Zoals jullie weten werk ik op een melkveebedrijf. Precieze aantallen weet ik niet, maar er lopen ongeveer 90 melkkoeien rond, daarvan staan er zo’n 20 droog. Die koeien staan in een andere stal en kunnen gewoon naar buiten. Voor wie het niet weet, een koe die droog staat is niet een koe die eerder bij de Anonieme Alcoholisten langs is geweest. Deze koeien staan droog omdat ze in blijde verwachting zijn van een kalfje, daarom geven ze geen melk. Ook koeien die voor het eerst geïnsemineerd zijn, staan bij de droge koeien.
Insemineren? Nee, er komt geen stier aan te pas. De stier doet zijn zaakie ergens anders op een bedrijf waar aan stier bevrediging gedaan wordt 😉 Voor de koeien die geïnsemineerd worden is er geen plezier aan, meestal zien ze een man, soms een vrouw, met een grote handschoen en een fles glijmiddel aankomen en worden ze al zenuewachtig.
Foto van internet

Als de koe een tijdje drachtig is, komt de gynaecoloog langs. Ook die heeft zijn hand en arm gehuld in een lange, grote handschoen en is gewapend met een mobiele echo scanner met monitor. Ik heb weleens meegekeken op de monitor. Maar ook met uitleg zie ik niets, eigenlijk gewoon hetzelfde als die scans die aanstaande ouders meekrijgen uit het ziekenhuis. Daarop is ook niet te zien of het om een jongen of meisje gaat (als je het mij vraagt).
Foto’s van internet


Het zijn niet mijn woorden, maar op internet worden vrouwen vergeleken met koeien. Ik moest even opzoeken hoe lang een koe zwanger is, en op internet staat het volgende “Net als bij mensen duurt de dracht van een koe ongeveer 9 maanden en 10 dagen”. Daarna bevalt de koe dus van een kalfje en soms van een twee- of drieling.

Zielig of niet, maar mijn taak is om het kalfje bij moeder weg te halen en in een iglo te zetten. Hier staan ze warm en uit de wind en geef ik ze melk. De eerste keer van hun moeder en daarna maakt dat (blijkbaar) niet meer uit.

De koe die net bevallen is ga ik halen om naar de andere stal te brengen. Is het een koe die al vaker is bevallen en de klappen van de zweep kent als het om de robot gaat, dan zet ik die alleen van de ene naar de andere stal. Is het een koe die voor het eerst is bevallen, dan wacht ik liever tot er hulp is. Deze koeien willen namelijk meestal niet wat wij willen.
Alle melkkoeien hebben een riem om de nek. Hierop staat het nummer van de koe en er zit een zender aan die gegevens heeft van de koe. De robot weet zo welke koe er binnenkomt. Ook het computerprogramma, dat alles monitort, weet dan om welke koe het gaat, en schrijft zo de gegevens van elke koe bij de juiste koe. (De zender is die blok boven het numer, onder het nummer hangt een gewicht zodat de riem altijd goed hangt)


De kalfjes krijgen van die oorbellen met nummers waaraan paspoort gegevens zijn gekoppeld. Heel de stamboom van een koe is bekend. Als het kalfje iets ouder is dan een week gaat het van de iglo naar een ruimte waar meer kalfjes staan. Daar drinken ze dan melk gemaakt van melkpoeder en daar hebben ze een automaat voor. Ook de kalfjes die melk drinken hebben een riem om met een zender, zo weet het melkmachine welk kalfje hoeveel mag drinken en wie genoeg heeft gedronken. Na een bepaalde leeftijd schuiven de kalfjes door naar de volgende stalruimte en zo hebben we 4 ruimtes waar ze staan, tot ze oud genoeg zijn om naar buiten te gaan. Ze gaan dan naar de andere stal, kunnen naar buiten. Als ze bijna een jaar zijn, schuiven ook deze jonkies door naar een andere ruimte in de stal, ook nu weer kunnen ze gewoon de wei op. Na ongeveer een jaar en 2 maanden kan een Pink, zo als zo’n adolescente koe genoemd wordt, geïnsemineerd worden. Zijn alle mannen en of vrouwen met lange handschoenen langs geweest en is de Pink een tijdje drachtig dan schuift ze door naar de droge koeien. …..en zo gaat het cirkeltje maar door.
Nederlanders
Ik werk niet alleen op de boerderij. Als ik mijn baas en zijn vader even niet mee tel, want zij zijn er niet altijd, dan werk ik samen met drie andere Nederlanders. Mijn collega’s heten Astronaut, Nautico en Juno. Met Astronaut en Nautico werk ik al een tijdje samen, zij werken al langer op de boerderij dan ik. Astronaut en Nautico zijn dus Nederlanders, Astronaut neemt het melken van de koeien voor zijn rekening en dat wat Astronaut heeft gemolken verzamelt Nautico op een constante temperatuur. Hieronder een video die ik gemaakt heb. Ik heb de video later ingesproken, en ja het is, gelukkig, nog steeds te horen dat ik Brabander ben 😉 Ik hoop dat ik het allemaal goed uitleg bij de video. Als iedereen maar een idee heeft van hoe het werkt.
Dan heb ik sinds 1 weken ook een nieuwe collega, dat is Juno en ook een Nederlander. Juno gaat ervoor zorgen dat de koeien op alle momenten van de dag bij het eten kunnen. Eerst was dat een van mijn werkzaamheden om het met de tractor en een tractorband het voer dichter bij te schuiven. Maar voor de melkproductie is het beter als Juno het gaat doen. Juno maakt zijn aanschuif ronde om de twee uur heel de dag door. Juno is grappig, hieronder een video van 6 minuten die ik zelf al 4 keer gekeken heb.
Met mijn Nederlandse collega’s zorgen we voor een verhoogde melkproductie. Maar ook voer (niet het gras) komt uit Nederland. Eind 2024 had mijn baas klachten over de melkproductie van de koeien met het voor van de plaatselijke fabrikant. Er veranderde van alles, maar meer melk kwam er niet. De analist die van het bedrijf kwam kijken en wel eens vaker kwam vertelde mij de eerste keer dat ik hem even moest helpen dat hij Nederlanders maar niks vind, nou ik hem ook niet …kwal. Nu met het voer uit Nederland, komt die (domme) Spanjaard ook niet meer. De melkproductie is inmiddels al gemiddeld 10 liter per koe gestegen (ca 39l p/d). Met het werk van Juno moet dat alleen nog maar meer worden.
Alles uit Nederland dus! Toen ik dat tegen mijn Spaanse baas zei, zei hij dat die koeien volgens hem van een Canadees ras zijn. Nou dat moeten dan koeien zijn met voorouders die op een boot met een Fries naar Canada geëmigreerd zijn. Nederlands dus….. 🙂
Deze blog post is mede mogelijk gemaakt door:
Astronaut, Nautico en Juno Lely
Koeien uit Canada met voorouders uit Friesland
En ik, Rob van den Wijngaart

Het bedrijf is aardig gemoderniseerd inmiddels.Leuk om te zien.
Hoi Rob en Sol,
Dat zag er heel indrukwekkend uit, Ik moest wel meteen aan IT denken.
Je uitleg was ook geweldig, Aad zal blij zijn. Gr. Ma.
Hoi Ma,
Ja Aad is blij 😉
Hallo Ria,
Ja, gaat de goed kant uit. Binnenkort is mijn baan een kantoorbaan 🙂
Zo wordt je inplaats van boerenknecht steeds meer proces operator. Mooi vertelt
Hallo Eric,
Nou… ik heb nu ook iets meer tijd om hier en daar eens wat te klussen. Net als thuis, hier en daar een hek repareren en zo.
Wat een bedrijf , het is interessant om deze uitleg eens te krijgen , we zien koeienstallen maar je weet niet wat er bij komt kijken, gelukkig is er al heel veel gemoderniseerd.
Geweldige collega hij doet z’n werk is niet lui en sputtert niet tegen… en de dames zijn ook nog eens zelfstandig 😁👍, perfect !
José
Hallo José,
Voor ik dat ik op een boerderij ging werken, kon ik ook alleen maar een kinderboerderij 😉
Ben blij dat ik jullie nou eens geen boze boeren kan laten zien hahaha
Hola,
Klein beetje sorry voor de kantekeningen die ik plaatste bij je vorige blog. Dat moest er even uit toen maar kon natuurlijk niet weten dat je al zo snel met deze speciale blog zou komen.
Fantastisch hoe je het verteld en bijzonder informatief zeker ook voor mensen die nog nooit een stal van binnen hebben gezien met robotmelkmachine etc. Dat Nederlandse bedrijven zo gratis promotie krijgen zou eigenlijk gehonoreerd moeten worden. Wie weet wat dergelijk gratis reclame voor hun het opleverd. Dat jij als eigenlijk electroman trots bent op je werk op de boerdrij straalt er gewoon vanaf.
Ik zeg altijd “het maakt niet uit wat iemand doet als hij of zij het maar met plezier doet”.
Blijf vooral genieten van alles.
Houdoe
Hoi Pa,
Klopt, als je het maar naar je zin hebt. Van Lely en gratis reclame hoef ik geen tegen prestatie te verwachten. Een mail die ik stuurde met de vraag waarom er telkens bij de pallet chemicaliën voor de robot bodywarmers zaten voor kalfje en niet voor mij heb ik nog steeds geen antwoord gekregen. …..blijven boeren natuurlijk 🙂
Hola Beste Rob
Een perfecte uileg van het boerderij leven.
Het lijkt mij leuk dit even te vertellen.
Regelmatig ben ik nog wel eens in NL. Zeewolde Flevoland, vorig jaar was ik hier een week met Spaanse kennisen om wat toeristisch door Nederland te gaan, Zaanse Schans, kaasmarkt Alkmaar, Volendam haring eten, ook ff klederdracht foto’s gemaakt met grote hilariteit. Ja ook een avondje langs de warme dames in Amsterdam. Je merkt al wel dat wij noordse roots hebben.
Erg interessant was ook het bezoek aan een boerderij precies zo als jij het nu laat zien met je mooie filmpje, hoewel het voor mij ook vernieuwend was, 40 jaar terug kwam ik ook vaak op een boerderij met slechts 20 koeien, hier hielp ik zaterdags de groep leegscheppen.
In Flevoland is alles grootschalig wij keken onze ogen uit, 225 melk koeien, 30 droog, 40 kalveren, en zelfs een ziekenboeg. Het voer ook van de Heus BV uit Barneveld waar ik 25 jaar heb gewoond, voor wij naar Spanje gingen.
Ook hier dezelfde melk en voeder robot van Lely, de boer had een nieuwe robot besteld deze had een half jaar levertijd, de oude machine werkte nog prima maar was 14 jaar oud zonder noemenswaardige problemen vertelde de boer.
Het meest verrassende vertelde de boer dat hij elk jaar 2 weken op vakantie gaat en de hele situatie op zijn mobiele telefoon kan overzien en bedienen. Bij een echte storing belt hij even een boeren buurman. Nabuurschap zeg maar.
Hier aan de Costa Blanca zijn geen boerderijen en ook geen Industrie of toch… schoen industrie en noga, chocolade en playmobiel werd hier gemaakt deze fabriek is nagenoeg falliet.
Wij genieten nog steeds van je blog
Ger / Wally
Hallo Ger,
Ik lees zo jou verhaal, en wij hebben ook een ziekenboeg en de kraamkamer is bijna klaar. De koeien die moeten bevallen lopen ook buiten, sterker nog, die kan ik van thuis uit zien. Als ik te voet ga controleer ik gelijk of er een kalf is als er een is die moet bevallen. Maar een halve kilometer wandelen met een kalf en een moeder gaat niet zo snel. Dus is het plan ontstaan voor de kraamkamer. Laatste paardagen gaan ze binnenkort dus daar in doorbrengen. Wel zo makkelijk. En om de 2 weken vakantie zit er bij ons niet in…. das jammer 😉
Goed verhaal en een prima uitleg Rob. En ja je hoort het Brabants er nog prima tussendoor. 😁
Oh en misschien handig om te weten. Die glazen bol waar de melk in stroomt noem je een bokaal of melkbokaal.
Groetjes uit Dongen en we blijven jullie volgen. 👍
Hoi Patrick,
Ik denk dat het brabants er niet van af gaat 🙂 Ik wist dat de glazen bol waar ik van kan voor spellen dat er telkens melk in komt een andere naam had, maar dat het bokaal was wist ik niet.
Groetjes,
Rob.
Prachtige video’s en hele goede uitleg. Als een professioneel gemaakt. Ik heb in ieder geval zitten genieten en weet nu ook wat er allemaal gebeurd op een melkkoeienbedrijf. En ook hoe het leven is van koe en kalf. Het was ook een verrassing weer zo snel een nieuwe blog. Fijne zondag nog verder
HAllo Mieke,
Graag gedaan en ik ben blij dat het allemaal duidelijk was. Ik moest even snel posten omdat ik de filmpjes ook aan mijn baas en zijn vader wilde laten zien. Nu is het weer een tijd wachten op een nieuwe blog hoor.
Ja we hebben even moeten wachten maar hoe leuk is dit, veel komt me bekend voor alleen in “mijn tijd” bestonden de robots nog niet dus was het handwerk….( niet mijn favoriet want ik heb niks met koeien…..trekker rijden was veeeeel leuker…..maar goed dat ik geen boer ben geworden. Mooi om te zien hoe de eigenaar investeert in het bedrijf, het maakt het voor iedereen gemakkelijker en de productie gaat omhoog. Prachtig Rob
Hallo Aad,
Een robot is hier ook nog een uitzondering hoor. Van de 3 boerderijen in een straal van 1 km sluiten er nog 2 de koeien telkens met de hand aan in de stal, ook geen melkzaal (of hoe noem je dat). Ben blij dat ik het jou en de rest mooi heb kunnen laten zien.
Hoi Rob, net als mijn andere collega lezers heb ik echt genoten van het filmpje, geweldig. Voor het laatst ben ik in een koeienstal geweest toen ik 6 jaar was. Ik kan begrijpen dat het, nu 76 jaar later er aardig wat veranderd is en niet ten nadelen zou ik zo zeggen. Prachtige opnames en goede uitleg. Een ding vroeg ik me nog af, van wie is dit initiatief uitgegaan van jou of van de leverancier van de apparatuur? Ik kan ook begrijpen dat je daar met heel veel plezier werkt. Je vergelijkt ook met mensen, o.a. de 9 maanden, maar ik hoop niet dat het zo ver gaat komen bij de mensen dat ze ook de babies direct van de moeder afzonderen. Fijne zondag verder
Hallo Lady Wieser,
In 76 jaar is zer zeker vast HEEL veel veranderd. Mijn oma vertelde ook wel eens over hoe zij s’ochtends de wei in ging om koeien te melken. Mooi dat alles duidelijk is en lkeuk was om naar te kijken. De leverancier heeft nergen iets mee te maken. Het was meer ooit eens een vraag van Aad, een van de collega lezer, die wel eens wilde weten hoe het allemaal in zijn werk ging.
Prachtige filmpjes. leuk om te zien.
Ow ja en Sol gefeliciteerd nog met haar diploma
Hallo Henry,
Dankje.
Ik geef de felicitaties door aan Sol
Hoi Rob, mooie professionele video. Prima uitleg!
Helemaal trots op ons Nederlandje én op de Nederlandse “boer” die in Spanje woont!
Met Brabantse groet!
Hoi Petra,
Zonder Nederland zouden ze in Spanje geen melk hebben hahahaha