Op De Akker In De Keuken

Vandaag maar eens wat groente gaan oogsten op de akker. Ik begin er maar vroeg mee want dan is het kwa temperatuur nog te doen. De erwten moeten geoogst worden. Voor wie het niet weet: nee erwten groeien niet in een blikje op in een glazen pot. Ze groeien aan een plant in een peulvrucht die eruitziet als een dikke sperzieboon. Als ik de planten het vlooien ben, want daar lijkt het plukken van de peulvruchten op, heb ik na een klein uurtje mijn mand vol. Er hangen nog vruchten aan de planten, maar die zijn nog niet rijp. In de keuken gaan Sol en ik de erwten uit hun jasjes halen. Mooie groene balletjes die op een mooie manier in de in de vrucht vast zitten. Er openen van alle vruchten en het er uithalen van de erwten is ook weer een klein uurtje werk. Van een volle mand hebben we nu nog een half gevulde pan over. We maken ze klaar om in te vriezen, even blancheren, afkoelen en in zakjes de vriezer in.

Dan zoek ik nog even wat dingen uit voor de nieuwe pelletketel en wil nog wat dingen uitzoeken voor mijn telescoop. Sol beld ondertussen nog met een bedrijf of zij een offerte kunnen maken voor een pelletketel. Maar het blijkt alleen een leverancier te zijn van de diverse ketels. We zoeken verder, geen punt.

Nu moet het volgende van het land. Met mijn mand ga ik nu bonen plukken. Ze hebben vast een mooie naam maar die weet ik niet. Het zijn gelige bonen. Ook hier ga ik weer met precisie te werk. Als ik ook nu weer mijn mand vol heb is het tijd om met Antares een rondje te gaan lopen. 

We gaan de wei in achter ons huis. Ik was van plan met haar te gaan voetballen, maar ze heeft geen tijd voor haar bal. Ze rend in een streek naar de andere kant van de wei, steekt een karrenspoor over en gaat een akker op waar niets op staat en gaat aan de gang met stenen die daar liggen!

Als we terug zijn ga ik nog even wat meer oogsten. Er staan hier nog al wat vlierbessen struiken. Ik heb er ook al heel wat omgezaagd. Achter in de tuin staat een grote struik, maar daar kan ik niet bij de trossen met besjes. Naast de beerput staan er ook twee, waar ik wel bij de strossen kan. Volgens de buren zijn ze giftig, Sol denk dat ook. Ik weet dat het niet zo is. Op de hoek van de beerput knip ik een kilo trossen af. In de keuken haal ik er alle besjes af en maak ze schoon. Volgens een recept op internet moet ik het volgende doen: Neem een kilo vlierbessen, breng ze aan de kook met 1 liter water. Laat alles 15 minuten gaar koken. Giet daarna alles af en pers de besjes door een zeef, oid, uit. Breng het sap weer aan de kook met 6 eetlepels citroensap en 500 gram suiker. Hierna heb je dan vlierbessensiroop. Lekker hoor!

Dan ga ik nog even wat opruimen in de eetkamer, de kamer waar ik het plafond uit heb gesloopt. De balkjes die tussen de grote balken zaten zijn nog heel erg goed bruikbaar, maar dan wel zonder alle spijker. Die er dus eerst allemaal uit getrokken. Als het allemaal netjes op een stapeltje ligt kan ik de kamer een beetje aanvegen. En kan er weer een stoel ingezet worden voor als ik lekker wil lezen.

9 reacties

 1. Hola,

  Conservenbedrijf Frean is goed bezig geweest vandaag. De gele bonen zijn volgens mij Lupinebonen (zie internet voor meer info). Vlierbes is inderdaad erg gezond en lekker. Als ze in bloei staan kun je de kroon van bloezem ook frituren. Daar zit echter weinig smaak aan. De stofwolk van het filmpje kan wel een wasbeurt gebruiken denken wij. Erg leuk om te zien hoe ze het naar de zin heeft met die keien.

  Houdoe

  • Hoi Pa,

   Vandag hebben wij de bonen gewoon op zoals je een snijboon eet. Ik zal de buren eens vragen naar de naam. Van de vlierbes weet ik dat je de bloem ook kan gebruiken. Ik snap ook niet waarom ‘ze’ hier denken dat die giftig is.

 2. Hier in Limburg heten ze spekbonen net als sperziebonen erg lekker en vroeger werden ze gewekt in glazen hadden de mensen de hele winter bonen.
  Vlierbessensap erg gezond kun je ook wijn / likeur van maken ,heerlijk !
  die Antares toch 😁leuk.

 3. De gele boon wordt ook wel boterboon of wasboon genoemd. Komt oorspronkelijk uit Mexico. Phaseolus vulgaris familie. De boterboontjes niet rauw eten, ze bevatten de gifstof lectine.

 4. Hoi Rob & Sol, wij doen de erwten gewoon “rauw” in de vriezer.
  Dat is makkelijker dan eerst nog blancheren.
  Bovendien vriezen ze dan niet aan elkaar vast.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *