Laat Uit Bed En De Akker Op

De buurvrouw in het dorp hemelsbreed een kilometer verderop laat van tijd tot tijd weten hoe laat wij naar bed gaan. Ons huis is van heinden en ver te zien, dus als het licht uit gaat is de kans bijna 100% dat wij naar bed gaan. De buurvrouw ziet dat dus ook. Ik weet alleen niet of ze het afgelopen nacht ook meegekregen heeft hoe laat wij naar bed gingen? Dat was namelijk om 3 uur. Vandaar ook dat we vandaag laat uit bed waren.

Gister avond was de buurman hier om een zak voer voor de koeien weg te zetten. Hij wilde ook even met mij op de akker kijken en gelijk instructies geven wat er gedaan moet worden nu het droog en zonnig weer is. Morgen, zegt hij, als de mist is opgetrokken en de zon een paar uur op de akker heeft kunnen schijnen moet je de grond los maken op heel het stuk waar plantjes staan of gaan komen. Voorzichtig en niet te wild. Hij wil het even laten zien. Ik ga een ding halen wat min of meer een kruising is tussen een schoffel en een schep en ongeveer haaks op de steel staat. Nee, die niet krijg ik te horen. Het moet met een ding waar maar 2 punten aan zitten. Ja, welke? Daar hebben we 3 verschillende van. De buurman loopt mee en zoekt het juiste gereedschap uit en laat op de akker zien wat we moeten doen.

Vandaag sta ik om half tien te schoffelen (laten we zo maar even noemen voor het gemak) tussen de aardappelen. Hier en daar komt er een opkomend plantje te voorschijn. Volgens de instructies dek ik die weer af met wat aarde. Even later komt Sol, als ze de koeien gedaan heeft, ook helpen met schoffelen. Als het 12 uur is is het eerst even tijd voor koffie.

Na de koffie zetten we de koeien buiten, een van de 3 kalfjes mag voor het eerst weer naar buiten, nu ze beter is. Ik kan je zeggen dat een blije koe op de weg moeilijk in de hand te houden is. Die rent en springt alle kanten uit. Als alles in de wei staat gaat Sol de stal schoonmaken en ga ik het laatste stuk schoffelen. Om half 2 zitten de werkzaamheden op de akker er op.

De slaapkamer heeft bij alle buiten werkzaamheden op een laag pitje gestaan als het gaat om de verbouwing. Ook was ik er nog niet uit hoe ik het tussen de balken van het plafond af zou werken, met gipsplaat of met iets anders. Ik heb gekozen voor MDF van 3mm dik. En daar zijn verschillende redenen voor; 1 makkelijker hanteerbaar, makkelijker te bewerken, makkelijker te bevestigen met mijn niet pistool en als laatste we kunnen het gewoon schilderen in welke kleur we dan ook willen en hebben geen stukadoor nodig. Voor het geld wat we uit sparen met een stukadoor in de slaapkamer heb ik dan wel een mooie inval cirkelzaag machine gekocht. Maar die verdiend zich bij het plafond in de volgende kamer die gedaan gaat worden gelijk weer terug.

Op de website van LeroyMerlin bekijk ik de voorraad MDF 122x244x0,3 en noteer het nummer voor als ik het in de winkel niet kan vinden. Volgens de website is de voorraad in Ourense 27. Mooi, genoeg dus en ik vertrek naar Ourense. In de bouwmarkt kan ik de platen niet vinden en vraag een medewerker om hulp. Doe mij er maar 15, zeg ik, en hij begint de kar vol te laden. Als er 13 op staan kan hij er geen meer vinden. Ik laat zien dat er volgens internet 27 moeten zijn. Ja…. zegt hij met een zucht. Dat houden we niet altijd bij dus het klop niet altijd wat er op internet staat. Voor het zelfde geld was ik dus voor niets gegaan, want er hadden er ook nul kunnen zijn. Hij kijkt voor de zekerheid ook nog even in zijn systeem, er staan er daar ook 27 in. Ook blijkt dat de prijs op internet een euro lager is dan in de winkel. Hij print voor mij een bon uit met de internet prijs voor de kassa. Als ik alles op de dak dragers van de auto geladen heb, rijdt ik op mijn gemak weer naar huis.

Omdat we de aanhangwagen voorlopig niet kunnen gebruiken, in afwachting van een Spaans kenteken en een trekhaak, gebruik ik de aanhangwagen als opslag voor de MDF platen. Nu liggen ze niet in de weg, droog en vlak. Kan ik nu weer verder aan de slaapkamer……als ik tijd heb.

Eén reactie

  1. Hola,

    Een agrarische opleiding was volgens mij iets wat jullie nog niet eerder gehad had maar daar is nu kennelijk verandering ingekomen. Ik bedoel natuurlijk de praktijklessen en niet de Universitaire opleiding die Sol gehad heeft. Met voorraden in bouwmarkten op internet is het eigenlijk hetzelfde als met aardappelen.
    Je stopt er eentje in de grond en weet niet hoeveel er uiteindelijk aan die plant komen.
    Overigens internet voorraden in bouwmarkten en de werkelijkheid in de bouwmarkten is volgens mij universeel. Recentelijk heb ik exact hetzelfde meegemaakt. Mijn voordeel was de afstand tot de bouwmarkt namelijk 1 km. en dat is toch iets anders dan voor jou naar Ourense.

    Houdoe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *