Monforte, Chantada, Post, De Akker.

Vandaag moeten we naar Monforte de Lemos. We hebben daar bij de Agencia Tributaria een afspraak om de formulieren die met het M-formulier mee moeten naar de Nederlandse belastingdienst te laten tekenen en stempelen. Als we we het kantoor binnen gaan, staat een vrouw ons op te wachten om onze gegevens te noteren. De automatische zuil blijkt het niet te doen. We worden door haar naar een man gewezen. Sol legt uit wat we komen doen en begint op de computer dingen in te voeren en loopt even later naar de printer en geeft het geprinte papier aan Sol. En het papier voor hem? Vraagt Sol. Nee, dat kan niet, dan had je voor hem ook een afspraak moeten maken. Adem in adem uit, of zoals de MTD chef bij mijn laatste werkgever zou zeggen ‘that’s life’. Oke, Sol foetert een beetje en heeft het over de bureaucratie van Spanje. Nou, zeg ik, weet je nog toen we voor jouw verblijfsvergunning in Zwolle een stempel in je paspoort moesten gaan halen en dat we toen we daar waren ook om de verlenging van je werkvergunning vroegen? Ja. Nou die stempel kreeg je toch ook pas toen ik die vrouw achter het 5 centimeter dikke glas heel vriendelijk had toegesproken. Nou, hier hetzelfde dus. Zeg hem even dat we 80 kilometer op en neer moeten rijden en of het echt niet nu kan. De man gaat het even aan iemand anders vragen en even later heb ik ook een papier. Maar dan moeten we nog steeds een stempel en een handtekening op de Nederlandse formulieren hebben, die overigens in het Spaans zijn. Daar gaat weer iemand anders over en die vertelt ons dat de chef er vandaag niet is en dat we daar morgen voor terug moeten komen. Sol zegt nog maar een keer dat we daar dan 80 kilometer voor op en neer moeten rijden. Hij gaat de chef bellen, gaat dan naar iemand anders met onze papieren en na 10 minuten wachten komt er een vrouw naar beneden met de papieren, getekend en gestempeld. Perfect dus!

Dan gaan we even ergens een bakkie koffie doen. We stappen een cafeetje binnen waar het net zo muf ruikt als dat het er uit ziet. We bestellen koffie bij de man aan de bar, die perfect bij het muffe en stoffige interieur past. Koffie komen mensen er niet vaar drinken denk ik. Aan de koffie is duidelijk te proeven dat die al een tijdje uit de verpakking is gehaald. Na de koffie betalen we contant, want in een bar waar je je in de jaren 70 want is pinnen nog niet mogelijk. 

We gaan naar Chantada. Sonja is terug van vakantie, dus tijd om haar lastig te vallen met de problemen die zij veroorzaakt heeft met een verzekering zie zij niet heeft stopgezet. Ze is verbaast dat we er naar komen vragen, want volgens haar is het allemaal geregeld. Nou bewijs dat dan maar. Maar dat kan ze niet. Ik wil de mail wel zien die gestuurd is. Nee mail? we bellen altijd. Nou lijkt mij niet handig als er later wat bewezen moet worden. Maar ze garandeert dat het geregeld is. Mooi, daar willen we dan een bewijs van zien. Dat moet dan weer via via geregeld gaan worden, maar als ze het heeft laat ze het weten. 

We gaan koffie drinken en even later lopen we naar het kantoor van de ‘registro de la propiedad’, dat is waar je onder andere je grond kan laten registreren. Omdat het in ons geval door de vorige eigenaar nooit is gedaan, is het als wij het doen de eerste keer en kost het 200 euro per perceel. Ik heb er al wel eens over geschreven. We zijn er al eens om gaan vragen om percelen samen te voegen tot een perceel. Bijvoorbeeld; de wei aan de overkant van de weg is 1 logisch perceel als je het ziet, maar voor het kadaster en zo, bestaat het uit 8 percelen. Nu hebben we de contracten bij en ik heb een lijst gemaakt van percelen die samen logisch 1 perceel vormen zoals ik het voorbeeld. Alles wat niet logisch bij een ander perceel gevoegd kan worden wil ik ook niet samen voegen omdat dat het dan bij een eventuele verkoop weer moeilijk maakt. We leveren alles in en de man aan de balie gaat het doorspelen aan iemand die daar over gaat en hij laat ons weten als er duidelijkheid is wat de mogelijkheden zijn. We lopen terug richting de auto.

We weten dat er eind augustus feesten zijn in Chantada, overal hangen daar posters van met de aankondigingen van wat er allemaal te doen is. Ook staan er hier en daar al ‘dingen’, meestal iets met een koe. Maar wat we hierbij moeten denken weten we niet. Deze koe staat klaar…. verder laat ik het aan jullie fantasie over 🙂

Thuis gekomen staat er post bij de voordeur. Ik had op de PostNL app al gezien dat er vandaag een pakje aan zou komen. Het is post van Carla uit Nederland, beter bekend als Cd bij de reacties. Met Carla een keer gesproken via mail over aardbeien stekjes, en om die op te sturen. Dat was een tijdje geleden. Maar twee weken geleden liet Carla weten dat ze plantjes op de post ging doen en dan maar hopen dat de stekjes het zouden overleven. Bij het openmaken van de envelop waren Sol en ik natuurlijk erg benieuwd hoe de stekjes er bij zouden staan. Tot onze grote verbazing zien de stekjes er veel beter uit dan de paar aardbeien plantjes op de akker! Carla heeft er nog meer bij gedaan, ook de Lavendel en de Rozemarijn staan er goed bij als plantjes die het een week met vochtige papieren zakdoekjes hebben moeten doen. En dat nog wel met deze temperaturen! Ook zitten er allerlei zaden bij voor in de tuin en akker. 

De stekjes gelijk in het water gezet want het is nu op de akker in de brandende zon veel te heet om iets te planten. Maar dat betekent niet dat ik niet aan de gang moet. Er is een stuk, min of meer, in het midden van de akker waar ik eerst dacht de aardbeien stekjes te gaan planten. Maar bij nader inzien is dat niet handig. Ik heb dus een stuk wat vol stond met onkruid leeg getrokken en omgespit. Op het briefje van Carla met de beschrijving van alles staat ook dat de aardbeien wel wat koemest mogen hebben. Laten wij dat nou in grote hoeveelheden hebben.

Ik schep wat stront uit de beerput in de kruiwagen en meng dat even later op de akker door de grond die ik omgespit heb. Ik geef de grond ook al ruim voldoende water zodat ik straks, als de zon is verdwenen, de aardbei stekjes niet in het klapzand hoef te zetten. 

Carla heel erg bedankt voor alles wat je hebt opgestuurd. We zijn er erg blij mee!

16 reacties

 1. Hola,

  Door het blog heen komt de stoom me tegemoet van jullie ervaringen op het kantoor in Montforte de Lemos. Gelukkig dat je uiteindelijk toch hebt kunnen bereiken wat je nodig had en je nog kon herinneren dat het in Nederland helaas vaak niet anders is zoals blijkt uit jullie ervaring destijds in Zwolle. Zo zie je maar ze hebben overal kastjes en muren hebben. Gelukkig hebben jullie ook nog het allervriendelijkst kastje van de buurvrouw om je op te botvieren.
  Of Sonja ook nu weer in het patroon van “kastjes en muren” pas zal nog moeten blijken.
  Ik ken natuurlijk niet het doel en functie van de Chantada koe maar ik moest wel denken aan het Nederland spreekwoord: “het is gemakkelijk een koe in de kont te kijken” wat staat voor iemand die achteraf altijd vind dat hij/zij gelijk heeft maar vooraf geen mening/standpunt heeft. Slaat natuurlijk nergens op wat ik zeg maar je moet maar denken dat het hier ook warm was vandaag.
  Ik hoop dat je niet TEVEEL koemest bij je plantjes gedaan hebt anders kunnen de worteltjes verbranden en dat zou zonde zijn van de moeite die CD voor jullie gedaan heeft.
  Dan nog even iets van hier:
  zoals je weet heb ik de proefdruk van mijn nieuwe boek, waarvoor jij de voorkant ontworpen hebt, op jou verjaardag binnen gekregen heb. Na een finale controle in het weekend (je blijft altijd nog wel iets ontdekken wat anders kan als is het maar ergens een . of spatie extra) vandaag de definitieve drukopdracht gegeven. Als het goed ik krijg ik alles (600 stuks) eind van de maand binnen. Op 8 September ga ik in het historisch monument “De Zwartenbergse molen” het eerste exemplaar aanbieden aan de burgemeester van Etten Leur in aanwezigheid van een klein gezelschap.

  Houdoe

  • Hoi Pa,

   Stoom, dat is wel meegevallen hoor. Het boek, ik ben benieuwd. En ook hoe iedereen het zal vinden. Volgens mij komt er een hele serie, 500 jaar de Zwartenbergsepolder, De moort op Zwartenberg en dan nu De Zwartenbergse molen. Dat moet straks al een bundel verkocht daan worden!

 2. Hoi Rob,
  Wat leuk van Carla dat ze die plantjes heeft gestuurd. En nu maar hopen dat ze het overleven in de hitte en niet te veel koeienmest dan vernbranden ze ook.
  Fijn dat de papieren nu geregeld zijn. Alles word opgelost. Gr. Ma

 3. Wat een gedoe met die formulieren goed dat jullie je niet hebben laten afwimpelen oftewel met een kluitje in het riet laten sturen👍
  Leuk van Carla met die sortering plantjes daar kun je mee vooruit voorlopig , ben benieuwd naderhand naar het resultaat.
  en nu aan de slag,
  José

 4. Goedemorgen , qat een dag weer zeg. Eerst raak je je goede humeur bijna kwijt met al die papier rompslomp .
  Echter bij thuiskomst is gelijk alles vergeten ! Super zeg zo’n pakket voor de deur bij thuiskomst en wat geweldig attent van Cd. Zelfs beschrijving erbij dat moet toch een geweldige “vruchten- , kruiden- , bloementuin worden daar bij jullie . Je houdt ons daar vast wel van op de hoogte.
  Succes en een hele fijne dag. Groet .😅😉👍👊🙋‍♀️🙋‍♂️🐶🐾

  • HAlloo Antoinette,

   Heel tof idd al die plantje en zaden uit NL op de stoep. Al het zaaigoed bewaren we tot komend voorjaar. We moeten eerst nog een stukje wat beter prepareren voor we er planten met bloemen kunnen zetten

 5. Ja, de bureaucratie in Spanje, praat me er niet van! Maar inderdaad in NL kunnen ze er ook wat van. Daar kan ik je staaltjes van vertellen. Doe ik maar niet, want dan ben ik morgen nog niet klaar.
  Wat dat pinnen betreft: ik gebruik la tarjeta zo min mogelijk. Ik probeer alles contant te betalen. Het is de bedoeling dat we naar een cashless society gaan en dat voorspelt niet veel goeds. In Zweden is vanaf 2023 contant geld verbannen. Er lopen daar zelfs nu al mensen rond met een chip in hun hand die ze alleen maar langs een scanner hoeven te halen om een betaling (of andere zaken) te verrichten. Gelukkig hebben ze in Spanje nog niet zo lang geleden besloten dat cash geld moet blijven. Dat was een pak van m’n hart toen ik dat las.
  Wat aardig van Cd om jullie plantjes en stekjes op te sturen. Dat ze het overleefd hebben! Hoe lang doet de post er bij jullie over? Ik durf niks meer uit NL te laten komen. Alles duurt eeuwen voordat het hier aankomt.
  Hasta la próxima

  • Hola Marian,

   Toch even een kleine reactie op die van u.
   Zoals bekend bestaat Utopia NERGENS en dus is het nergens volmaakt.
   Als laatste ervaring, en wij hebben alleen maarr positieve was het verjaardagspakket voor Rob met DHL slechts 4 dagen onderweg. Dinsdagmiddag afgeven bij verzendpunt en vrijdagmiddag had Rob het al.
   Tussen vertrek verzendpunt internationaal in Nederland en aankomst internationaal in Spanje zat slechts 21 uur.
   Met een gerust hart versturen wij altijd vanalles.

   Houdoe

   • Dank pa Rob voor uw reactie. Dat gaat dus redelijk snel. Maar ik woon op een eiland. Dus dat duurt dan langer. Eerder had iemand in NL mij een pakketje gestuurd en dat heeft ontzettend lang geduurd voordat het bij mij was. Tja, dat heb je ervan als je op een eiland gaat wonen, hahaha.

  • Hallo Marian,

   De post van Carla met de plantjes zijn 1 augustes in Nederland op de post gegaan en zijn dus gisteren aan gekomen, ze hebben er dus precies een week over gedaan. Net als mijn vader ook al zegt komt alles redelijk snel aan hoor, meestal binnen een week.

   • Ik schreef net al naar je vader dat het waarschijnlijk wel uitmaakt of je op het vasteland van Spanje woont of op een eiland. Het pakketje dat iemand mij uit NL had gestuurd, bleek eerst een tijd vastgehouden te zijn bij Correos Madrid en toen moest het nog doorgestuurd worden naar Fuerteventura. En bij Correos Fuerteventura werken ze niet bepaald vlot. Maakt normaal gesproken niet zoveel uit, maar wel als er etenswaren in een pakket zitten.

 6. Jullie zullen er zo langzamerhand echt aan wennen dat het er in Spanje anders aan toe gaat dan in Nederland. Soms zou je ze wel achter het loketje vandaan willen halen en zeggen ga nou eens aan het werk, maar of dat zin zou hebben ik betwijfel het. Voorlopig wens ik jullie nog heel veel succes met alle dingen die nog gedaan moeten worden. En met de plantjes, leuk hoor uit Nederland. Aardbeienplantjes en kruiden heeft de Lidl ook wel in het voorjaar, maar of die er bij jullie ook is weet ik natuurlijk niet.

  • Hallo Lady Wieser,

   Kastes en muren ken ik van uit NL ook hoor. Ooit ben ik onderweg naar huis van mijn werk met de scoorter eens gevallen. Een arm helemaal onder het bloed. Ik thuis de huisartsepost gebeld, die zit in het ziekenhuis. Voor je iemand aan de telefoon hebt! En dan zegt die iemand, u heeft met het verkeerde nummer gebeld, dit is de spoedhulp. Nog een keer een nummer op gezocht en weer gebeld. Of ik niet kan wachten tot de volgende dag? NEE! Als ik me aan een balie meld blijken die twee vrouwen die ik aan te telefoon gehad heb naast elkaar te zitten! BELAGELIJK!

 7. Goedemiddag ondertussen het is al woensdag maar toch een reactie, fijn dat de papierenhandel geregeld is . Wat een attent gebaar voor het zenden van plantjesen en zaden dat word een feestelijke bloementuin bij jullie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *