Monforte, Madrid en Monterroso

Vandaag weer vroeg we de auto in want we moeten weer naar de hondentraining in Monforte. Het heeft flink gevroren en ik moet de autoruiten krabben. Het is hier afgelopen nacht kraakhelder geweest en ook nu is het dat, koud maar in de zon is het wel lekker. Als we van ons af de berg afrijden richting Monforte zien we Monforte in de wolken liggen. Eigenlijk zien we Monforte dus niet. Aangekomen in Monforte is de zon ook nergens te bekennen. We leveren de honden af bij Fran en ga naar een bar koffie drinken.

Madrid. Als we aan de koffie zitten laat mijn telefoon weten dat ik een mail heb ontvangen op de naargalicie.nl mail. Mail uit Madrid van de Nederlandse ambassade. De Ambassadeur is volgende week op bezoek in Galicië en wil een ontmoeting met ons. Ik lees het nog een keer en zeg dan tegen Sol dat de ambassadeur volgende week in Galicië is en ons wil ontmoeten. Geen idee of dat met andere Nederlanders is of waar. Ik mail terug als we weer thuis zijn, dat ons dat wel leuk lijkt, maar dat ik alleen kom als het te ver bij ons vandaan is omdat we een hond hebben die alles graag sloopt, zoals u misschien weet als u ons blog leest. Om de ambassade volgen ze ons blog ook, want ik krijg van de medewerker te horen dat ze weten wat er bij ons gaande is, dat we aan het verbouwen zijn en dus niet alles op orde is en dat de ambassadeur het leuk vind bij ons langs te komen. Nou lijkt ons ook leuk. Volgende week meer daarover.

Tijd om de koeien buiten te gaan zetten. Het is de laatste keer dat wij de koeien buiten zetten zonder hulp van de buren. Vandaag weer achter alle koeien aan moeten gaan. Lola heeft telkens de leiding als het om ontsnappen gaat. Je kan zien dat ze wat van plan is. Lola gaat en dan schiet de rest van het viertal allemaal verschillende kanten op. Ik geen zin meer om achter koeien aan te gaan. Staan er nieuwe jonge kleine koetjes van doen we het weer, maar deze zijn te groot en te wild.

Dan moeten we vandaag ook nog op de koffie in Monterroso. We gaan op de koffie bij het echtpaar wat in Monterroso een makelaarskantoor heeft en samenwerk of gewerkt heeft met de makelaar waarbij wij alles kochten. Zij, in Monterroso, hebben ons geholpen met zaken waar we vragen over hadden. Nu dus gewoon een bakkie doen. Maar nu we er dan toch waren hebben we wel gevraagd hoe het zit met grensstenen en water. De antwoorden waren klip en klaar. Kadaster is wat telt, stenen stammen uit de tijd dat Stonehenge gebouwd werd. Water is van niemand anders dan Galicië. Het water mag gebruikt worden door de mensen waar het over het land stroomt. Dit met uitzondering van water dat geregistreerd staat op naam. De bronnen in het contract wat we hebben van 1995 heeft geen waarde. Niemand kan daar rechten aan ontlenen, wij niet, Luis niet, niemand niet. Maar omdat het óók bij ons over het land stroom mogen we er iets mee doen als het gaat om er bv aardappelen mee te besproeien op ons land. 

De buurman had al gezegd dat het contract geen waarde had, daar heeft hij dus gelijk in. Dat er bronnen van ons zouden zijn en van niemand anders, daar heeft hij geen gelijk in. Pijpleidingen van Luis over onze weilanden kwamen er al niet maar nu al helemaal niet. Niemand mag dus iets doen om de waterloop te beïnvloeden als het gaat om het naar andere terreinen te geleiden waar het uit zichzelf niet zou komen.

Ik schreef aan het begin van deze post dat ik de autoruiten moest krabben. We hebben een garage. Daar ligt de kast waar Sol aan bezig is. Mijn plan is om de auto binnen te zetten. Ik maak wat plaats door de kast opzij te zetten. Ik rijdt de auto voorzichtig naar binnen. Kijk of ik al ver genoeg ben. Nee, nog een stukje. Ik kan nog een stukje tot net niet tegen de vriezer. Ik kijk weer en kom 15 centimeter schuur te kort. De deuren kunnen net niet dicht. Toch de matjes maar voor de ruiten dan 🙁

12 reacties

 1. Hola,

  Of moeten we vanaf nu beginnen met ” Hola Alcaldes de Frean” ?

  Het moet toch niet gekker gaan worden dat jullie jaren geleden al eens uitgenodigd waren voor een 5 mei bevrijdingsherdenking/lezing in de Grote kerk van Breda nadat jij Sol, jou vader en broertje meegewerkt hadden aan een documentaire over onderdrukking. Jullie mochten toen de toespraak bijwonen van de Duitse Bondspresident Gauck waarbij onze premier Rutte en onze Koning Willem Alexander ook waren. Om met die mensen dan ook nog te lunchen op de Koninklijke Militaire Academie (K.M.A.) maar kwam voort uit het vrijheidsdenken van jou familie Sol en wat die meegemaakt hebben tijdens de dictatuur in Chile. Op een andere manier zit dat ook in jou Rob. Bijna zou je zeggen ” met de paplepel binnen gekregen”. Dat zoveel jaren later jullie vrijheidsdenken en daar voor gaan nu in Galicie beloond word met een uitnodiging van de Nederlandse Ambassadeur in Spanje mag echt wel een beloning genoemd worden. Dat zelfs op dat niveau jullie Blog gelezen word maakt dus echt wat los en is nu al nu jullie bijna 1 jaar in Frean zijn een beloning.
  Geniet met volle teugen volgende week van dat bezoek en vergeet geen foto te maken om ons (en alle lezers) mee te laten genieten.

  Toch blijven wij gewoon zeggen HOUDOE

  • Goedemorgen , fijn dat jullie nu precies weten hoe het zit met het water on diverse plekken . Wel jammer dat “de bron” dus geen eigendom is , maar maak er lekker gebruik van , fris vers water altijd heerlijk . De honden weer een beetje bijgespijkerd met hun gedrag hoop ik .
   Leg je nieuwe kleren maar vast klaar voor het bezoek . Toch leuk dat ze dat doen , aandacht voor de Nederlanders .
   Groet .😅🤭👍👋

 2. Hallo Rob en Sol, wat spannend dat ambassadeur Jan Versteeg op bezoek komt. Ik weet niet of jullie hem volgen op Spanje Vandaag maar ik doe dat dus wel. Vaak schrijft hij over de toestand i.v.m. corona, maar daarnaast heeft hij ook leuke andere verhalen te vertellen. Geniet van zijn bezoek!

  Groetjes,

  Corry

 3. Dat is nog eens mooi zo’n bezoek je ziet ze weten jullie overal te volgen en te vinden nou spannend , foto’s maken en publiceren in de plaatselijke krant voor zo’n nieuws zijn de Spanjaarden gevoelig er komt tenslotte niet gauw bezoek van een Ambassadeur en je weet geheimen kunnen ze niet bewaren in de dorpen🧐😁
  Groet,
  José

  • Hoi Sol en Rob, Wat leuk om Jan Versteeg te ontmoeten! jullie hebben natuurlijk het leuke wekelijkse column op Spanje Vandaag! Jan Versteeg is ook te volgen op Facebook.. voor pas geëmigreerde gelukzoekers is dat een fijn houvast! Hier was het vannacht tegen vriespunt aan.. we wonen wat dichter bij de kust maar vorig jaar moesten we ook ruiten krabben.. toch heerlijk om de seizoenen mee te maken.. leuk ook om te lezen over de honden! Succes weer met alles, ik blijf jullie volgen!

 4. Beste Rob, dat is goede informatie van de makelaar over water enz.
  Dat voorkomt een hoop ‘gelazer’ met Luis die het niet leuk zal vinden.
  Verifieer het wel bij het kadaster en zo mogelijk info op papier of waar het te vinden is in wettekst.
  Een ontmoeting met de heer Jan Versteegh is goed voor je ‘netwerk’. Foto’s zijn goede stille getuigen!
  Veel succes en zie je wel verschijnen op die bijeenkomst. Groeten van Jozef

 5. Wat grappig om te lezen dat bij jullie in de buurt een plaatsje ligt wat Monforte heet. Wij wonen deels in Monforte, maar dit is een dorpje vlakbij Alicante en verder wonen we deels in Valkenswaard, ook Brabant dus.

  Gr. Liesbeth

  • Hallo Liesbeth,

   Als het over plaatsnamen gaat dan hebben Spanjaarden weinig fantasie. Hier in de omgeving zijn een heleboel plaatsen met dezelfde naam. Vorige week nog in San Martiño geweest, twee keer zelfs maar wel 80 km bij elkaar uit de buurt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *