Nog Niet Helemaal Droog

Als eerste gaan de kippen naar buiten. Sjef de haan denkt indruk op mij te maken met zijn gekukel. Maar hij klinkt nog steeds als een jaren 30 claxon. Op de dames maar hij ook geen indruk. Maar goed, luister en huiver zelf! …nu koffie.

Ik ga op de slaapkamer de plekken op de muur die ik gister bijgewerkt heb een beetje glad schuren zodat ik na de volgende koffie ronde de muur in de muurverf kan zetten. Maar op het punt waar het plafond en de muur samen komen is het allemaal nog niet helemaal uitgehard. Nog maar even wachten met schilderen. Sol merkt ook op de de radiator nog weg moet. Die komt niet meer terug wat wij hebben nooit verwarming aan op de slaapkamer. Dan hoeft er geen te hangen ook, lijkt ons. Als de radiator weg is moeten daar natuurlijk gaten weggewerkt worden. Nog een reden waarom ik dus vandaag niet kan schilderen op de slaapkamer.

In de hal waar de omvormer hangt met de schakelkast wil ik stopcontacten en een schakelaar voor het licht in de ruimte achter de hal. Er zit een kabelgoot waar de kabels van de zonnepanelen en de omvormer in lopen. Daar kan nog wat bij voor de stopcontacten en de schakelaar. Voor ik het een en ander op de muur vast zet, schuur ik hier ook de bijgewerkte plekken. Deze muur zet ik wel voor de eerste keer in de witte muurverf. Daarna kan alles vast gezet worden. Even aansluiten en klaar.

Vorige week heb ik een sproeier gekocht voor de akker. Dat werkte goed. Ik wil er 3 bij hebben zodat ik niet de sproeier telkens moet verzetten. Als ik alle gekocht heb en aangesloten heb op de akker staan er 3 (ja geen 4) klaar om te gaan sproeien. Als ik het water aan zet gaat er een sproeier al een gek tekeer, de tweede doet minder en uit de derde komt een pis straaltje. Niet genoeg druk blijkbaar om alles van voldoende waterdruk de voorzien. Ik probeer nog wat, maar de conclusie is dat 1 sproeier werkt en meer niet. Dan toch maar telkens verzetten

Bij de post een kaart uit Nederland uit de Boutweg. Ook post waar we minder blij van worden. Met alles wat we ingezonden hebben om een sociale verzekering te kunnen krijgen, blijken we geen succes te hebben. Helaas kunnen we geen aanspraak maken op de sociale verzekering. Dat betekend ook dat we verder en meer moeten bellen voor een vaccinatie. Ik heb ook gemaild met de GGD. We blijken nog gevaccineerd te kunnen worden. BSN is voldoende. Alleen, Janssen zijn ze aan het afbouwen en afsluiten. Voor de ander moeten we dus 2 keer naar Nederland. Vanaf Santiago de Compostela kost het ons dan ruim 800 euro voor twee prikken. Met de auto dan? Maar dat is dan in totaal 7200 kilometer en dat kost ongeveer 900 euro met een auto die 1 op 12 rijdt en een prijs van 1,50 en dan de tol en de overnachtingen er nog niet bijgeteld. Geen vaccinatie dus in Nederland.

De zonnepanelen, ik was het niet eens met de installatie zoals ik laatst schreef. Ik blijk gelijk te krijgen. Een opstelling zoals wij die hebben moet op 2 strings. Aanstaande vrijdag komen ze de installatie aanpassen. Daarna gaan wij vast (?) het resterende bedrag betalen.

13 reacties

 1. Hola,

  Natuurlijk jammer dat het jullie nog niet gelukt is om ergens een ingang te vinden om gevaccineerd te kunnen worden. Ongetwijfeld gaat dat op enig moment via welk kastje en/of muurtje ook lukken jullie kennende.
  In deze Blog valt ons het woord DRUK op.
  Te weinig DRUK voor 3 of meer sproeiers fatsoenlijk en gelijktijdig te kunnen laten werken.
  Maar vooral de DRUK die jullie uitgeoefend hebben om het voor elkaar te krijgen dat de aansluiting voor de zonnepanelen aangepast gaat worden zoals jullie het hebben willen. Om iets dergelijks technisch met (nu nog) beperkte kennis van de Spaanse taal tegenover leverancier en installateur voor elkaar te krijgen verdient diep respect. Dit te hebben kunnen bereiken is een extra beloning voor de cursus die je destijds gevolgd hebt en een overwinning op toch officiële instanties. Proficiat. Wellicht dat dit nog kan leiden tot inschakelen van jou Rob als Nederlandstalige deskundige in Spanje.
  Om met de claxon van jullie haan te spreken “De haan kraait victorie”.

  Houdoe

 2. Tip. Om de bij andere twee sproeiers ook druk te krijgen moet je vanaf de derde sproeier terug naar het beginpunt zodat je een ring krijgt. Werkt bij mij prima. Wat betreft vaccinatie COVID. Wij hebben ons eerst ingeschreven bij de gemeente (padron meegekregen) dan naar centro salud, daar met paspoort nie nr. europese health insurance card. En een Spaans tel. nr. Ingeschreven. Na twee weken sms gekregen met twee afspraken. Misschien heb je er wat aan.
  Gr. Jan

 3. Het moet nochtans mogelijk zijn om jou vaccinate in Spanje in orde te krijgen. Bij Belgen, vrienden van ons, die zelfs niet resident zijn, is het ook gelukt. Indien je wil weten hoe, stuur mij dan een mailtje, dan informeer ik even bij hen. Groetjes uit Arboleas, Andalucia.

 4. Beste Rob en Sol en Antares

  Wij genieten dagelijks van je Blog.
  En herkennen de perikelen met de instanties ’tis gewoon ff wennen, wij moesten plots na 25 jaar ons NIE nummer vernieuwen volgens onze bank.
  Niet een nieuw nummer maar updaten zeg maar, het heeft ons 2 jaar gekost om een afspraak te maken met de betreffende instantie, dat doet hier aan de Costa Blanca een afdeling van de politie.
  Na eindelijk een afspraak in een bureau ver weg lukte dat.
  Vorige maand gewapend met ieder zo’n 22 kopieën van van alles en nog wat naar een politie bureau 125 km verderop getogen en binnen een halfuur geregeld.
  ‘Tis ff wennen maar Spanje werkt nu een maal zo, de Spanjaarden zelf vinden het min of meer normaal.
  Mijn vrouw en ik zeggen dan het ligt aan ons… wij moeten het gewoon accepteren en genieten gewoon verder.
  Een leuk voorbeeld van ff wennen…. je staat bij de kassa van een supermarkt achter een oudere vrouw, tijdens het afrekenen raakt zij in gesprek met de caissière, zij bespreken uitgebreid de gehele familie of de dorpsfeesten en groeten elkaar uitgebreid.
  Eigenlijk is dit een heerlijk moment en vertelt dat je in Spanje bent.
  In Nederland wordt je bij het afrekenen zo ongeveer door de kassa rij geduwd door de klant achter je.
  Daarom is Spanje zo fijn.
  Voor het besproeien van mijn tomaten enz. gebruik ik zwarte slang met losse instelbare sproeiertjes.
  Zoals je die ziet bij eigen huis en tuin in NL.
  Die koop je op een rol bij de cooperativa en kost bijna niets. en gekoppeld aan een timer.
  Ook het gips voor muur reparatie kun je bij de bouwmaterialen handel kopen 5 kg voor € 4.- er is zelfs snelle en trage gips.
  Heb je nog contact kunnen maken met de sterrengluurders aan de Costa Blanca?

  Geniet van alles doen wij ook

  Wally / Ger

 5. Hi, dacht het al een keer eerder gemeld te hebben dat je een tijdelijke SIP kaart aan kan vragen. Dat tijdelijke is o.a. ook voor niet residenten die langdurig in Spanje verblijven. Of zoals jullie die waarschijnlijk nog in het inschrijf circuit zitten om resident te worden.
  Iedereen die in Spanje verblijft heeft recht op een vaccinatie.

  Wat heb je nodig:
  Een Padron ( inschrijving bij de gemeente waar je woont)
  Paspoort of ID
  Een E-hic kaart of ander bewijs van je Nederlandse Ziektekosten verzekering.
  Een Spaans tel. nummer.

  Daarmee ga je of bel je eerst naar de locale Seguridad Social, maak een afspraak om je te laten inschrijven. Als de tijdelijke SIP kaart klaar ligt, wordt je gebeld om hem op te halen.
  Als je het vriendelijk vraagt, maken zij direct een prik afspraak voor je. Zo niet, ben je in ieder geval ingeschreven in het systeem en wordt je gebeld voor de vaccinatie. Dat kan dan wel even duren, daarom beter om het voor elkaar te krijgen dat zij bij het afhalen van je SIP kaart direct telefonisch een afspraak voor je maken.
  Succes!

 6. Heerlijk die Spaanse mentaliteit daar leer je geduld te hebben, bij de slager afdeling gevogelte werden hele kippen voor de klanten ontleedt met de bijbehorende gesprekken en een hele rij klanten ,
  ik was de enige die op het horloge keek …ik moest kipfilet kopen en de slager vroeg in hoeveel plakjes de file’s gesneden moesten worden hij keek verbaast omdat ik zij dat ik het zelf wel thuis zou doen hij had toch een zeer scherp mes… ?.
  geweldig toch, Succes met alles het je komt al aardig in de richting.
  José

 7. Ik ben ook geen resident, maar heb een sipkaart aangevraagd en onmiddellijk gekregen via mijn EHIC. Ik werd dezelfde dag gebeld om de volgende dag gevaccineerd te worden en kreeg meteen een afspraak voor 3 weken later voor de 2e prik (Pfizer) op 4 juni. Dat ging allemaal zo soepel. Ik vind het raar en sneu te horen, dat het bij jullie bijna een onmogelijk project is. Mijn leeftijd is 71 jaar. Een kennis van mij, die 41 jaar is, moest nog 1 maand wachten voor zijn afspraak (ook geen resident). Ik hoop van harte dat het jullie toch gaat lukken om hier gevaccineerd te worden.

  • Hallo Hester,

   Zoals ik reeds op mijn blog scheef, hebben wij geen Europesche verzekeringskaart, de EHIC. Op een EHIC heb je recht als je; een Spaanse sociale verzekering hebt, op enige manier iets ontvangt van het CAK of een zorgverzekering hebt in het land waar je vandaan komt (in ons geval Nederland). Dus zonder EHIC geen SIP. Wij hebben dus op geen enkele wijze een finaciele binding met Nederland, en voor wij recht hebben op de AOW en pensioen zin we ruim 20 jaar verder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *