Het is hier en daar oorlog in de wereld, en het lijkt er met alle provocaties van deze en gene alleen maar erger te worden. De laatste tijd buitelen ook de hoge militaire, politieke figuren en deskundigen over elkaar heen om te vertellen dat een oorlog in Europa wel eens dichter bij zou kunnen zijn dan we denken! In Zweden worden er al folders verstuurd met daarin instructies wat te doen in geval van en wat je het beste in huis kan hebben in geval van. Volgens mij zijn Sol en ik aardig voorbereid op een oorlog. We hebben voldoende diesel voor de verwarming, we hebben gasflessen om te koken en voor warm water. Water hebben we voldoende, komt zo uit de grond en mocht de stroom uitvallen dan staat het aggregaat gereed met een volle tank benzine. We hebben een radio die het ook doet op batterijen en de vriezer zit vol eten. 

Ter voorbereiding op de oorlog ben ik vandaag en eergisteren ook bezig geweest op de akker. Het grootste gedeelte van de akker wordt door Louis klaargemaakt om groente op te verbouwen. Maar een klein stuk heb ik nu al klaargemaakt om een van de komende dagen uien en knoflook op te planten. Alles, zoals in oorlogstijd, met de hand omgespit. 

Stookhout ben ik ook al aan het verzamelen. WC papier hamsteren gaan we niet doen, je kan je kont ook met gras afvegen.

Met buurman Louis heb ik ook een paal in de wei gezet waar een grens ligt tussen onze wei en bos van hem. Een afrastering hoeft er niet te komen omdat straks de koeien van hem gewoon de weiland grens moeten kunnen passeren. Maar om ooit een oorlog en grensconflicten te voorkomen, kan het maar beter duidelijk zijn waar de grens ligt.

Ook heb ik me gistermiddag beziggehouden met het repareren van de afrastering langs de akker. Terroristen heb je niet alleen in vreemde verre landen, maar ook in Cas de Perdo op een tractor. Op camerabeelden is te zien wat er gebeurt en aan het niet klinken van bellen om de nek van de voorbij lopende koeien, weet ik ook wie de boosdoener is. Maar met terroristen is geen land te bezeilen. Ze weten nu in ieder geval dat we camera’s hebben die alles vastleggen. De reparatie is goed gelukt, het hek is weer heel en als je niet weet dat er een terroristische aanslag met een tractor geweest is, dan zie je het niet.

Voor de afrastering die ik afgelopen weken geplaatst heb, heb ik ook bordjes gekocht waar op staat dat het om schrikdraad gaat. Dat blijkt verplicht als het om schrikdraad gaat langs de openbare weg. Om de 50 meter moet er een bordje hangen. 10 voor 10 euro, moet ik er wel zelf gaatjes in boren om ze vast te maken aan de schrikdraad. Morgenmiddag maar eens ophangen die bordjes. Zo weet iedereen dat de kans bestaat dat je een opdonder kan krijgen bij aanraking, en een gewaarschuwd mens telt voor twee en daar voorkomen we dan weer oorlogen mee.

Ik zit me trouwens tijdens het schrijven van deze blogpost te bedenken dat wij in Frean waarschijnlijk in geval van oorlog tot de verdedigingslinie gaan behoren. Op de paal waar ik normaal gesproken de telescoop op zet, kan natuurlijk gewoon een of ander automatisch wapen worden gezet. Van ons uit, de paal van de telescoop, hebben we mooi uitzicht over alles wat lager gelegen is dan ons, en wij wonen het hoogst. …… ik zie het al voor me; eerst koeien melken en tijdens de siësta achter het canon 😉

Telescope 4

Mocht het echt te gek worden, dan hebben we nog een stukje grond met een huisje in Chili. Het is momenteel te koop. Maar komen de Russen te dicht bij, dan houden we het zelf 🙂

Nu maar hopen dat het allemaal niet zo ver komt. Zo ie zo is het lastig als ze niet wat meer met concrete aanwijzingen komen want dan weet je wanneer je het beste batterijen kunt kopen voor je radio en zaklamp. Koop je ze nu, dan zijn ze misschien wel leeg als de oorlog uitbreekt.

25 reacties

 1. Ik neem mijn bootje mee naar Galicia je weet inderdaad maar nooit wanneer je moet vluchten. Als je heel moedig bent kun je er misschien Chili mee halen. Maar in dat geval geef ik mij misschien liever over aan de Russen. Heb net een week door gebracht op een vrachtschip met als bemanning Russen en Oekraïners en er is geen onvertogen woord gevallen. Dus er is nog hoop.

 2. Hola,

  Buiten wat herstelwerk, voorbereidend akkerwerk en verplicht veiligheidsvoorschriften werk was het toch vooral de filosoof in deze blog die het druk had om de wereldpolitiek de revu. te laten passeren.
  Maar als de meeste blogvolgers dit lezen dan zijn jullie (Sol & Rob) – 3 jaar na heden bezig om de oversteek van Breda naar Frean te maken. Voor jou Rob was het al “bekend” terrein maar Sol kon op de 25-ste jullie “Utopia” voor het eerst aanschouwen.
  Het grote “je droom leven” was toen dus begonnen.

  Houdoe

  • Hoi Pa,

   Nog een nachtje slapen en dan om 16 uur ongeveer in de middag zijn we 3 jaar hier. Oorlog of geen oorlog.

   Lees vooral even wat “Reme”, de vorige eigenaresse, in de reacties schrijft. Ik heb het er in het Nederlands bij gezet.

 3. Hoi Rob, hier aan de kust alles veilig ik met het wel als de vijand in het zicht kom, verder ben ik ook stook hout voor het aan komende jaar/winter te verzamelen, alleen die regen houd mij tegen om de grond te bewerken om te gaan planten. Groeten van uit de kust. Henk.

  • Hallo Henk,

   Ik laat het je gelijk weten als we iets met een Z erop door de straten/weilanden zien rijden 😉

   Als het niet te veel en te hard regend maakt het me niet veel uit. En we hebben nog een jaar te gaan om te verzamelen, toch?
   Wat het omspitten betreft is het wel makkelijk als de grond een beetje nat is. Dan gaat de schop er wat makkelijker in…. maar het blijft een hoog werk met de hand.

 4. Hoihoi , het is me wel weer een BLOG geworden hoor , je zou er bijna bang van worden !
  Die aanvallers met die trekker en bellen , schijn je goed in de picture te hebben wat helaas nodig is.
  Het is een beetje,erg laat geworden maar wil nog wel ff afspreken dat wij vanuit het Zuiden , alarm zullen slaan als er vanaf hier onraad dreigt ! Welterusten en Groet.
  😴😴👊👍🤣👋🙈

  • Hallo Antoinette,

   We gaan een “alarm netwerk” op zetten….. het naargalicie alarm. Dan weet geen mens, behlve de blog lezers, wat dat alarm betekend en de vijand ook niet. Ideaal hahaha

 5. Beter voorzorgen dan niks doen , jullie zijn er klaar voor en hebben de ruimte voor allerlei voorraad, ach en wie weet , ons wordt toch niet alles verteld wat er speelt dus afwachten en vooral nog genieten van alle mooie dingen om ons heen, wat die bemanning op dat vrachtschip betreft geloof me ( al zouden ze iets weten ) die mogen niks zeggen …..,
  Geniet de dag ,
  José

  • Hallo José,

   Ik moet eerlijk zeggen dat die adviezen een beetje vreemd zijn. Zorg voor een zaklamp….. ja die hebben de meeste toch.
   Maar wij zijn er klaar voor, al is dat niet speciaal voor een oorlog. Zaklamp hebben we hier gewoon nodig voor als de stroom weer eens uitvalt.

 6. Hola Rob ook al bij jullie onrust al is het gekscherend. Zo’n vaart zal het echt niet lopen. Spanje is wel groot, zou toeval zijn dat ze jullie treffen (en mij). Wel goed dat je je eigen bezit afbakende en terecht, dat doen we toen allemaal, waar ook ter wereld. Voorlopig houd ik het maar bij het nieuws op tv. Fijne dag verder

  • Hallo Lady Wieser,

   Ik weet het, we zijn ook niet bang of zo. Maar het lijkt er deze dagen op dat ik alleen maar van dat soort nieuws hoor en zie. Daarbij leek het me leuk voor het blog bij alle grens afbakeningen.

 7. De vijand is niet Rusland zoals ons voorgeschoteld wordt. Opgepast voor het World Economic Forum dat de UN Agenda 2030 aan het uitrollen is. Afgelopen week presteerde Máxima het om tijdens een WEF-bijeenkomst in Davos een lans te breken voor de CBDC die er aan te komen zit. Zo fantastisch volgens haar. Kun je gelijk zien of iemand gevaccineerd is ja of nee, zei ze. Wie is zij? Wat doet ze daar in Davos? .Deze koningin gaat haar rol VER te buiten! De mensen zouden meer gefocust moeten zijn op wat de zg elite voor ons in store heeft. En dat is niet best.

  • Hallo Marian,

   Iedereen is de vijand en we zijn allemaal hypocriet. Wat mij bvetreft zijn de Russen nu de vijand, maar als het westen ze niet altijd van af de val van de muur hadden getrijterd, dan was het nu niet zo ver gekomen. Maar dat is mijn mening. China is ook slecht, maar we kopen er wel van alles, ik ook. En als China op de camera’s die wij hebben hangen mee willen kijken, dan doen ze dat maar. Meekijken doen ze allemaal, dus als de Chinezen wijzer denken te vorden van een voorbij rijden de tractor op onze camera….. Wat Maxima allemaal uitspookt weet ik niet. Ik moet hier de zaken bij houden en kan het koningshuis uit Nederland daar niet bij hebben 😉

  • Idd Marian , er zijn veel mensen die zich uitspreken over zaken waar ze zich beter buiten kunnen houden . Zeker in functies waarmee je zo in het openbaar treed.
   Groet . 🫸👍🙋‍♀️🙋‍♂️👋

 8. Spannende blog Rob………..erg leuk om te lezen…….en ja je voorbereiden is nooit verkeerd al is die koude oorlog er ook nooit gekomen……en laat de russen of wie dan ook anders maar gelijk grof geschut in zetten…….dan zijn we allemaal tegelijk weer op de plaats waar we toch al naar onderweg zijn alleen nu iets eerder dan…………..

 9. Que miedo la guerra!!!aunque no se descarte.. yo espero que no…no te preocupes en tal caso a menos de 100 mts de la casa todavia recuerdo una mina donde en tiempos de la guerra civil se refugiaron para no ser localizados,esto según me contaron ,no por lo que yo recuerde.
  La mina si la recuerdo,que miedo me daba entrar!!😂😂asi que si es necesario la volvemos a reutilizar ,espero que no ,terror me da
  Saludos 🙌🙌

  Hoe beangstigend die oorlog! Al is het niet uitgesloten… ik hoop het niet… maak je dan geen zorgen, op nog geen 100 meter van het huis herinner ik me nog een mijn waar ze in tijden van de burgeroorlog hun toevlucht zochten om niet gelokaliseerd te worden. Dit is wat ze me vertelden, niet van wat ik me herinner.
  Ik herinner me de mijn nog, wat was ik bang om erin te gaan!!😂😂dus indien nodig zullen we hem opnieuw gebruiken, ik hoop van niet, het beangstigt me
  Groetjes 🙌🙌

  • Hola Reme,

   Hay algo con el tranductor automatico (google) Por eso pongo en Holandes tambien.

   Un mina. Que buena, me voy a buscar. Me recuerdo hay algo raro en el bosque cerca del rio. Hay algo de hormigon con una puerta, es cerado con candado.

   Saludos,
   Sol y Rob

   • Hola,

    Je hebt wat Reme schrijft wel in het Nederlands vertaald. Prima natuurlijk maar jou reactie naar Reme had dan ook in het Nederlands gemogen. Nu heb ik het zelf via translate gedaan en begrijp dat jij ooit al iets gevonden hebt met afgesloten deuren. Maar dat is toch niet binnen een straal van ca. 100 mtr. zoals Reme schrijft ? Wel spannend.
    Hou ons op de hoogte. Spannende verhalen zijn altijd leuk om te lezen en mochten jullie de mijn nodig hebben dan weten wij in ieder geval waar te zoeken.

    Houdoe

  • Hola Rob…la mina, (no Bunker😂)estaba situada en el terreno que tu señalas en esta publicacion cerca del limite con luis pero mas hacia el monte…lo que pasa es que mi padre allanó el terreno y derrumbó todo ,pero Rodrigo es raro que no se acuerde porque yo la recuerdo tal como era y me daba miedo por si habia algo raro dentro👺🙈😂en invierno manaba bastante agua
   Lo de refugio me contaron que un familiar de Jesusa…
   Jesusa era la esposa de mi padre ..si se escondia alli,pero eso yo no lo recuerdo
   Saludos

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *