Koeien Aan De Wandel

Als ik rond 7 uur uit het badkamerraam kijk zie ik 3 koeien achter in de wei lopen. Goh… hebben ze ze hier gisteravond weggezet? Ik ga verder waar ik mee bezig was en even later ga ik een rondje lopen met Antares, Foskie slaapt nog. We lopen over het koeienpad richting de weg als ik de koeien van onze wei, waar ik ze vanuit de badkamer zag, naar een andere wei ongeveer anderhalve meter lager zie gaan. Wie denkt dat een koe niet kan klimmen en klauteren heeft het mis! Maar nu de koeien dus van de ene wei naar de andere wei gaan, bedenk ik mij dat er iets niet klopt. Ik maak mijn rondje af met Antares en ga daarna eens kijken bij de wei waar ze eigenlijk heel de nacht hadden moeten lopen. Het is een kleine wei afgezet met schrikdraad. Daar blijkt het probleem te zitten. Er staat een schrikdraad apparaat wat ik een tijdje terug voor de buren eens na heb gekeken. Zonder te weten wat ik gedaan heb, werkte het apparaat weer. Na twee keer te hebben gebruikt is het apparaat er weer mee gestopt. Op mijn reparatie (?) zat ook geen garantie, dan is het dus niet slim om een apparaat waarvan de werking hoogst bedenkelijk is, te gebruiken om je koeien binnen de wei te houden. Een draad met stroom zegt iets voor een koe. Een draad zonder stroom…. tja, moet ik meer vertellen? De koeien zijn dus aan de wandel gegaan. Ik vertel het tegen Sol en vraag haar de buurvrouw te verwittigen. Ik ben wel eens achter koeien aan gegaan, maar daar is het nu al te warm voor, zeker om achter koeien aan te gaan die rondscharrelen op een weiland 100 meter verder. 

Als wij even later naar Chantada vertrekken staat de buurman een beetje beteuterd te kijken hoe de koeien ergens anders lopen dan gedacht. Leuk karwei koeien vangen bij, inmiddels al 25 + graden. We moeten vandaag naar Chantada omdat de subsidie op de pallet verwarmingsinstallatie is goedgekeurd. We hebben destijds de installatie contant betaald, met een krabbeltje op papier als betalingsbewijs. Nu krijgen we het betaalde geld terug en gaan we dat op onze rekening storten bij de bank, om het vervolgens gelijk op de rekening van de installateur te laten overmaken. Het betalingsbewijs moet dan afgegeven worden bij de installateur en dan is de uitbetaling van de subsidie aan het einde van het jaar.

Beetje omslachtig allemaal zou je zeggen. Maar dat heeft er mee te maken dat we vorig jaar de installatie kocht na de sluitingstermijn van de subsidieregeling van 2021. Daarom hebben we contant betaald en betaalde we vandaag voor het echt. Voor de subsidieregeling hebben we dus vandaag de installatie gekocht en krijgen dus de helft van het betaalde bedrag in november of december terug. 

Nu we toch in Chantada zijn vragen we als we bij de bank zijn of Sonja er vandaag ook is. Maar nee, ze is er niet op de momenten dat wij tijd hebben. Oo moet ik nog even naar de verfwinkel op de hoek. IK heb voor de lampen die ik opgehangen heb in de eetkamer hamerslag verf nodig. Waar we gisteren het zwembad kochten hebben ze niet de kleur die ik zocht. De verfwinkel op de hoek wel. Vervelende is echter dat ik zeker weet dat ik de hamerslag verf die ik in Nederland gebruikt heb, heb meegenomen. IK weet ook zeker dat ik de 2 potje nog niet zo lang geleden heb gezien…. maar ja, waar staan ze?

Als we thuis komen staan de koeien veilig en koel in de stal. Wij gaan ons klaarmaken voor een middagje aan het zwembad. Eerlijk gezegd is het zwembad een beetje een zielige vertoning. Het moet waterpas staan. Maar nergens is iets waterpas. Dus je zou kunnen zeggen dat aan een kant het zwembad bijna vol is en aan de andere kant niet. Voller kan het zwembad niet omdat het dan in zou kunnen zakken en er in een keer 1000 liter water richting de zitkuil gaat. Maar goed, om even af te koelen werkt het zoals het nu is ook prima. Komende dagen maar eens kijken of ik ergens iets waterpas kan maken en het dan opnieuw opzet. Voor nu met deze temperaturen laten we het staan morgen weer zwemmen 😉 tijdens de siësta!

5 reacties

 1. Hola,

  Proficiat met het (op termijn) binnen halen van de subsudie. Goed gekeurd is het in ieder geval. Subsudie binnen halen pas ook helemaal bij het boer zijn.
  Je hebt trouwens groot gelijk dat je geen cowboy gaat spelen bij dergelijke temperaturen zeker als er nalatigheid van de eigenaren aan de orde is.
  Wat je Olympies zwembad betreft blijkt dat je aan weinig water ook voldoende is om verkoeling te hebben. Nu nog even een stukje egaliseren om kopje onder te kunnen gaan. Als het zo warm blijft misschien als tip: Egaliseer ’s nachts.

  Houdoe

 2. Hoi Rob en Sol,
  Kijken jullie heel goed uit met die zon en zet een hoed op jij ook Sol. Mooie foto van al dat geld. Gr. Uit het iets mindere warmere land gr. Ma

 3. Goedemorgen , die koeien weten natuurlijk ook dat het gras “bij de buren” groener is . Gelukkig is het opgelost en hoeven ze niet in de zon te grazen .
  Wedden dat je van de week je potjes meegebrachte verf terug vind !? 🤣😅. Zo gaat dat meestal en dan ook nog wel eens op een rare plek. Blijf lekker spartelen in jullie zwembad. Ik zou de raad van je Pa maar opvolgen , als Nrd.Europeaan moet je nu overdag weinig doen. Succes en een fijne dag.
  Groet. 🙋‍♂️🙋‍♀️🐶🐾👊👋

 4. Die eigenwijze / slimme koeien toch , ze hebben meteen in de gaten als er een vluchtweg is.
  Het is maar ‘n idee misschien een buiten douche 🚿 maken als het toch enkel voor afkoeling bedoeld is spaart water en blijft koeler ,net waar je hem hangt natuurlijk.
  Fijn dat het met de subsidie geregeld is en de uitbetaling eraan komt.
  Nog effe geduld🤗
  José

 5. Ja niet eens zo’n slecht idee om in de nachtelijke uurtjes te gaan egalizeren maar of je dan ook heel goed kan zien of het recht is weet ik niet. Heerlijk vooruitzicht om te weten dat er geld op komst is. Ik zou ook hetzelfde denken als jij om me niet druk te maken om andermans koeien zeker in die temperatuur. En die potjes verf uit Nederland vind je vast en zeker wel weer terug. Prettige vrijdag verder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *