Laatste Lootjes

Vandaag de laatste lootjes in de eetkamer. Dat wil zeggen als het gaat om dingen die met verbouwen te maken hebben. Dat er nog geen mooie lamp hangt is omdat ik die nog moet maken, maar een lamp hangen reken ik niet tot verbouwen. Vandaag als eerste nog een stuk in een hoek achter het bureau afgekrabd en schoongemaakt. Hier hadden we een vocht probleem waardoor er de verf af kwam. Dat was omdat er aan de buitenkant geen regenpijp aan de dakgoot zat. En wie weet hoeveel jaren daar al geen regenpijp meer gezeten heeft. Vandaag dus het stuk in de voorstrijk gezet zo dat ik het morgen kan schilderen.

Daarna moet ik de plank monteren die ik gisteren klaargemaakt heb. Het liefst alles zonder zichtbare schroeven, maar als het niet anders kan dan in het zicht, dan maar beter mooie schroeven gebruiken. Dat wil zeggen, schroeven die je niet gebruikt om even een plankje vast te zetten. Geen idee hoe je ze noemt, maar toen ik ze jaren geleden bij de Praxis kocht waren ze duur. Daarom ook heb ik de schroeven die over waren altijd bewaart en meegenomen naar Spanje. Nu komen ze dus van pas. Als de plank er tegen zit kan er een tweede laag vernis op en als die even later droog is is de nis met het raam klaar.

Er zijn nog twee dingen die gedaan moeten worden in de eetkamer, Er moeten twee nieuwe radiatoren in. We willen vlakke radiatoren en ze moeten groter worden. En aan de buitenkant van de eetkamer moeten het raam en de deur nog afgewerkt worden. Maar dat is aan de buitenkant dus dat telt niet als het om de laatste lootjes gaat. De radiatoren trouwens ook niet want die moeten een keer uit Nederland komen. Hier zijn ze te duur.

Nadat ik heel de eetkamer gestoft, en gezogen heb is het er weer picobello. Nu tijd om toch maar weer iets aan de kast van de buren te doen. De deurtjes die ik gisteren gerepareerd heb kunnen uit de lijmklemmen gehaald worden. Nu met wat kneedbaar hout oude gaten en gaatjes wegwerken. Ook aan de laders doe ik een en ander met dat spul. Dan de kast, daar ontbreekt een stuk van wat ik dus niet moet maken. Als ik filmpjes op youtube bekijk waar mensen meubels repareren en restaureren, dan hebben die allerlei speciaal gereedschap. Ik moet het zonder al dat speciale doen. Kan wel iets gaan kopen, maar als ik een speciale frees op de rekening zet en nog wat andere zaken, dan is een nieuwe antieke kast waarschijnlijk goedkoper. Dus speciale gereedschappen die ik maar een keer ga gebruiken bij deze kast komen er niet omdat we het toch niet op de rekening kunnen zetten. Maar met het gereedschap wat ik wel heb kan ik het stuk wat ontbreekt wel namaken. Ik ben er dan wel wat langer mee bezig, maar als het klaar is is het hetzelfde als het stuk wat nog wel bij de kast zat. En een mazzeltje voor de buren, ik heb het gemaakt van een stuk afvalhout.

kast

Dan heb ik nog een klein klusje wat ook al lang op de planning staat. In ons voorportaal hebben we een oude houten bank staan. Ga je er op zitten om je schoenen aan of uit te doen, dan buigt de bank wat door. Toen we de bank er een half jaar terug wegzette zeiden we al tegen elkaar dat ik er een extra poot onder moet maken. Dat dus vandaag ook even gedaan van een stuk afvalhout. Ook de bank gelijk een anti houtworm behandeling gegeven. 

Sol is ondertussen aan het bed bezig. Hout maken wij eigenlijk altijd schoon met Pledge. Daar blijft het mooi van en het spul ruikt lekker. Ook het bed, was Sol helemaal geschilderd heeft, doen we daarmee, of beter gezegd, deden we daarmee. Op een bepaald punt begon het bed hout van het bed te plakken, Als of de vernislaag oplost. Na een test op een ander punt blijkt de Pledge de gebruikte vernis op te lossen. Sol heeft dus vandaag het stuk van het bed waar het om daar wat geschuurd en er een nieuwe laag vernis op gezet. En nu… zijn we klaar voor vandaag!

9 reacties

 1. Nou Rob jullie zijn weer goed bezig. Het ziet er allemaal weer heel goed uit. En zeg maar tegen de buren dat ze boffen met jullie. Gr. Ma

  • Goedemorgen. Wat een geweldig stukje van jullie eetkamer is dat raam geworden . Mooi hoor met die bovenplank. Een heel goed idee.gelukkig zit je nu in de hal ook weer veilig je schoenen aan/ uit te doen ! Misschien een schuine plank eronder tussen de poten voor de schoenen ?
   Veel succes voor de radiatoren. Voor nu een fijne dag .
   Groet .👋👊🤗🙋‍♀️🙋‍♂️🐶🐾

 2. Hola,

  Je zegt de laatste loodjes wat betreft de eetkamer maar de buitenkant afwerken van de deur en het raam hoort volgens mij ook bij de eetkamer. Als je daar niets gedaan had zou de buitenkant ook nooit nodig zijn geweest toch.
  Maar dan die radiatoren proef ik daar dat er voor jullie binnenkort een “ritje” naar Etten Leur inzit???
  Je zult ze zelf uit moeten zoeken aangezien wij ze niet op zolder hebben liggen.
  Het bankje met de extra poot ziet er ook weer puik uit.

  Houdoe

 3. Dat raam is prachtig door het mooie uitzicht weer een schilderij en zeker als de zon schijnt, nou ja het schiet al op met de woonkamer en ik ben benieuwd hoe de deur van buurvrouw wordt , weer wat geleerd van Sol dat Pledge vernis oplost ik heb ook zo’n kastje , ik gebruik Pledge voor het granieten aanrecht blad dan glanst en het beschermt
  enigszins,
  Fijn weekend,
  José

 4. Een dagje later gelezen dus ook een antwoord. jullie hebben weer veel gedaan en jij weet toch overal een oplossing voor wat ook nog eens mooi staat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *