Klaar… Regen

Gisteren bericht gehad dat ze vandaag het raam in de eetkamer komen monteren. Om 8 uur is de planning. Dat betekend dat ik wat vroeger dan 7 uur moet opstaan. De wekker gaat om 6 uur en even later doe ik mijn ontbijtje en drink ik koffie en ga aan de slag. Het zeil en de mdf plaat moeten weg voor het gat waar het raam moet komen. Even voor 8 uur ben ik klaar en schijnt de zon lekker binnen door het gat als ik aan de koffie zit. 

Om 8 uur het bedrijf aanrijden. De mannen brengen hun gereedschap en het raam naar binnen en gaan aan de slag. Er moet nog even wat weg geslepen worden. Ik dacht het al toen ik het zeil en de plaat weg haalde. In de muur zitten de oude scharnieren nog van blinden die vroeger aan de buitenkant hebben gehangen. Die zitten nu in de weg. Ik haal mijn slijptol en een van de mannen slijpt de stukken ijzer weg. Het kozijn wordt gemonteer en niet heel erg veel later kan het raam er in. aan de buitenkant wordt het afgewerkt met purschuim zoals afgesproken. Later werk ik dat zelf af met cement. Binnen wordt het afgekit en ook daar blijft er werk over wat de afwerking betreft voor mij. Door het allemaal zelf af te werken blijft het betaalbaarder en is er geen ander werkvolk nodig

Voor nu is het raam klaar en hebben we meer licht in de eetkamer en ook via dit raam een mooi uitzicht. 

Als alles klaar is gaat de regen van start. Het komt met bakken uit de lucht en dat allemaal onder begeleidende geluiden en lichteffecte. Het dondert en bliksemt er even op los. Ik sta met mijn moeder in de hal als ik een raar geluid hoor wat ik niet thuis kan brengen. Tik… tik….tik, erg ritmisch dat getik. Dan zie ik een druppel onder het plafond groeien en even later valt die en hoor ik de tik. Ik roep TIK, maar dan met een U en de T en K gewisseld van plaats… KUT dus, een lekkage. Veel meer dan een emmer onder het gedruppel zetten is al wat ik nu kan doen. Dit hebben we nog niet eerder gehad. Ik vermoed dat de dakgoot die tussen twee daken in zit is overgelopen aan de begin kant en die begin kant start ergens waar er geen afvoermogelijkheid is. Ik moet dus iets gaan verzinnen om er voor te zorgen dat er daar geen water meer binnen kan. Ik moet dat bekijken bij mooi weer omdat er dakpannen af moeten om het te bekijken en op te lossen. Voor nu verder geen paniek, het lekt maar een beetje en de bui was extreem.

Mijn ouders willen naar het dorpje wat in een (deels) drooggevallen stuwmeer staat en weer boven water is. Het plaatsje Aceredo is na 30 jaar weer te bezoeken, ik heb dat in februari al gedaan. Sol wilde het ook graag een keer zien. Het weer in Aceredo en omgeving is aan het opklaren en dus vertrekken we rond een uur of 1 richting Aceredo. Na ruim een uur en een koffie pauze komen we er aan. Ik parkeer de auto aan de weg en we lopen met de honden naar het dorp. Mijn ouders en Sol vinden het erg indrukwekkend en Antares en Foskie hebben het ook naar hun zin. 

We gaan ook nog even bij de oude brug kijken en lopen er over heen. Sol wil liever niet en die blijft met Foskie wachten. Foskie vindt het erg leuk om in het zand te spelen zoals hij ook altijd in het gras doet.

Als we terug naar de auto lopen begint het steeds donkerder te worden. Als we net in de auto zitten begint het zachtjes aan weer een beetje te regenen. Op de terugweg stoppen we nog een keer voor koffie. Ik wil nog even naar een winkel in Ourense waar ze voorstrijk verkopen. Maar tot 3 keer toe stuurt de navigatie ons verkeerd. Als ik geen zin meer heb om nog een keer ergens uit te komen waar de winkel niet is en besluit gewoon naar huis te rijden passeren we de winkel. Daar is het, zegt Sol. Ja volgende keer, ik ga nu niet weer ergens keren.

8 reacties

 1. Hoi Rob en Sol,
  Het was weer een mooie dag erg indrukwekkend, de honden waren heel erg lief je had er geen dol mee. S’avons weer heerlijk gegeten en ik durf niet op de weegschaal te gaan staan. Gr. Ma

 2. Hola,

  Ook al was het beslist NIET nodig dat ik toekeek hoe de vaklui het nieuwe raam monteerde toch is het altijd leerzaam om zoiets te volgen. Of was het nieuwsgierigheid? Het resultaat is verbluffend mooi zowel binnen als buiten.
  Wij hadden al eens gehoord van Rob dat het erg indrukwekkend was om het onder water gezet dorpje Aceredo, ten behoeve van een stuwdam in Portugal, te bekijken. Dat het als gevolg van jaren te weinig regenwateraanvoer nu weer droog is komen te liggen is heel surealisties om te zien. Uiteraard stroomt de oorspronkelijke rivier er nog wel door het dal. Dat hier ooit mensen hun huis en haard hebben moeten verlaten om dit stuwmeer aan te leggen is vreemd om dat met eigen ogen te aanschouwen. Wij hadden aanvankelijke het plan om een bezoek aldaar in ons reisschema op te nemen maar met z’n 4-tjes is nog veel leuker.

  Houdoe

 3. Het raam is prachtig geworden Rob en volgens mij heeft Foskie vroeger in militaire dienst gezeten afgaande op de videobeelden.

 4. Wat een grappig filmpje van Foskie in de sluipgang. En leuk om nu met zijn viertjes naar het drooggekomen dorp te gaan kijken. Het raam is een mooie aanwinst voor meer licht in jullie huis. Jammer dat het steeds regent en nu weer extra werk om de lekkage te repareren. Fijne donderdag allemaal.

 5. Hoihoi een goedemorgen samen , het was weer een gezellife dag zo te lezen , met helaas wat kleine irritatie maar dat mag de pret niet drukken (zeiden wij vroeger). Geweldig het nieuwe raam met het prachtige uitzicht , wel het wachten waard . Die Foskie is ook een aanwinst voor de Familie hoor , lachen , wat een gekke hond . Hoop voor je dat de lekkage uiteindelijk opgelost kan worden en het meevalt . Altijd heel vervelend dat soort dingen. Succes en blijf genieten samen. Groet. 😂👍👋

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *