Koeien, Kippen, Varkens En Buren

Heel veel mensen, hier in de omgeving, werken of hebben gewerkt in de koeien, kippen of varkens sector. Niets mis mee natuurlijk. Probleem is echter wel dat velen niets anders kennen dan de omgeving waar ze wonen en koeien, kippen en varkens. Als je in de omgeving dus uitgepraat bent over koeien, kippen en varkens dan ga je het over iets anders hebben, als er een of ander in de omgeving plaatsvindt. Afgelopen weekend is er in een klein gehucht in de buurt een samenkomst geweest voor een ‘matanza’, een slachting van een varken. Tijdens de festiviteiten zijn onze oude huurders, C&C, ter sprake gekomen. 

Er doen allerlei verhalen de ronde, zo zou de buurvrouw C een setje sleutels van ons huis bij hebben laten maken voor het geval ze die ooit nodig zou hebben. Wij vinden het verhaal ver gaan, maar nu we het uit twee verschillende richtingen gehoord hebben, gaan we toch maar op zoek naar een slotenmaker. C & C doen zelf ook een duit in het zakje, zij bazuinen namelijk rond, dat het allemaal aan anderen heeft gelegen, dat zij nu met ons problemen hebben. De enige die fout zaten en zitten zijn C & C zelf. 

Als Sol of mij gevraagd wordt naar wat er zich allemaal heeft afgespeeld vertellen we de waarheid. We verzinnen er niets bij, want dat heeft geen meerwaarde omdat C & C op de meeste plaatsen toch al met de nek worden aangekeken. Terug naar de matanza. Daar is ter sprake gekomen dat buurvrouw C (fysiek) geld zou hebben gestolen van ons. Geen idee hoe dat verhaal de wereld in is gekomen, maar het klopt in ieder geval niet. Dat we ons door C & C bestolen voelen is natuurlijk een ander verhaal. 

Gisteravond tijdens het werk in de stal, waar de hulp van de opa van Pablo bij nodig was, kwam opa vragen, nadat het werk gedaan was, hoe de vork in de steel zit wat betrefd het gestolen geld. Nee, ze hebben geen geld uit ons huis gestolen. We voelen ons wel bestolen, maar geld uit huis is niet verdwenen door toedoen van een van de C’s. Dat er verhalen de ronden doen dat C & C andere mensen met list en bedrog geld afhandig hebben weten te maken, weten we, en dat is ook in de omgeving bekend. Of die verhalen kloppen weet ik niet, maar waar rook is is vuur, en dat wist opa ook. 

Natuurlijk is er nu weer gespreksstof voor een volgende samenkomst, in welke vorm dan ook. Nu moet het verhaal ontkracht worden…. of nog spannender gemaakt worden 😉

De keuken zolder is weer volgeladen met de spullen die in dozen zaten waar dus blijkbaar de larven in gezeten hebben. Alles is grondig schoongemaakt en we hebben een middeltje in een spuitbus gekocht waar alle gaten en kieren op zolder mee zijn ingespoten. Wel heb ik de zolder nu zo ingeruimd dat ik om de spullen heen kan kruipen om zo nu en dan eens te controleren op vreemd gespuis en eventueel nog eens wat te doen met een giftig goedje uit een spuitbus. Alle dozen zijn door Sol vandaag kleingemaakt en samengebonden tot handzame pakjes om zo hier en daar in containers te mikken.

Na de zolder was het weer tijd om de allerlaatste hand te leggen aan de afrastering van de wei langs de kant van de weg. De wei heeft twee mogelijkheden om de wei te betreden. Daar moest ik nog iets voor maken, en dat moest dan op een manier gedaan worden die makkelijk te openen en te sluiten is. Ook moest ik er voor zorgen dat de schrikdraad geopend kan worden en als deze gesloten is de schrikdraad een gesloten geheel is en je dus overal een opdonder krijgt bij aanraken. Het was even werk, maar nu hebben we ook wat!

De schrikdraad: Bij een ingang lopen er 3 draden om van te schrikken. Die schrikdraden kun je met één handeling openen of sluiten. Bij de andere ingang werkt het allemaal op dezelfde manier, alleen zijn daar maar twee draden om van te schrikken.

Ook heb ik een afsluiting (poort) gemaakt met schapengaas. Zoiets heeft er al eens gezeten, alleen is die op raadselachtige wijze ter ziele gegaan. Zo’n afsluiting is niet zo spectaculair, maar het open en sluiten ervan is altijd een gedoe met een touwtje of ijzerdraad. Nu heb ik een pijp in de grond gezet, daar zet je de paal in en boven zet je het vast door er zelfgemaakte sluiting over te zetten. Bij de andere ingang heb ik het nagenoeg op dezelfde manier gemaakt, alleen net even anders. De nieuwe huurder, Louis, is er blij mee.

Als alles afgesloten kan worden, is het tijd om alle palen, die allemaal een verschillende lengte boven de grond hebben, op een zelfde hoogte af te zagen. En dat is met een kettingzaag zo gedaan. Daarna alles opgeruimd en klaar. Enige wat ik nog wil zijn bordjes waarop staat dat er schrikdraad is.

16 reacties

 1. Rob wat ziet het er professioneel uit de afrastering! Daar wil geen koe of paard zich aan bezeren en een opduvel van krijgen. Dit moet toch een tijd mee kunnen? Keurig gedaan. Vervelend idee van de C+C maar jij hebt een mooie oplossing gevonden, jammer dat het weer geld kost. Wij zijn inmiddels weer thuis en moeten erg wennen aan de kou. Misschien nog 2 dagen en dan weer dooi. Bij jullie een strak blauwe lucht en betekent dat dat het ook milder is geworden qua weer? Allemaal een goed weekend gewenst. Gegroet Otto & Joke

  • Hoi Rob en Sol,
   Weer heel druk geweest, het ziet er allemaal heel goed uit. Alleen waar heb je die menhirs vandaan?Sol heeft veel werk gehad met al die dozen klein te maken maar dat is wel handig.🏡en het staat veel netter. Bij ons heeft het vannacht weer gesneeuwd maar overdag was het heel lekker weer. Gr. Ma

   • Hoi Ma,

    Die menhir’s ben ik twee weken terug bij Stone Henge weg gaan halen in het pakje van de boef in het plaatje 😉

    De paketten met dozen zijn bijna allemaaal weg. Nog een pak te gaan.

 2. Hola,

  Jammer dat C&C nog steeds sporen nalaat in de Frean roddel omgeving.
  Gelukkig weten jullie zelf hoe de vork in de steel zit en dat is het belangrijkste.
  De weiafrastering ziet er prachtig uit met bijna te luxe hekwerken.
  Nou nog witte kopjes denk ik zoals je eerder gedaan hebt.
  Mooi ook dat de keukenzolder weer jullie spullen ongedierte vrij kan herbergen.

  Houdoe

 3. Vreselijk zo’n geklets die mensen hebben zich er alleen maar zelf mee , de waarheid vertellen is nog altijd het beste. Gelukkig hebben jullie weer alles onder controle wat die beestjes betreft nog effe in de gaten houden !
  Mooie afrastering en de goeie buren zijn ook weer blij ,ik denk dat de mensen in de omgeving heus wel zien en waarderen wat jij allemaal aan verbeteringen hebt verricht👍
  Geniet het weekend ,
  José

  • Hallo José,

   Ze lullen maar. We worden er niet warm of koud van als het maar niet te veel over ons in persoon gaat. Maar als ze het wel over ons hebben dan gaat het er over dat we ons best doen om er ook buiten wat moois van te maken. Telkens als ik mensen tegen kom als ik buiten de boel aan het netjes maken ben of aan het onderhouden ben krijg ik daar voor een opgestoken duim.

 4. Hallo beste mensen,
  Ik zie jullie praten over ongedierte in de keuken voorraad? Wij wonen sinds 1998 in Spanje en hadden last van larven in voorraad van rijst en meelwormen,dikwijls zit dat al in de pakken als je ze koopt.
  Ik werkte bij een echte bakker in Nederland en hij bekende mij alles gewoon mee te bakken,eiwitrijk lachte hij. ( ikzelf kreeg kriebels bij het idee )
  Ook bij Spaanse supermarkten welke Nederlandse producten zoals Beschuit Volkoren soort zitten ze er in nog enige maanden houdbaar dus niet over de tijd.
  Ik heb een extra koelkast buiten onder de porche staan voor bloem soorten rijst en pasta’s, weet niet of jullie het over deze problemen hebben,maar bij mij liepen de maden van beschuit enzovoort echt over mijn plafond in de keuken,brbrbrrrr!
  De extra koelkast kost natuurlijk wel meer stroomverbruik,maar dat hebben we er wel voor over om in dit heerlijke land te wonen,lieve groet,
  Herman en Jelly Toorenent

  • Hallo Herman en Jelly,

   Nee nee, niet in de keukenvoorraad. Ze zaten opo de keukenzolder en bleken uit verhuisdozen te komen die we naar de zolder verplaats hebben om van de ruimte waar ze stonden een bij keuken te gaan maken. Geen gekke dingen dus in of tussen ons eten. De maden vielen door kieren in de zoldervloer/keueknplafond de keuken in.
   Het idee van de koelkast als proviant kast ken ik. Maar voor bloem en rijs en dat soort dingen hoeft de koeilkast niet aan te staan. Rijst en poasta staat in de suppermarkt ook niet in de koeiling. Op mijn werk in de koeienstal, staan er verschillende zaken die droog moeten staan in oude kapotte koelkasten.

 5. Hoe maak ik me geliefd in de omgeving door dingen te vertellen waar geen barst van klopt, zo maken ze zich echt geliefd maar niet heus. Gelukkig weten jullie wel beter. Alleen jammer dat je het risico niet kunt nemen en overal nieuwe sloten in moet gaan zetten. En wat ziet er alles strak uit bij de weides dat gaat een hele tijd mee. We wensen iedereen nog een heel fijn weekend toe.

 6. Hola Rob en Sol, Ben je aanwezig geweest bij de slachting van het varken? Of alleen op het feest daarna? Mijn overleden man vertelde me wel eens over het varken dat zijn vader had. Zijn vader was geen boer, maar had wel een varken en kippen. Als de tijd daar was, werd het varken door de plaatselijke slager geslacht. De kinderen uit de hele buurt keken dan allemaal toe. Die vonden het een hele happening. Of er daarna feest was, weet ik niet.
  Ik heb nu een Spaanse vriend. Hij komt oorspronkelijk uit een dorp in midden Spanje. Zijn ouders hadden ook een varken. Dat werd dan geslacht; er werd worst van gemaakt, hammen en nog veel meer. Die worsten en hammen werden op zolder gedroogd. Zo was de familie qua vlees weer een tijd onder de pannen. Na afloop was er altijd een fiesta. Hij vertelt me wel vaker over het leven in dat dorp vroeger. Fascinerend. Zeker voor mij, want ik kom uit de stad (Den Haag).

  • Hallo Marian,

   Bij het feest waar ik over schreef, waren wij niet. Daar was alleen de familie van mijn baas bij. We zijn wel eens bij een slachting van een varken geweest. Dat was dan al gedood door een slager. Het is niet iets waar ik vies van op kijk als ze een dier open maken, zeg maar. Maar ik hoef er ook niet perse bij te zijn. Ik eet later wel gewoon mee 🙂

 7. Sohej , een hele lste reactie , maar wat ziet het er keurig netjes uit op jullie landgoed ! Top hoor , daar zullen heel wat ogen op kijken bij het voorbij gaan ! Alleen maar positief voor jullie.
  Fijn dat de zolder weer “beestenboel” vrij is . Poeh , wat een werk hè , voordeel is wel dat jullie nu weer zeker weten wat en waar alles is en weer lekker schoon . Nu geregeld er even controleren , dit was helaas een zware leerschool .
  Nou de “roddelrubriek”🫣 laat ik maar even zitten , daar is alweer genoeg op gezegd .
  Goed dat je nieuwe sloten gaat zetten , je kunt het beter vóór zijn.
  Succes met alles , Groet , 🤣🙋‍♀️🙋‍♂️👊👍👋

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *