Koe 1206 En De Robot

Vandaag gaat het allemaal weer lekker. Ik krijg zelfs hulp van Opa. Opa zit op Pablo te wachten. Pablo is pakken stro gaan halen in A Barrela, maar hij blijft zo lang weg dat opa zich gaat vervelen en vraagt of hij voor mij wat kan doen. Natuurlijk, ik zal de melk voor de kalfjes klaarmaken en je die dan de fles zou willen geven, dan kan ik de stal schoonmaken. Zo gezegd, zo gedaan. Als de schraper, die ik gisteren repareerde, aan de gang gaat, stop die even later op een punt waar gisteren helemaal geen problemen waren. Als ik ga kijken blijkt er een groot stuk ijzer, ook weer van het oude systeem, omhoog te steken. Niet alleen lastig voor de schaper, maar de scherpe punt is ook gevaarlijk voor de koeien. Gelukkig heb ik alles nog in de auto liggen wat ik gisteren gebruikt heb, en even later is het euvel dan ook verholpen. 

Opa is ook klaar en zit in de zon te wachten op Pablo. We maken een praatje over werk en dat ik gesolliciteerd had in mijn vakgebied en dat ik nergens werd aangenomen. Opa vindt het ook vreemd, net als ik, want je leest om de haverklap dat ze een tekort hebben aan monteurs, elektriciens, metselaars en noem maar op. Opa wordt er een beetje boos van en gaat langzaam over van het Spaans naar het Gallisch. Ik versta er nu niet veel meer van, het gaat te snel. Ik zeg dat ik nog even wat moet doen en dan klaar ben. Kwart voor een ben ik omgekleed en hoor ik een tractor aankomen. Opa blij, ik minder want Pablo vraagt of ik even mee kan helpen met het monteren van de zijkanten van de aanhangwagen. Die zijn te zwaar voor opa, maar nu ben ik weer na 13 uur pas weg.

In de siësta zouden we snel naar Chantada gaan, maar morgen moeten we ook naar Chantada. Dan moet dat van vandaag maar wachten. Maar ik ben wel net gedouched. Sol had ook geen eten klaargemaakt omdat we een dagmenu zouden nemen in Chantada. Maar we wel even kattenvoer halen in A Barrela, dan gaan we daar maar een dagmenu eten in het restaurant op de hoek.

Terug op het werk ga ik weer koeien zoeken die naar de robot moeten. Koe 1206 doet erg moeilijk en wil rondjes blijven lopen. Ik wil niet rennen want de vloer is altijd nat. Ik wil ook niet dat die koe gaat rennen want dat is ook gevaarlijk. Ik ben zeker 10 minuten bezig om die klote koe te krijgen waar ik ze hebben wil. De robot gaf laatst toch problemen, dat was toen een kabel en een muis. Nou, de problemen blijken nog niet voorbij. Het wat mij namelijk al een keer opgevallen dat er een koe in de robot stond, dat er niets gebeurde en dat dan even later de deur open gaat en de koe er uit gaat. Gister was dat ook al en toen wilde de vader van Pablo weten of ik alle koeien wel naar de robot bracht. Pablo vertelde toen dat de reparatie een tijdelijke is en dat er nog iemand voor terug moet komen. Als 10 minuten achter een koe aan ben gegaan en ik moet die koe dan ook nog de robot in helpen en vervolgens doet de robot niet en laat de koe weer gaan…. dan ben ik het beu!

Voor ik mijn gereedschapskoffer uit de auto kan halen, komt er een vrachtwagen aanrijden. Truck met kiepoplegger. Die komt het nieuwe zand brengen voor de bedden van de koeien. Ik vraag de chauffeur of ik met iets moet helpen. Of ik alleen even op een punt kan kijken dat hij daar iets niet raakt. Ik ga op de uitkijk staan. Even later staat de vrachtwagen ergens in een hoekje en kiept hij de lading zand op de daarvoor aangewezen plaats. We maken een praatje, waar ik vandaan kom, vraagt hij. Nederland zeg ik en hij wijst vol trots naar zijn Nederlandse DAF. 

Als ik dan nu mijn gereedschapskoffer, die overigens al veel ouder is dan de robot, komt opa weer aan. Of alles goed is. Nee, robot. Hij zucht en gaat weer zitten wachten op Pablo. Ik klim op de robot om te kijken waar de nieuwe tijdelijke kabels naartoe gaan. Aha! Die zitten aan de ontvanger die de tags van de koeien leest. Maar die ontvanger ligt helemaal niet goed en ligt hoger dan de plaats waar hij normaal vast hoort te zitten. Als je dan dus een koe hebt met de tag lager, dan ziet de robot dus niet welke koe er in staat en doe de deur weer open. Ik maak het in orde. Als ik net klaar ben komt Pablo aan en ziet mijn koffer staan. Hij vraagt of de monteur er is. Monteur, die prutser? En ik vertel het bovenstaande verhaal met koe 1206. Hij dacht al dat het vreemd was omdat de echte monteur pas morgen komt. Ik kan de monteur morgen niet in de gaten houden, ik heb dan mijn rustdag.

16 reacties

 1. Hola,

  Volgens mij kun je goed opschieten met Opa en vind ook hij het leuk om met jou een praatje te maken aangezien hij zijn praatsnelheid aan het opvoeren is alleen dan vergeet dat het wel Spaans moet blijven. De karweitjes voor de storingsmonteur beginnen zich nu toch wel erg vaak voor te doen. Nog even en je hebt geen tijd meer om met de koeien bezig te zijn. Mooi om te lezen dat een Spaanse truckchauffeur zo blij kan zijn met een Oer Nederlands produkt de DAF.
  Genieten jullie morgen maar heerlijk van een vrije dag.

  Houdoe

  • Hoi Pa,

   Klopt, aan de probleemen lijkt niemand iets te doen. De mannetjes die daar voor zijn hebben nooit tijd. Ik snap het echter niet, die stront schaper die blijft hangen de stront maar tot een punt breng is gevaarlijk voor de koeien en ook voor mensen. Een dikke laag dunnen smurie is glad. Zo zijn er meer van die dingen. Doe er wat aan want je hebt er zelf last van.

 2. Hoi Rob en Sol,
  Ik zie dat jullie morgen een rustdag hebben, dat heb je wel nodig met zo’n robot(altijd wat) maar wel lekker dat je het zelf op kan lossen. Ben vandaag naar Oudenbosch geweest, veel in de regen gelopen maar het was de moe te waard. Gr. Ma

 3. Goede nacht , weer een bijzondere dag voorbij. Idd net als je Pa zegt , straks geen tijd meer voor het werk wat je nu doet ! Toch fijn dat je veel techniek kennis hebt ! Leuk dat Opa bij je blijft om te praten i.p.v. ergens anders te gaan zitten wachten . Altijd leuk diverse intresses te weten van elkaar .
  Voor morgen een hele fijne “rust”dag gewenst samen .
  Groet .👊👍😉🙋‍♂️🙋‍♀️🤔🧐👋

  • HAllo Antoinette,

   De reparaties zijn wel telkens tussendoor dingen. Eerst de koeien en eten…. en soms kan schoonmaken best even minder om wat anders met voordelen te doen.
   Leuk om met opa te spreken, maar dan moet hij wel in het Spaans blijven spreken 🙂

 4. Wat goed dat jij de problemen weer hebt zien op te lossen ze weten inmiddels wat ze aan jou hebben , goed dat je met opa over je sollicitatie hebt gepraat , misschien een hint naar meer salaris … wie weet??😁
  José

  • Hallo José,

   Kijk jij hebt het door. Voer dichterbij schruiven is zwaar werk, geeft niet maar ik zeg het wel en dat ik er (spier)pijn van heb. Hopelijk komt zo de nieuwe vloer sneller van de grond. Soms moet je wat dinggetjes laten vallen en dan komt de rest van zelf 🙂

 5. Hallo Rob & Sol, wat maken jullie veel mee. Ik kom even terug op het feit dat er zoveel vraag is naar geschoolde vakkrachten en je toch niet aan de slag komt in je eigen vakgebied. Ik ben via een vriendin, afkomstig uit Peru, erachter gekomen dat banen hier via mond tot mond reclame worden vergeven en een buitenlander (buitenstaander vinden de lokalen) altijd het onderspit delft. Onder de lokalen is er altijd wel iemand die “iemand” kent voor een job dus vangen anderen, waaronder zij maar ook jij, bot. Ik geniet zeer van je avonturen als boer en monteur. Ben ook blij met het bericht dat Orion een thuis heeft gevonden (hoop dat het goed uitpakt voor hem). Groet uit Albatera.

  • HAllo Margriet,

   Dat je voorgesteld moet worden bij sommige bedrijven weet ik. Ben zo ook binnen gekomen bij de wijn botelarij, alleen was daar toen niemand nodig. Later hebben die wel gebeld om te vragen of ik nog eens wilde komen omdat er twee vacatures zijn/waren.

 6. Ja Rob dit is Spanje en inderdaad ergeren ons er wel eens aan, dat wachten, tijd afspreken en uren later komen, morgen ja morgen maar wanneer is morgen. Je went er op de lange duur wel aan. Voorlopig ben je zelf zo bijdehand om het probleem op te lossen. Ben wel benieuwd of je baas dat ook kan waarderen. Fijne vrije dag

  • Hallo Lady Wieser,

   Mañana Mañana, idd maar welke Mañana hahahah. Ja hoor, hij is er wel blij mee dat ik dat doe. Opa ook. Als is het bedrijf van Pablo, ik heb toch wel eens het idee dat opa toch nog een beetje de baas is.

 7. Je hebt weer genoeg meegemaakt. En gelukkig kan je nu al wat storingen bij de robot zelf verhelpen maar het is niet echt fijn dat je niet door kan werken op die manier. Opa lijkt me een hele gezellige man die ook blij is met jou aandacht. Je kan echt niet meer zonder je eigen gereedschapkist die zal voorlopig wel in je auto blijven staan. In ieder geval geniet van je vrije dag samen met Sol.

 8. Hoi Rob en Sol, een verdiende vrije dag ! Je verhalen blijven boeien, echt een manusje van alles ben je 😂! Leuk opa die ook actief blijft. Woont hij ook dichtbij of bij zijn kleinzoon? Geweldig! De kleine katjes wat zijn ze leuk! Mijn voorkeur zou ook uitgaan naar de rooie 🐈. Willem ook goed gevonden. Echt Hollands ! Klinkt beter dan op z’n spaans. Zal met Cleopatra samen een gezelig koppel zijn! Hoe lang mogen kittens bij de moeder blijven? Ben je ze allemaal al kwijt? Geniet met Sol samen van je vrije dag. Met goed weer. Gegroet 👋😎

  • Hallo Joke en Otto,

   Mooi dat het blijft boeien 🙂 Volgens een Nederlander die ook wat gekocht heeft in het noorden van Galicië ben ik al een bekende Nederlander. Hij kwam andere Nederlanders tegen die daar ook wonen. Blijken mij te kennen van het blog hahaha. Leuk toch.
   Volgens mij mogen kitten weg bij de moeder als ze een week of 8 zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *