gangetje rond 11 uur. Er staat een koe in de robot en de robot doet niets. Critical Alarm staat er in het scherm. Oké, en wat nu? Ik wil in ieder geval de koe uit de robot hebben omdat die steeds onrustiger wordt. Normaal kan ik voer geven, maar ook die knop doet het niet. Wat ik ook probeer, niets werkt. Ik stuur foto’s naar Pablo en die belt even later. Met een telefoon heeft hij verbinding met mij en met een andere telefoon verbinding met een monteur. Kort gezegd doet de robot het even later weer na een ‘Belgische reset’ Voor wie niet weet wat dat is, dat is een reset waarbij je alle stroom uit zet en weer aan zet. Voor de Belgische lezers zal zo’n reset vast een andere naam hebben 😉

Tijdens de siësta gaan Sol en ik naar Chantada. Niet zomaar, maar het is tijd voor de jaarlijkse prik ronde voor Antares en Foskie. Ze moeten ook op de weegschaal, Antares is 10,10 kilo en dat is te zwaar en Foskie weegt net iets meer dan 8 kilo. Natuurlijk moeten we ook ergens koffie drinken voor we naar huis gaan. Als we weer thuis zijn, gaan we ook even bij Cleopatra kijken. Nu we een aantal dagen verder zijn na de dood van Julio en Terra, en we er zeker van zijn dat het een ongeluk is geweest. Hebben we toch maar besloten dat Cleopatra mag blijven. Of we ook een van haar kittens houden weten we nog niet. Voorlopig mag ze de bovenverdieping van de stal nog niet uit.

Als ik weer ga werken komt even later de vader van Pablo ook weer aan. Hij gaat dingen doen en geeft daarbij ook eten. Ik vraag voor de zekerheid maar even of ik ook nog eten moet geven. Maar dat is dus niet nodig. Ik ga koeien verzamelen voor de robot en de vader van Pablo zet ook het hek waardoor de koeien eten op slot. Zo kunnen de koeien niet meer weg. Ik vraag maar even of ik de koeien die vast staan en naar de robot moeten, wel los mogen. Dat mag. Even later komt er weer een andere veearts. Deze gaat ook weer bij een aantal koeien met een lange handschoen naar binnen. Maar hij heeft ook wat om hangen waar van een kabel ook de koe in gaat. Aha, zeg ik, een camera. De man begint het allemaal gelijk aan me uit te leggen wat er te zien is. Maar het beeld is als de echo van een zwangere vrouw waarbij verteld wordt dat het een jongetje is, al is er nog geen piemeltje te zien (door een leek).

Dan komt het moment dat ik wat aan het schoonmaken ben in de stal tussen de melkkoeien. Ik hoor een koe een hele tijd een soort klaagzang loeien. Niet hard, maar zo een beetje zachtjes en met fantasie hoor je de koe om hulp loeien. Als ik zie wat er gaande is, ga ik de vader van Pablo ook maar even hulp vragen, net als de koe. Hoe de koe het voor elkaar gekregen heeft weet ik niet. Er is niet veel meer dan een meter ruimte tussen de zandbedden die tegenover elkaar staan. Er lopen daar ook allemaal ijzeren pijpen van de constructie van de boven geleiding van de bedden en daar staat de koe tussen klem. Ik haal een ton weg waar zout in zit en de vader van pablo is gewapend met de stroomstoot prikker. Daarmee moet de koe wel in beweging komen en even later is ze uit haar benarde positie bevrijd.

9 reacties

 1. Hola,

  Weer een erg enerverende dag zo te horen. Er zat vanalles in. Van stroomstootwapen en geneacologische filmcamera, kunstmatige insiminatie en “Belgische” ingrepen op de storingen van de robot. Zou het echt zo zijn dat de nare droom van Opa de storingen veroorzaakt heeft?
  Fijn ook te horen dat jullie Cleopatra gaan houden. Begrijpelijk dat jullie na de trieste voorvallen met de beerput even emotioneel moeite met haar hadden maar het is net als bij een rechtbank “je bent onschuldig totdat het tegendeel bewezen is”.
  Welk kleintje jullie gaan houden zal nog een hele moeilijke keuze worden denk ik zomaar. Zie ik het trouwens goed dat de eerste oogjes al open beginnen te gaan?
  Altijd ook mooi om zo’n krioelende massa te zien.
  Bedankt trouwens ook voor het doorsturen van het mooie weer. In 2 dagen al meer dan 40 Kwh opbrengst met de zonnepanelen. Tel uit je winst.

  Houdoe

  • Hoi Pa,

   Nee, opa had nare dromen door de robot omdat die de huis telefoon beld.
   Wat het weer betreft mogen wij hier ook niet klagen. ’s morgens nog wel koud maar in de middag erg lekker buiten

 2. Hoi Rob en Sol,
  Wat een enerverende dag was dat. En dan die kleine kittens zo schattig en ik ben heel blij met Cleopatra mag blijven.Rob ik merkte dat Sol de kittens niet aait maar ze mag ze best een keer aaien maar je moet het niet te veel doen maar zo wendt Cleopatra en de kittens ook aan haar. Ook je koeien, het is nooit saai. Gr. Ma

 3. Wat een lief gezelschap die 6 en fijn dat Cleopatra mag blijven zo kunnen jullie rustig afwachten hoe de boel zich ontwikkeld . Op zo’n bedrijf gebeurt wel iedere dag wat anders , het blijft spannend, de apparatuur moet zijn werk doen maar je ziet de mensenhand moet toch weer van pas komen .
  José

 4. Buenos días Rob,
  Ik las op de robot-display “fuga”. En dat woord heeft een slechte connotatie bij mij. In het complex waar ik woon hebben we om de haverklap “fugas”. Water-lekkages. Twee dagen geleden nog bij mijn vriend die boven mij woont. Gisterochtend is de verzekeringsman bij hem langs geweest die vastgesteld heeft dat de fuga zich achter de tegels van de douchcel bevindt. Het water is nu voorlopig afgesloten. En of la fuga spoedig gerepareerd kan worden? Joost mag het weten. Het is nu semana santa zei de verzekeringsman en dan is het erg moeilijk om een fontanero te vinden. Mijn vriend komt nu bij mij iedere keer een emmertje water halen. Ikzelf heb al 5 x een fuga gehad. Ik moet eigenlijk heel de tuberia laten vernieuwen. Ik zie er vreselijk tegenop. Van jouw fuga heb ik geen verstand. Kan geen water zijn volgens mij. Melk?

 5. Hoihoi , beetje erg late reaktie . Het was daar qel een “rommel”-dagje met al dat vreemde volk over de vloer . Je krijgt al aardig feeling en gevoel voor de koeien zodat je het verschil van het loeien begrijpt ! Geweldig.
  Ook een teken dat je , je erbij betrokken voelt en het naar je zin hebt . Fijn is dat , was toch een gok .
  Groet .👍👊🙋🙋‍♀️👋

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *