Naar De Gestor

Mijn weekend zag er op verzoek van baas Pablo anders uit. Zaterdag is het Driekoningen en dat is de dag dat ‘ze’ naar de familie van vaders kant gaan en dus was het verzoek of ik op zaterdag heel de dag kan werken en op een andere dag de halve weekend dag zou nemen. Dat heb ik dus op donderdag gedaan.

Donderdag start ik ook eerder met werken omdat we vroeg in de middag bij een gestor moeten zijn in A Barrela. Het is tijd om iets op papier te gaan zetten met Louis, de nieuwe huurder van onze weilanden. We hadden gehoopt dat het iets was van een standaard papier waarop alleen namen gezet moeten worden. Maar gister was de dag dat we papieren in gingen leveren en volgende week vrijdag is alles klaar om te ondertekenen. Op papier komt wat we gaan verhuren (alles en daar zo meer over) en wat er betaald gaat worden. We vinden het fijn dat we maandelijks betaald worden, dus dat komt ook op papier. We gaan alles verhuren, daarmee wil dat niet zeggen dat de huurder, Louis, ook alles kan en mag gebruiken. Daar waar nu de paarden van hem wel eens lopen, willen we geen koeien en willen we misschien ooit zelf dieren. De akker is natuurlijk ook gewoon voor ons eigen gebruik en dat wat tuin moet worden mag ook niet gebruikt worden. Met het verhuren van alles is het voor Louis mogelijk meer subsidie te krijgen. Is dat dan helemaal netjes, nee. Is dat volgens de Spaanse en Europese regels, ja. Dus, doen. Want dat doen ‘ze’ in Europa allemaal. 

Vandaag was het mijn hele vrije dag. Voor mij een mooie gelegenheid om wat verder te werken aan de wei waar ik al een keer bezig ben geweest. Het laatste stuk bramen moet weg en dat is, zo bleek, een dag werk tussen de buien door. Er zijn ook buien geweest waarbij is gewoon doorging en niet wachten tot de regen stopte. Voor ik echter aan de gang ging met de bosmaaier, heb ik eerst een tankstation gemaakt. Ik heb een jerrycan van 5, 10 en 25 liter, bij allemaal heb ik een trechter nodig om de tang van de bosmaaier of de kettingzaag te vullen. Je gooit dus altijd net even te veel in de trechter net voor de tank vol is. Altijd geklieder met brandstof. Maar met het tankstation is het probleem helemaal verleden tijd. Ik heb een kraantje met een slang in de dop gemonteerd, werkt perfect.

Na het aftanken van de bosmaaier is het tijd om de laatste 50 meter 2 tot 3 meter brede en zeker een meter hoge braamstruiken kort te maaien. Langs de rand van de wei moet ik daarbij wel opletten omdat er daar prikkeldraad vergroeid is met alles wat er groeit. Ook is er ooit een kastanje gevallen aan de rand van de wei, ongeveer halverwege het talud van de wei. Die kastanje is boom geworden en ook nog een keer omgevallen en is nooit meer verder omhoog geroeid maar over het gras van de wei verder de wei in gegroeid. In de foto zie je dunne sprieten uit de bramen komen, dat is de kastanjeboom. 

De boom, de bramen en het prikkeldraad zijn vergroeid als een Siamese drieling. Een stukje van 2 bij 2 meter heeft veel tijd gekost om het schoon te krijgen. Als de boom gesnoeid is en de braamstruiken tussen de boom weg zijn en het prikkeldraad is opgeruimd, kan ik verder met de rest. Ook hier is het weer opletten op oude gevallen weipalen met prikkeldraad. Aan het einde van de middag is alles schoon, alleen moet dat wat er nog staat en ligt van de kastanjeboom ook weg. En dat is inmiddels met wortel en al gedaan. 

Hieronder een foto van de palen die al gezet zijn. Hier en daar staat nog een oude paal waarbij ik bij sommige een nieuwe paal zet en andere haal ik weg. Nieuwe palen gaan de grond in als het weer wat beter is. Het moet in ieder geval droog zijn. 

Als alles klaar is staat er over een lengte van ca 250 meter een nieuwe afrastering. Op het plaatje hieronder uit Google Earth kan je trouwens mooi zien wat ik met de bosmaaier allemaal schoon heb gemaakt, alles langs de rode lijn, waarbij ik vandaag alles in de rechthoek (links) heb gedaan.

14 reacties

 1. Dit is meer bosmaaier gebruik dan ik had kunnen bedenken voor Januari. De text ‘We hadden gehoopt dat het iets was van een standaard papier waarop alleen namen gezet moeten worden’ Hoe vaak ik dit al niet heb gedacht. Tot op heden is dit nog nooit voor ons uit gekomen. Na zo juist 3 weken dominicaanse Rep. Waarbij elke dag weer beloftes werden gedaan (niet na gekomen) contracten werden op gesteld met bijna meer fouten dan dat er woorden in stonden. Het blijft een bezigheid die hopelijk tot tevredenheid zal gaan leiden. Bedankt voor de update. Groet, Ana en Erik

  • Hallo Erik,

   Ik begrijp de ‘bosmaaier chock’. Sorry, maar soms moeten er dingen gedaan worden 🙂
   Papieren en contracten is iets waar ze hier ook wat van kunnen hoor. Nu gaan jullie nog niets kopen. Maar mijn advies is wel omiemand in de arm te nemen, ook als je gaat huren.

 2. Hola,

  Ook al moeten jullie nog een keer terug naar de Gestor het lijkt er in ieder geval op dat het nu beter geregeld word dan met de vorige “huurders” het geval geweest is.
  Ook fijn natuurlijk dat jullie maandelijks huurinkomsten gaan krijgen dan weet je ook meteen dat je nooit voor langere tijd het schip in kunt gaan.
  Het tankstation ziet er goed uit en wat een werk heb je verzet. Het ziet er nu al, ook al moet de afrastering nog verder afgewerkt worden, al piko bello uit. Petje af.
  En ach al regend het tijdens je werk je weet het kan toch niet verder dan je huid dus waarom zou je stoppen als je het gepland hebt.

  Houdoe

  • Hoi Pa,

   Dat het nu netjes geregeld gaat worden met maandelijkse betalingen vinden wij ook fijn. Nu al prettiger samen gewerkt met Louis dan met de vorige.
   Natuurlijk bestaan er gewoon van die kannen met een kraantje,maar ja… dan moet je die weer gaan komen. Deze is zo ie zo beter 🙂

 3. Hey Rob, misschien nog een idd voor de afrastering, als je gaas neemt, al hoe het met prikkeldraad ook handig is, zet het in het begin goed vast en over een bepaalde afstand spannen met de tractor, het scheelt veel spierkracht en gaat veel sneller, gebruik je gaas, vlecht je er een paal doorheen, onder en boven een touw aan vast en dit naar de lift vd tractor…….hamer en krammen om vast te timmeren,gaat super snel…….we deden het thuis lang met mankracht dat spannen maar dit is handig en je kunt het alleen af. Good luck.

  • Hallo Aad,

   Bedankt voor de tips. Maar ik doe het anders. Zo ie zo gaat strak trekken met een tractor niet omdat er hoogte verschil en bochten in zitten. Vandaag 200 (2 x 100 meter) gedaan in 2 uurtjes in mijn uppie.

 4. Hoi Rob en Sol,
  Wat heb je weer een werk verzet gewel9zo als het eruit ziet chapo . Fijn dat je de grond heb verhuurd, je heb er dan niet zo’n omkijken naar. Bij ons heeft het ook zo veel geregend, ik vind het wel leuk dat Nederland Frankrijk kan helpen met het water maar het is overal bar en boos. Gr. Ma.

  • Hoi Ma,

   Ik heb het gezien in het nieuws al het water en dat er ook pompen naar frankrijk gaan. Water is erg, maar dat het er nu bij gaat vriezen is volgens mij iets wat het allemaal alleen maar erger maakt.

 5. Goedenmorgen weer , zohéj dat is een flink stuk wat je opgeruimd hebt . Geweldig hard gewerkt ! Topper weer en het ziet er mooi strak uit . De afrastering afwerken is natuurlijk niet zoveel werk meer nu de grond eronder mooi schoon is . Fijn dat jullie nu alles,officieel laten regelen betreffende de verhuur , dat geeft wederzijds duidelijkheid en rust.
  Je kunt er voldaan op terug kijken .
  Groet . 🤣👊👍🙋‍♂️🙋‍♀️👋👋

  • Hallo Antoinette,

   Weer helemaal beter allebij?
   Ja klopt allemaal wat je zegt. In de siëstas werk ik telkens een deel af en dat gaat sneller dan gedacht. Weer moet wel een beetje meewerken natuurlijk.

 6. Wat een werk heb je weer verricht het ziet er dan ook gewoon netjes uit en nu alleen bijhouden. Hier ook nog volop bezig om ons terras schoon te krijgen van alle struiken. Er is dan ook ruim 30 jaar niets aan gedaan. Maar we vinden het heerlijk om bezig te zijn. Wij zijn gelukkig nog geen bramenstruiken tegen gekomen. Een goed gevoel moet het geven dat nu alles met de verhuur goed geregeld is daar heb je geen zorgen meer over. Fijn weekend allemaal.

  • Hallo Mieke,

   Als ik lekker met de bosmaaier bezig ben, ben ik helemaal Zen. Daar kunnen Yoga of meditatie niet tegen op 🙂 Dus jij en Carlos zijn ook vast helemaal Zen 🙂 Bij jullie staat er vast ander onkruid, maar ben blij dat er geen bramen staan. Die kruipen overal naartoe. Lekker vruchtjes, maar rot planten.

 7. Alle lieve mensen , dank voor de beterschapswensen !
  Het heeft geholpen , we
  “hobbelen” weer rond zij het op een lager pitje . Komt allemaal weer goed ! FELIZ AÑO NUEVO !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *