Leuker Kunnen We Het Niet Maken, Wel Moeilijker

Dat rustig aan doen ben ik onderhand wel beu aan het worden. Ik wil best rustig aan doen en ergens gaan fotograferen, maar ja, mijn cameratas weegt 15 kilo en dat mag ik niet tillen. Ik ga maar wat papierwerk voor morgen klaar leggen. Ik controleer ook de lijst met percelen nog eens die in het contract wat we morgen gaan tekenen in Lugo. En dan…. ik controleer nog maar eens wat we nodig hebben voor het aanvragen van een nieuw paspoort voor Sol. Volgens mij ontbreekt alleen de pasfoto. Laten we morgen maak gelijk in Lugo maken. Dan kunnen we de rest van het paspoort volgende week verder afwerken en een afspraak maken in Madrid op de ambassade.

Nu dat ook gedaan is staat mij een hond aan te staren die naar buiten wil. We gaan een rondje lopen. Niet zo lang, want het is nog koud. Als we terug zijn liggen mij papieren aan te staren. De papieren van de belastingdienst. Mag iedereen het vooraf ingevulde aangifte formulier controleren, aanpassen en versturen, moeten wij nu een M formulier invullen. Ik log in en start het invullen. Het wijst zichzelf. Dan je je jaaropgave hebben. Dat wordt lastig, ik heb wel een mail ontvangen dat ik in kan loggen op ‘mijn ADP’ voor de jaaropgave, maar als je niet in dienst bent bij een werkgever, kun je helemaal niet (meer) inloggen. Leuk dus al die digitale loonstroken, print ze maar gewoon want werk je niet meer bij werkgever X maar bij Y, of zo als ik nergens meer, dan kun je niet meer bij de stroken van werkgever X. Maar na even zoeken vind ik in een mail van mijn laatste werkgever een salarisstrook van de winstuitkering. Daar kan ik ook wat mee. Op naar het volgende wat ze allemaal willen weten.

Ze vragen van onroerend goed. Later is onroerend goed in eens woning. Ben duidelijk! Als met onroerend goed bij vraag 1 en 2 een woning bedoeld wordt, noem het dan woning. En anders bij vraag 3 ook onroerend goed weg zetten. Dat is duidelijker. Dan zijn er ook nog van die vragen waarbij je NEE in zou moeten vullen. Maar als je dan bij het vraagteken leest, dan blijkt dat je JA in moet vullen. En ik maak geen grapje! Als alles over salaris, woning, hypotheek geweest is kom je bij pensioen. In het kort; ze willen een waarde weten. Kijk daarvoor op MIJNPENSIOEN.NL geven ze aan. Dus dat doe ik. Dan staat er dat ze de waarde die je nu ziet niet willen weten en dat je bij de pensioenverzekeraar die gegevens aan moet vragen. Als ik het goed begrijp gaat het om een belastingaanslag die je vast over je pensioen krijgt. Ik heb geloof ik 5 of 6 verschillende pensioenen. Volgende week maar eens gaan bellen. Dat moet dan voor Sol ook opgegeven worden natuurlijk. Zwaar werk mag ik niet doen, maar hier wordt ik ook niet goed van! Leuker Kunnen We Het Niet Maken, Wel Moeilijker. …en dan moet de Spaanse belasting ook nog gedaan worden. Maar dat gaan we laten doen.

Bijna een jaar geleden vroeg ik een oud collega of hij wat kon maken. Natuurlijk! En even later was het klaar. Mijn ouders maakte voor ons op 6 tegels ons adres en huisnummer. Mijn ouders brachten alles afgelopen jaar mee, het belanden in een doos. Die door vandaag opgezocht. Ik wist al dat ik er wat aan moest vermaken. Vandaag ook het lasapparaat van de buren geleend om het frame waar de tegels in komen te vermaken. Even wat slijpen en lassen en klaar is Kees. Daarna moest het wel opnieuw gespoten worden. Nadat de verf lekker snel in het zonnetje was gedroogd kon ik de tegel, met daarop de 6 tegels vast kitten in het frame. De montagekit is van het type ‘snel’. In de tussentijd dat de kit zijn werkt doet meet ik alles op, teken het af op de muur, boor de gaten en schroef haken in de muur waar aan het bord moet komen hangen, en hang het vervolgens netjes op. 

Nu alleen nog een andere brievenbus die er wat beter bij past en misschien een bijpassende buitenlamp er boven.

6 reacties

 1. Hola,

  Hé, hé EINDELIJK iets vergelijkbaars met Spanje en dan zo’n verhaal over de belastingdienst in Nederland.
  Ik dacht toch echt dat je GOED ingeburgerd was daar en dus NERGENS meer van zou staan te kijken wat ingewikkeldheid, tijdsduur, afspraken etc. betreft maar helaas nu moet Nederland het toch nog ontgelden. Het duurt kennelijk nog even voordat je echt, ook mentaal, ingeburgerd bent en je niet beter meer weet.
  Nogmaals hé, hé dat we nu (eindelijk) het tableau met huisnaam en huisnummer echt op de muur te zien krijgen. Wij (en je ex. collega’s) hebben er op z’n Spaans op moeten wachten terwijl wij er vorige jaar speciaal voor naar jullie toegekomen zijn om het te brengen.
  Het ziet er wel FANTASTISCH uit alleen jammer dat alleen bezoekers op jullie erf ervan kunnen genieten en geen passanten op de “hoofdweg”.

  Veel plezier donderdag en vrijdag in Lugo.
  Geniet dan kun je na het weekend je ritssluiting vakkundig laten controleren in het ziekenhuis.

  Houdoe

  • Hoi Pa,

   Geen idee hoe ingewikkeld de belastingdienst in Spanje is. Zo iets als het M-furmulier ook nog nooit gezien, dit moet echt iets Nederlands zijn… je kruist ja aan en bedoeld daarmee nee, en als je nee aan kruist bedoel je ja en dus eigenlijk ook nee. Wie komt daar dan nog uit?
   Naambord heb ik idd op de Spaanse manier afgewerkt. Maar nu hangt er dan ook wat!

 2. Hoi Rob,
  Het naambord ziet er geweldig uit en je brievenbus valt heus wel mee hoor, Het misstaat niks. Veel plezier morgen en overmorgen. Gr. Ma

 3. Mooi dat naambord ziet er fris uit met die kleuren compliment👍
  Deze tijd van het jaar is idd. altijd een gedoe met die belastingopgave je moet oppassen wat je invult en rijker worden we er niet van ha..,
  Fijne dag en je ziet er zijn toch altijd nog klussen genoeg te doen,
  José

 4. Pfff, tja belasting !!! Heerlijk je kijkt uit naar het Voorjaar en dan moet je je ineens bezig houden met die papiertroep . Nederland hebben we gelukkig achter ons kunnen laten en de Spaanse laten we doen door onze Gestor . Een hele zorg minder al is het nog steeds niet leuk , die uitslag ! Heel veel succes.
  Dat naambord is geweldig echt Spaans en de brievenbus misstaat niet hoor . Echter als je het Spaans wilt hebben moet je een ingebouwde van steen hebben met BUZON erop. Helaas is dat veel werk en zwaar dus…laat het maar zo. Groet. 😂👋👍

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *