Leven En Dood (nee niets aan de hand)

Als eerste, iedereen bedankt voor de warme reacties op de blogpost over Julio. Het zijn er heel veel.

Het leven gaat door en we zullen er aan wennen dat Julio er niet meer is. Terra doet ook haar best en als we ze binnen latten, wat eigenlijk niet de bedoeling is, gaat ze op onderzoek uit en wil Antares met haar spelen. Maar het is een buitenkat, en dat laat ze weten als ze te lang binnen is geweest. Voor de een is ‘binnen’ als opgesloten en voor de ander is ‘buiten’ als opgesloten. 

Als ik vandaag ga werken staat er geen een koe in de melkrobot. Ik vervang snel even het filter van de robot voor ik wat anders ga doen. Vandaag komt er iemand die oormerken komt zetten, zo begreep ik. Daarvoor moet ik in de stal waar de kalveren staan en de moeders als voor geven en daarna de hekken op slot zetten zodat ze niet meer weg kunnen. Opa komt ook weer een bol gras doen en daarvoor moet dat ook gedaan worden. Bij de aanstaande moeders moet ik de koeien 1190 en 1230 in de gaten houden. Die moeten bevallen. Als ik kijk of ik wat zie, zie ik verschillende koeien bij een koe staan die op de grond ligt. Ik ga de stal in tussen de koeien en zie dat het niet goed gaat met 1230, er ligt een dood kalfje bij en de baarmoeder hangt uit de koe. De koe heeft duidelijk een hoop pijn.

We weten allemaal hoe een baarmoeder er van binnen uit ziet. Dat herinneren we ons misschien niet bewust, maar we hebben er wel 9 maanden in gezeten (over het algemeen). Voor mij was het de eerste keer dat ik een baarmoeder aan de buitenkant zag. Bij Dr Pol op tv laten ze van alles zien, maar dit heb ik er nog nooit gezien. Misschien gek, maar een baarmoeder, in ieder geval van een koe, ziet er uit als het plaatje van het Corona virus, een rode bal met een soort paddestoelen er op. En voor wie ook wel eens een baarmoeder van de buitenkant gezien heeft weet misschien wat ik bedoel.

Als ik de zo aantref maar ik gelijk een foto, app die naar Pablo en bel gelijk en vertel dat het kalf dood is en dat de koe nog leeft. Hij komt er gelijk aan. Als ik bij de koe sta, zie ik dat er bij een andere koe in de wei een kalfje loopt. 1190 is dus gelukkig bevallen van een gezond kalf. Ik doe nog heel even wat anders en laat moeder en dochter nog heel even met rust. Maar even later ga ik de wei in en loods moeder en dochter richting de stal. Als ze binnen zijn gaat moeder eten en pak ik het kalfje op en zet het in z’n tunneltje waar jullie al eerder foto’s van zagen. 

Dan komt Opa aan en ik vraag waar Pablo blijft. Die komt zo zegt hij. Even later is Pablo er. Hij heeft begrepen dat de koe ook dood is. Maar opa start in het Gallisch, waarop Pablo naar de koe vraagt. Die leeft nog. Blijkbaar was mijn Spaans aan de telefoon niet helemaal duidelijk. Hij gaat gelijk bellen want nu moet er met spoed een veearts komen. Als die er even later is, laat ik mijn werk liggen en ga kijken. Dat was mijn idee, maar ik moet helpen. 

De koe krijgt verdoving en is daarna voor de helft verdoofd. We leggen haar op instructies van de veearts goed. Dat duurt even. De arts wil snel handelen, maar ik begrijp zijn Gallego niet. Maar even later ligt de koe in de juiste houding. De baarmoeder wordt schoongemaakt met water en er gaan injecties in. Daarna is het handwerk om alles terug te stoppen. Als alles terug binnen is wordt de koe dichtgenaaid zodat niet alles er weer uit floept. 

De koe moet na wat injecties overeind. Dat moet blijkbaar snel omdat de koe op een niet natuurlijke manier ligt. De veearts geeft haar een paar stroomstoten waarna de koe overeind komt. Ze mag nu even tot rust komen. Daarna gaat ze tijdelijk naar een andere ruimte waar ze alleen van alles kan bekomen. Volgens de veearts komt alles goed met de koe. 

20 reacties

 1. Hoi Rob,

  Geen dag op de boerderij is hetzelfde maar dat maakt het zo bijzonder.
  Zo’n kalver tunnel noemen we hier iglo.
  Gr Petra (boerin in ruste).

 2. Hola,

  Het klinkt misschien heel simpel maar het leven gaat altijd door op wat voor manier ook.
  Ondanks of dankzij alle hartverwarmende reactie op de blog voor jullie moet het ook ook verder zonder Julio en is Terra misschien nog wel even van streek. Ze mist haar maatje natuurlijk.
  Ook weer een enerverende dag op je werk met van alles en nog wat en toch ook weer leven en dood. Lijkt me best spannend zo’n ingreep van de dierenarts. Wel grappig hoe je een baarmoeder omschrijft. We hebben er allemaal ooit ingezeten maar kennen geen van alle dat onderkomen.
  Ondanks dat er misschien wat “mist” was in de communicatie lijkt het er op dat je actie toch bijgedragen heeft aan het overleven van moederkoe.
  Nog heel even en Sol kan haar ouders na jaren weer eens in het echt knuffelen. Jij mag natuurlijk ook meedoen. Toch ook weer een fijn vooruitzicht.
  Geniet van dat weekje samen ook al zul je wellicht toch ook naar je werk moeten denk ik zo.
  Maak je dus maar niet druk om het raadsel wat ik een tijd terug ingebracht heb over een jubileum maar over 9 dagen is het zover.

  Houdoe

  • Hoi Pa,

   Was een weer een dag met van alles. De mist…. tja, als ze nou eens gewoon Spaans spreken dan kan ik ze beter verstaan.
   Je kan beter het antwoord op hetraatsen geven. Ik heb geen idee.

 3. Hoi Rob en Sol,
  Fijn zo alle mensen hebben mee geleefd. En leuk dat Terra even binnen is geweest. Ik ben vanavond naar een ballet voorstelling geweest heel erg mooi en het einde was heel emotioneel het was een groep uit de Oekraïne en op het einde had de de twee hoofdfiguren een Oekraïense vlag om nou je kan je voorstellen wat een applaus er los barsten. En nu heb ik dat van jullie gelezen dat Terra ook binnen mag. Vindt het heel lief. Gr. Ma

 4. Dat was weer eens een ervaring , goed dat jij meteen hebt gereageerd anders had de koe het niet overleefd, jammer van Julio maar wie weet komt ze eerst daags toch opdagen , dus hoopt blijft nog steeds zou ik zeggen.
  Rustig weekend,
  José

 5. Goedenmorgen , dat was weer een enerverende dag
  -Bij Dr.Pol wel eens gezien dat terug duwen van de baarmoeder . Een bloederige prop die terug moet –
  Dagen met leven en dood . “thats life”! Ik vind dat altijd hard klinken maar het is wel zo . En je moet door met al je bezigheden. Wel goed ook anders raak je in mineur . Richt je op de mooie gebeurtenissen van een mooi levend kalfje en de aanstaande visite .
  Geweldig voor Sol ! ( nog niets van de sollicitatie gehoord ? 😒)
  Maak er een fijne Zaterdag van . Julio wordt niet vergeten hoor.

  • Hallo Antoinette,

   Klopt, thats life. Zo met die koe en de baarmoeder en een dood kalfje hebt ik ook geen problemen. Jammer. Vind het sneu voor de koe, die moet een hoop pijn hebben gehad. Gelukkig doed het me verder niets, zou dat wel zo zijn dan zou dit werk niet te doen zijn denk ik. Komt omdat het niet mijn koeien zijn denk ik, Julio was wel van ons en daarom is het anders. Maar ook in dat geval; zo is het leven.

  • Hallo Antoinette,

   Klopt, thats life. Zo met die koe en de baarmoeder en een dood kalfje hebt ik ook geen problemen. Jammer. Vind het sneu voor de koe, die moet een hoop pijn hebben gehad. Gelukkig doed het me verder niets, zou dat wel zo zijn dan zou dit werk niet te doen zijn denk ik. Komt omdat het niet mijn koeien zijn denk ik, Julio was wel van ons en daarom is het anders. Maar ook in dat geval; zo is het leven.

 6. Ik weet, Julio komt er niet mee terug maar je hebt de koe haar leven gered en dat moet je dog blij maken! Geniet van het weekend!

 7. Leven en dood hoort bij het leven al hebben wij er soms problemen mee, altijd als je van de persoon of het dier houdt. Nog geen jonge poesjes begrijp ik, niets gehoord over jonkies dus het zal wel niet. Gaat het wel goed met haar? Fijn weekend

  • Hallo Lady Wieser,

   Nee er zijn nog geen jonge katjes. Probleem is natuurlijk dat wij niet weten wanneer ze bezwangerd is door een kater. Maar van ons mogen ze nu onderhand wel komen.

 8. Poe poe dat is een dag waar veel is gebeurd, maar gelukkig is de koe gered. Wel jammer van het kalfje natuurlijk, maar dit hoort er ook bij. En inderdaad wat je in een antwoord schreef je staat er verder vanaf en Julio was eigen een groot verschil. Heeft Sol nog iets gehoord van haar sollisitatie?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *