Naar De Kerk

Vandaag moeten we om half 6 in de kerk zijn in Santa Cristina de Asma. Maar voor het zo ver is kan er nog gewoon gewerkt worden natuurlijk.

Aanvankelijk had ik de tegels willen voegen, maar omdat dat ook iets is wat ik heel lang geleden voor het laatst heb gedaan lijkt het mij beter dat niet voor het kerkbezoek te gaan doen. Het is iets wat ik graag in eens keer af wil kunnen werken. Vandaag dus een klusjesdag!

Klus 1

Het plafond in de badkamer is al zo lang als we hier wonen wit met zwarte spikkels. Schimmel dus. We hebben al eens een poging gedaan om het weg te poetsen, maar die poging gaven we al snel op. Vandaag is dus een mooie dag om die klus eens aan te pakken, al is het waarschijnlijk een tijdelijke oplossing. Ik ga het plafond witten. Ik zet alles buiten de badkamer en ga aan de gang, een half uur later is het plafond gewit. Misschien moet het nog een keer, maar dat is dan weer voor een volgende klusdag.

Klus 2

Om een van de drie afzuigkappen op de kunnen hangen tegen de muur is het handig dat ik ook weet waar alle balkjes achter de gipswanden zitten zodat ik wat heb om de afzuigkap aan vast te schroeven. Met gemaakte foto en tekeningen ga ik van alles af tekenen op de muur waar de afzuigkap en keukenkastjes tegen moeten komen. Gelukkig heb ik ook foto’s waar ik maten op heb staan. Natuurlijk komen de balkjes voor de afzuigkap niet overeen met de bevestigingsgaten van de afzuigkap. Maar daar heb ik een oplossing voor bedacht. Ik maak een houten plaat met het model van de afzuigkap. De schroef ik tegen de muur vast aan de balkjes waar ik dan vervolgens de afzuigkap tegenaan schroef. Dat moet dus helemaal goed komen. 

Klus 3

Laat ik de afzuigkap maar eens uitpakken.

Klus 4

De diesel ketel blijkt toch nog ergens diesel te lekken. Een pakking ring van een van de nieuwe slangen blijkt niet helemaal de juiste te zijn. Gelukkig heb ik de oude nog en met wat vloeibare schroefdraadpakking krijg ik alles goed dicht. Nu lekt er geen diesel meer en kan de ketel weer aan.

Klus 5

Er moet in hal 3 nog een lichtsensor komen, daar schreef ik afgelopen week al een keer over, de sensor ga ik vandaag monteren en aansluiten. De gatzaag die ik heb is te groot en de gatzagen waar ik naar zocht bij Leroy Merlin, zijn te klein. Maar ik heb een oplossing om het met de te grote gatzaag te kunnen doen. Ik heb een kunstof plaatje waar ik het juiste gat in maak voor de senor. Op deze manier dek ik mooi het te grote gat af. Op de zolderruimte waar ik de lekkage afgelopen week tegenkwam, moet ik de sensor aansluiten. Ik maak het zo dat de sensor er voor zorgt dat de lamp aangaat als het donker is en s’nachts naar de wc gaat bijvoorbeeld, maar ook de schakelaar blijft het doen voor als je langer in de hal wat aan het doen bent. Als alles werkt controleer ik de gister gerepareerde dakpan ook nog even van de onderkant, geen water te bekennen.

Klus 6

Omdat er in de keuken geen schouw komt maar een afzuigkap moet ik 4 tegels extra lijmen. Omdat ik morgen van plan ben om alles te gaan voegen moet ik die 4 tegels vandaag dus lijmen. Dus beetje lijm aangemaakt en 4 tegels op de muur geplakt.

Klus 7

Sol heeft op de hobbykamer niet genoeg plankjes. Gisteren hebben we wat spullen gekocht om wat extra plankjes op de muur te maken. Als de plankjes tegen de muur zitten gaan we ook schuiven met twee ladekastjes. Er staat er een voor een radiator en die radiator staat dus een kastje te verwarmen. Zonde van de warmte. Als we twee kastjes verschuiven kan er een in plaats van voor de radiator naast de radiator staan. Nooit gedacht dat dat gelijk zo veel zou schelen. Maar met deze actie kan er een radiator dicht en is het warm genoeg op de hobbykamer.

Klus 8

Op de logeerkamer heb ik ooit eens een plank met twee pootjes op de radiator gelegd en gebruikt als bureau. Dat ‘tijdelijke’ bureau heb ik lang gebruikt om het blog aan te schrijven. Maar nu staat er al erg lang alleen een printer op het bureau. Dat moet ook anders, wat we staan nu de printer warm te stoken en ook hier telt dat ze warmte van de radiator nergens naar toe kan. Alles afgebroken en de plank van het bureau wat aangepast. Nu past hij mooi naast het boekenrek en is de radiator vrij. De radiator kan hier ook in plaats van helemaal open een stuk dicht gedraaid worden. Al hebben we geen logees toch staat de verwarming hier een beetje aan. Dat is om er in ieder geval de kou uit te houden, maar nu kan dat dus met een radiator die bijna dicht staat.

Naar de kerk.

We hebben geen idee wat de bedoeling is. En hebben ook geen idee hoe druk het zou kunnen zijn. Onderweg naar de kerk grap ik tegen Sol dat als ze hier vaker doden herdenken we beter een poffertjeskraam aan kunnen schaffen en alle dodenherdenkingen in de omgeving af kunnen gaan om zo ons ‘dagelijks brood’ te gaan verdienen. En dat is niet zo gek gedacht, want als we aan komen bij de kerk is het druk en het regent en het is koud. Dus ik stel me zo voor dat een portie poffertjes met een bekertje glühwein het best goed kan doen bij de bedroefde kerkgangers. Op deze manier vrolijken je bedroefde mensen natuurlijk ook op. Toch? Goed we dwalen af.

Als wij parkeren parkeert Mary de vrouw van Xavier ook net. We lopen samen naar de kerk, we groeten de bekende en hebben het verder over andere dingen. Dan stelt Mary ons even later voor aan twee vrouwen. Het blijken buurvrouwen uit Cas de Pedro te zijn. We hebben elkaar nog nooit gezien. Waar kerkbezoek al niet goed voor is, je zou bijna zeggen dat de kerk mensen samenbrengt 😉 Als de herdenking voorbij is en de kerk leeg is, is er plaats om naar binnen te gaan, want ja, wij stonden met velen buiten. De buurman staat nog met meneer pastoor te praten als ik de kerk binnen loop. Ik vraag de pastoor of ik een paar foto’s mag maken en dat mag. De buurman stelt mij dan voor aan de pastoor. Een vriendelijke man, we maken een kort praatje en hij zegt daarbij dat hij ook voor ons zijn diensten aanbiedt. Ik denk echter niet dat hij daarmee bedoelt dat ik heb een bosmaaier in de handen kan drukken als de braamstruiken weer tot aan de hemel reiken. 

Dan staat de buurvrouw er op dat we nog even naar haar huis komen. We moeten wat komen eten. In de keuken staat het houtfornuis ingesteld op 40 graden lijkt het wel. Was het net buiten toch wel fris, is het nu toch wel iets te heet. Niet alleen ik doe mijn trui uit. Waar de gesprekken over gaan weet ik niet, niemand spreekt Spaans en ik heb weer het idee dat iedereen kwaad is op elkaar. Maar dat blijkt niet zo te zijn.  

15 reacties

 1. Hola,

  Soms is het leuk om van bijna niets nieuws een lang verhaal te maken. Toch maak ik met mijn reactie op jou activiteiten van vandaag geen lang verhaal. Samengevat was het klusjeswerk gewoon een nuttige dag.
  Dat kerkje ziet er trouwens wel mooi uit zo tezien.
  Denk trouwens niet meteen dat meneer pastoor alleen maar bedoeld wat jij/jullie denken misschien vind het best ook leuk om eens in het bos te werken.
  Succes morgen met voegen we zijn benieuwd.
  Tot slot aan de volgers die het jammer vonden dat mijn fiets gestolen was bedankt voor het medeleven. Ik ga er vanuit dat hij zeker niet terug komt. Gewoon ’n keer niet naar Frean rijden en ik heb dan een “gratis” fiets. Moeders lief zal het daar zeker niet mee eens zijn natuurlijk.

  Houdoe

  • Hoi Pa,

   Het kerkje is echt mooi van binnen. Simpel maar wel mooi dus. En omdat het niet zo groot is heb je ook iets aan een kachel, die stond aan en het wat er behagelijk. Tegen over het altaar boven de dubbele deur van de ingang is een balkon.

 2. Waar de kerkgang al niet goed voor is meneer Pastoor wil zieltjes winnen in deze dure tijd🙏😁
  het is wel een prachtig kerkje echt Spaans ,als wij in Spanje zijn gaan we zeker een keer naar de kerk alleen al om te zien hoe plechtig en op z’n zondags de mensen gekleed zijn jong en oud en altijd zijn er jongelui die tijdens de dienst muziek maken en zingen daar is hier niemand meer voor te porren.
  In ieder geval heb je al 8 klussen kunnen wegstrepen dat geeft voldoening om met de volgende …9..10 ..weer verder te gaan.
  Ja Pa jammer van de fiets het kost weer inderdaad extra centen die van van mij ( een Koga) notabene is niet meer te repareren fabrieksfout die wel pas na 12 jaar aan het licht komt ,met een karige vergoeding kunnen we een nieuwe kopen ,in ieder geval geen dure Koga meer.
  Fijne zondag,
  José

 3. Tjonge, wat heb je veel gedaan zeg!
  Een tip tegen schimmel: in Nederland hadden wij een badkamer midden in het huis dus geen ramen om te ventileren dus inderdaad: schimmel! Wij hebben toen een luchtdroger gekocht en telkens na het douchen even aangezet om het vocht weg te zuigen. Geen schimmel meer gezien! Zibro bleek een goede, ook om was binnen te drogen te hangen.
  Suc6 met het vervolg!
  Jullie bezigheden leest heerlijk weg met een kop koffie 😉

  • Hallo Eveline,

   We douchen altijd met de ramen open en er zit een afzuigventilator in. De schimmel zat er al in toen wij ket kochten, ik denk dat het daar gewoon altijd te vochtig is geweest en in de tijd dat het leeg gestaan heeft is er nooit gelucht en kan de schimmel om zich heen grijpen.
   We wachten af of het terug komt. Misschien dan een ontvochtiger.

 4. Nou nou, jij hebt alweer aardig wat klusjes weg gewerkt. Geeft zeker een voldaan gevoel. Mooi kerkje en de pastoor zal zeker niet komen helpen met je bosmaaier. Lief van de buurvrouw om jullie weer te eten vraagt maar niet fijn als het dan zo warm binnen is je zou als je weer naar buiten gaat er een kou mee vatten. Fijne zondagmiddag en avond samen.

  • Hoihoi , zo toch nog een “vruchtbare” dag gehad ! Lekker al die klusjes dien die anders te veel tijd kosten.
   Nou idd dat kerkje is best wel de moeite waard . Prachtige kroonluchter . Is dat kerkje zo klein , zodat jullie buiten moesten staan , of waren er zoveel mensen ?
   Ook nog eens een lekkere maaltijd onverwachts , dat sla je niet af natuurlijk . Thuis de kachel uitgespaard want jullie zijn nu voor 3 dagen extra verwarmd .😉🤣 .
   Groet . 👊👍😅👋🤗

 5. Ik heb toch wel even zitten grinniken. het is en blijft Spanje met zijn leuke en minder leuke kanten. Ja oude mensen hebben het vaak koud en als je jonger bent denk je daar niet aan. Maar wie was er nou eigenlijk dood? Is het bij jullie ook zo dat er bij de kerk, de dokterspost (als die er is) en het gemeente huis een overlijdensbericht hangt en verder niets? Het is even wennen aan die gebruiken. Ook werd er bij de postbox een briefje opgehangen waar we het geld op konden storten. Ik dacht moeten wij nu de begrafenis gaan betalen. Later bleek dat het ingezamelde geld naar een goed doel ging. Het is weer eens wat anders. O ja en ik vraag me ook nog steeds af waarom en waarvoor je 3 afzuigkappen nodig hebt. Moet ik gewoon wachten of kan je dat zeggen. Fijne zondag

  • Hallo Lady Wieser,

   Het was de herdenking van de sterf dag van de moeder van de buurvrouw. Ik kende die vrouw niet, weet alleen dat de buurvrouw het er druk mee had. Die vrouw was de laaste jaren als een plant.

   hahaha…. de afzuigkappen. Mijn ouders weten al wat de bedoeling is en ook Xavier weet wat we er mee gaan doen. Nog even geduldig wachten 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *