Lalin En Een Halve Werkdag

Tijdje terug zijn we in Lalin geweest op een kantoor, daarna is er iemand bij ons geweest om te meten en zo. Vandaag werden we weer op kantoor verwacht. Het is een architectenbureau zie ik vandaag op de ramen staan. Alles is klaar, dat wil zeggen, ze heeft 2 voorstellen klaar liggen voor ons. Tekeningen krijgen we niet te zien. 

Vooropgesteld dat ik het niet allemaal begrepen heb, Sol wel, is het het volgende wat ze gedaan hebben op dat kantoor. Project 1 is de stal renoveren en de bovenverdieping op te leveren als gastenverblijf voor ruraal toerisme. Zoals ik begreep is het dan turnkey gereed en kunnen de eerste gasten er zo in. Wat we te zien kregen is de rekening van hen en wat daar voor gedaan gaat worden. Zij regelen het ontwerp, de tekeningen en de uitvoering van het project, waarbij wij kiezen met wie we zaken willen doen als het om de werkzaamheden gaat, zij regelen ook de vergunningen voor de verbouw en voor het verhuren aan toeristen. Ook regelen zij de subsidie. 

De verbouwing van de stal tot gastenverblijf is natuurlijk een goede inverstering, alleen kost het nogal wat en het idee van ons leven in Spanje is er een dat we alles zo betalen en anders niet. Dit is dus iets waar we heel goed over na moeten denken wat veel zin in een hypotheek hebben we niet.

Het andere project is de stal aan huis omtoveren tot woonkamer. Hetzelfde geldt hier als met de stal. Ook hier blijkt een vergunning nodig te zijn en… hoe zal ik het zeggen, het bestemmingsplan moet aangepast worden zeg maar. De ruimte is namelijk bedrijfsruimte en is geen woonruimte. Ook dit kost nogal wat. Maar goed, we zitten nergens aan vast, al willen we van de stal wel het project laten ontwerpen.

Ook is er nog iets wat geregeld moet worden met de oprit. Wij vinden dat die van ons is, maar dat is eigenlijk openbare weg. Wat daar aan geregeld moet worden weet ik niet. Iets omdat er als de stal toeristisch verblijf is het drukker wordt op de (openbare) oprit.

Thuis gekomen gaan we wat doen. Sol doet dat met een sopje en een stofdoek en ik ga met het water aan de gang. De leidingen dan. De meeste waterleidingen van de keuken zitten aan de buitenkant tegen de muur onder een laag cement. In de keuken is het ook een ratjetoe van leidingen waarvan ik niet precies weet wat de toe en afvoer en warm en koud leidingen zijn. Maar na een dagje hakken en graven weet ik een stuk meer. Wat er aan leidingen in de keuken zit heeft te maken met de toe en afvoer van het water van het fornuis. Dat kan namelijk ook warm water maken. We weten nog niet of we dat weer aan gaan sluiten. Wel wil ik het zo maken dat mochten we het niet aansluiten, we het later alsnog aan zouden kunnen sluiten.

Buiten heb ik een hoop cement weggehakt en ik weet nu ook daar hoe het zit. Wel blijf ik me er over verbazen hoe het allemaal is aangelegd. 

Dan zijn er nog de leidingen die in de bijkeuken tegen de muur uit komen. Hier zitten 3 afsluiters. Een is er om de bron zonder pomp af te sluiten, de andere is voor de bron met pomp en de derde is om beide te koppelen. Maar, niets is er gemerkt en buiten in de achtertuin ook niet. Ook heb ik geen idee hoe de leidingen lopen in de achtertuin. Zaak was eerst om uit te vogelen wat toe en afvoerleidingen zijn. De leiding van de bron met pomp is een dikkere leiding dan de andere. Dus dat is duidelijk. De rest heeft dezelfde maat. Om het uit te vogelen heb ik de bron met pomp uitgezet. Daarna heb ik een kraan open gezet en kon ik op een gegeven moment voelen welke leidingen koud werden. Nu weet ik wat van de bron zonder pomp komt. Op die manier heb ik alles uitgevogeld binnen en buiten. Na het schrijven van de blogpost ga ik een tekening maken hoe het zit en een lijst maken met spullen die ik nodig heb om het binnen opnieuw te maken en een nieuwe huisaansluiting te maken.

14 reacties

 1. Nou Rob, het ziet er wel allemaal ingewikkeld uit. Ik hoop dat je er wijs uit kan. En van de ontwerpen tja daar weet ik niks over te zeggen. Kan niet bij een ander in de portemonnee kijken. Gr. Ma

 2. Hola,

  Willen jullie nog een potje TATJETOE?
  Nee natuurlijk niet omdat je dat vandaag al gehad hebt. Nee het gaat NIET om iets op je bord om te smikkelen maar om het RATJETOE van leidingen, afsluiters, omleidingen en wat iets meer zij.
  Het lijkt niet alleen om een doolhof maar neigt wel erg naar geklungel om het zo aan te leggen.
  Je hebt er dus een leuke “uitdaging” aan om er iets fatsoenlijks van te brouwen.
  Wat die adviezen vanuit Lalin betreft lijkt wel erg op “verkooppraat” als ik zo vrij mag zijn. Natuurlijk bepalen jullie zelf wat en hoe je iets wil in de toekomst. Iets met touristen doen betekent echter ook vrijheid inleveren.

  Houdoe

 3. Goedemorgen , dat ziet er allemaal typisch Spaans uit met al die leidingen . Zat er natuurlijk dik in dat het een rommeltje zou zijn . Hier legden ze leidingen niet logisch ingedeeld maar daar waar ze het kwijt willen. Of het nu met nieuwbouw beter is?
  Ik zou het niet weten. Mooie puzzel voor je , is jou wel toevertrouwd .
  Het toeristische plaatje zou ik ook heel goed over nadenken en alle pro’s/ contra goed tegen elkaar afwegen .
  Heel veel succes en een fijne dag.
  Groet .👍👊🙋‍♀️🙋‍♂️🐶🐾👋

  • Hallo Antoinette,

   Voor we iets gaan doen met de stal en toeristen gaan we daar ook over nadenken. Als we iets doen mikken we op toeristen die voor de rust komen en van de natuur willen genieten. Of voor mij part heel de dag in de wei gaan zitten mediteren 😉

 4. Je hebt er een heuse hobby bij gekregen: puzzelen! Wat is wat? Of het nu om elektriciteit gaat, of om water, of muren… Het maakt niet uit 😉
  Knap hoe je het doet en voor elkaar weet te krijgen: het blijft boeiend om te volgen.
  Dankjewel voor het delen?

 5. Hee Rob veel succes met de eventuele planten voor toerisme hier in spanje
  Wij zijn 5 jaar bezich geweest om 4 tenten te mogen plaatsen
  Wat allemaal geen probleem moest zijn
  Nu 5 jaar verder geen vergunning en ca 25000.00 euro lichter
  En 5 jaar weg van ons leven
  Het was niet de gemeente Montefrio

  Maar de junta van Andalucía en de provincie Granada

  Un saludo Montefrio

  • Hallo Jack,

   We hebben al meer van die verhalen gehood. Hier zouden ‘ze’ er positief tegenoverstaan. Dat is wat ons giosteren verteld is. Maar voor we ook maar iets gaan doen willen we dat eerst zeker weten natuurlijk

 6. Niets verbaast mij meer als ik dit zo lees. Wij zeggen he man this is Spain. Hier kan je ECHT alles verwachten, ook met nieuwbouw. Als het opgeleverd wordt zitten er wel schakelaars maar stroom zit er niet op, draden zijn niet getrokken ook bij de lampen hetzelfde verhaal. Ik zal jullie er niet mee lastig vallen maar ik kan nog wel het e.e.a. opnoemen. En dan praten we over 20 jaar geleden. In de oudere huizen is er zeker aardig wat gerommeld, blijkt wel uit de foto’s. Heel veel sterkte de aankomende tijd, je zal je niet vervelen.

 7. Die hele warboel aan leidingen doet me denken aan la tuberia in het complex waar ik woon. 40 jaar oud intussen en om de haverklap hebben we fugas de agua hier. Vandaag bijvoorbeeld is er nog een “reparador” langs gekomen om erachter te komen waar de fuga was. Helaas in de tuin van ons complex. Dus wordt het niet vergoed door de woonhuisverzekering. Hij heeft een nieuwe connector aangebracht tussen de twee zeeeeer oude leidingen. Het was in het huis – of liever gezegd buiten het huis – van mijn buurman. Mijn buurman is een Tsjech en hij was niet hier (in Fuerteventura). ls hij er niet is, dan zorg ik voor zijn appartement.

 8. Nu jij hebt weer een klus waar jij zeker uit gaat komen maar het blijft wel puzzelen. Snap eigenlijk niet waarom je geen tekeningen zag bij hoe dat bureau de een en ander voorstelling maakte. Maar inderdaad zou ik me er ook nu niet druk over maken je hebt nu genoeg aan je keuken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *