Op De Koffie

Gisteravond zijn we op de koffie gegaan bij Xavier en Mary, maar ook David, hun zoon en de moeder van Mary waren er. Afijn, de moeder van Mary woont daar, dus niet zo gek natuurlijk dat zij er ook is. En David is 14 of zo, dus die blijft nog niet alleen thuis in Ourense en is er dus ook altijd in het weekend. Als we na 21 uur aan komen gaan we in de keuken zitten, daar staat het houtfornuis aan en is het lekker waar. Buiten is het dat zeker niet. Bij ons thuis staat de verwarming ook de laatste liters diesel te verstoken. Op de koffie is anders dan zoals Sol tijdens de inburgeringscursus geleerd heeft in 2003, op de koffie in Nederland is koffie met een koekje. Goed, dat is wat in de boeken staat en zeker niet overal het geval is. Op ons avondje uit in Cas de Perdo eten we ons ook rond van alles wat er staat. Kortom het was heel gezellig!

Vandaag, als ik op mijn werk aankom, is het een drukte van jewelste. Het lijkt er op dat de dames en een enkele heer geen eten hebben gehad of zo. Dat is natuurlijk niet het geval, maar het geloei is oorverdovend. Er staat er een tussen die zo uit volle borst staat te loeien dat je haar uier gewoon kleiner ziet worden. Het koeien zoeken voor de robot laat ik even achterwege, eerst moet het geluidsvolume omlaag. Ik geef zo snel als ik kan iedereen te eten en gelukkig is de voerwagen ook op tijd. Als iedereen stil is en aan het eten is, is het tijd voor koffie! Je kunt de vogeltjes weer koren fluiten.

Voor de twee iglo’s die we vorige week klaar hebben gemaakt voor de twee kalfjes die op komst zijn, is er nog geen kalfje in aantocht. De koeien zijn uitgerekend op de 19e. Maar nog geen kalfjes. Volgens Pablo is dat normaal en geen probleem. In de tussentijd is er een kater, die het regelmatig druk heeft met de poezen die rondlopen, die dan maar gebruik maakt van een van de iglo’s. 

Tijdens de siësta ga ik nog wat doen aan het kastje van de buren. Hier en daar moeten er wat stukken voorbereid worden voor de buurman. Onder de voorkant van het bovenstuk, wat ik nu aan het repareren ben, staan twee op een draaibank gedraaide pootjes. Ik heb geen draaibank en bij de bouwmarkten waar wij komen hebben ze niet iets wat op de pootjes lijkt. Ik ga daarom een en ander herstellen aan die pootjes en de buurman gaat ze dan verder afwerken zodat Sol het later weer kan schilderen. Ook doe ik nog wat andere dingen aan het kastje zodat ik morgen weer verder kan met in elkaar zetten.

Als ik bezig ben, hoor ik een auto. Iemand die hier niet vaak komt, dat hoor ik aan de manier hoe er gekeerd wordt op de binnenplaats. Ik ga maar eens kijken. Het is Manuel, dat is de man waar we eens een stuk grond van kochten, het stuk wat nu een tuin in wording is. Dat is lang geleden! Kom binnen? Zoals bijna iedere keer heeft hij weer wat bij. Nu, verschillende typen bonen op te zaaien. Als hij vertelt welke welke zijn, schrijft Sol het gelijk op. Hij heeft iets gehoord over de poes met het nestje en hij wil even kijken. Het kleine grut gaat gelijk bij hem kijken. Hij vindt poezen leuk, maar kan er geen hebben in het gebouw waar hij woont. Maar hij weet wel iemand die we waarschijnlijk blij kunnen maken met een of twee poezen. Een buurvrouw (die vlak bij de bushalte woont…. info voor mijn vader). Sol heeft haar nummer en gaat komende week even vragen of ze echt een poesje zou willen.

11 reacties

 1. Hoi Rob en Sol,
  Dat is leuk als je 2 poezen kwijt kan en ik weet ook waar de bushalte is. Vanmorgen was het hier redelijk weer maar in de middag heeft het weer veel geregend. Gezellig dat jullie Xavier en zijn vrouw zijn geweest. Je vader heeft vanmiddag wielrennen zitten kijken en ik een Netflix. Gr. Ma

 2. Hola,

  Zo te horen was het een HEEL gezellige en smaakvolle avond bij Xavier en Mary. Altijd zoiets.
  Moet ik bedenken dat “je meisjes” gisteravond geen eten hebben gehad omdat ze zo tekeer gingen als je zegt? Begrijp ik ook goed dat de buurman een draaibank heeft?
  Het is me helemaal duidelijk om welke mevrouw het gaat “bij de bushalte”. Zou leuk zijn als ze 1 of liefst 2 poesjes zou willen hebben. Als dat gebeuren dan heb ik het idee dat er dan nog slecht 2 andere onder te brengen zijn.

  Houdoe

  • Hoi Pa,

   Er staat dat het er op lijkt… en dat dat niet het geval is. Ze maken gewoon meer kabaal dan normaal. Nee, de buurman heeft geen draaibank. hij gaat de pootjes allen afwerken. Hoe? geen idee. Stel dat zij er 2 wil en Willem bij ons blijft en de lapjeskat is ook onder de pannen dan moete er idd nog 2 een thuis vinden. Maar nog even afwachten dus.

 3. Goedenavond , het was dus een gezellige “koffie” , waarvan je moest “uitbuiken”! 👍🤣😋altijd leuk hapjes en drankjes , dan wordt het ook vanzelf steeds warmer😉😄.
  Die koeien waren gewoon blij dat ze je weer zagen , hebben je gemist . Hoeveel koeien zijn er wel niet , ik zag er heel veel op het filmpje . Geweldig dat geluid van die vogeltjes . Zijn dat zwaluwen of ook andere ?
  Wat fijn dat er zoveel aandacht is voor de poezenkinderen , zou fijn zijn als ze niet naar het asiel hoeven . Afwachten maar , we gaan er voor duimen af en toe .
  Succes met bonen poten . Heb van de week overal in de bloempotten “pronk-bonen” gepoot. Niet zozeer voor de bonen , dan wel voor de bloesem . Die bloeien heel mooi oranje-rood .
  Slaap ze .
  Groet. 👊👍🙋‍♀️🙋🤣👋

  • Hallo Antoinette,

   Dat ze me gemist hebben zou ook kunnen natuurlijk. Maar waarom blijven ze dan ineens stil als er eten is? 😉
   Er zijn iets van 100 koeien denk ik, daar van worden er gemolken en zijn er zwanger. Hoeveel kleintjes er rond lopen weet ik niet.
   Die volgels lijken op mussen alleen dan slanker. Geen idee wat het voor vogel is.

 4. Geweldig die koeien dat ze zo te keer gaan voor eten en daarna de rust van het vogel gefluit, wat een contrast .
  Fijn als je 2 poesjes kunt onderbrengen, ben benieuwd. Het avondje bij de buren super gezellig en grappig dat Sol geleerd heeft ‘koffie met koekje’ ja echte Hollandse zuinigheid
  gelukkig niet overal😋
  Rustige werkweek,
  José

  • Hallo José,

   Was het maar zo geweest op de dag dat ik er met hoofdpijn rond liep. Dan was het wel te doen geweest 🙂 Heerlijk rustig zo iig.
   Hopelijk gaat het lukken met de kittens bij een vrouw in de buurt. Sol heet al wel ge-appt maar nog geen andwoord gehad.

   Ja op die cursus was het voor een deel echt klopen, molen, tulpen en dus dat koekje bij de koffie 🙂

  • Hallo José,

   Was het maar zo geweest op de dag dat ik er met hoofdpijn rond liep. Dan was het wel te doen geweest 🙂 Heerlijk rustig zo iig.
   Hopelijk gaat het lukken met de kittens bij een vrouw in de buurt. Sol heet al wel ge-appt maar nog geen andwoord gehad.

   Ja op die cursus was het voor een deel echt klopen, molen, tulpen en dus dat koekje bij de koffie 🙂

 5. Als ik alles lees heb ik eigenlijk niets toe te voegen, iedereen heeft het over de koeien, de poesjes en de visite. Wel was ik behoorlijk verbaasd over het aantal koeien, ik had niet gedacht dat het er zo veel zouden zijn , allemachtig. Goed dat je dat niet handmatig hoeft te doen. Leuk op visite gaan bij een Spaanse familie, jullie hadden beter niet eerst moeten gaan eten, maar ja dat weet je ook niet van te voren. Ik denk dat het met de poesjes wel zal lukken, als ze nog zo klein zijn, zijn ze zo vertederend. Ben heel benieuwd hoe de groentetuin gaat worden, succes met alles.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *