Op Mijn Werk

Vandaag even niets over klusjes in en om huis, visite of iets met honden en katten. Vandaag werk en wel mijn werk.

Er zijn 4 koeien die deze maand moeten bevallen.. De eerste zou op 7 september aan een kalfje het levenslicht moeten schenken en de volgende op 8 september en dan nog 2 op 11 september. Vandaag is het 12 september en van de 4 is er nog geen een die een kalf op de wereld heeft gezet. Volgens Pablo geen reden tot paniek. 

Vandaag, als ik aankom op mijn werk, is het een grote bende in de stal. De schoonmaakmachine heeft het niet gedaan en zo te zien heeft de machine het gisteravond om 8 uur voor het laatst gedaan. Dat valt op te maken uit de hoeveelheid stront die er ligt. Als ik bij de machine kijk zie ik het al, er is een staalkabel gebroken en dan doet de machine het niet. Straks maar even repareren, nu eerst koeien zoeken die achterlopen bij de robot.

Als ik met mijn lijstje door de stal loop, blijkt het even later maar goed dat de schoonmaakmachine het niet gedaan heeft. Er ligt namelijk een koe op de grond die niet meer overeind kan komen. Doordat de machine het niet meer heeft gedaan en het dus erg glad is in de stal van alle blubber op de vloer is de koe uitgegleden en gevallen. Waardoor ze is gevallen weet ik niet, maar ze gaan er wel eens meer onderuit als ze rennen en een bocht willen nemen. Nu ligt ze hier te wachten op hulp. Ik sla en schop haar om te kijken of ze overeind wil komen. Nee, dat slaan en schoppen is niet om haar zeer te doen. Ik sla ze altijd als ze op moeten staan. Die koe heeft van mijn klap geen last, ook van mijn schop niet trouwens. Ze wil niet gaan staan. Dan heb ik nog een andere manier en dat is de prikstok om haar een schok te geven. Ik prik haar één keer, maar ook nu gaat ze niet staan. 

Ik stuur Pablo een Whatsapp met een foto en dat ik hulp nodig heb met deze koe. Ik laat de koe verder voor wat het is en ga verder met wat ik normaal doe. In de andere stal, waar onder andere de aanstaande moeders staan, ga ik eerst kijken of er een bevallen is. 

Er is er een bevallen maar het ziet er niet best uit. Ten eerste was dit niet een koe die al moest bevallen en ten tweede is het kalfje dood geboren. Weer een berichtje naar Pablo. De koe maakt het volgens mij goed en ik ruim het kalfje op en ga weer verder met de dingen die ik wilde doen.

Als Pablo er is gaan we met behulp van de tractor en een speciale beugel de gevallen koe op tillen in de hoop dat ze daarna blijft staan. Helaas, na de eerste poging blijft ze wel staan maar als ze een stap verzet valt ze weer. Het is beter voor haar dat ze apart gezet wordt. Met de beugel en een hijsband takelen we de koe met de tractor op en brengen we haar naar haar nieuwe tijdelijke verblijf.

Ik ga even in de stal kijken of er een kalf geboren is. Pablo staat er ook en zegt dat er nog een kalfje geboren is. Blijkbaar begreep ik hem niet goed want er was nog niets geboren. Er steken hoefjes uit de koe waar ik eerder het dode kalf bij vandaan haalde. Hij trekt aan de hoefjes en er komt een heel klein kalfje tevoorschijn, ook dood. Hij zegt dat het vreemd is, want deze koe staat niet te boek om een tweeling te krijgen en ze zou pas over een maand moeten bevallen. Dacht ik daar straks nog dat het goed ging met de koe, is het nu duidelijk dat het nu pas goed gaat met de koe, ze staat op en gaat eten.

Gisteren was het de dag om maïs te oogsten. Als ik ‘s morgens aankom, komen er even later een hoop tractoren met grote aanhangers aan. De maaidorser staat dan al klaar om aan de gang te gaan. De maïs is voor de koeien en moet worden ingekuild in een silo. Gedurende de dag heb ik wat gefilmd. Voor wie het wil zien staat hieronder een filmpje van een kleine 10 minuten. Als de silo gevuld is gaat er plastic overheen en gaan er autobanden op om de boel aan te drukken. 

Jullie verhalen door Ton en Ineke van den Wijngaart VERHALEN

10 reacties

 1. Hoi Rob en Sol,
  Het lijkt of je vader het geschreven heeft maar dat is niet zo. Hij heeft stees geen verbinding. Nou het was me een zielige dag op de boerderij en wat een blub zooi. Vandaag zijn we naar de Lidl geweest en wat rond gereden ’n paar druppeltjes gehad echt niet veel. Maar op de camping des te meer voortent nat maar ook in de voortent dus we konden aan het werk ook hadden we de luikjes op de caravan open laten staan en ja hoor nat van binnen. Nu is alles weer droog en schoon.morgen gaan we hier weer weg ,vindt ik niet erg camping van niks nog geen warm water. Gr. Ma

 2. Hola,

  En nou lijkt het of ma deze reactie geeft maar ik (Pa) ben het toch echt.
  Ik had je gister een heel vakantie verslag gestuurd en erbij gezegt dat je maar moest kijken of je het in de rubriek “verhalen” of gewoon als blogreactie zou plaatsen. Inmiddels heb ik van je moeder begrepen dat je mijn verhaal via mail te laat binnen gekregen hebt maar dat het alsnog komt. Ik zie wel wat je er mee doet. Inmiddels hebben we ons verplaatst van Ainsa (zo’n beetje onder Lourdes maar dan in Spanje. We staan nu op camping Urbion in Het plaatsje Abajar is even voorbij Soria. De camping heeft 4 sterren maar waar ze die gevonden hebben is ons een raadsel. Ben jij er soms een aantal kwijt via jou telescoop? Het zwembad is gesloten, Warm water moeten ze nog uitvinden, het restaurant is niet open en het winkeltje alleen op afspraak als ze tijd hebben. Dat we regen hebben gehad zoals je moeder al schreef is natuurlijk de camping niet aan te rekenen. Morgen verplaatsen we naar Goudezonde dat is een klein plaatsje net voorbij Braganca in Portugal is ca.400 km van hier. Langzaam maar zeker naderen wij Frean. Vandaag had ik trouwens ook nog een leuke ervaring met een Ierse man op de camping waar ik gister al een praatje mee gemaakt had…..hij vroeg of ik soms een EI voor hem had!!!!We hebben geen kippen bij ons maar konden hem aan een ei helpen.
  Dan nog even jou blog verhaal met recht dus een hoop chit. Het flmpje moet ik nog gaan bekijken.

  Houdoe

 3. Goedemiddag ondertussen, Wat een toestand allemaal vandaag Rob eerst de machine die stuk is dan een koe die niet meer kan staan en 2 dode kalfjes zielig hoor maar de natuur kun je niet veranderen. Leuk om te zien hoe het mais word geoogst en gekuild. En Pa en Ma wat leuk om jullie verhaal te lezen zo maken we jullie vakantie ook een beetje mee. Fijne dag nog allemaal.

 4. Nou zeg , wat een heleboel in een keer kan gebeuren, gelukkig blijf jij er rustig onder en weet je alles in de goeie volgorde aan te pakken en natuurlijk weer op te lossen ,
  De avonturen van Pa en Ma zijn ook leuk om te volgen en zijn al goed op weg, veel geluk jullie 2 en geniet verder,
  José

 5. Hoihoi , zo dat was even niet fijn op je werk !
  Als je er ook niet bij bent 🫣 !
  Heel jammer voor die te vroeg geboren kalfjes , maar de moederkoe schijnt er niet mee te zitten , gaat gewoon lekker aan de maaltijd !
  Hopelijk zijn intussen de kalfjes van 7 en 8 September al wel gezond geboren , duurt wel erg lang vind ik.
  Gaat het met de “gevallen koe” weer beter ?
  Wat intressant nu eens het hele proces te volgen van het inkuilen van de mais. Wel al veel van gezien met het voorbij gaan van de werkzaamheden in Nederland , maar altijd gedeeltes en op afstand . Dank je wel weer.
  Groet 🙋‍♂️🙋‍♀️👊👍👋🤣

  • Hallo Antoinette,

   Iedereen die zegt dat het zielig is dat een kalfje bij de moeder weggehaald wordt moet maar eens gaan kijken hoe een koe naar haar kalf omkijkt. Dacht ook dat het zielig was. Maar als moeder koe mag kiezen tussen eten op haar kalf, dan kiest ze voor eten.
   De koeien die overtijd zijn, zijn nog niet bevallen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *