Maken, Repareren En Opruimen

Van het hout klieven van gister en daar bij heel de dag gebogen achter een machine zitten heb ik nu last van mijn rug. Vandaag rustig aan dus.

Ik begin met het maken van een ding waar van er in dit formaat maar één in op de wereld is. Kan ook niet anders want ik heb er ook maar één gemaakt. De kleinere versie kennen de meeste van jullie misschien wel. Een handig stukje gereedschap als je laminaat gaat leggen. Altijd moeilijk aftekenen bij de deurstijl, met dit apparaatje geen probleem.

Voor het aftimmeren van het plafond heb ik er ook een nodig, dit omdat de balken waar tussen platen moeten komen niet recht zijn. Het zou lastig aftekenen zijn met een stuk karton. Ik wil dus zo’n apparaatje voor laminaat, maar dan groter! Te koop zijn ze niet, dus moet je het zelf maken. Dat heb ik dus deze morgen gedaan. En wat mij betreft werk het goed.

Sol wil verder aan het bed, en eigenlijk zijn we het slapen op matrassen op de grond ook beu. Het beddengoed blijft namelijk niet om de matrassen zitten. Bed moet dus af en in elkaar gezet worden op onze tijdelijke slaapkamer. Voor Sol verder kan aan het bed moet ik eerst de schuur opruimen en reorganiseren. Daarmee ben ik het grootste deel van de middag bezig geweest. Morgen kan ze verder aan het bed.

Het gereedschap van hier om wat voor grondwerkzaamheden dan ook uit te voeren is niet van de beste kwaliteit. De steel van de schep die ik kocht, had ik binnen no time gebroken. Kun je je natuurlijk afvragen of ik te wild graaf of dat de steel van bagger hout gemaakt is. Ik ga voor het tweede. Bij de koop van de boerderij zat het ‘boerderij gereedschap’ inbegrepen. Echter, de stelen zijn voer geweest voor houtworm of zijn gemaakt van dikke takken. In beide gevallen had ik het zo kapot. Voor het grondgereedschap vandaag nieuwe, degelijke, stelen gekocht. Nu kan er weer mee gewerkt worden.

Dan is er nog de kruiwagen, een manke kruiwagen. Je kan een nieuwe kopen of de manke een tweede leven geven, zodat hij bij gebruik niet telkens omvalt als je hem net vol hebt. Als een echte ‘kruiwagendokter’ ga ik zorgvuldig te werk met de slijptol. Als het gebogen en gebroken stuk er af is kan ik de steunen richten en er een ijzeren pijp tussen monteren. Geen idee hoe oud de kruiwagen is, maar hij kan er weer even tegen!

15 reacties

 1. Hola,

  Tip: Als je nieuwe houten stelen aan gereedschap maakt dan VOOR gebruik altijd in een bak water leggen zodat het hout uit kan zetten en zich muurvast zet aan het gereedschap. Dit telt overigens ook als je het gereedschap daarna langere tijd niet gebruikt hebt en of nieuw gereedschap met een houten steel koopt.

  Het meet/afteken instrument ziet er super en professioneel uit. Nog een extra tip: ook patent aanvragen!

  Houdoe

  • Hoi Pa,

   De schep zit strak en vast geschroefd. De stelen van het andere gereedschap lopen taps toe, je schuift het onderdeel over de steel, dan een paar stoten op de grond en het onderdeel komt niet meer los.

   Doei

 2. Hallo Rob,
  Ik vind het geweldig van je dat je dit allemaal kunt doen, je hebt zeker twee rechter handen.
  Vele zullen jaloers op je zijn, ga zo door en je krijgt een prachtig resultaat.
  We blijven jullie volgen.
  Gr. René en Ria.

 3. Vond je foto van je afteken apparaat eerst een mooie vorm van een kromme rug. Heb je blog een paar dagen geleden ontdekt en ben nu met veel plezier aan het lezen met terug werkende kracht naar het heden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *