Nederland, Spanje en de Oekraïne

Vandaag heeft de president Zelensky van de Oekraïne de tweede kamer toe gesproken. Het was live op TV en Sol en ik hebben het zitten kijken. Zelensky blijkt naast acteur en president ook leeraar te zijn. Ik heb namelijk vandaag geleerd dat Nederland op 1 april 450 jaar bestaat. Wij wisten dat niet. Alles hangt samen met het einde van de 80 jarige oorlog in 1572. Die oorlog was met de Spanjaarden. Vreemde is alleen dat de Spanjaarden daar geen ‘actieve’ herinneringen aan hebben. Mark Rutte moet dus Spaans bloed hebben. Hopelijk duurt de oorlog in de Oekraïne voor de Oekraïners geen 80 jaar. 1 april is dus voor Nederland reden voor een feestje om te vieren dat het land 450 jaar bestaat. Als Nederland op 1 april 450 jaar geleden een feit is, dan moet op 2 april de dag geweest zijn dat ‘ze’ de belastingdienst in het leven riepen. Kindertoeslagen waren er toen nog niet en daar kon de belastingdienst toen dus ook niet mee in de fout gaan, dat kwam jaren later pas. Nu zijn er sancties tegen Rusland en wat rijke Russen. De Italianen pikken jachten in bij de vleet, in België staat de teller van de beslagleggingen al op enkele miljarden en in Nederland blijven we op een paar miljoen hangen. Ze gaan blijkbaar ‘polderen’ en ministeries weten niet wie de sancties uit moet voeren. Te gek voor woorden, ik denk dat als de sancties weer opgeheven gaan worden, Nederland weet wat ze moeten doen. Maar ik heb de oplossing! De belastingdienst, die zijn goed in het maken van lijsten. Laat die de uitvoering op zich nemen. Leuker kunnen ze het niet maken, wel makkelijker. Kom op regering, uitvoeren die sancties!

Geen idee of er hier ook iets gevierd wordt dat ze hier in Spanje een koppie kleiner gemaakt zijn door Nederland. Ik denk het niet. Goed genoeg over oorlogen, terug tot de orde van de dag. Veel heb ik eigenlijk net te melden. Sol gaat nog wat schilderen aan de binnenkant van de inbouwkast. De planken moeten nog in de grondverf gezet worden. Ik ben met het eerste deurtje bezig. Daar moeten latjes in komen zodat het later lijkt alsof er kleine ruitjes in zitten. Ik frees hier voor sleuven in de voorkant van het deurtje waar ik aan bezig ben. Hier komen dat de latjes in. Er komen 3 horizontale latjes en 1 verticale. Waar deze elkaar kruisen frees ik van alle latjes de helft van de dikte weg, zo vallen de latjes allemaal mooi in elkaar en is het mooi een geheel. Als ik alles een keer gepast heb kan ik het nog een keer monteren maar nu met lijm. Daarna kan alles een paar uur in de lijmklemmen.

Als de lijm droog is en alles goed vast zit kan ik het deurtje mooi vlak schuren en daar waar wat bijgewerkt moet worden doe ik dat. Morgen nog een keer schuren en dan is het eerste deurtje klaar voor de schilder.

5 reacties

 1. Zo Rob,
  Dat heb je knap gedaan, Ik ben heel benieuwd hoe het eindresultaat zal zijn.
  Vandaag is het hier erg koud ik weet niet welke plees maar daar sneeuwde het behoorlijk. Gr. Ma

 2. Rob,

  De 80 jarige oorlog begon in 1568 en in 1648 werd met de vrede van Münster de oorlog pas beëindigd. Toe waren we pas echt van die Spanjaarden af. Jij hebt misschien ook wel een heel heel klein beetje Spaans bloed.
  Met de vrede van 1648 kwam ook de scheiding van de Noordelijke Nederlanden en de Zuidelijke.
  Het huidige België bleef nog een tijd onderdeel van Spanje en later Oostenrijk tot aan de tijd van Napoleon. Als je eens tijd hebt zijn er hele mooie boeken over die tijd.

  • Hola Rob en Karel,

   Ja Rob het was meer dan te verwachten dat je Ome Karel zou reageren. Hij is gewoon een wandelend (en fietsend) geschiedenisboek.
   Vroeger had hij ook altijd plannen om naar Santiago de Compostella te lopen of fietsen maar ik denk dat je hem op die manier nooit bij jullie aan zult treffen.
   Trouwens wat dat vrij zijn van Spanje betreft klopt niet helemaal. In het Nederlands volkslied word nog steeds trouw gezworen aan de Koning van Spanje. Reden voor mij om bijv. bij de jaarlijkse dodenherdenking nooit het lied mee te zingen maar als eerbetoon aan de gevallenen altijd mijn hand op mijn hart te leggen.

   Houdoe

  • Hoi Ome Karel,

   Hoe het allemaal precies… Tja, het is allemaal zo lang geleden. Zo lang zelfs dat de Spanjaarden van nu het kerkhofje aan de Salesdreef (tussen de Bergen en de Middenweg, langs het Markkanaal) in Terheiden helemaal vergeten zijn. Misschien als ik ooit eens tijd heb, als de boel hier helemaal klaar is, ga ik boeken lezen. Misschien ook wel boeken over die tijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *