Nieuwe Buren En Water

Als ik met Orion en Antares rond loop en op een gegeven moment op ons weiland ben, roept er een buurman uit Cas de Pedro. Hij heeft wat te vertellen, dus ik loop naar hem toe. Hij wil laten weten dat hij het weiland gekocht heeft waar de afgelopen dagen zijn koeien al liepen. Na een tijd van huren, nu dus gekocht. Aha… zeg ik, dan zijn we nu echt buren. Hij lacht en ik feliciteer hem met de aankoop. Zijn nieuwe weiland grenst voor het grootste deel aan onze weilanden. En ook een stukje aan een weiland van iemand die ik niet ken en de weg. Nu snap ik ook waarom hij ooit eens aan bood om weilanden van ons te kopen (3 stukken die aan elkaar grenzen), die weilanden grenzen namelijk ook weer aan een weiland wat al van hem is. Dan zou hij dus een enorm aangrenzend stuk hebben van verschillende weilanden. Maar goed, wij hebben geen interesse iets te verkopen. Ander bijkomend voordeel voor hem was dan geweest de waterrechten. Op een punt waar zijn (bestaande) weiland met een van onze weilanden grenst en met dat van iemand anders is ook een waterpunt. Er zijn papieren (ik ken ze niet) waar op staat hoe de rechten van het water onder de 3 eigenaren is verdeeld. Zou hij dat van ons kopen, Dan heeft hij meer recht op het water.  

Maar er is nog iets met water. Bij ons op de akker is een waterbassin. Ergens op onze grond is een bron. Die bron is voor het vullen van het bassin, voor het stuk grond wat we vorig jaar bij kochten en voor het stuk wat de buurman nu gekocht heeft. Met het kopen van het stuk wat wij kochten, verkregen wij dus ook de waterrechten. Volgens de verhalen hier in de omgeving zou de persoon waar van de buurman dan nu het weiland kocht altijd moeilijk hebben gedaan. Geen idee wie het is. Maakt ook niet meer uit, we weten nu wie de nieuwe eigenaar is en wie dus nu ook samen met ons het recht heeft op het water zoals het in het contract staat, het contract wat we wel hebben overigens. Binnenkort maar eens gaan praten over het water. Wij willen water in het bassin, hij weet blijkbaar welke bron het is en waar die is afgesloten. Onze buren, die van de koeien bij ons, doen er altijd geheimzinnig over. Maar goed, dat water is voor later, nu eerst het andere water!

Hier onder een plaatje, blauw is van ons, rood van de buurman. Gele cirkel is water, groene cirkel is het bassin op de akker.

Het andere water komt op een plaats waar we het niet willen hebben, namelijk op de vloer van de eerste verdieping van de stal waar de koeien staan. Als het genoeg regent en lekt, lekt het ook door de vloer en komt het op het stro van voor de koeien klaar licht op de begane grond in de stalruimte zelf. Volgens de weer app’s is het vandaag nog droog. Tijd om maar eens op onderzoek te gaan op en onder het dak van de stal. De hoek waar het lekt is ook een lastig punt en wat ook lastig is is dat ik er niet super makkelijk bij kan. Het eerste stuk wel, maar daarna zou het makkelijk zijn als ik ook op het dak zou kunnen. Maar omdat de dakpannen net zo oud zijn als een fossiel van een dinosaurus is het niet verstandig daar overheen te lopen of om op te gaan zitten. Als ik alles op dak bekijken en wat pannen weg pak zie ik het al. Het dak is volgens mij ingezakt, waardoor er pannen zijn die vlak liggen en e zijn er zelf die de verkeerde kant uit hellen en dus regenwater de verkeerde kant uit afvoeren. Dakconstructie opkrikken gaat niet, de vloer van de bovenverdieping is ook niet goed. Dus de kans bestaat dat ik dan in plaats van het dak omhoog krik de vloer omlaag krik. Op het dak haal ik zoveel mogelijk pannen weg en ik klim ook verder het dak op om nog wat meer te kunnen doen. Ik heb nog een stuk plastic zeil. Dat span ik op zo’n manier dat als het water door de pannen de verkeerde kant uit stroomt het via het plastic toch nog de goede kant uit afgevoerd wordt. Ik leg de pannen terug, die stuk zijn vervang ik en daarmee is het dak voorlopig weer dicht.

Nu nog wat kleine dingen, zoals het goed terughangen van een poort tussen twee stallen in en ik moet nog een iets maken voor onder de auto voor aarding. Misschien dat dat iets breng voor de misselijkheid van Orion als hij in de auto moet. Hopelijk werkt het.

8 reacties

 1. Rob, onder ambulances hier hangen kettingen voor aarding. Misschien dat dat een oplossing is? Maakt wel geluid natuurlijk. Of zo een aardstrip monteren. Hebben ze vast bij de chinees.😉

   • Haha , goedemorgen , als je die stukken land ziet lijkt het wel of er een paar aan het “mesje pinkelen”
    (landje veroveren) hebben gedaan. Wat een rare kavels , als of de buren vroeger onderling stukjes over en weer uitgewisseld hebben. Veel succes met je water- voorziening . Het dak ziet er patent uit dus hou je het hopelijk droog in de stal . Fijne succesvolle dag weer. Hier is eindelijk de ochendmist weg en hebben we gelijk de zon weer , dat voelt heerlijk. Groet .👍👊👋🌞

  • Hallo Antoinette,

   Bij een reactie over de wasmaschine heb jij gisteren ook al Jose ingevult als naam, die heb ik gisteren aangepast omdat Jose en jouw email adres niet bij elkaar horen. Vandaag was dat weer. En omdat het systeem vind dat er dan iets niet klopt moet ik de reactie goedkeuren (dat is ook bij mensen die voor het eerst reageren). Vandaag heb ik de naam weer aangepast. Ik stuur je ook even een mail.

 2. Het is een rare lappendeken die kavels en die waterpomp maar daar kom je wel uit als alles maar goed in het contract staat.
  Antoinnette ik heb wel gereageerd op jouw probleem met de wasmachine om evt. dat klepje te vinden opdat je deur openkrijgt misschien is daar de verwarring door ontstaan.
  Gr. José

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *