Nutsvoorzieningen

Vandaag werk aan de Nutsvoorzieningen, te beginnen werk aan het gas. Alles wat hier op gas werkt is aangesloten op een gasfles. Dat maakt verder niets uit als het gaat om koken of warm water, maar als je douche ineens koud is is dat minder. De gasflessen zitten hier aangesloten met een aansluiting die soms niet makkelijk op de fles gaat. Sol krijgt het zo ie zo niet voor elkaar. Voor de geiser van het warm water in de badkamer wil ik daarom 2 flessen tegelijk aan kunnen sluiten. Met kraantjes in de leiding kun je dan kiezen welke fles je wil. Dat is handig want zo kan Sol ook van fles wisselen. Een kraantje dicht en dan de andere open, makkelijker kan het niet. Dit hadden we vroeger in onze camper ook zo, ik heb het dus niet helemaal zelf verzonnen. Gisteren toen in wachte tot de garage weer open ging heb ik spulletjes er voor gekocht om het vandaag dus te maken. Alles in elkaar gesoldeerd, daarna aangesloten op de compressor en alles onder druk gezet om te kijken voor lekkages. Alle is dicht, dus het kan aangesloten worden op de geiser. Project klaar!

Dan wil ik verder aan de elektra in de schuur en de stalletjes onder het huis. De schuur is klaar, maar de stalletjes zitten nog tijdelijk aangesloten met een stekker die in een stopcontact zit in de schuur. De muur van de schuur naar de stalletjes is 80cm dik, zo’n lange boor heb ik niet en daar komt bij dat het een keien muur is. Dat boord niet zo makkelijk. Vandaag ook dat de originele oude aansluiting ook door de buitenmuur gaat en dan een stukje buiten langs loopt en een van de stalletjes in gaat. Ik wil dus het zelfde gat gebruiken, maar dan moet het wel groter worden om er een buis door te kunnen steken.Ik trek er de oude kabel uit en begin voorzichtig te boren, aan de andere kant van de 20cm dikke muur zitten namelijk knooppunt van waterleidingen. Nou, je raad het al natuurlijk. Als ik door de muur ben hoor ik ook gelijk water lopen. Nee, ik heb geen gat in de leiding geboord, maar ik heb net een koppeling aangetikt die in een T stuk zit. Het T stuk is al zeker 30 jaar oud en kan dat kleine tikje niet hebben en scheurt open. Shit! Als een speer alle afsluiters van de bronnen dicht gezet en gauw naar de ferreteria om een nieuwe koppeling te kopen. Gelukkig hebben ze wat ik zoek, het is alleen een nieuw model, iets groter qua maatvoering. Ik neem voor de zekerheid maar wat extra mee en een stuk slang. Thuis monteer ik alles weer in elkaar, gelukkig heb ik al het ander niet nodig, terugbrengen kan, maar dat kost meer aan brandstof en tijd dan het materiaal kost. 

Nu het waterprobleem opgelost is kan ik verder aan de bekabeling in de stalletjes. Ik maak er niets ingewikkelds van, gewoon een schakelaar met stopcontact en een lamp. Later als we echt iets gaan doen met die stallen (omtoveren tot werkplaats oid) maak ik er wel wat moois van. 

Vorige week kregen we een mail van het bedrijf waar we de zonnestroom installatie gekocht hebben dat ze wat gegevens nodig hebben voor het verkrijgen van papieren om terug te mogen leveren aan het net. Ze hebben nodig het contract met de energiemaatschappij en een CIE. Oke…. en wat is een CIE? Dat dus maar even opgezocht. Het blijken de keuringspapieren van de elektrische installatie te zijn van het huis. Dat is dus iets wat nooit afgegeven is op de installatie die hier in huis zat en nog voor een deel zit. Op alles wat ik nieuw gemaakt heb krijg ik ook geen CIE, want ik ben hier geen erkend installateur. Ik stuur de installateur die de zonnestroom installatie geïnstalleerd heeft een mail met de vraag of hij misschien iets kan betekenen. Volgens heb kan ik hem ook foto’s van de groepenkast sturen als er geen CIE is, en het zou mooi zijn als er ook een installatietekening is van de groepenkast. Die tekening heb ik dus vandaag ook maar gemaakt. Heb alles naar de installateur gemaild en we zijn dus nu in afwachting van een CIE. Het terug leveren komt dichterbij.

2 reacties

 1. Volg jullie verhalen vanuit Portugal. Heerlijk om elke ochtend even bij de thee het verhaaltje van de dag te lezen. Nu zag ik de foto met de 2 gasflessen en vroeg mij af of het niet netjes zou zijn om daar ook een betonnen vloertje te maken voor de flessen?
  Groetjes uit de Algarve.

  • Hallo Jacueline,

   Leuk dat wij ook vaste volgers hebben in Portugal, we worden steeds internationaler.
   Voor de gasflessen moet ik idd nog iets moois maken. Maar dat doe ik pas als we ook een nieuwe geiser hebben, deze is ruim 20 jaar oud en aan vervanging toe.
   Dan moet ik toch meer aanpassen en pak de gasflessen gelijk mee.

   Groeten,
   Rob.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *