Navigatie

Navigatie, toch een mooi iets. Al zijn er nog die alles met een kaart doen. Mijn ouders bijvoorbeeld, al denk ik dat mijn vader ook wel een stiekem Google Maps gebruikt op mijn moeders telefoon. Maar ook Joke en Otto doen het voor een deel met een kaart als ze rond rijden door Spanje. 

Alles wordt dus steeds slimmer en daarmee vaak ook makkelijker. Zo kun je vanaf je smartphone een locatie naar je Tesla sturen. Een Tesla is best een slimme auto natuurlijk, alles zit erop en eraan en als het moet kun je een ouderwetse landkaart lezen als je Tesla je zelfstandig naar de locatie rijdt die je vanaf je telefoon hebt gestuurd. Soms denkt een Tesla het echter beter te weten dan zijn eigenaar. Als je vanaf je telefoon het adres van het juiste Freán naar je Tesla stuurt, denk een Tesla het beter te weten. De raketten van Elon Musk vliegen zo naar de ISS of zetten een hoop satellieten uit in de ruimte. Maar ja, er is maar één ISS en er is maar één ruimte, Dus hoe moeilijk kan dat zijn. De Tesla’s, ook van Elon Musk, hebben met Freán nog wat moeite. Er zijn er namelijk nog al wat in Galicië. 

Afgelopen donderdag kwam Remko bij ons op de koffie en zou gelijk mee eten. Ze zijn bezig in en om zijn huis en hij komt zo af en toe een oogje in het zeil houden. Remko heeft een Tesla…. Nou, het laat zich raden natuurlijk 😉 

Later dan gepland gingen we aan tafel. Sol had lekker gekookt en het was gezellig. De dag erna is Remko weer teruggaan naar België. Gelukkig voor hem is er daar maar een van.

Als wij op vrijdag terug komen uit Ourense, staat er tussen Santa Mariña do Castro en Freán een grote vrachtwagen, een truck en kiep oplegger vol met zand. Tussen Santa Mariña do Castro en Freán is een weggetje de berg op. Het eerste stukje is te doen. Het tweede stuk is ook te doen als je maar voorzichtig bent. Het derde en laatste stuk is eigenlijk niet te doen als je met iets anders gaat dan een tractor. De vrachtwagen staat bij de afslag en wij staan er achter en kunnen er niet voorbij. De chauffeur is duidelijk bezig met papieren en een telefoon. Op een gegeven moment stapt hij uit en komt naar ons toe. Hij heeft papieren bij en laat ons een adres zien in Rañadorio, wijst het weggetje in en zegt dat hij bij een kippenstal moet zijn. Nou, ga dat weggetje maar niet in, want daar kom je niet meer uit. Maar de kippenstal weten we wel, die is van de zus van Pablo. Ik weet zo ook niet hoe ik het in het Spaans uit moet leggen en Sol weet de weg niet. Dus bieden we aan om als alternatief navigatiesysteem dienst te doen. Wij passeren en rijd dan maar achter ons aan, legt Sol uit. Even later leveren we de vrachtwagen af op de plaats van bestemming.

Al doet de verwarming het lekker, de diesel is wel op. We hebben nog 45 liter. Ik heb de diesel ketel uitgezet omdat ik niet wil dat hij stilvalt omdat er helemaal geen diesel meer is. Dan moet ik namelijk daarna, als er weer diesel in de tank zit, een leiding van 4 meter volzuigen. De pelletketel staat nu dus aan. We kregen een adres voor diesel. Toen Sol belde bleek de diesel (speciaal voor kachels) bleek de prijs gunstig 1 euro 16 per liter. Toen ze vroeg of ze dan 550 liter konden komen brengen naar Freán hadden ze geen tijd. Het bedrijf zit niet ver weg, maar ook met de door Sol gestuurde Google Maps locatie wilde ze niet komen. Pablo koopt ook nog al wat diesel voor de tractoren, hem gevraagd waar hij de diesel koopt. Hij gaat gelijk bellen en heeft even later een prijs van 1 euro 16. Ik krijg het nummer en even later gaat Sol bellen. De prijs is ineens 1 euro 19. Maar Sol zegt dat Pablo net gebeld heeft. De prijs zakt gelijk. 550 liter graag in Freán. Pfff…. oei, moeilijk. Moeten jullie dat gelijk hebben?  Nou, niet gelijk maar ook niet over twee weken. De persoon zegt dat ze met Pablo gaat bellen en als die ook koop dan komen ze ook naar ons. Pablo is door niemand gebeld. Sol gaat vandaag of morgen nog een keer bellen. Komen ze niet, dan kopen we wel waar we het afgelopen jaar kochten. Dat is dan wel duurder, maar als we zakken pellets moeten gaan kopen om te wachten op goedkopere diesel heeft het geen zin.

Katten in het nieuws.

Cleopatra wil ‘s nachts niet in de stal. Prima, met het automatische kattenluik kan ze binnen als ze wil. Maar meestal zit ze ergens anders en slaap ze in de garage. Deze keer is er ook wat mis met haar navigatie. Als de deuren van de auto even open staan gaat ze de auto in. Dat weet ik alleen niet en is ook iets wat ze normaal nooit doet. De deuren gaan dicht. Als ik de volgende ochtend de auto open doe om te gaan werken, hoor ik gemiauw. Ze blijkt vanaf een uur of 5 in de middag opgesloten te zitten in de auto.

De katten vinden ons voorportaal leuk. Geen idee waarom, maar ze zitten en slapen er graag. In het voorportaal staat een bankje. Daar heeft Sol nu kistjes onder gezet met dekentjes er in. Over het bankje hangt een andere deken. Ze vinden het perfect volgens ons.

12 reacties

 1. Hola,

  Gaan we met “valse beschuldigingen” beginnen.
  Noch Google Maps nog een navigatiesysteem (wel of geen Tesla) weten op voorhand waar je naartoe wil. Dat moet je toch echt zelf bepalen en is dus het begin van uitstippelen het makkelijks via een kaart. Stiekem Google maps gebruiken op je moeders telefoon is er ook niet bij. Toch zijn we al 3 keer in dat Frean aangekomen waar we ook wilde zijn. De persoonlijke navigatie die jullie als service verleend hebben aan een vrachtwagenchauffeur (na ik aanneem bij jullie uit de buurt) is toch wel makkelijk. Het deed we denken aan je Oma zaliger die ooit een Chinees (of was het een Japanner) de weg heeft gewezen zonder dat ze een andere taal dan Nederlands beheerste. Zij had had geen Google Maps, geen kaart en dus ook geen andere taal om zich uit te drukken. Maar met alleen gebarentaal is de betreffende man ook op zijn plaats gekomen volgens haar……Althans ze heeft hem niet meer teruggezien na de nodige buigingen. Wij hebben er destijds hartelijk om gelachen maar dat was meer de manier hoe zij alle gebruikte gebaren nadeed van haar navigatiesyteem.
  Dagprijzen voor diesel worden bij jullie kennelijk ook ingegeven door Nationaliteit maar jullie zullen toch het een of ander moeten doen wil je het tenminste warm houden de komende periode.
  Bij ons heeft de CV ketel ook weer zijn winterslaap achter zich moeten laten na enkele maanden rust.
  Wij hebben afgelopen zaterdag op een heel bijzonder, respect en waardevolle manier het leven gevierd (al noemen andere dat wellicht afscheid) van Thea. Hoe haar kinderen en kleinkinderen dat lieten zien en verwoorden was als slagroom op haar leven van net 90 lentes.
  Volgens mij bivakkeren jullie katten niet in het voorportaal maar is het hun Frean ***** hotel.
  Bivakkeren in een Dacia hotel is in ieder geval ook niet slecht als het de aanblik van Cleopatra tenminste goed bekijk. Het blijft altijd opletten met katten wij hebben ooit ook zoiets meegemaakt met een van onze katten.

  Houdoe

  • Hoi Pa,

   Eigenlijk is het maar fijn dat navigatie systemen gewoon een stem hebben en niet met twee armen uit het scherm komenom de weg te wijzen. Dan zouden het ook geen navigatiesyteem heten maar een navigatieoma.

 2. Hoi Rob en Sol,
  Wat heel lief die katten, ik denk dat ze graag dicht bij jullie willen zijn. En wat een gedoe met die vrachtwagen, ik hoop dat de diesel gauw komt . Wij zijn vandaag eens naar Rosada geweest maar dat viel nogal tegen. Alleen zijn we in een chocolade winkeltje geweest en dat was heel leuk,We mochten chocoladetjes proeven. Gr. Ma

  • Hoi Ma,

   Soms glippen ze ook naar binnen. We laten ze dan maar even rond kijken al is het niet de bedoeling dat ze te veel binnen komen. Rosada, wij zijn er ook eens geweest, toen hadden we de rode camper nog dus al lang geleden. Wij vonden het toen ook al niets.

 3. We hebben navigatie met caravan route vaak wijst hij ons een onmogelijk weggetje of een klein dorpje in Frankrijk en dan ben ik blij met mijn Michelin atlas , waar ik niet zonder kan 😁dus.. dubbele cheque is nooit verkeerd.
  Heerlijk die katten ze hebben echt een slaapkamertje door die deken is het natuurlijk heerlijk warm.
  Goed idee van Sol,
  José

 4. Ze hebben gelijk de katten, ze zoeken een heerlijk plekje uit, ze zijn jaloers op Antares en Foskie! Als de zon schijnt dan is het heerlijk toeven in het voorportaal! Ja navigatie, zoals jij die naar ons had gestuurd, dat werkte perfect! Maar de borden in de steden en wegenkaart blijf je nodig hebben, vinden wij. Met de nodige route richting en arceerstift kleuren en geschrijf erbij, vallen ze bijna uit elkaar! Maar weggooien, neen met alle aantekeningen? Zelfs een actieve flitspaal, heb ik bij het wegnummer genoteerd! Ja hoor die bekeuring lag op de mat!
  Zijn actieve herinneringen! Succes met de diesel bestelling!
  Wij heben geen externe geïmporteerde warmte nog nodig! In Alicante schijnt volop de zon ! Voor niets en niemandal 😎👌mooie dag allemaal!

  • Hoi Joke en Otto,

   Soms kan een kaart wel eens makkelijk zijn voor het overzicht. Maar ik heb geen kaarten meer. Ik kijk wel eens op de computer of het allemaal wel logisch is wat er door de navigatie voorgeschreven wordt.

 5. Wat leuk om die poezen zo heerlijk te zien liggen is natuurlijk lekker warm achter dat gordijntje. Hier hebben we nu 3 nachten achter elkaar wat regen gehad in totaal 4 mm regen gevallen dus ook de moeite niet. Ach navigatie dat is ook altijd wat soms gaat het goed en een andere keer word je echt door de stad gestuurd.

  • Je hebt geen Tesla nodig hoor Rob. Met mijn nieuwe Kia Sportage kan ik ook de bestemming naar de auto sturen via mijn gsm, autonoom rijden doet hij ook, slechts 20 seconde dan begint het systeem te piepen, maar officieel mag het in Nederland nog niet…..

   • Hoi Henny,

    Bij mijn Dacia kan het ook al hoor, daar ligt namelijk een oude reserve telefoon 😉 Autonoom rijden is een ander verhaal. Met de hande los gaat prima, maar dan stuur ik met bij knieën.

  • Hallo Mieke,

   Probleem hier in de omgeving is wel eens dat Google denkt dat er nog een weggetjes is, maar dat is er dan al lang niet meer. Zo ook bij ons de weg door het bos, die ik het eerste jaar hier voor een deel vrij heb gemaakt. Dan je niet met een voertuig in, maar volgens Google wel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *