Lekker Buiten

Vandaag andere koek dan gisteren. We moeten vandaag eerst naar Chantada naar de bank geld halen en vervolgens moeten we de pelletketel gaan betalen. Niet zo spannend. Natuurlijk gaan we nog even naar de Chinees en ik moet nog even wat halen bij de verfwinkel op de hoek. Daarna gaan we snel naar huis. Over een uur (?) komt er namelijk een monteur die een WIFI kastje aan komt sluiten op de ketel. Wij hebben het kastje meegekregen toen we gingen betalen. Laten we het er op houden dat een uur een rekbaar begrip is. Als de monteur er is en hij alles uit de doos haalt, vraagt hij mij waar het kabeltje is. Tja, dat weet ik niet. Nou… dan kan ik niet veel doen. Ik ga naar Chantada een kabeltje halen, eten en kom dan terug, zegt hij. Oké, tot straks.

Ik heb nog wat te doen in de eetkamer. Er is daar een inbouwdoos die te vol zit. Dat komt omdat alles hier met kroonsteentjes aan elkaar gezet wordt. Ik heb gisteren toch maar steeklasdoppen gekocht. Die zijn kleiner en bespaard dus ruimte. Stroom eraf en ik begin met opnieuw aansluiten. Alles past even later beter in de inbouwdoos en het dekseltje kan beter dicht. Project klaar.

Op de akker moest ook nog wat aan de stroom gedaan worden. Op de akker staat het pomphuisje, daar is stroom. De stroom gaat ook naar de paal met daarop een kast met stopcontacten en naar de paal van de telescoop. Toen ik dat alles aan sloot in het pomphuisje ging ik er van uit dat de kabel naar het pomphuisje er een was met aarde. Maar nee. Nu alles in huis en in de stal een aardpunt heeft wil ik dat natuurlijk ook overal hebben. Een nieuwe kabel naar het pomphuisje is geen optie. Maar een aardpunt bij staan is wel een optie. Gisteren bij Leroymerlin daarvoor een koperen staaf gekocht met benodigdheden. Die staat vandaag in de grond geslagen en aangesloten. Even meten om zeker te weten dat het goed is. Alles op de akker aan stroom is nu geaard.

Ja, verkeerde kleur, maar ik had niet anders dan blauw. Binnen is er een krimpkous (geel/groen) op gedaan.

De monteur is nog niet terug.

Daar waar we eind oktober lekker fikkie aan het stoken zijn geweest ligt nog een bergje met kool en as. Ik wil het netjes hebben, dus het moet weg! Er is een stuk op de akker, dat waarvan we nu zeggen dat het niet meer tot de akker behoort omdat we er tuin van willen maken, wat tzt wat hoger moet worden. Daar kan ik dan nu mooi de kool en as voor gebruiken. Ik graaf een brede sleuf waar ik het wat hoger wil hebben en kieper de kool en as in het gat en maar het daarna weer dicht. Ik hark alles netjes aan en het is iets hoger en ziet er netjes uit.

Hier lag lag het as

De monteur is nog niet terug.

Op de akker staan nog wat groente die de buurvrouw een maand geleden al mee zou nemen voor de varkens. Nu haal ik ze maar van de akker. Ze komt ze toch niet halen. Ik gooi alles van af de akker op het lager gelegen koeienpad. Op het weiland achter het huis ligt een brandstapel klaar, die we overigens misschien toch niet in de fik steken omdat er nu al veel vogels in zitten. Daar gooi ik het groenafval maar bij. Het is nogal veel om met de kruiwagen te doen. In 3 keer laad ik alles op een groot stuk plastic wat ik vervolgens naar de brandstapel sleep. Wie weet zijn er nog wilde zwijnen of konijnen die er hun buikje aan rond willen eten. Voor mij is het nu weg en uit het zicht.

De monteur is nog niet terug.

Op de plaats waar ik net het kool en as opgeruimd heb moet daar rond om het gras en de varens met de bosmaaier bewerkt worden. Maar voor ik dat ga doen ga ik eerst de laatste kastanjes rapen die daar liggen. Niet alleen omdat er veel grote liggen, maar ook omdat het kogels zijn als ze door de bosmaaier weggeslagen worden. Na een half uur heb ik een een kilo of 2 grote kastanjes.

Tijd voor de bosmaaier. Het blijkt dat ik toch niet alle kastanjes heb geraapt want bij schenen krijgen er toch wel van langs van de kastanjes, en die komen hard aan! Voor wie ook een bosmaaier heeft en zich afvraagt hoe dat kan dat ik geraakt wordt door weggeslingerde stenen en kastanjes het volgende: De beschermkap zit er niet meer op. Na ruim 2 uur heb ik alles netjes inclusief het weghalen van bijna al het plastic wat in de grond zat.

Er zit dus nog plastic in de grond waarvan ik, na overleg met mezelf, besloten heb dat ik onmogelijk alles op kan ruimen. We gooien er wel een keer een lading zwarte grond over en planten er plantjes op. In Nederland maken ze van oude vuilnisbelten ook parken en golfterreinen. Nou dan doen wij dat ook maar.

De monteur is nog niet terug.

Nu alles netjes is wil ik natuurlijk het plastic wat ik uit de grond getrokken heb wel als het even kan zover als mogelijk opgeruimd hebben. Bij het plastic zitten ook twee enorme plastic zakken, of eigenlijk hoezen, waar van die rollen gras in gaan. Nu kan ik die zakken mooi vullen met al het plastic. Morgen maak ik er dan mooie pakken van met een touw er om en ga ze dan in containers dumpen in A Barrela.

De monteur is nog niet terug. Sol heeft koffie gezet en het is tegen 6 uur. Natuurlijk komt de monteur als ik net aan de koffie zit. Maar hij heeft mij niet nodig om te doen wat hij moet doen. Even later heeft hij onze hulp nodig. Het WIFI kastje wat hij aangesloten heeft met verbinding maken met een van onze telefoons om het verder in te stellen. Dat verbinding maken lukt niet, niet met mijn telefoon, niet met die van Sol en met die van hem gaat het ook niet. Als je het niet (meer) weet ga je bellen. Laten we zeggen dat hij veel mensen aan de telefoon gehad heeft die waarschijnlijk ook zijn gaan bellen. In de handleiding had ik eerder op de dag al gelezen dat de blauwe en de rode led om beurten moeten knipperen , pas dan kun je verbinding maken. De rode en de blauwe knipperen er op los, maar zeker niet om beurten. Hij is aan de telefoon met iemand die het ook niet weet, als ik op de enige knop druk die op het kastje zit. Even later knipperen de rode en de blauwe led om beurten. Ik kan verbinding maken met het kastje en kan ook wat in gaan stellen. Wifi is draadloos, wel raar dat het kastje zegt dat het geen verbinding kan maken en of ik kan controleren of de kabel goed zit. Sol is het beu en zegt dat hij maar een keer terug moet komen met een NIEUW kastje. Sol, en ik eigenlijk ook, heeft het vermoeden dat het niet helemaal nieuw is waar we toch meer dan 100 euro voor betalen. Beschadigde doos, kabeltje wat er niet bij is en nu werkt het ook nog niet goed. Het is overigens al iets wat we meer gehad hebben, nieuw iets kopen waar niet het fabriekswachtwoord in zit. Dan is het niet nieuw. toch?

De monteur vertrekt en wij gaan eten.

13 reacties

 1. Goedemirgen , buiten ziet het er weer geweldig uit ! Ga er ook een beetje van genieten en niet alleen werken !
  Kabels(tjes) en stroom zijn in Spanje altijd heeel bijzonder alsof alles gewoon aan elkaar en op elkaar geknoopt is . Heel intressant om te zien en een wonder dat het overal ook nog werkt ( alhoewel dat soms niet lukt ) . Fijne dag , morgen is het weekend ! 🤣😅👊👍 . Groet.

 2. Tjonge wat een gedoe om internet aan te sluiten je moet ook overal verstand van hebben ,gelukkig hebben jullie dat en dan nog ..weer geduld verreist en dat is Spanje bij ons moet alles liever gisteren dan vandaag klaar zijn.
  In ieder geval ben je weer verder gekomen met die stroom.
  Mooie foto’s vooral die kastanjeboom met de zon zijn prachtig.
  Succes,
  Gr. José

 3. Jullie zijn harde werkers, petje af en zijn niet snel ontmoedigd. Dat gedoe met de elektra en Wifi. Wij hebben op een zeker moment iemand via via kunnen inhuren die duurder is maar wel heel gedegen werkt. Sindsdien springen de stoppen niet meer als het hard regent en onweert. Ook bij ons alles aaneengesloten met kroonsteentjes, zelfs buiten in een overdekt deel voor de tuingereedschappen en bediening van de zwembadpomp. Inmiddels top, geeft rust. Sterkte met de wifi toestanden en zeker, je Wifi is niet nieuw, gaan jullie nog reclameren? (Denk niet dat dit veel nut heeft, men hoort je aan en gaat vrolijk verder en er verandert niets). Nogmaals mijn complimenten voor al het harde werk.

 4. Was weer gezellig om dit verhaal te lezen en wat vervelend dat het allemaal niet loopt zoals je wilt. Hopelijk komt het toch nog snel in orde, fijne dag verder

  • Hallo Mieke,

   Dat het niet gaat zoals we willen of zoals in NL, daar zijn we al aangewend. Verwarming doet het gewoon, en ik vindt het niet zo’n punt dat ik dat niet op mijn telefoon kan zien 😉

 5. Het gebruik van kroonsteentjes in Spanje is best wel vervelend. Soms worden de uitstekende litze draadjes niet goed afgeknipt bij de kroonsteentjes en heb je kortsluiting tegen andere kroonsteentjes.
  Deze kortsluiting verdwijnt dan weer als je het deksel van de doos afhaalt en de kroonsteentjes wat meer ruimte krijgen.

  • Hallo Dolf,

   Ik ben zeker geen kronstenen fan. Maar het is hier helaas niet anders. Liever de gewonen steeklasdoppen. maar een euro per stuk is nog al aan de prijs. Kan goedkoper, maar dan komen ze met Aliexpress en die gebruik ik liever niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *