Nationale STRONT Dag

Geen idee wat er gaande is, maar gisteren is het begonnen. Pablo had het er gisteren over en ging een machine voorbereiden voor gebruik. Toen ik gisteravond thuis kwam was de buurman ook al bezig. Waren er afgelopen weekend nog de wijnfeesten in Chantada zijn het nu de STRONT feesten in Carballedo (onze gemeente waar verschillende dorpjes toe horen) 

Gisteren op het werk is Pablo met een machine bezig. Die moet klaargemaakt worden voor morgen, vandaag dus, Morgen komen ze de beerput leeg maken. De machine is soort mixer. Een deel zakt in de beerput en pompt het vervolgens op en spuit het terug. Zo wordt het gemixt en is het dunner.  De buurman heeft bij ons in de beerput ook een mixer hangen, die ziet er meer uit als een mixer. Het is een lange arm aan de tractor met aan het uiteinde een schroef net als aan een boot. Met de andere tractor en de giertank is de buurman druk in de weer bij ons achter op het weiland.

Vandaag kan het echte feest beginnen. Als ik te vroeg aan kom rijden bij mijn werk staat de buurman daar met zijn auto, de poort is al open en er staat een enorme tractor met een enorme giertank. Ik vraag de buurman wat er is en wat hij hier staat te doen. Van wat hij zegt versta ik deze keer niet zo veel. Helemaal hoteldebotel denk ik van de grote groene tractor.

Ik rijdt verder en parkeer en ga me omkleden. Pablo is er ook al. Het lijkt wel of het hele dorp, Cas de Perdo in dit geval, is uitgelopen. Hij is ook druk in de weer met de machine waar hij gisteren nog mee bezig was. Ik kleed me om en ga mijn ding doen. Hebben hun hun stront feest dat moet ik toch wel heel gelukkig zijn dat ik iedere dag in en met stront mag werken van de meisjes!

Het kalfje, wat ik de afgelopen dagen melk heb gegeven gaat vandaag naar de box waar de andere kleintjes staan. Ik hoef haar geen melk te geven is mij gisteren opgedragen. Maar tegen 11 uur heeft het diertje toch wel honger, maar omdat Pablo met de stront en een tractor bezig is is hij helemaal vergeten dat we het kalfje moeten verplaatsen. Ik ga maar eens vragen. Pablo, het kalfje? Ze heeft honger. Oja zegt hij verschrikt, helemaal vergeten. Even later staat het kalfje bij de andere kalfjes en moet haar geleerd worden hoe ze melk kan drinken uit de machine. Dat moeten we haar nog een paar keer voordoen zegt Pablo.

Pablo gaat verder met zijn stront en ik ga in de stal waar ook de aanstaande moeder staan met de stront aan de gang. Pablo vertelde me dat ik koe 197 in de gaten moet houden. Die moet vandaag of morgen bevallen. Als ik bezig ben zie ik er bij koe 229 twee hoefjes uit steken. Soms heb ik nog wat moeite met getallen in het Spaans, maar 197 klinkt toch echt anders dan 229. Zou  ik het dan zo verkeerd begrepen hebben? Ik ga Pablo weer van zijn Stront werk afhouden. Hij komt mee en staat even later naar de achterkant van 197 te kijken en kijkt mij even later vragend aan. Nee zeg ik, 229. De hoefjes zijn terug de koe in maar de ontsluiting is nog goed te zien… een gapend gat. 

Pablo legt uit dat we de koe in de gaten moeten houden maar verder niet hoeven te gaan helpen met de bevalling. Mocht het vanavond nog niet gelukt zijn dan pakt hij een lange handschoen en helpt haar een beetje met de bevalling.

Net als ik naar huis wil gaan komt de gynaecoloog aan rijden. Ik wist van de komst omdat Pablo het had verteld. Er moeten twee koeien geïnsemineerd worden. Nog nooit gezien, dus ik blijf wat langer om te kijken. De man trekt een gele hele grote handschoen aan, trekt de staart van de betreffende koe omhoog en schuift zijn arm tot aan zijn oksel naar binnen in de kont van de koe. Met een schone handschoen doet hij dat ook bij een andere koe. Dan gaat hij langen dunnen spuiten halen met sperma van een stier en doet vervolgens hetzelfde als even eerder alleen steekt hij nu de spuit in de vagina van de koe. Daarna doet hij dat ook bij de volgende koe. Ik sta met Pablo te kijken en zeg auw en pablo schiet in de lach. Ik heb het allemaal gezien en ga siësta houden.

Eerst gaan we even om een boodschap, daarna eten. Als we gegeten hebben heb ik tijd om wat dingen te doen. In de keuken moet nog één laatste deurtje gemonteerd worden. Dat is een zelfgemaakt deurtje. De scharnieren moeten er nog aangemaakt worden en daarna kan het in het keukenkastje onder de gootsteen geplaatst worden.

Ik wil ook nog wat aan de tuin doen. Het gras moet gezaaid worden in deze tijd. Maar dan moet het wel een beetje vlakker zijn dan dat het nu is. Ik heb dus een begin gemaakt met het aanharken van een grasveld van ongeveer 1000 vierkante meter Ik denk dat ik iets minder dan een kwart daarvan gedaan heb, maar moet toegeven dat het moeilijk schatten is. 

Dan is het weer tijd om te gaan werken. Ik ga op de E-bike. Onderweg kom ik Xavier tegen die op een wei van hem aan het werkt is. We maken een praatje en daarna ga ik weer verder. Voordat ik ga doen wat ik nog maal doe, ga ik eerst kijken of er al een kalfje geboren is. En ja hoor, koe 229 staat een kalfje af te likken. Ik maak foto’s en app Pablo dat er een kalfje geboren is. Het kalfje is goed gezond en helaas gaan we het weghalen bij moeder. 

Oom met moeder hebben we wat werk. zij moet namelijk naar de andere koeien. Ze krijgt daar een roem om met een nummer en een tag zo dat de melkmachine weet dat zij het is. Als dat gedaan is en ze staat geregistreerd daan we haar  richting de melkrobot brengen en als ze gemolken is gaat de melk in een aparte emmer. Die melk is voor het kalfje wat ze daarna een fles gaan geven.

Druk dagje zo op de nationale stront dag 😉

20 reacties

 1. Hola,

  Met recht kun je zeggen een enerverende en afwisselende dag.
  Niet alleen allerlei informatie over stront maar ook kunstmatige insiminatie en nieuw leven.
  Zoveel nieuwe indrukken voor jou en dan allemaal op 1 dag je zou er bijna hoofdpijn van krijgen.
  Gelukkig is die hoofdpijn van gister weer over en weet je waar het van gekomen is.
  Het kastje onder de wasbak is ook weer knap werk. Het werk om de grond van de fruittuin zo vlak mogelijk te krijgen is wel een ontzettende klus. Toch zou ik zeggen doe het zo goed mogelijk dat maakt het straks alleen maar eenvoudiger/makkelijker om het gras te maaien. Hier teld zeker ” een goede voorbereiding is het halve werk”

  Houdoe

  • Hoi Pa,

   In de keuken is het nu bijna klaar. Zijn nog twee plaatsen waar ik toch een afwerklatje wil hebben. De tuin is een ander verhaal. Daar ben ik nog wel even bezig met harken en stenen er uit halen.

 2. Hoi Rob en Sol,
  Wat een dag, Je heb zoveel meegemaakt dat het in je zou duizelen. Wat leuk dat kalfje. Je keuken kastjes zien er heel goed uit. Heel mooi. Fijn dat je hoofdpijn weg is. Gr. Ma

 3. Goeiemorgen Rob en Sol
  Wat een werk allemaal zeg maar wel heel erg leuk met die nieuwe kalfjes, krijgen ze ook een naam ? of alleen een nummer?
  Nou als deze baan niet afwisselend is, dan weet ik het ook niet meer. Toch veel leuker dan aan de lopende band ( grapje ) 😄🤓😁

  • Hey Rob,

   Even een vraag over de foto met het kalf. Werkt de mestschuif bij de koeien die af moeten kalven automatisch, of moet je die zelf starten en stoppen? Met een automatisch startende mestschuif is er wel een risico dat een pas geboren kalf meegesleept gaat worden als niemand in de buurt is.

 4. Goedemorgen , al aan het werk als ik dit typ .
  Het was gisteren idd een druk dagje voor je. Vandaag weer een kalfje van 197 erbij en zo krijg je er een hele kalfjes-crèch . Dan ben je langer bezig en kom je misschien nog tijd te kort .
  Het wordt/is Voorjaar dus de boeren worden druk met stront uitrijden , hoort toch bij de Voorjaars-luchtjes .
  Thuis heb je ook extra veel werk in deze tijd vooral met zo’n “lap” die zo goed mogelijk vlak geharkt moet worden . Rustig aan “Rome is ook niet in een dag gebouwd!” Die klep onder het aanrecht maakt het kastenfront mooi af . Nu nog een paar kleine dingetjes ? En dan de keuken klaar denk ik.
  Fijne dag en succes met de “baby’s 🐄.
  Groet .👊😉🤭😂🙋🙋‍♀️👍

 5. De keukenla heb je perfect opgelost het is een handige opbergruimte en ziet mooi afgewerkt uit.
  Nou dit is weer een andere ervaring met die bevallingen de kalfjes en de stront ,maar je houdt de boel goed in de gaten daar kan de baas blij mee zijn.
  Wat het gras betreft effe wat werk maar straks is het een gemak en ziet mooi uit .
  Succes,
  José

 6. Hola Rob, leuk dat we zoveel te weten komen over het boeren leven en de werkzaamheden! Hoelang heeft een koe haar draagtijd? De geboren kalfjes mogen zelfs niet 1x drinken bij moederkoe?Het is een bedrijf natuurlijk anders was hij wel bio boer geworden! In Spanje mag ook alleen op gezette tijden stront uitgereden worden? De BBB partij heeft in Nederland onvoorstelbaar goed gescored! Werk genoeg om alles om te buigen! Via jouw verhalen, krijg ik steeds meer gevoel met de boeren en hun problemen! En dat al na 1 week 🫠 succes verder! Jullie keuken is prachtig 👌

  • Hallo Joke en Otto,

   Gisteren gevraagt hoe lang een koe draagt, dat doet ze net zo lang als een vrouw. Koeien en mensen hebben dus meer gemeen dan je denkt 😉

   Als het kalfje mazzel heeft drinkt het een keer mij de moeder. Het kalfje krijgt echter wel de melk van de moeder. Die melk houden we appart en die krijgt ze. Zo weten we zeker dt ze genoeg drinkt. Drink ze bij de moeder dan is er geen controle op.

   BBB. ik heb het gezien.

 7. Jeminee weer een enerverende dag en zeker niet saai. Stront uitrijden hoort er ook bij en ik vind het nooit erg als je dat ruikt. Weer een kalfje erbij maar deze hoef je denk ik niet de fles te geven toch? want dat eerste kalfje was toch iets te vroeg geboren? Misschien een idee Rob als je een stuk hebt geharkt om dan een lange lat en daar dan in het midden een andere lat aan te maken en dan zo over de grond gaan dan word het denk ik nog een vlakker. heb ik het duidelijk beschreven? nog een fijne middag/avond

  • Hallo Mieke,

   Ik heb er ook geen probleem mee als ze mest uit rijden, al het maar koe mest is. Als het van kippe of varkens is dan is het anders want dat is echt verschrikkelijk.
   Ook deze krijgt de fles. Kijk maar even in mijn reactie op Joke en Otto.

   De tuin en de latten. Ik snap wat je bedoeld. Maar de tuin is op zijn smalst 18 meter breed. Dat wordt moetlijk met latten. Ook zitten er nog een hoop klonten en stenen in.

 8. Hoi Rob, van je verhalen kan er erg genieten, ik heb geen verstand van die bevallingen maar ik kijk iedere dag naar het programma van Dr. Pol en daar is het schering en inslag het krijgen van en verzorgen van de kalfjes en de koeien. Begrijp het daarom wel, toch blijft het spannend want het is geen uitzondering dat het mis gaat. Ziet er picobello uit dat keukenkastje. En dan nog de tuin, nooit heb je als “boer” niks te doen hoort bij dat leven, zeker als je grote stukken grond hebt. Vraag mij af of je het leuk vind bij de koeien, fijne dag, hasta manana

  • Hallo Lady Wieser,

   Dr Pol keken wij vroeger ook altijd in Nederland. De handschoenen die Dr Pol gebruikt liggen hier ook klaar mocht er hulp nodig zijn. Maar gelukkig, zo begrijp ik, zijn de Dr Pol bevallingen uitzonderingen. Veel grond hebben is idd een hoop werk om bij te houden. Zeker de tuin. Dat moet later echt netjes worden met mooit gras en zo.

   Ja het is erg leuk zo tussen de koeien. Het zijn over het algemeen vriendelijke dieren. Ze zijn alleen groot en log en dat is waar je altijd rekening mee moet houden.
   En kijk, ik had ook ergens gesolliciteerd wat werk in zou houden in de beton. Kan je zeggen dat vloebaar beton alleen van kleur anders is dan vloeibare koeiestrond 😉

 9. Nog een vraag Rob. Hoe staat het met die 2 grote honden die je stonden op te wachten de eerste dag dat je kwam werken? Zijn die daar altijd om de stal te bewaken? Of kwamen ze mee met Pablo?

  • Hallo Marian,

   Het zijn Spaanse mastiff. Er lopen er daar 3, een zit aan een hele lange ketting omdat die telkens weg loopt. Ik heb de indruk dat ze niet echt voor de bewaking daar zijn als het om menselijke indringers gaat. Meer voor een vos of wolf of zo. Ze zijn erg lief en willen aandacht op de zelfde manier als Antares, ze zijn alleen heel veel groter dan Antares.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *