Koe 1230 is een beetje een zielige koe. Het was de koe met de baarmoeder buiten haar lichaam na de bevalling van haar doodgeboren kalf. Dan altijd de problemen met de melkrobot die haar tepels nooit kan vinden. Gisteravond nog bij haar gezeten toen ze in de robot stond en die dus weer een probleem had met een dikke tepel. Het is een lieve rustige koe. Gaat eigenlijk altijd gedwee mee naar de robot als zij op mijn lijstje staat. Het is ook een koe die het meest gepest wordt door andere koeien. Wil zij ergens langs, dan mag dat 9 van de 10 keer niet van een andere koe. Ze heeft ook altijd vreemde wonden aan haar poten. Maar ik denk dat ik nu weet hoe dat komt. Deze ochtend als ik koeien aan het zoeken ben die al te lang niet naar de robot geweest zijn, loopt 1230 een beetje rond en kijkt me aan met een vragende blik of zij ook mee moet. Ik zeg nog tegen haar, nee meisje, jij hoeft niet. Even later als ik nog een keer voorbij kom om een andere koe te zoeken, ligt ze op de stalvloer. Raar. Ik geef haar een tik zoals ik ze allemaal een tik geef als ik wil dat ze opstaan. Maar ze staat niet op. Nou, laat maar even dan. Als ik alle koeien bij elkaar gezocht heb en ze niet meer weg kunnen bij de robot, ga ik bij koe 1230 kijken. Er zit geen beweging in. Ik ga de prikstok halen waarmee ik haar een schok kan geven. Werkt ook niet. Een van haar poten schiet telkens weg. Wil een koe op staan dan moeten de achterpoten min of meer gevouwen onder het lijf zitten. Bij kaar ligt een poot lang uit. Die vouw ik telkens terug overigens. Ik ga een houten balkje halen, ik leg haar poot goed, leg het balkje er tegen, zorg dat dat niet weg kan met mijn voet en geen haar een paar schokken, maar ze staat niet op.

Ik maak een foto en stuur die naar Pablo. Ik moet nog maar even afwachten. Tja, dat heb ik al gedaan en ik stuur niet voor niets een foto. De stalvloer is natuurlijk glad van de poep en pies, dus misschien als ik een hoop zand uit de ligboxen rond haar strooi en dan nog een probeer. Maar ook dat werkt niet. Daar komt opa aan. Hij wil weten hoe het vandaag gaat. Goed, zeg ik, alleen koe 1230 en ik vertel wat er gaande is. Opa zegt dat hij komt kijken en even later sta ik samen met opa bij de koe. Opa schopt er een keer tegen zoals ik de koeien tik om op te laten staan. Ze staat niet op. Opa pakt zijn telefoon en 10 minuten later staan de vader van Pablo en Pablo in de stal. 

Alle koeien moeten aan de kant. De tractor moet de stal in en de koe moet met een klem die de om de heupen (?) van de koen klemmen en zo de koe van achter optakelen. Nu kan de koe verder zelf omhoog komen. Maar haar poot blijft onder een vreemde koe staan. Ze is er waarschijnlijk als een onderuit gegaan in een soort spagaat toen ze lastiggevallen werd door een andere koe. Nu ligt ze alleen in een stuk stal waar ze met rust gelaten wordt. 

Toen ik voor de avonddienst ging heb ik haar maar wat eten gegeven. Ze kan dan wel niet opstaan, maar ze zal vast iets willen eten. Als die poot morgen niet wat beter is dan is denk ik de kans groot dat het het einde is van koe 1230. Nee. Een gewonde koe gaat niet naar de slacht maar naar de destructie. 

Tijdens mijn siësta gaan we op de koffie bij Manuel. Dat is de man waar we een stuk grond van hebben gekocht wat nu tuin gaat worden. Manuel heeft een huis in Santa Mariña. Ik was er al eens geweest, het huis is enorm. Nu we gaan kan Sol het huis ook eens zien. Manuel is aan het opruimen. We hebben wel laten weten niet alles weg te gooien, misschien dat wij het willen keuren ;). Als we aan de koffie zitten gaat het alarm op mijn telefoon. Jammer, het is weer tijd om te gaan werken. Maar we kunnen niet weg voor er wat kruidenplantjes uit de tuin getrokken zijn voor op onze akker.

Als ik te laat aan kom op mijn werk, is Xavier bezig met het aankoppelen van een frees achter de tractor. Ik ben nu toch te laat, dus we kunnen ook wel een praatje maken. Xavier vraagt of hij misschien moet kijken of hij onze tuin nog een keer om kan frezen. Ik zeg dat ik me afvraag of dat nog kan met alle boompjes die er nu staan. We spreken af na mijn werk om in ieder geval even te kijken. 

Als Sol en ik het verhoogde tuinbed in willen gaan zaaien komt Xavier aanrijden. We gaan eerst even kijken of hij met de tractor en de frees nog uit de voeten kan. Volgens hem is het geen probleem en even later rijdt hij in alle richtingen voor en achteruit door de tuin om alles nog een keer netjes om te frezen. De tuin ligt er strak bij en alle boompjes staan nog. 

Ondertussen gaan Sol en ik het tuinbed inzaaien met zaden van verschillende kruidenplantjes die we gekocht en gekregen hebben. Als alles klaar is geef ik alles een beetje water en nu mag de natuur de rest doen.

19 reacties

 1. Hoi Rob en Sol,
  Wat heb je toch zorgen om koe 1230 ik hoop dat het goed met hem komt maar ik vrees het ergste. Jullie kruidenbed ziet er goed uit en als ik zo kijk zijn de naamplaatje uit Nederland. Ik heb vandaag de tuin deuren voor de tweede keer geschilderd maar het moet nog een keer dat aluminium is vervelend m te doen maar dat komt goed. Gr. Ma

  • Hola,

   Op je verhaal van koe 1230 hoef ik niet te reageren aangezien ik je eerder vandaag al gesproken heb en het verhaal dus kende. Maar natuurlijk als niet boer zijnde kijk je anders naar dingen en voel je het ook anders maar begrijpen doe ik het wel. Voor een boer is uiteraard een koe een verdien model en geen huisdier. Jij hebt in ieder geval je uiterste best gedaan.
   Als ik zo de lengte van het gras bekijk in jullie nog te ontwikkelen boomgaard dan is het maar goed dat Xavier jullie nog een mooi aanbod gedaan heeft om nogmaals te frazen. Nu nog wat gladder maken en dan inzaaien zou ik zeggen en wachten tot je met een grasmachine aan de gang kunt om er gazon van te maken.
   En verder nu maar wachten op allerlei magische kruiden.

   Houdoe

   • Hoi Pa,

    Ik moet nu rond de boompjes alles netjes maken, dan denk ik dat ik er slangen in leg voor water naar de bomen. Dan netjes harken en een keer goed regen er op en zaaien. Of dat laatste misschien in omgekeerde volgorde.

  • Hoi Ma,

   Ik denk ook niet dat het nog goed komt met koe 1230. Ik heb haar nog wat voer gegeven en ik begreep dat er iemand van de verzekering komt.einde verhaal dus voor die koe

   • Goedeavond/nacht , idd kijken gewone mensen anders naar de koebeesten dan de boeren . Toch is het sneu als je als goede koe zo moet eindigen.
    Je tuin komt al aardig in de goede richting om te zien hoe het gaat worden. Na het inzaaien natuurlijk wel even aanstampen met planken onder je klompen om een mooi vlak gazon te krijgen 🤣. Zo deden ze dat vroeger , hoe het nu gebeurt , geen idee.
    Ook mooi om te om je tuinbed te zien met de naambordjes , benieuwd hoe het gaat groeien .
    Weten jullie al wanneer de poezenkindjes vertrekken ? Zal kaal zijn als ze weg zijn .
    Groet .👊👍🙋‍♀️🙋😄😅👋

    • Hallo Antoinette,

     Hahah… Aanstampen. Misschien dan ik ergens zo’n rol kan lenen. Wat de katten betreft weten we nog niets. We die organisatie werk op zijn Spaans. Nu al een tijd niets meer van vernomen

 2. Arme koe , dat ze ook niet geaccepteerd wordt bij die andere dames , zo zie je bij dier en mens komt het voor, fijn dat ze jou om hulp vroeg.
  Tuin zal vast mooi worden nog effe geduld en het groeit en bloeit.
  José

 3. Hola Ze heeft geen calcium of fosfor tekort? Pronostico largo plazo de un prolapso uterino es siempre dificil. Espero Pablo avise un veterinario antes de sacrificarla. MvG.

  • Hallo Marcel,

   Wat de koe wel of niet tekort komt weet ik niet. Over een dierenarts, geen zorgen. De vader van Pablo is dat ook. Verder zijn dit zaken waar ik me niet mee bemoei. Ik heb er geen verstand van en ik kan moeilijk zeggen dat iemand op het blog reageert die adviezen heeft over wat te doen. Wil niet zeggen dat ik het niet waardeer.

 4. Hoi Rob, Tja soms gaat het zo met beesten, vind het mooi wat je hier boven als reactie schrijft, het is niet aan jou te beoordelen wat er moet gebeuren, zij zijn de boer en jij doet jou taak in de stal. Wel weer een prachtig gefreesd tuintje hoor en gedaan met een prachtige Same trekker zo te zien. ( ik heb iets met dat merk) Heel fijne dag in het zon overgoten spanje al hoop ik dat het niet al te droog is wat het gewas moet wel groeien natuurlijk.

  • Hallo Aad,

   Ja helaas, Vind het wel vervelden om zo een dier af te danken. Onze 3 kippen leggen ookgeen eieren meer. Ze moeten eigenlijk in de soep. Maar wij laten ze lekker rond scharrelen. Same… hahaha.. wil je graag een mooie foto? Dan maak ik die en mail ik die 🙂

   • Ja herkenbaar wat je zegt over de kippen, ik zou ze net als jij laten lopen maar bij ons thuis belanden ze toch echt in de soep hoor, als boer zoals mijn ouders waren kijk je er toch wat anders naar en helemaal als je de oorlog hebt meegemaakt, dat maakt eten toch net wat belangrijker, gelukkig hebben wij de luxe om dierenwelzijn ook mee te laten tellen. Voor koe 1230 zit het leven erop en nieuwe kalfjes worden geboren….zo is het nu eenmaal en joh dat ze daar voor verzekerd zijn…..ik hoor daar van op maar goed, ik zit ook niet meer in die wereld . En over de Same……ja leuk een mooie foto. Pablo heeft ook een knappe trekker, wel wat ouder misschien maar het is een mooi ding,……..fijne dag en werkse

    • Hallo Aad,

     Maar ja, wij komen gelukkig niet om van de honger en oorlog is er ook niet dus de kippen kunnen. We beter laten lopen tot slechtere tijden aan breken. Maar dan zijn ze vast te taai om te eten. De Same tractor is niet van Pablo. De meeste hebben hier een John D. De Same is van Xavier.

 5. Vind het wel zielig voor de koe ook omdat ze zoveel heeft meegemaakt en lief is. Maar een boer moet ook gewoon anders er tegen aan kijken omdat het een deel is van zijn bedrijf , en als ze niet beter word dan is het niet anders dan dat ze uit haar lijden word verlost. Jullie tuin ziet er strak uit nu afwachten hoe alles gaat groeien.

  • Hallo Mieke,

   Ja rot voor de koe. Vindt het vervelend, aar het is niet anders. Er moet wel geld verdient worden. In de tijn moet ik nu naar de bomen nog slangen leggen om water te geven. En dan moeten het netjes aangeharkt worden en gan er gas gesaaid worden.

 6. Ik kan mij zo goed in jouw situatie verplaatsen, zou hetzelfde hebben, meelijden met de koe. Maar ja business is business moet je maar denken. Zelfs een dokter erbij halen al is het de vader van kost toch tijd en geld. Jullie tuintje ziet er prachtig uit, die groene stroken zijn dat al kruiden of iets anders dat gezaaid of geplant is? Ik zie wel dat jullie goed bezig zijn, ben benieuwd hoe het er later uit gaat zien. Fijne dag tot morgen

  • Hallo Lady Wieser,

   Klopt helemaal. Een veearts komt er meestal weg bij hoor. Zeker als het om een situatie gaat waar er gelijk ingegrepen moet worden om de koe te redden. Maar hier was het eigenlijk al verkeken en geen redden meer aan. Vandaag is er nog wel een veearts geweest om de situatie te beoordelen.
   Nee de naden langs de tuin is waar de tractor met de machine er acter niet kan komen. Dat is iets wat ik met de hand moet doen. Het idee van de tuin is dat het geen tuin wordt met perkejes of zo. Meer een beetje een nette wilde tuin.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *