Meer Plaats

We hebben een groot huis en toch niet genoeg plek. Dat komt vooral omdat de stal aan huis die ooit woonkamer moet worden nog lang op zich zal laten wachten. De keuken, groot genoeg maar zo onlogisch dat je dus niet genoeg plaats hebt. In een hal bij de naar de logeerkamer, hobbykamer en badkamer staan de wasmachine, de droger en een koel vrieskast. Tot gisteren stond er ook nog een vrieskist. Nu de logeerkamer als logeerkamer gebruikt gaat worden en er een bed staat, heb ik geen plek meer om me om te kleden en hebben we ook geen plaats meer voor de wasmand. Dus; groot huis weinig plek. De vrieskist is naar de schuur gegaan. Daar had ik deze week al opgeruimd en plaats gemaakt. Nu hebben we de kist even leeg gemaakt, met z’n tweeën naar de schuur gebracht, schoongemaakt en weer ingeladen. Nu staan er twee in de schuur, daar hebben we zelfs nu nog genoeg plaats. Nu de vrieskist in de hal weg is kunnen we daar een kast kopen of maken waar ook de wasmand in kan. 

Ze staan op stenen omdat er bij veel regen water in de schuur loopt wat weg kan daar waar de gasflessen staan.

Het is tijd om de melk te gaan halen. Ik ga met de fiets. Als ik bij de buren aan kom schenk ik de melk in mijn fles en fiets weer terug. Thuis aangekomen lekt mijn fietsmand melk. De dop heb ik niet goed dicht gedrukt. Er zit nog een bodempje in de fles. De rest moet dus als een spoor van de buren naar ons over de weg liggen. Geen melk vandaag.

Op de akker hebben we een paar aardbeiplantjes staan. Als daar straks aardbeien aan komen willen we wel dat de vogels er als het even kan bij weg blijven. Ik moet er wat voor gaan maken. Een net heb ik gisteren gekocht en de rest van de spullen heb ik liggen. Ik sla om te beginnen wat paaltjes in de grond die gebruikt worden voor schrikdraad. Over de paaltjes schuif ik de uiteinden van de pijpen. Zo krijg ik mooie bogen waarover ik het net kan spannen. Het net is even een gepriegel, maar even later is de bescherming voor de aardbeien klaar. Ik moet nu alleen nog stro rond de planten leggen, zodat de aardbeien straks niet in het zand liggen. Ten minste, ik neem aan dat dat daarom ook in Nederland gedaan wordt. Toch?

Volgende project. Mijn ouders komen zaterdag aan op onze camping. Het gras moet nog even netjes gemaakt worden en alle varens moeten weg daar waar ik ze niet wil. Het veldje is nu netjes en de tuin rond de zitkuil heb ik ook gelijk netjes gemaakt. In de schuur hadden we een plank om blikken verf op te zetten. Maar nu met de tweede vrieskist past die plank niet meer, dat komt omdat het eigenlijk een bankje is waarvan nu de poten voor de tweede vrieskist in de weg zitten. Tegen de muur zit nu een echte plank en het bankje staat nu bij de akker. Kan een liefhebber de plantjes op de akker bekijken. Van bank tot verfplank tot bank, als bank maak je wat mee!

Ik wil nog even wat doen met de bosmaaier. In de stal zonder dak staat het onkruid erg hoog. Dat maai ik een paar maten korter. Daarna kan al het groenafval in het bos in de houtwal verwerkt worden. Op het weiland achter ons staat het gras ook hoog. Ik denk dat de buurman het binnenkort komt maaien om er balen van de maken. Maar voor nu ga ik er wat maaien. Als wij een bepaald rondje lopen komen we via dit weiland terug. Voor ons is het hoge gras nog wel te doen, maar voor die twee hondjes is het een probleem. Het gras is hoger dan zij zijn. Als konijnen springen ze ons dan achterna. Maar gaan we te snel dan raken ze de weg kwijt in het gras. Ik ga een pad maaien van de ingang boven aan het weiland naar de ingang onderaan het weiland. Zo kunnen we gewoon lopen.

12 reacties

 1. Hola,

  Goed te horen dat de voorbereidingen op onze komst in volle gang zijn incl. bankje om aardbeien plantjes te bekijken. Dat jullie veel ruimte hebben en eigenlijk toch ruimte tekort komen klinkt ons bijzonder herkenbaar in de oren. Destijds op de boerderij zaten wij met datzelfde “probleem”. Maar voor alles is een oplossing bijv. reorganiseren of opruimen. Vanochtend zijn wij betijds vertrokken uit Andora om een rit van ca. 510 km te maken naar Haro in Spanje via secundaire wegen. Het was stralend weer al zagen we ergens onderweg in de verte een hele (te) donkere wolk hangen.
  Even dachten wij dat jullie ons via rooksignalen aan het navigeren waren. Maar na ca. 100 km zagen we de oorzaak van die zwarte rook. Ergens bij een bio branstof opslag stond het een en ander in fik. De camping van Haro kennen we nog van vorig jaar toen hebben we er namelijk op zowel de heen als de terugreis gestaan. Morgen (vrijdag) “rustdag” en dan zaterdag nog een trip van ca. 520 km om Frean onveilig te gaan maken. We zijn benieuwd hoe het er sinds vorig jaar in het echje eruit ziet.

  Houdoe

 2. Hoi Rob, Het ziet er weer heel goed uit.
  Wij hebben hier in Haro erg lekker weer. En hopen dat het zo blijft. Leuk dat bericht van de zwartenbergjes. Gr. Ma

 3. Wat wij altijd tegen onze dochter zeiden als er iets ging gebeuren. Nog 2 nachtjes slapen en dan …… Hetzelfde nu voor jullie nog 2 nachtjes slapen en dan het weerzien met jullie pa en ma. Je hebt weer hard gewerkt als we het zo lezen. Leuk dat bankje bij het zaaiveld.

  • Hola Mieke,

   Je hebt gelijk wat betreft “nog twee nachtjes slapen” maar dat teld niet alleen voor kinderen ! Wat dacht je van Ma om ze weer te zien ?
   Houdoe

 4. Wat zijn die omgeving foto’s mooi. Als je wat uitgewerkt heb, al zal dat niet
  snel gebeuren denk ik, zou je daar op die plek wellicht een eenvoudige minicamping kunnen maken. Er zijn altijd mensen die van deze plekken houden.

  Doe de groeten ook aan je pa en ma en geniet zo een tijdje van elkaar.
  En laat die “oude vader” maar lekker wat doen, hij kan nog genoeg.

  Ome Karel en Marianne

 5. Hallo Rob,
  Stro onder de aardbeien is tegen de opspattend zand als het regent en tegen de slakken, die kunnen daar niet over kruipen. Welke soort aardbei heb je? Zul je wel niet weten, ik heb zelf Induka, half fabrieksaardbei en half consumptie, dat betekent als je ze in de diepvries doet, je het kroontje er gemakkelijk af kan draaien en dat ze in vorm blijven als ze ontdooid zijn. Aardbeien die je in de winkel koopt zijn consumptieaarbeien en kun je niet invriezen want dan is het moes als je ze ontdooit. Als je er wil hebben kan ik je wel wat lootjes toesturen.
  Groetjes

  • Hallo CD,

   Als het stro ook tegen slakken is dan ga ik het bij de sla ook leggen. Kijken of ze daar dan ook weg blijven. Lootjes, dat zijn de uitschieters van de plant toch? Dan willen we er wel een paar. Ik stuur je dit weekend een mailtje.

 6. Hey Rob
  Even een tip voor je aardbeien het gaas is niet tegen muizen ik heb schaduwgaas de onderste 25 cm en bij elke plant een pet fles 1.5 ltr om water te geven dan krijgt de plant water
  Minder onkruid en geen water op het hard van de plant ca 5 cm van de bodem een gaatje
  3 mm dop er af waar ge de slang in kunt hangen
  Werkt prima
  Bij de uitlopers zet ik potjes met potgrond om te latten wortelen
  Tot eind augustus gratis nieuwe plantjes voor volgen jaren

  Saludos Montefrio

 7. Hey Rob ik gebruik deze ijzer sterk en niet duur ook voor mijn kweektunnel
  Manto para recoger aceitunas. Manto 3x5m
  https://www.manomano.es/mallas-anti-pajaros-y-anti-insectos-4852?model_id=34750870&referer_id=699143&gclid=CjwKCAjw7cGUBhA9EiwArBAvopc04_Irg1UKtNalV0fOg_KDoO-0znoYB-sTY6gjGCz8ue3L6p2mmhoC854QAvD_BwE

  https://www.afdekshop.nl/schaduwgaas

  Verder wil ik deze nog eens proberen om uit onze bron water voor de moestuin dan hoeft de pom niet te draaien en misschien voor het zwembad trekt ook aardig wat stroom
  https://m.youtube.com/watch?v=Xxc8wVWz8EE

  Saludo Montefrio

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *