Klaar Avond

Als ik op mijn werk aan komen en aan de gang ga, gaat alles lekker snel. Ik ben vrij om eerder weg te gaan als als het kan, daar staat tegenover dat ik ook blijf als ik niet eerder weg kan. Vroeger had ik een baas die wel eens zij ‘klaar avond’. Klaar en avond was dan nooit om 2 uur s’middags maar altijd later dan de normale tijd. Vandaag denk ik ook dat ik eerder klaar kan zijn dan 13 uur. Alles gaat vlot, er zijn niet al te veel koeien die ik naar de robot moet loodsen en die moeten gaan gehoorzaam mee. 

De schoonmaakmachine die de andere stalvloer schoon schraap zet ik vast aan want die doet er altijd lang over. Ondertussen maak ik andere dingen schoon en ga daarna de melk geven aan het kalfje. Ik vertrouw de machine niet en ga eerst even kijken. Ja hoor! de schaper blijf hangen. Dat is wel eens meer. Ik help hem weer op gang en ga het kalfje melk geven. Na een fles melk, zie ik bij de uitgang van de stal nog geen stront naar buiten komen. Voor ik de tweede fles geef ga ik weer bij de schraper kijken. Blijft weer hangen! GVD. Als het kalfje de tweede fles leeg heeft is de machine gelukkig ook klaar. 

Het is nu 12 uur en ik ga het voer dichter naar de melkkoeien schuiven en ga dan naar huis. Als ik daar mee bezig ben zie ik al wel een rij koeien voor de robot staan. Maar het komt wel eens voor dat de robot met een schoonmaakcyclus bezig is en dat er dan koeien staan te wachten. Ook staat er wel eens een suffe koe, die gewoon voor de open deur van de robot blijft staan. Ze zoeken het maar uit, ik ga zo naar huis. 

Als ik me omgekleed heb en voor de monitor van de robot langs loop staat er een alarm op het scherm. Pablo drukt ze ook gewoon weg, dus dat doe ik ook, alleen gebeurt er bij mij niets. Er is dus wat mis met de robot en klaar avond zit er dus niet in, die koeien staan te wachten omdat de robot het niet doet. Ik druk wat op knoppen en krijg het alarm scherm en de alarmen te zien. Ik maak foto’s en stuur alles met Whatsapp aan Pablo. De voorraadtank in de robot, een grote glazen bol is niet helemaal leeg en dat is het probleem. Maar hoe ik die leeg krijg weet ik ook niet. Pablo beld. Heb je het filter vervangen? Ja. Wat staat er? Dat wat ik appte. O… dan moet je rechtsboven op de knop met de pijl drukken. Als ik dat doe gaat de robot aan de gang en kunnen de koeien weer binnen. 

Van de 45 minuten dat ik eerder klaar was met alles is nog maar 15 minuten over. Ik spring snel op mijn fiets, die met slechte accu de berg af geen probleem heeft…. 43km/h is het record om de weg met gaten af te racen. Die snelheid haal ik met de auto niet eens.

Als ik voor de avonddienst om 17 uur aankom, staat er een servicewagen van de robot firma. Mooi dat er dingen gerepareerd worden, maar dat gooit wel weer mijn plan in de war. Weer geen klaar avond. Ik kan nu namelijk geen koeien verzamelen die achterlopen op het melkschema.

Tijdens het werk wordt ik gebeld. Met koeienstront mijn telefoon opnemen doe ik niet, dus ik bel even later terug. Het is Vinigalicia, de wijnbottelarij. Ik krijg de man die ik ook gesproken heb toen ik ging solliciteren, of meer, voorstellen eigenlijk. Hij heeft twee vacatures, niet voor een monteur maar als hoofd operator aan een bottelmachine, zo legt hij uit. Ik vertel dat ik inmiddels werk heb, ook wat anders dan mijn eigenlijke beroep vertel ik hem. Hij feliciteerd me en zegt dat hij in ieder geval mijn gegevens bewaard. 

Als alle koeien door de inmiddels gerepareerde robot geweest zijn is het half negen. Klaar avond……… altijd in het voordeel van de baas 😉

15 reacties

 1. Hoi Rob en Sol,
  Het is wel afwisselend daar op de boerderij en je leert wel een hele boel. Ben je morgen vrij of moet je gewoon weer werken. Doe Roberto en Magarena de groetjes. Gr. Ma

 2. Hola,

  Teveel hoop gevestigd op een goede afloop “klaar avond”.
  Jammer voor jou maar hopelijk zal het ook wel eens anders uitvallen en is vroeg klaar ook echt eerder klaar. Gelukkig heb je ook weer wat bijgeleerd met het uitlezen van de storingsgegevens van de robot. Gaat allemaal in je voordeel werken op zijn tijd.
  Kijk je trouwens wel uit met je Max Verstappen uitdagingen om Down Hill te gaan er is zoals ik weet niet al teveel wegdek tussen de gaten bij jullie.
  Op je blog van gister heb ik bij jou reactie op die van je moeder nog uitleg gegeven over de Mai Weggen boom.

  Houdoe

  • Hoi Pa,

   Het is ook niet erg dat ik later thuis was dan gedacht. Als MAx de berg af heb ik ook maar een keer gedaan. 43 is veel te snel en te gevaarlijk. Maar ik moest het wel een keer proberen.

   Van de boom heb ik nog gelezen.

 3. Hou , hoi , goedenavond .
  Het was dus een dag met tegenvallers . Helaas gaat dat meestal zo als je denkt gauw klaar te zijn . Maar uiteindelijk is het toch goed gekomen en kun je heerlijk gaan genieten van een echt weekend. Heerlijk samen naar Santiago , een mooie (maar oude) stad . Hopelijk hebben jullie een beetje zonnig weer en in elk geval geen regen , want dan is het eigenlijk een sombere stad . Have fun .
  Wat je race acties betreft zou ik de raad van je Vader maar opvolgen !! Aan gebroken ledematen heb je nog minder . Dat is zo’n boerenpad niet waard.
  Trouwens , iets anders , je hebt nu een andere site !? (weet niet hoe zoiets heet🤣) waar je via de Blogs verstuurd , wat overigens prima werkt . Is deze wel gratis ? Dat moet je eerlijk zeggen , anders stel ik voor dat iedereen een kleine bijdrage leverd , als abonnement !
  Fijn weekend .
  Groet .👊👍🙋‍♀️🙋👋

  • Hallo, je voorstel wat betreft de bijdrage voor de blog kan ik helemaal ondersteunen. Rob hoeft geen kosten te maken voor ons plezier, wij zijn sowieso hartstikke blij met ons dagelijks verhaal!

   Groet Corry

  • Hallo Antoinette,

   Ach ja, zo gaat het, zo ging het en zo zal het blijven gaan. Maar vandaag ging het zoals ik het wilde en was ik wel optijd klaar en vroeg thuis.

   Automatische mail, blog en bijdragen… zie post van vandaag. Iig heel positief al die reacties die op jou bericht zijn gekomen 🙂

 4. Het gaat vaak anders dan je denkt, verheug je je op een uurtje eerder vrij gebeurd er wat.
  Wat ik mij afvraag wat was er gebeurd als je al naar huis was, krijgt iemand een alarm signaal of iets dergelijks dat de boer gewaarschuwd wordt?
  Voor een soort abonnement / bijdrage ben ik ook voor!
  Groetjes, José

 5. Bijdrage wat mij betreft OK. Ik lees de avonturen van Rob en Sol als een feuilleton en leef met ze mee.
  Alleen oppassen dat de belasting niet vervelend gaat doen. Is donatie een goede omschrijving?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *