Lekker Buiten Bezig

Gisteravond is Xavier nog geweest met de tractor en een ploeg om de tuin om te ploegen. Nu hoeven er met een tractor en een machine geen werkzaamheden meer verricht te worden en is de tuin klaar om gaten te graven voor de bomen die we gisteren hebben gekocht. De bomen moeten nog even wachten tot ze de grond in gaan. We hebben begrepen dat we ze wat moeten laten acclimatiseren. Dus tijdens de dag als de zon schijnt staan ze in de zon en tegen de tijd dat de zon onder gaat zetten we de boompjes weer binnen zodat ze nog niet gelijk in de vrieskou staan. Zo ie zo kunnen ze de grond nog niet in omdat we nog gaas moeten kopen om rond de boompjes af te zetten. Hertjes en ander wild is leuk, maar we hebben liever niet dat ze aan onze jonge boompjes gaan eten. 

Vandaag heb ik bij Xavier gaan helpen. In zijn bos zijn wat bomen gekapt voor stookhout voor de volgende winter. Al het stookhout wordt opgeladen op een wagen door een tractor met een grijper. Daarvoor moet er hier en daar nog een beetje plaatst gemaakt worden voor de tractor om er überhaupt te kunnen komen. We begonnen om 9 uur en met een beetje inspanning krijg je het al snel warm, zeker als de zon wat hoger aan de hemel staat. Tegen een uur of 1 is het werk gedaan en gaan we koffie drinken, maar eerst gaan we nog wat citroenen en sinaasappels plukken. Als onze boompjes het over een paar jaar net zo goed doen als de van heb, dan hoeven we nooit meer citroenen en sinaasappels te kopen.

Als ik weer thuis ben ja ik stukken ijzerdraad en spijkers uit de kooltjes en het as halen op de plaats waar we fikkie stookte. Straks groeit er weer gras en ik wil niet hebben dat als er straks een koe daar gras eet zij ook ijzer binnen krijgt. Als ik een tijdje bezig ben beginnen mijn voeten steeds warmer te worden. Als ik even later uit het as stap en naar de zolen van mijn schoenen kijk zijn die aan het smelten. Ik kreeg het dus blijkbaar niet alleen warm van de zon, maar ook van het vuur wat blijkbaar nog steeds niet helemaal uit is. Spijkers en ijzer zoeken doe ik komende week wel een keer als ik heel zeker weer dat het uit is.

Ik heb het al een paar keer over de komeet gehad die in de buurt van de aarde is. Ook in het nieuws hoor je nu meer over de “groene” komeet. Met het blote oog is de komeet echt niet te zien, zeker nu niet nu de maan bijna vol is. Meer misschien lukt het nog met de telescoop. De zoon van Xavier wil hem ook zien, dus vanavond komen ze allemaal naar ons om door de telescoop naar de komeet te kijken…als het lukt. Maar Jupiter staat ook nog mooi aan de hemel en als je die nog niet gezien hebt met de manen van Jupiter is dat ook mooi om te zien. En dan is er ook nog de maan natuurlijk, daar heb ik afgelopen week ook naar staan kijken. Echt heel mooi als je het van zo dichtbij kunt zien. 

Maar om met visite goed bij de telescoop te kunnen staan moest ik wel even met de bosmaaier het gras een beetje korter maken. Beter ook om in de avond niet in het lange natte gras te staan. Rondom de telescoop ziet het er weer netjes uit.

4 reacties

 1. Hola,

  Ook al is het natuurlijk hard werken zo in het bos het is wel gezellig om zo samen bezig te kunnen zijn. Zo kun je elkaar ook nog wederdiensten bewijzen. Ik vond het eigenlijk wel grappig te lezen dat je schoenzolen aan het smelten waren op de plaats waar jullie eerder deze week “Idiaantje” gespeeld hebben bij het kampvuur. Kun je nagaan hoe heet dat vuur geweest is als zelfs dagen later de grond nog zo heet is.
  Vanavond ga je dus met een groep de ruimte bekijken door jou telescoop. Vanaf dan heb je dus een baantje erbij als “ruimtecoach/voorlichter”.
  Gezellig denk ik en veel plezier.

  Houdoe

 2. Hoi Rob en Sol,
  Leuk dat jullie elkaar zo helpen, Fijn dat jij ze door die telescoop kan laten kijken (als ie het maar doe). Toen ik je blog wilde gaan lezen zag ik op Google de foto van de komeet. Jou foto. Gr. Ma

 3. Hola buenas noches , wat fijn dat Xavier met de tractor het land kan bewerken , dat scheelt een heleboel werk , had je vlg. mij zelf niet geredt zo’n groot stuk . Nu nog wachten tot de vorst er helemaal uit is. Dan is de start voor een echte boomgaard !
  Hopelijk hebben jullie nu een heerlijke , heldere nacht ! Puur genieten en hopelijk wat foto’s voor de Blog 😉. Slaap lekker voor later.
  Groet . 👍👊🌜🌛🪐⭐🙋‍♀️🙋‍♂️👋

 4. Bijna iedere dag lees ik met plezier wat jullie( je) allemaal aan het doen zijn. Nu weer fruitboompjes gekocht om eigen fruit te kweken. Ja jaartje wachten maar is het vast waard. Ook leuk anderen geïnteresseerd maken voor de hemel, sterren, de maan en alles wat er nog meer te zien is. Elkaar helpen waar het kan, persoonlijk vind ik dat het in Spanje meer wordt gedaan dan in Nederland, maar misschien lijkt dat maar zo. Waarschijnlijk gebeurd dit op het platteland in Nederland ook, geen idee, ik kom uit Den Haag dus kan er niet over oordelen. Groetjes tot morgen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *