Muizen

Muizen, maar eerst wat over koeien. Ik heb een paar blogpost terug eens wat geschreven over een koe die maar bleef loeien. Toen ik ging kijken bleek er een tweeling geboren die ik nooit had gevonden als zij, koe 1013, niet was blijven loeien. 

Deze week was het weer raak. Koe 1013 staat te loeien en ik ga kijken. Oké, koe 1013 is bevallen van een kalfje. Laat maar even samen blijven zodat ik mijn werk eerst af kan maken was mijn gedachte. Toen ik klaar was en ook alles klaargemaakt had om het kalfje in een box te zetten en moeder 1013 naar de melkstal te brengen, ging ik kijken. En zeg nou zelf, dit is toch een leuke foto zo.

Als ik er bij ben, blijft ze loeien. Vreemd was wel dat er bij koe 1013 van achter niet van alles uit hangt van de placenta. Nou zal wel. Het kalf help ik overeind en dirigeer ik naar binnen. Koe 1013 blijft in de buurt. Niet veel later heb ik het kalf in een box staan. Nu moet ik nog even wat in de computer aanpassen, zodat de melk apart gaat voor het kalf. Op een lijst op kantoor staat echter dat koe 1013 pas in februari uitgerekend is. Het kalf is dus niet van haar, maar wie is dan de moeder? 

In de stal ga ik op zoek tussen de aanstaande moeders naar een koe die nu geen aanstaande moeder meer is, maar moeder is. Er is echter geen een koe die ook maar iets van bloed aan de achterkant heeft. Tja, nu weet ik het ook niet. Ik stuur Pablo en zijn vader een bericht dat ik niet weet welke koe bevallen is. De vader van Pablo is snel met het bericht dat het koe 1160 is. Koe 1160! Wat een trut is dat zeg! Bevallen, laat haar kalf in de wei liggen en gaat eten. Koe 1013 verdient een lintje! dit is de tweede keer dat zij mij laat weten dat er wat gaande is en ook de tweede keer dat zij bij een kalfje blijft wat niet van haar is.

Muizen, de katten maken er korte metten mee. Gelukkig maar, want er zitten er hier nogal wat. Regelmatig komen we een halve muis ergens tegen en als we niet opletten dan eet Foskie het stukje muis wat over is lekker op. Brokken krijgt die hond genoeg, maar daar heeft hij niet veel zin in, muizen wel. Cleopatra breng ook vaak een muis mee die ze dan afgeeft aan een van haar kroost. Die gaan er dan verder mee. Leuk dat ze dat doet, maar die vangen zelf ook de nodige muizen. Deze week liet een van hen echter weten de brokjes niet zo lekker te vinden. In een bakje met brokjes lag namelijk een dode muis. Wat ook nog kan is dat die muis voor Foskie is achtergelaten, omdat ze weten dat hij muizen lekker vindt.

Helaas hebben we echter ook een muis op een plaats waar de katten (en Foskie) niet bij kunnen. Boven het plafond van de slaapkamer horen we geritsel. Helaas kan ik daar ook niet bij. In de eetkamer is een luikje waar door ik wel iets boven een stukje van het plafond kan zien. En inderdaad er moet in ieder geval 1 muis rondlopen, want ik zie keutels liggen. Sol slaapt nu op de logeerkamer omdat ze bang is dat de muis de slaapkamer op komt. Maar met al het gif wat ik nu boven het plafond heb gegooid, is het denk ik zo afgelopen met die muis of muizen. 

Het bureautje dat we voor Mary en Xavier aan het opknappen zijn is zo ver klaar dat er een kleurtje op kan. Het was donker en moet nu lichter worden. Op YouTube kijk ik veel van die video’s waar hobbyisten en professionals meubels opknappen. Als het dan om de kleur gaat gebruiken die vaak een kleurstof in plaats van een gekleurde verf. Dat heb ik nu ook eens geprobeerd en werkt heel makkelijk. Kleurstof aanbrengen en inwrijven met een doekje, daarna met een schoon doek je afdoen. Moet het donkerder, dan doe je het nog een keer. De kleurstof trekt in het hout. Als de kleur naar wens is, kan er een laag vernis over. 

Op de foto twee lades, de bovenste is als voorbeeld voor de kleur. De onderste is twee keer met kleurstof gedaan. 

16 reacties

 1. Hola,

  Koe 1013 verdiend inderdaad een lintje voor haar zorgzaamheid ook voor haar onverantwoordelijke sexgenoten. Hier in de omgeving barst het ook van de muizen alleen zijn die van chocolade. Wat het idee daarachter is weet ik ook niet. Sinterklaas en muizen !!!!!!!
  Wat ik wel weet is dat ik als Sinterklaas het deze en komende week druk krijg om mijn opwachting als zodaning te gaan maken. Ook weer blije gezichten ook al weet je bij dementerende nooit wat er precies binnenkomt van mijn aanwezigheid.
  Mooi dat je er weer wat bijgeleerd hebt om hout van een mooi kleurtje te voorzien zonder verf te gebruiken. De onderste la ziet er in ieder geval puik uit. Ben benieuwd naar het totaal plaatje straks.

  Houdoe,

 2. Hoi Rob en Sol,
  Wat een avontuur met die koe en dat kalfje, gelukkig weet je nu welke koe het is. Wel mooi dat instinct van de koe mee recht heeft ze een lintje verdient. En dan die muizen, je had er al wat van verteld. Ik wist niet dat Foskie die zo graag lusten. Ik hoop voor jullie dat de muis op zolder zo dood is dan kunnen jullie weer in een kamer slapen. Hahaha.🐁🐀

 3. Prachtig dat koe 1013 zo alert is ze heeft echt een een band met jou want ze weet dat jij de reddende engel bent👼
  De 2 panelen , de ene is gloednieuw en de andere blijft mooi natuurlijk en authentiek, dus goedgekeurd.
  Succes,
  José

 4. Goedenmorgen, ja hoor eindelijk weer een gezellige blog 😉.
  Wat geweldig van koe 1013 , die houdt alles goed in de gaten maar, ook goed van Opa dat hij gelijk wist van welke koe het kalf is ! Top.
  Dan de andere “beestenboel” , tja veldmuizen blijven zich vermenigvuldigen dus daar kom je niet van af. Gelukkig dat de poezen goede muizenvangers zijn en ze ook netjes delen met Foskie 👍🫣.
  Ja een rauwe hap blijft toch z’n voorkeur i.p.v. droge brokken. Foskie staat nog dicht bij de natuur.
  Het bureau wordt vast heel mooi en idd de 2e lade is mooier , net een tikje donkerder. Succes met het verder renoveren van het bureau .
  Hihi die Sol , bang voor zo’n klein beestje . Denk dat de muizen banger zijn voor jou . Ga maar gauw weer “Achter de gebreide broek !” 😴🤣
  Groet . 👊👍🙋‍♀️🙋‍♂️🐄🐶🐱

  • Hallo Antoinette,

   Ja dat we niet van de muizen afkomen weten we. Maar het is voor het eerst dat ze boven het plafond zitten, en daar willen we ze niet. Koe 1013 ….. 013, ik noem ze daarom Tillie of Tilburg. Hele lieve, rustige en oplettende koe.

 5. Wat een alerte koe die blijft loeien tot dat jij de situatie hebt gezien en hebt opgelost. Dat foske ook muizen eet, beesten doen soms rare dingen. Wij hadden een kat die als ik aardappelen ging schillen gelijk bij je stond en een stuk rauwe aardappel wilde hebben. Zo hebben mens en dier soms rare gewoontes. Fijne woensdag allemaal.

 6. Gelukkig ben ik niet bang voor muizen. Vlak voordat ik naar Spanje verhuisde, bleek er ook een muis in mijn Nederlandse huis te zijn die zich te goed deed aan een pak muesli dat ik in de provisiekast had staan. Goede raad was duur. Wat te doen? Ik heb een ouderwetse muizenval gekocht bij de dierenwinkel (sic). Daar vertelden ze me dat ik een beetje pindakaas moest smeren op de muizenval. Dat werkte. Want de volgende dag lag er een dode bebloede muis met zijn kop er half af in de muizenval. Vond het zielig, maar heb de muis met val en al in de klikobak gegooid. Op zich heb ik niets tegen muizen, maar waar ik bang voor was, was dat ze zouden gaan knagen aan de electrische bedrading in huis en dat de zaak in brand zou vliegen. Dat had ik namelijk gelezen in een boek van Keith Richards, een van de Rolling Stones. Zijn hele huis was afgebrand door muizen. Pal daarna ben ik naar Spanje verhuisd en hier heb ik nog geen muis gezien. Wel kakkerlakken en mieren. Van de kakkerlakken ben ik af, maar de mieren nog niet!

 7. Waarschuwing voor de poesjes en de honden, je hebt gif gestrooid op de zolder en hopelijk komt geen enkele van die muisjes ooit waar de poesjes en hondjes wel komen…
  Het gif werkt namelijk zo dat alle bloedaders oplossen en als de kat of hond een muis vangt welke van dat gif gegeten zou hebben zij ook sterven, wat niet jullie bedoeling is denk ik 😢😥
  Echt het is een verschrikkelijk middel erger dan een muisje op zolder…
  Spreek uit ervaring hond aan verloren, je hebt te laat in de gaten waarom je hond zo snel achteruit gaat…
  Sterkte, groetjes uit Finestrat Alicantes

 8. Muizen vind ik ook akelig, bang zijn ze helemaal niet, terwijl ik lag te slapen na een verhuizing, doodmoe, liepen ze over mijn hoofdkussen! Dat kan ik me dus heel goed voorstellen dat Sol ergens anders gaat slapen.
  Mieren houden helemaal niet van lavendel- olie/extrakt, dan zijn ze zo weg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *