Mañana Mañana….

Toen ik net in de stal aan het werk ging in maart, vertelde Pablo een week later dat er een keer een nieuwe vloer in de stal zou komen én een robot om telkens het voer dichterbij te schuiven. De vloer zou er nu moeten liggen en de robot zou nu aan het werk moeten zijn. Enkele maanden later vroeg ik eens hoe het met de vloer stond. Ja…. moeilijk, en nog meer. Ik zei toen; mañana mañana volgend jaar. Vertelde er ook bij dat er wel iets gedaan moet worden omdat ik last begin te krijgen van mijn schouders. Geen probleem, hij zou een maatje opdracht geven een machine te maken voor op de tractor. Dat was 2 maanden geleden.

Het voer wat de mengmachine elke dag voor de koeien komt maken en voor de koeien stort, is iets meer dan 4300 kilo. De koeien eten daarvan tot ze er niet meer bij kunnen en dan zorg ik er voor, met een riek en een sneeuwschuiver (net als je thuis hebt staan), dat het voer weer dichtbij de koeien ligt. Iedere dag, behalve op de dagen dat ik weekend heb, schuif ik ongeveer 2000 kilo dichter bij. Dat is dan alleen bij de melkkoeien. Ook bij de andere koeien moet ik voer schuiven, maar dat weegt minder. Fijn dus dat er een machine voor mij gemaakt gaat worden.

De machine zou gelijk in elkaar geknutseld worden. Ze kwamen een tractorband halen en Pablo zou twee haken bestellen om alles aan de tractor te kunnen haken. Het bleef stil. Nog eens aangegeven dat ik toch echt last van mijn schouders had en dat daar mijn ellebogen bij kwamen. Het bleef stil. Vorige week donderdag was ik het beu. Pablo was er heel de week niet en liever had ik het persoonlijk gezegd, maar ik kon niet anders dan een appje sturen waar in stond dat ik vanaf maandag 24-07-2023 geen voer meer dichterbij schuif. Regel die machine, huur iets of doe het zelf, ik doe het niet meer. Oei! Paniek. Blijkbaar is het hem wel duidelijk dat Nederlanders niet echt van mañana mañana zijn. Er volgen verschillende berichten, en hij belde om te vragen of ik zaterdag de tractor nodig heb voor iets. Nee, ik zorg dat alles klaar staat, zo dat je de tractor mee kan nemen. 

De machine komen ze zaterdag brengen. Zaterdagmiddag had ik mijn vrije middag, dus voer schuiven hoefde ik zo ie zo niet te doen. Maar toen ik zondagochtend op het werk aankwam stond er geen tractor en ook geen machine voor aan de tractor. Dat er geen machine is had ik wel verwacht. De tractor is wat anders, want die heb ik eigenlijk wel nodig. Maar goed, dat betekent dus ook dat ik zondagavond het voer nog een keer dichtbij moet schuiven. Maandagochtend, nog geen tractor en machine. Geen punt, ik doe mijn ding en bedenk me dat ik in de avond een makkie heb, want voer schuiven doe ik niet meer. Maar als ik voor de avonddienst terug ben, staat er een tractor en een machine. 

Later op de avond komt Pablo voor doen hoe het werkt. Daarna vertelt hij dat de machine nog geverfd moet worden. Maar als ik vraag wanneer ze aan de machine begonnen zijn, blijken ze daar afgelopen zaterdag pas aan begonnen te zijn. Dus… als ik niet had gezegd dat ik vanaf maandag niets meer aan voer doe, dan had er nu nog geen machine geweest. Volgens mij krijgt hij het nu warm. Maar voor mij is wel duidelijk dat mañana mañana niet alleen bij de machinebouwer ligt.

Ik ben er blij mee. Ik moet nog even handigheid krijgen in het gebruik er van. Ik moet nog steeds wat met de hand doen als ik klaar ben met de machine. Maar dan gaat het maar over een klein beetje. 

Tijdens alle perikelen omtrent de machine zijn we ook nog op de akker bezig geweest. We hebben er nog wat onkruid uit getrokken bij de aardappelen. Op de rest van de akker met ik het allemaal met de bosmaaier gekortwiekt. Ook de bonen, de uien en nog wat. Tussen het onkruid was er geen onderscheid meer te maken. Het is nu in ieder geval zo dat de Ganzevoet niet in bloei komt en ook geen 1000 zaden per plant los laat. Ik ben er inmiddels wel achter waarom er zo veel van die ganzevoet staat. De akker is niet goed geprepareerd. Daarna is er te veel mest opgegaan en ook het weer heeft er mee te maken. Volgend jaar de akker dus beter (laten) prepareren en geen mest er op.

14 reacties

 1. Zo Rob,
  Dat is nog eens klare taal, gelukkig hebben ze geluisterd. Het is onnodig om je zo moe te maken als het ook anders kan. En ja dat onkruid, je kan ook niet alles. Maar je staldeur ziet er in ieder geval goed uit. Je vader heeft 2 kanten van de schoorsteen gedaan morgen gaat hij aan de voorkant verder. Gr. Ma🤔

  • Hoi Ma,

   Als ik dat tot mijn pensioen had moeten doen, dan was ik zonder armen met pensioen gegaan. De stal deur is alleen maar grondverf hoor. Daar moet nog blauw op. Maar met de grondverf is het beter tegen vocht.

 2. Hola,

  Het werkt altijd, waar dan ook, erg goed als je heel duidelijk je grenzen aangeeft.
  Niet met je laten sollen en gemak dient de mens uiteraard. Het ziet er wel meteen netjes uit ook.
  Nu nog “even” een nieuwe vloer zoals toegezegt/afgesproken. Hoeveel manjana’s, manjana’s daar voor nodig zijn zal de tijd leren.
  Jullie akker ziet er wel anders uit dan gewenst maar mooi groen is ook niet lelijk.
  Volgens mij heb ik ergens een deur in de grondverf langs zien komen maar die zal waarschijnlijk voor een van de volgende blogs bewaard worden als de definitieve kleur erop zit.
  Zoals je moeder al zei ben ik vandaag begonnen om de schoorsteen te voorzien van een donkere kleur. Aanslag op wit is niet mooi. Het is altijd een “klote” karwei omdat je altijd met gespannen spieren staat op smalle panlatjes dus weet ik vooraf dat ik daarna behoorlijk spierpijn in mijn kuiten krijg. Maar ja als professioneel passief sporter train ik dat soort spieren ook niet echt en ik heb het ook zo “druk” met wielrennen (Tour voor mannen en nu vrouwen), dan tussendoor uiteraard Formule 1 en komend weekend weer.
  Dan nog even je mededeling op Spanje Vandaag van afgelopen zondag dat je daar stopt met je wekelijks schrijfwerk. Daarvan uitgaande is het misschien voor ons al BLOGLEZERS een idee dat je de week met deze blog iets meer in tweeen gaat knippen anders zit dinsdag en donderdag zo kort op elkaar met bijna niets nieuws. Wat dacht je bijv. van Dinsdag en Zaterdag (of zoiets).
  Het is maar een idee/suggestie en meedenken kan toch geen kwaad dacht ik zo!!!!!!

  Houdoe

  • Hoi Pa,

   Als die nieuwe vloer mañana pas komt vindt ik het best. Al zou het nog makkelijker worden en ook netter. Maar nu is het een fluitje van een cent.
   Het mooie groen op de akker is wel groen wat niet gewenst is. Het is nu kort, maar het is de zelfde troep. De deur, niet alles komt op het blog hoor.

   Wat de schrijf tijden betreft, die blijven het zelfde. Dat is beter voor mij.

 3. Goede nacht , nou heel goed van je dat je wat duidelijker bent geweest naar Pablo toe . Nu weet je hoe je het de volgende keer moet doen , gelijk zeggen wat er is . En niet op een vragende manier meer .
  Jammer dat je akker de mist in gaat dit jaar. Heb je toch weer werk en geld in gestoken waar niets van terug komt. Een voordeel is er wel , nu weet je dat er volgend jaar andere voorbereidingen moeten gebeuren. Succes met je “schuiver” , scheelt een hoop spierkracht .
  Groet👊👍🤣🙋‍♀️🙋👋👋

  • Hallo Antoinette,

   Ach, kijken we volgend jaar of we de akker goed en opnieuwe kunnen opstarten. Vornu ga ik er geen tijd meer in steken om nog wat te redden, op de aardappelen en de maïs na dan.

   • Groot gelijk , dat is zonde van de energie die je erin steekt . Kun je beter voor andere dingen gebruiken . b.v. Voor de prive-camping ! 🤪🤣👍

 4. Klare taal en niet met je laten sollen dat zijn de Spanjaarden niet gewend en ik weet zeker dat hij/ zij al heel veel hebben geleerd van jou en inmiddels zijn er achter dat ze zo’n goeie kracht niet meer vinden.
  Tof👍
  José

 5. Hola Rob,
  Goed geregeld met die schuiver! Pablo was dus als de dood dat je hem zou peren.
  Ik heb Spanje Vandaag laten weten dat ik het erg jammer vind dat je geen artikelen meer schrijft voor hen. Ikzelf heb niet echt klagen, want ik volg dit blog. Maar een hoop mensen zullen je schrijfsels gaan missen. Je hebt ze de link doorgegeven naar je blog. Dan komt het wel goed dus. By the way, er stond volgens mij een tikfoutje in de link naar je blog.
  Verder heb ik de loftrompet gestoken over B&B. Ook leuke artikelen iedere keer. Maar heb ook gelijk van de gelegenheid gebruik gemaakt om te laten weten dat ik de artikelen van De Leeuwtjes oersaai vind. Ik lees ze ook niet meer.

  • HAllo Marian,

   Misschien dat dat bij Palblo idd in hij hoofd mee speelde. Dan kan hij daar maar beter vaker aan denken 😉

   Leuk dat je spanjevandaag nog even wat hebt laten weten. Ik kreeg van hen afgelopen zaterdag ook een mail dat er heel veel mensen plezier aan hadden. De andere verhalen… ik moet eerlijk zeggen dat ik die niet lees. B&B eens een paar keer gelezen.

 6. Hoi Rob, ja wat je vader ook zegt, zo af en toe ff zeggen waar het op staat, spanjaart of niet als mensen het K.. klusje niet zelf hoeven te doen is de urgentie net wat minder…….en voor de melk prijs hoeven ze het in spanje niet te laten, ik zag een staatje waarin te zien was dat men daar zo 8 ct meer krijgt vd melk dan in west europa……..Maar goed daar gaat het jou niet om je wilt gewoon een onnodig zwaar werk doen. En een werknemer die zijn krachten op een andere nuttigere manier kan in zetten daar zou Pablo toch veel meer aan hebben, nu heb je tijd om de nieuwe machine ff een kleurtje te geven. Mooi JD groen bij voorbeeld. Fijne dag en groet

  • Hallo Aad,

   Maak je geen zorgen hoor, dat doe ik ook wel. Ik wilde het eerst op zijn Spaans proberen. Bleek dus niet te werken. Dan maar op zijn Nederlands. Ik wil oud worden, en als ik heel oud ben en dan versleten is het niet zo’n probleem. Maar versleten en nog niet oud, daar zit ik en volgens mij niemand op te wachten.

  • Hallo Aad,

   Maak je geen zorgen hoor, dat doe ik ook wel. Ik wilde het eerst op zijn Spaans proberen. Bleek dus niet te werken. Dan maar op zijn Nederlands. Ik wil oud worden, en als ik heel oud ben en dan versleten is het niet zo’n probleem. Maar versleten en nog niet oud, daar zit ik en volgens mij niemand op te wachten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *