Op Weg Naar Madrid

Voor de goede orde; gisteren was ik blijkbaar niet helemaal duidelijk. Het restaurant waar we gisteren gegeten hebben is heel erg goed. Mocht je er willen gaan eten, neem dan wel iets meer mee dan je voor een dagmenu nodig hebt.

Gisteravond is het laat geworden. Het was namelijk de laatste avond dat Fer, Camila en Violette hier zijn. Vandaag gaan ze op weg naar Madrid. Ze gaan naar een broer van Fer die in Madrid een restaurant heeft met een Michelin ster. Vandaag is dan zo’n dat koffers en tassen gepakt worden en er verder niet veel gedaan wordt. Ze willen wel graag wat van onze akker meenemen. Verse tomaten hebben we natuurlijk niet meer liggen, maar wel ingemaakte tomatensap, courgettes hebben we ook nog en aardappelen ook. Fer wil ook graag wat gedroogde spaanse pepers. En omdat de peperplanten nog steeds geven, pluk ik ook maar wat verse pepers van de planten die al een tijd niet meer in de grond zitten. 

Na het eten is het tijd om te vertrekken. Altijd even lastig, maar moesten we normaal een vliegticket kopen en een auto huren om op bezoek te gaan, zijn wij eventueel zo daar en hun hier. Dus van eens in de 5 jaar op bezoek, kan het nu wat vaker. Als ze weg rijden zijn we weer met z’n tweeën. 

Antares ziet er ook zo maar triest uit. Het meisje waar ze heel de tijd rond omheen moest lopen om in de gaten te houden en om alles wat uit haar handjes viel en eetbaar was op te ruimen, is er ook ineens niet meer. 

We gaan vandaag niet te veel uit de hoek zoeken. Ik ga wat opruimen en Sol neemt een bad. Ik hang ook de dekbedden buiten op om te luchten. Dat was misschien niet zo handig, want even later blijkt het toch vrij hard te regenen. Straks maar even in de droger stoppen.

Hopelijk is het morgen een beetje redelijk weer. We willen naar Vigo. Daar schijnt de Kerstverlichting oogverblindend te zijn. En dat willen dan zelf ook eens zien.

Dan nog even heel wat anders. We hebben een pellet verwarmingsinstallatie. Pellets zijn duur ongeveer 7 euro 80 voor 15 kilo. We hebben ook een diesel verwarmingsinstallatie staan. Diesel om te stoken kost ongeveer 1 euro 20 (hoe meer hoe goedkoper) In de diesel verwarmingsketel heb ik een tijdje terug een urenteller ingebouwd om ongeveer het verbruik bij te houden. Na 55 uur is er ongeveer 50 liter verbruikt. Omdat ik het aantal liters alleen maar ongeveer kan berekenen (geen niveaumeter in de tank) kan ik ook alleen de kosten alleen maar ongeveer berekenen. Maar ik kom aan ongeveer 1 Euro 10 per uur. De pelletinstallatie heeft in 22 uur tijd 6 zakken verbruikt á 15 kilo. Dat is dus 4 kilo per uur en komt neer op 2 Euro 12 per uur. Stoken op diesel is dus in ieder geval goedkoper. We hebben wel de helft van de aanschafwaarde van de pelletketel teruggekregen als subsidie. Vorig jaar, voor de oorlog kosten het stoken op pellets 1 Euro 30 per uur en op diesel ongeveer 1 Euro. Misschien was toen ook al een nieuwe diesel ketel zonder subsidie uiteindelijk goedkoper geweest.

18 reacties

 1. Hola,

  Ja afscheid nemen is nooit het leukste moment vooral als je het zo naar je zin hebt gehad. Maar jullie zouden toch ook niet gewild hebben dat ze voor een aantal maanden onafgebroken bleven.
  Als ik het goed begrijp moet de keuken nog even wachten om nog meer uitstraling te krijgen eerst even Vigo bezoeken. Dat je de subsudie voor de pelletkachel reeds gekregen hebt was mij kennelijk even ontgaan maar wel tof. Weer iets afgeturfd. Nu nog de zonnepanelen subsudie tegemoet zien.
  Fijne dag morgen in Vigo……..misschien hebben ze daar ook wel dagmenu’s!!!!!! Wij zijn vandaag in Hoogstraten uit eten geweest op uitnodiging van Cees en Clemie. Was op allerlei manieren bere gezellig en fijn…….het samenzijn, het verrukkelijke eten en voor ons geen rekening.

  Houdoe

 2. Hoi Rob,
  Je vader heeft het al gezegd dat we fijn met Cees en Clemie weg zijn geweest. Heel gezellig. Voor jullie is het wat minder leuk dat de familie weer weg zijn vooral als het gezellig is geweest. En leuk dat jullie ze nog uit je voorraad mee hebben kúnnen geven. Hier is het ook kil en koud weer maar ja daar zullen we het mee moeten doen. Gr. Ma

 3. Hallo Rob,
  Familiebezoek altijd leuk! Dan kom je nog eens ergens.
  Even wat betreft jouw pelletkachel. Dat kan toch niet kloppen??? Het rendement van dat ding moet dramatisch slecht zijn.
  Wij hebben ook centrale verwarming omdat het bij ons ook koud kan zijn in de winter. Als het bij ons echt koud is (minder dan 10 graden) en koude wind staat, stoken wij 1 11,5 kilo fles per dag. Die kosten nu 18 euro per fles. Dat is dus minder dan een euro per uur! Ons huis is ook niet top geisoleerd en de thermostaat staat op 22 graden. (Wij stoken op flessen omdat bulkgas veel duurder is (40%). Dus een gasketel op flessen is veel voordeliger dan de pelletkachel.
  Er moet iets niet kloppen met die pelletkachel.
  Groeten, Henriette

 4. Ja en opeens is het weer rustig in huis je bent blij maar ergens mis je de gezelligheid als je het samen leuk hebt gehad, een volgende keer komt vast ook weer.
  Heerlijk naar Vigo maak wel een paar kiekjes kunnen wij meegenieten,
  veel plezier,
  José

 5. Goedenmorgen .
  Tja afscheid nemen blijft toch altijd een moeilijk moment als het leuk is geweest. Wij hadden van de week hetzelfde (6wkn.!) Zijn nu bezig onze weg weer te vinden waar we gebleven waren. Het duurt even , zeker nu het weer ook totaal is omgeslagen. Lekker veel regen maar…..
  Poeh dat was een beetje een misrekening met de dekbedden . Gelukkig hebben jullie een droger en zijn ze daarna wel weer lekker fris !
  Wat fijn dat jullie die subsidie nu eindelijk hebben ontvangen , nu de rest nog dan sluiten jullie het jaar positief af.
  Nu denk ik lekker op weg naar Vigo een prachtige stad. Heel veel plezier en geniet lekker samen van de mooie verlichting en alles erom heen.
  Super fijne dag.
  Groet .🎄😉🙃🤜👋(⛈🌧🌨🌩)

  • Hallo Antoinette,

   Pfff… 6 weken! Dat is wel lang. Broer en neef van Sol zijn in NL wel eens zo lang geweest. Maar toen moesten wij nog gewoon naar ons werk. Zij hadden vakantie maar moesten wel in het huishouden mee helpen.

 6. Van dat pellet verbruik ben ik behoorlijk geschrokken. Is 6 zakken per dag geen foutje?
  Doorgerekend is dat € 1300 per maand en dan moet het nog koud worden. Daar ga je aan failliet!

  Zelf hebben wij zoals je weet een Ravelli convector pellet kachel van 9 Kw op de benedenverdieping. Het gemiddelde verbruik in de winterperiode is 15 kg per DAG.
  Temperatuur overdag op 22gr. In januari/februari blijft de kachel daarbij ook in de nacht aan op een iets lagere stand om het huis niet teveel te laten afkoelen.

  Verbruik van diesel voor een CV installatie is 1 ltr. per uur normaal als je uitgaat van een standaard woning. Dat was nl. ook mijn verbruik met een scheep systeem waarop 17 convectoren aangesloten waren.

  Misschien moet je eens kritisch naar de afstelling van de pellet CV kijken?

  • Hallo Henk,

   Nee geen foutje. De app houd de uren bij. Ik vul de silo af en noteer de datum en als ik hem weer bijvul tel ik de zakken en kijk de uren na. 22 uur en 6 zakken. Onze installatie is wel 23kW

 7. Helemaal eens met Henk. Wij stoken ook centrale verwarming, maar dan op gas. Wij verbuiken 1 fles gas per dag als het erg koud is. Dat is nog geen 1 euro per uur.
  Er moet echt wat mis zijn.

  • Hallo Henriette,

   Maar jouw installatie en die van anderen kun je niet met elkaar vergelijken. Andere installatie, ander huis, andere stookgewoontes. Maar er is niets mis met onze installatie hoor.

 8. Ja en dan is het ineens stil in huis en zal Antares wel even van slag zijn na een aantal dagen een vriendinnetje te hebben gehad. En jullie hebben weer nieuw waardevolle herinneringen aan die dagen. Nu kun je ook weer verder aan je prachtige keuken die er alleen maar mooier op word. Zo jullie worden wel verwend door Pa en Ma eerst dat prachtige fornuis en nu is er nog iets in aantocht via de post. Bofkonten.

 9. Zo Rob het heeft even geduurd maar ik ben weer helemaal bij met lezen. Wat wordt de keuken mooi, zeg maar prachtig. Even altijd bijkomen als de visite weer is vertrokken, maar als het gezellig was kan je er met veel genoegen op terug kijken. Ik heb aardgas als verwarming maar heb nog nooit uitgerekend wat me dat kost, per uur of per kw. Koud is koud en ik ben gezien de leeftijd toch echt een koukleum. Jammer dan, wij zeggen altijd in het laatste hemd zitten geen zakken, hoewel ze tegenwoordig niet meer van die hemden dragen. Lekker als je verder gaat dan kan ik direct reageren en wacht ik niet 10 dagen. Groetjes

  • Hallo Lady Wieser,

   He he… weer terug. We waren al geschrokken. Maar gelukkig was er was met je computer en niet met jou.
   Als je zo een paardag nietst heb kunnen volgen dan is het natuurlijk leuk om alles in een keer achterelkaar door te lezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *